Cevap: Her Yönüyle Öğretmen Olabilme
38.Gerektiğinde, öğrencileri, sözlü notu vermek suretiyle değerlendirip değerlendirmediği,
39.İşlediği konunun ders sonunda değerlendirmesini yapıp yamadığı,
40.Alan bilgisi ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyip izlemediği, bu konudaki gelişmeleri sınıfına aktarıp aktarmadığı; öğrencileri üzerinde alan bilgisi bakımından otoritesinin olup olmadığı,
41.Yazılı, sözlü, uygulamalı yoklamaları yapıp yapmadığı, uygun ödev verip vermediği,
42.Yazılı yoklama sorularını, müfredatın okutulan kısımları ile öğrencilere kazandırılması amaçlanan bilgi ve becerileri ölçebilecek nicelik ve nitelikte hazırlanıp hazırlanmadığı,
43.Yazılı yoklama kâğıtlarını zamanında inceleyerek, başlıca hataları sınıfta açıklayıp açıklamadığı,
44.Değerlendirme sonucunda verilen notları öğrencilere zamanında duyurup duyurmadığı,
45.Bu konuda alınan zümre öğretmenleri kararlarına uyup uymadığı,
46.Yazılı yoklama günleri ile ödevlerin toplanma günlerini öğrencilere duyurup duyurmadığı,
47.Soruların verilen süre içinde cevaplandırabilecek sayı ve nitelikte olmasına dikkat edip etmediği,
48.Soruların not değerlerini tespit ederek öğrencilere duyurup duyurmadığı,
49.Sorulara verilen cevapların değerlendirilmesinde ve not takdirinde gerekli titizliği gösterip göstermediği,
50.Derslerin özelliğine göre yazılı yoklamalar için değerlendirme ölçeğini belirleyip belirlemediği,
51.Her kanaat döneminde sözlü ve yazılı yoklamalara yeterince yer verip vermediği,
52.Sözlü yoklamaları, derse hazırlanmaya, çalışma, işlenişe katılmaya özendirme amacı haline getirip getirmediği,
53.Öğrencilerin ders dışı çalışmalarını gerektiği şekilde değerlendirip değerlendirmediği,
54.Öğrenci başarısızlıklarının sebepleri üzerinde yeterince değerlendirip değerlendirmediği,
55.Ayrıca resim, müzik, beden eğitim dersleri ile uygulamalı nitelikli seçmeli derslerin değerlendirilmesinde Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin 16. maddesine uyulup uyulmadığı.
56.Milli Eğitim Temel Kanununda yer alan Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları bölümünde ifadesini bulan hususların gerçekleştirilmesindeki gayreti ile öğretmenin meslek onur ve saygınlığına uygun hareket edip etmediği,
60.İyiye, güzele ve doğruya yönelik toplum değer ölçülerini ölçülendiren tanıtma ve benimsetme çabası gösterip göstermediği,
61.İyi davranış ve tutum örnekleri verip vermediği,
62.Öğrenciler üzerinde sevgi ve saygıya dayalı bir otorite kurup kurmadığı,
63.Öğrencileri konularla ilgili hazırlık, alıştırma, pekiştirme çalışmalarına yönetip yönetmediği,
64.Eski eserler, tabii çevre, müze, kitaplık, işlik, laboratuvar, okul bahçesi, spor ve oyun tesislerinde öğrencilerin kişisel çalışmalar ve grup çalışmaları yapılmasına ortam hazırlama ve bu tür çalışmalara yönlendirip, planlama konularında tedbirli olup olmadığı,
65.Öğrencilere sorumluluk, çalışma ve başarmanın hazzı tatma duygusu, işbirliği içinde çalışma alışkanlığı kazandırmak için gerekli çabayı gösterip göstermediği,
66.Okulun genel işleyişine katkıda bulunup bulunmadığı,
67.Kendisine verilen eğitici kol ve sınıf rehber öğretmenliği görevlerini, özellikle uygulanmakta olan öğretim düzeni içinde kazanmış olduğu anlam ve önemine uygun biçimde yürütüp yürütmediği.
68.Nöbet görevini idari yönetmeliğe uygun olarak tutup tutmadığı,
69.Bayrak töreni ile diğer törenlerde, anma ve kutlama çalışmalarına katılıp katılmadığı, bu çalışmalara yeterince katkısı olup olmadığı,
70.Okuldaki lâboratuvar, atölye, kitaplık, spor salonu, özel derslikler ve diğer bölümlerde bulunan araç – gereç ile okul eşyasının korunmasına, bakımına, düzenli bir şekilde bulundurulmasına özen gösterip göstermediği; bu alanda öğrencilerine de iyi alışkanlıklar kazandırıp kazandırmadığı; yöneticilerle bu konuda birlik ve dayanışma içerisinde olup olmadığı.
ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTILARI:
Okulda aynı dersleri okutan branş öğretmenlerinin katıldığı, eğitim ve öğretimi yönlendirici, ortak kararların alındığı bir çalışma organı, Zümre Öğretmenler Kurulu. Lise ve Ortaokullar Yönetmeliğinin 57/d ve 77., Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 7A ve 75., İmam-Hatip Lisesi İdari Yönetmeliği 102., Öğretmen Liseleri Yönetmenliğinin 78., 79., Hizmetler Yönetmeliğinin 77/b maddelerinde zümre toplantılarının amacı ve nasıl yapılması gerektiği hususları yeterince açıklanmıştır. Bunlara dayalı olarak zümre toplantıları, yöneticilerin üzerinde durmaları gereken en önemli konulardan biridir. Genellikle, okullarımızda az da olsa amaca hizmet edecek şekilde ve sayıda zümre toplantıları yapılmaktadır. Fakat okullarımızın çoğunda yapılan zümre toplantılarında, alınan kararların, istenilen amaçtan uzak, yüzeysel, yönetmelik ve genelgelerin hükümlerini tekrar eder nitelikte olduğu görülmektedir. Zümre öğretmenleri toplantıları, tecrübeli öğretmenlerin edindikleri mesleki deneyim aynı branştaki yeni meslektaşlarına sunma fırsatı veren ve genç branş arkadaşlarıyla yeni bilgilerini tecrübeli meslektaşlarına arz etme imkanı oluşturan bir çalışma ortamı oluşturur. Bu toplantılar, eğitim-öğretim birliği geliştirmeyi ve koordinasyonu sağlayan çalışmalara hizmet ettiğinden sık sık yapılmalıdır. Toplantılarda ele alınan konular, neden, neyi, nasıl, ne zaman, ne ile ve nerede sorularına cevap verecek ayrıntıda ele alınmalı ve tartışma konusu yapılarak, sonuçta karara bağlanmalıdır.
Zümre Öğretmenler Kurullarının Toplanması:
Zümre Toplantıları, her öğretim yılında en az iki defa birinci ve ikinci kanaat dönemi başında-Yönetmelik, Yönerge ve emirler doğrultusunda yapılır. Zümre toplantısına okul müdürü ya da müdürün görevlendireceği müdür yardımcısı, bölüm şefi veya zümrenin en kıdemli öğretmeni başkanlık eder. Zümre toplantısında her öğretmen, gündeme dayalı olarak görüş ve düşüncelerini söyler. Bu görüş ve düşüncelerin ışığı altında somut ve uygulanabilir kararlar alınır. Alınan kararlar bağlayıcı nitelikte olmalıdır. Zümrelerde, Yönetmelik maddeleri aynen karar diye yazılmamalıdır. Tavsiye ve temenni niteliğinde kararlar alınmamalıdır. Daha ziyade kanun, yönetmelik, yönerge ve emirlerde istenilen hususlar esas alınarak, yapılacak uygulama, getirecek tedbir ve öneriler tartışılarak karar altına alınmalıdır. Bu kararlar, eğitim ve öğretimi olumlu yönde geliştirecek nitelikte olmalıdır. Öğretim yılı başında yapılacak ilk zümre toplantılarında, öğretim yılına ait eğitim öğretim çalışmaları planlanır. Bunun için, bir yıl önceki yıllık planlar ve çalışma sonuçları incelenmeli. Planların olumlu ve aksayan yönleri tespit edilmeli gerekli değerlendirme ve düzenlemeler yapılmalıdır. Buna göre;
1. Bir önceki öğretim yılı sonunda derslere göre müfredatların bitirilmesi ile ilgili raporlar, titizlikle incelenmeli, işlenmeyen konular varsa bu konular incelenmeme nedenleri tartışılıp, yeni öğretim yılı için alınacak tedbirler kabaca bağlanmalıdır.
2. Derslerin müfredatlarında yer alan konular incelenmeli, gerekli görüş birliği sağlandıktan sonra yıllık planlar zümre öğretmenlerince birlikte hazırlanıp imzalanmalıdır.
3. Yıllık ders planları hazırlanırken dersin amaçları ile konularını özel amaçları arasında sağlam bir bağ kurulmalı ve bu amaçlara yıllık planlarda yer verilmelidir.
4. Yönetmeliklerde belirtilen yazılı, sözlü yoklama ve ödev sayılarının dışında gerekli görüldüğü hallerde yapılacak fazla yazılı ve sözlü yoklama sayıları zümrece tespit edilerek karara bağlanmalıdır. Ayrıca yazılı yoklama zamanları kanaat dönemleri boyunca uygun bir şekilde yıllık planlarda yer almalıdır.
5. Verilecek ödevlerin konusu, şekil ve ödevlerin verilme, toplanma zamanları karara bağlanıp, yıllık planlara yazılmalı, böylece ödev ve sınavların bir arada yığılmaları önlenmelidir. (2182 sayılı Tebliğler Dergisi)
6. Aynı dersi okutan zümre öğretmenleri ile aynı şubede dersi olan öğretmenler aralarında toplanarak işbirliği yaparlar. Ayrıca derslerde yapılacak gezi-gözlem deney hususlarına yıllık planlarda yer verilmesi sağlanmalıdır.
7. Derslerde yararlanılacak ve öğrencilere aldırılacak araç-gereçler de okulun ve çevrenin özellikleri dikkate alınarak tespit edilmelidir.
8. Konuların işlenişini de, kullanılacak metod ve tekniklerin neler olduğu belirlenerek, mutlaka metod ve tekniklerin uygulanması sağlanmalıdır. Bu konuda öğretmenlerin sürekli bir arayış içine girmeleri ve kendilerini yenilemeleri gerekmektedir. Konulara göre uygulanacak metodlara ve tekniklere yıllık planda yer verilecektir.
9. Okulda stajyer öğretmen bulunması halinde; bunların yetiştirilmesi için okul müdürlüğünün hazırladığı planlama çerçevesinde çalışma yapılmalıdır.
10. Her dönemin sonunda yapılacak olan zümre toplantısında, o döneme ait başarı ve başarısızlıkların değerlendirilmesi yapılarak, başarısızlıkların nedenleri, bu konuda alınacak tedbirler tesbit edilmeli, varılan sonuçlar o dönemin sonundaki öğretmenler kuruluna götürülerek görüşülmelidir. Böylece eğitim ve öğretimde birlik ve beraberlik sağlanmalıdır.
11. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarında, üretim işleri, eğitim ve öğretimi destekleyecek şekilde planlanmalıdır. Ayrıca okulu tanıtıcı faaliyetlere de yer verilmelidir.
12. Bakanlıkça gönderilen genelgeler ile ilgili Yönetmeliklerde belirtilen ve okul müdürlüğünce gerekli görülecek diğer konular üzerinde de görüşmeler yapılmalıdır.
13. Her zümre toplantısında bir önceki zümrede alınan kararların uygulama sonuçları gözden geçirilmelidir.