Hepatit B neden olur ? Hepatit B nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Hepatit B neden olur ? Hepatit B nedenleri ve tedavisi
Hepatit B, karaciğerin bir enfeksiyondur . edavi edilmezse ölümcül olabilir.Virüs, enfekte olmuş bir kişinin kanı veya diğer vücut sıvıları ile temas yoluyla bulaşır.Bu önemli bir küresel sağlık sorunudur. Kronik enfeksiyona neden olabilir ve insanları siroz ve karaciğer kanserinden yüksek ölüm riskine maruz bırakır.Hepatit B virüsü vücudun dışında en az 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre zarfında, virüs, aşı tarafından korunmayan bir kişinin vücuduna girerse enfeksiyona neden olabilir. Hepatit B virüsünün kuluçka dönemi ortalama 75 gündür, ancak 30 ila 180 gün arasında değişebilir. Virüs enfeksiyondan 30 ila 60 gün sonra tespit edilebilir.Hepatit B bulaşıcıdır. Semen , vajinal sıvılar, kan ve idrar ile temas yoluyla bulaşır . Hepatit B bulunan gebe kadınlar da virüsü genellikle doğum sırasında bebeklerine iletebilirler. Hepatit B enfeksiyonunun iki aşaması vardır: akut ve kronik.Makalemizin devamında hepatit B ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.




hepatit b.jpg






Hepatit B virüsü (HBV), karaciğer hasarına yol açabilen, oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Kan ve diğer vücut sıvılarından yayılabilmektedir.Akut hepatit B, erişkinlerde semptomların hızla ortaya çıkmasına neden olur. Hepatit B karaciğerin şişmesine neden olur ve iyi çalışmasını engeller.Hepatit, karaciğerin iltihaplanması anlamına gelir. Karaciğer iltihaplı veya hasarlı olduğunda, işlevi etkilenebilir. Ağır alkol kullanımı, toksinler, bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlar hep birlikte hepatitlere neden olabilir. Bununla birlikte, hepatit genellikle bir virüsden kaynaklanır. Hepatit A , Hepatit B ve Hepatit C , üç farklı virüsün neden olduğu karaciğer enfeksiyonlarıdır. Her biri benzer semptomlara neden olsa da, farklı şekillerde yayılırlar ve karaciğeri farklı şekilde etkileyebilirler.





Hepatit B nedir?



Hepatit B, bir virüsün neden olduğu ciddi bir hepatit şeklidir. Dünyadaki her yaştan insanı etkiliyor. Hepatit B virüsü karaciğere saldırır. Virüs ciddi hastalığa, karaciğer hasarına ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir.

Hepatit B, dünyada en sık görülen karaciğer enfeksiyonu olup, hepatit B virüsüdür. Hepatit B virüsü vücuda girer ve kan dolaşımı yoluyla karaciğere gider. Karaciğerde, virüs sağlıklı karaciğer hücrelerine bağlanır ve çoğalır. Virüsün bu kopyalanması, vücudun bağışıklık sisteminden bir yanıtı tetikler. İnsanlar genellikle bu aşamada hepatit B ile enfekte olduklarından habersizler.Karaciğer, hepatit B virüs çoğalmasının ana bölgesidir. Hepatit B enfeksiyonu siroza (karaciğerin skarlaşmasına), karaciğer kanserine veya karaciğer yetmezliğine yol açabilir. ( eğer teşhis edilmez ve uygun şekilde yönetilmezse)



Kronik hepatit nedir?


Virüs vücutta kalırsa kronik enfeksiyon oluşabilir. Her iki virüsle de kronik enfeksiyon, siroz gibi ciddi ve uzun süreli karaciğer hastalığına neden olabilir . Bu durumda, karaciğer hücreleri ölür . Zamanla, karaciğer çalışmayı durdurur. Bazı durumlarda, kronik hepatit enfeksiyonu karaciğer kanserine yol açabilir.



Akut hepatit nedir?


Akut enfeksiyon, bir kişinin hepatit B virüsü veya hepatit C virüsü ile enfekte olduktan sonraki ilk 6 ayda meydana gelen kısa süreli bir hastalıktır. Akut enfeksiyon sadece hafif semptomlara veya hiç semptomlara neden olmaz.



Hepatit B ve Hepatit C nedir?


Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Hepatit C, hepatit C virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Her iki hastalık bulaşıcıdır ve ciddi, uzun süreli hastalığa yol açabilir.



Hepatit B virüsü için bir test var mı?


Hepatit B virüsü için farklı kan testleri vardır. Testler virüse karşı antikorları arar . Hepatit B virüsü testleri, yakın zamanda enfekte olup olmadığınızı veya bir taşıyıcı olup olmadığını söyleyebilir



Hepatit B'nin belirtileri nelerdir?


Enfekte olan bazı insanlar asla hasta hissetmezler. Yeni enfekte olmuş olanların, birkaç hafta süren semptomları vardır. Semptomlar şunları içerir:


İştah kaybı

Hafif ateş

Gevşek dışkı ( ishal )

Enerji eksikliği

Kabızlık

Gözlerin sararması

Karın ağrısı

Kahverengi idrar

Eklem ağrısı

Zayıflık ve Yorgunluk

İştah kaybı

Mide bulantısı ve kusma




Ortalama olarak, belirtiler virüse maruz kaldıktan üç ay sonra ortaya çıkar, ancak altı hafta ile altı ay arasında herhangi bir yerde ortaya çıkabilirler. Semptomlar genellikle birkaç hafta sürer, ancak altı aya kadar sürebilir.Hepatit B, kan testleri ile teşhis edilir. Virüs ayrıca hamile bir anneden bebeğine de geçebilir. Olguların yaklaşık yüzde 30 ila 40'ında enfeksiyonlar bilinen bir neden olmadan ortaya çıkar. Tüm gebeler hepatit B için test edilir. Eğer kronik hepatit B'ye sahipseniz, doktorunuz enfeksiyonu yeni doğmuş çocuğunuza transfer etme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.


Hepatit B, bir virüsün neden olduğu karaciğerde ciddi bir enfeksiyondur. Semptomlar yorgunluk, iştah kaybı, mide rahatsızlığı ve sarı cildi içerebilir.Virüsü taşıdığınız sürece başkalarına da bulaşabilirsiniz.Taşıyıcı olan gebeler hepatit B'yi doğum sırasında bebeklerine geçirebilirler. Hepatit B virüsü şu şekilde yayılabilir ; diş fırçaları, jilet veya tırnak makası gibi kişisel bakım öğelerini paylaşmak , korunmasız vajinal veya ters ilişki , dövme iğnesinin ortak kullanımı, insan ısırığı, kan ve sperm .. Hepatit B birkaç farklı şekilde yayılır: cinsel temas; iğneler, şırıngalar veya diğer ilaç enjeksiyon ekipmanlarını paylaşmak; veya anneden bebeğe doğumda Hepatit B'yi hapşırma, öksürme, öpüşme ya da el ele tutuşmadan alamazsınız.



Hepatit B ile enfeksiyon ne kadar ciddi?



Hepatit B ile enfeksiyon, karaciğerde skarlaşmaya (siroz) ve karaciğer kanserine yol açabilen yaşam boyu (kronik) enfeksiyona neden olabilir.



Başkalarını enfekte etmekten nasıl sakınırım?


Başkalarına bulaşmayı önlemek için şunları yapmalısınız:

Açık kesik veya yaraları örtün

Evdeki çamaşır suyu ile herhangi bir kan lekesini temizleyin (çamaşır suyunu cildinize uygulamayın )

Kan bağışı yapmayın

Güvenli ilişkide bulunun prezervatif kullanın

Piercing, dövme, enjeksiyon gibi ekipmanları paylaşmayın

Tıraş makinelerini, havluları, diş fırçalarını veya kan veya cinsel sıvı ile temas edebilecek herhangi bir nesneyi paylaşmayın.





Hepatit B virüsü ile enfekte olmuş kişilerin yarısının hiçbir belirtisi yoktur ve hiçbir zaman enfekte olduklarını fark etmeyebilirler. Yetişkinlerin çocuklardan daha fazla semptom geliştirmesi daha olasıdır. Hastalananlar için, belirtiler genellikle virüse maruz kaldıktan sonra 1 ila 4 ay içinde gelişir. İlk belirtiler genellikle griple benzerdir . Hepatit B tedavisi sadece kandaki yüksek seviyedeki virüs ve karaciğer enzimleri olan kişilerde gereklidir. İlaçlar, virüsün çoğalmasını durdurarak kronik hepatit B'yi kontrol eder. Hepatit B'nin aktif olup olmadığını ve tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını kontrol etmek için altı ayda bir düzenli kan testleri yaptırmalısınız. Kan testleri ayrıca karaciğer hastalığını da tespit edebilir. Tedavi, daha fazla hasarı önlemeye yardımcı olur . Düzenli kan testleri karaciğerinizdeki hasarı erken teşhis edebilir.Karaciğerinizi sağlıklı tutmak için sağlıklı beslenin alkol ve sigaradan uzak durun.



Hepatit B karaciğerin bir hastalığı olduğundan, bu çok önemli organın bakımı hayati önem taşır. Her şey kendi vücudunuza nasıl davrandığınızla ilgili; Beslenme ve fiziksel uygunluk, sağlıklı bir karaciğer için önemli maddelerdir.Aşırı kilolu ya da obez olmak karaciğerinize zarar verme riskinizi artırabilir, bu nedenle normal kiloyu korumak karaciğerinize yardımcı olmanın bir yoludur.Karaciğer, yediğiniz herşeyi metabolize eder, bu nedenle sağlıklı bir diyet özellikle Hepatit B gibi karaciğer hastalıkları yaşayanlar için önemlidir. Ayrıca, hastalığı olan birçok insan düşük enerji veya yorgunluktan muzdarip olduğundan, zengin bir diyet önemlidir.Bolca su içmeli ve tüm tahıllar, proteinler, süt ürünleri, meyveler, sebzeler ve yağlar dahil olmak üzere tüm temel gıda grupları arasında iyi bir denge sağlamalısınız.



Protein, vücudunuzun hasar görmüş dokuyu onarması için ihtiyaç duyduğu temel bir yapı taşıdır. Yağsız et, kümes hayvanları, balık, fasulye, yumurta, fındık, tohum, süt, yoğurt ve peynir de dahil olmak üzere çok çeşitli proteinler tüketin.Özellikle, doymuş ve trans yağlardan kaçınmaya çalışın.İşlenmiş gıdaları, özellikle fast food'ları kesmeye çalışmalısınız.Sodyum, karaciğer hastalığı olan kişiler için özellikle zararlı olabilir, Sirozunuz varsa, sağlık hizmeti sağlayıcınız ile sodyum limitlerini tartışın.Yiyecekleri enerjiye dönüştürmek için sağlıklı bir karaciğere ihtiyacınız var. Hepatitin karaciğere zarar vermesini önlemek için, dengeli bir diyetle başlayın.Sağlıksız bir diyetin karaciğer hasarına katkıda bulunabileceğini unutmayın .


Yeşil çayın antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğerde koruyucu etkisi olduğu ileri sürülmüştür. Bununla birlikte, bunu doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Zararlı olduğuna dair bir kanıt yoktur. Bazı araştırmalar, kahvenin karaciğer üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğunu ve sirozlu hastalarda karaciğer kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.Her gün dört ana besin grubundan çeşitli besleyici yiyecekleri dahil ederek iyi yiyin. Bolca sebze ve meyve tüketin. Bol miktarda ekmek ve tahıl gevreği, tercihen kepekli, az yağlı seçeneklerde süt ve süt ürünleri bulundurun, Yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurta veya alternatifleri dahil edin,Her gün, özellikle su için bol miktarda sıvı tüketin. Hepatitle ilişkili komplikasyonların ortaya çıkma riskini azaltmak için alkol alımınızı önleyin veya azaltın.
 
Geri
Üst