Hemoroit (basur)

Young bride

Banned
Hemoroit (basur)
hemoroid, hemoroid tedavisi, hemoroid nedir, hemoroid belirtileri, hemoroid ameliyatı

HEMOROİD (BASUR)
Anüste, yani makatta kanama ve meme oluşumu ile kendini belli eden bir hastalıktır. Başlangıç aşamasında sadece kanama ile belirti verir. Kanamalar sık sık olabileceği gibi üç beş ayda bir de olabilir. Hemoroitin ileri dönemlerinde anüsten dışarı çıkan, kırmızı renkli, yumuşak doku sarkıntılarına halk arasında meme adı... verilir. Memeler sadece kanamalı olan ilk dönemlerden sonra oluşur. Memeli basurlar hem kanama hem de memelerin sık sık iltihaplanıp şişmeleri ile hastayı rahatsız ederler. Şişen ve kanayan memeler hastayı bedensel olarak rahatsız ettikleri gibi, iş gücü kayıplarına da yol açarlar. Hemoroit hastalığı dönemler halinde gelişir. Gelişme dört devrede tamamlanır.
- Sadece kanama vardır meme yoktur. Kanamalar tek tük olabileceği gibi üsteleyerek sık sık da olabilir
- Kanamalara ilave olarak memeler oluşmuştur. Hasta dışkılarken memeler dışarı çıkar dışkılamadan sonra ayağa kalkınca memeler kendiliğinden anüsten içeri çekilirler.
- Tuvalette dışkılama esnasında dışarı çıkan memeler tuvalet sonrası kendiliğinden anüs içine dönmezler. Hastanın elle yerleştirmesi, içeri itmesi gerekir. İçeri itilen memeler tuvalet sonrası dışarı çıkmazlar bir sonraki tuvalete kadar içerde kalırlar
- Memeler her zaman dışarıdadır. El yardımı ile içeri itilen memeler kısa sürede dışarı tekrar çıkarlar. Hastanın huzur ve rahatı büsbütün kaçmıştır, günlük çalışmalarını ve mesleğini icra etmesi büyük ölçüde aksar.
HEMOROİD OLUŞMASINDA ETKİLİ FAKTÖRLER
- Kronik kabızlık ve ishal
  • Kötü beslenme alışkanlığı
  • Tuvalet ihtiyacını ertelemek
  • Tuvalette uzun süre oturmak
  • Yaşlılık
  • Hamilelik
  • Sedanter yaşam
  • Kalıtım (tam kanıtlanmış değil)

HEMOROİDİN BELİRTİLERİ
- Kanama
  • Kaşıntı
  • Islaklık
  • Akıntı
  • İltihap
  • Ağrı
  • Şişme
  • Ağrılı büyük abdest
  • Meme

TEŞHİSİ
Sadece muayene kesin teşhis için çoğunlukla yeterlidir. Hastaların çok az bir kısmında rektoskopik muayene ( optik cihazla anüs ve kalın barsak içine bakılması ) gerekebilir.
HEMOROİDİN KARIŞTIRILDIĞI HASTALIKLAR
- Anüs ve kalın barsak kanserleri
  • Kalın barsak ülser ve iltihapları
  • Fissür ( çatlak )
  • Apse ve fistüller
hastalar tarafından hemoroit olarak değerlendirilebilir. Deneyimli bir hekim bu hastalıklarla hemoroiti kolayca ayırt eder.

HEMOROİD KİMLERDE OLUR ?
Teorik olarak herkeste olabilir, ancak çocuklarda makat bölgesindeki bağ dokusu daha sağlam olduğundan 15 yaşından önce hemoroit görülmez.
Utanma duygusu sebebiyle toplumda ne kadar sıklıkta olduğu konusunda kesin veri elde etmek mümkün olmasa da erişkin nüfusun 1/3 kısmında olduğu tahmin edilmektedir.
Bayanlarda daha sık olduğu kanısı yaygın olsada 3400 hastalık kişisel serimde 2 kadına 3 erkek oranı kadar erkeklerde daha sık rastlanmaktadır. Yine yaşlılarda daha çok olması beklenirken daha çok orta yaş gurubunda görülür.
HEMOROİD’İN ÇEŞİT VE DERECELERİ
DIŞ HEMOROİD: Dış hemoroidler estetik olarak rahatsızlık dışında şikayet yapmaz, makatın kenarlarında değişik büyüklükte et beni şeklinde şişlik olarak hissedilir.Hastada herhangi bir rahatsızlık varsa mutlaka iç hemoroid veya başka bir problem eşlik etmektedir.
İÇ HEMOROİDLER: İç hemoroidler belirti ve muayene bulgularına göre dört dereceye ayrılırlar.
1.Derece iç hemoroid (basur): Hemoroid memesi üst kısımda 1 cm lik hafif kabarıklık şeklinde görülür yüzeyi tahriş olduğunda kanama eğilimindedir. Genellikle ara sıra kanama dışında ciddi bir şikayet yapmazlar.Hastanın görmesi veya parmakla hissetmesi mümkün değildir ancak uzman tarafından anoskop dediğimiz 1-2 cm çapında 8-10 cm uzunluğunda bir aletle bakılarak tesbit edilebilir.
2.Derece iç hemoroid (basur): Hemoroid memesi makattan 3-4 cm üst kısımda 1-2 cm lik kabarık kırmızı alan şeklindedir. Normalde farkedilmez ancak ıkınıldığında dışarı kadar çıkar ve hasta eliyle hissedebilir. Hasta kalktığı anda müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden içeri çekilir. Yüzeyi hassaslaştığında kanama olur özellikle tuvalette ıkınma esnasında fışkırma tarzında kanama olabilir ve zamanla kansızlığa yol açabilir. Başka bir problem eklenmedikçe kanama dışında ciddi bir problem oluşturmaz.
3.Derece iç hemoroid (basur): Hemoroid memesi makatın 3-4 cm yukarısında 1-2 cm lik kabarıklık şeklinde farkedilir. Ikınmakla dışarı 3-4 cm olarak çıkar, hasta elle yardım etmedikçe kendiliğinden içeri giremez ve dışarıda kalır. Kanama eğilimi vardır. Ikınmakla fışkırır tarzda kanayabilir, kanama dışında ağrı, kaşıntı, ıslaklık ve dolgunluk hissi en fazla rastlanan şikayetlerdir.
4.Derece iç hemoroid (basur): Tedavisi ertelenen hemoroid zamanla daha ileri aşamalara geçer. 4.derecede artık iç ve dış basurlar birbirine geçmiştir. Dışarda hissedilen basur memeleri artık içeri girmez, elle yardım edilip içeri sokulsa dahi hemen dışarı çıkar. Hasta otururken hemoroidler dışarıda olduğu için ağrı, genel olarak ıslaklık hali, sıkça kanama, yeterince temizlenememe gibi şikayetler yapabilir.
BUNLARIN DIŞINDA;
Makat sarkması: Hemoroide benzemekle beraber patoloji olarak farklı bir durumdur. Rektum denilen makatın üst kısmı cevreye tutunduğu bağlarını kopararak makatın dışına çıkar.Genellikle hemoroid diye baş vuran hastanın muayenesi sonucu kesin teşhis konulabilir. Kontrolsüz bir şekilde çok şiddetli ıkındıkları için zeka düzeyi düşük insanlarda daha sık görülür. İleri yaş hastalarda da genel bağ dokusu zayıflaması sebebiyle yaş arttıkça sıklığı artar.
Tromboze hemoroid (boğulmuş basur): Her derecede iç hemoroid doğum,acı yeme,kabızlık,amip gibi sebeplerle abartılı bir ıkınmayı takiben makadın dışına doğru çıkar. Makat kaslarının sıkması sonucu kan dolaşımı bozulduğu için dayanılmaz düzeyde ağrı ve şişlik olur.
Anal hematom: Bazen aşırı ıkınma sebebiyle makat bölgesinde bir damar çatlar ve cilaltına kanayarak 1 cm ile 5 cm arasında çok ağrılı bir şişlik yapar.Hemoroide çok benzer ama hemoroidden farklıdır ve tamamen geçici bir durumdur.
HEMOROİD HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER
- "Hemoroid zamanla kanserleşebilir" Kesinlikle hayır, hemoroit asla kansere dönüşmez.
  • "Makattan gelen kan hemoroiddendir" Olabilir ama kanser, çatlak gibi sebeple de olur.
  • "Anne babada varsa çocuklarında da olur" Ailevi özellik çok önemli değildir.
  • "Kanaması iyileştiğini gösterir" Hayır, kanaması boşuna kan kaybettiğinizi gösterir.
  • "Ameliyattan sonra dışkı kaçar" Yok diyecek kadar az rastlanan bir problemdir.


BASUR (HEMOROİD) İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER:
ALTINOTU
İdrar söktürücü ve kabız etkileri vardır. basura karşı, haricen kullanılır.
BÖĞÜRTLEN
Kullanılan kısımları yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır. Yapraklar çiçek açmadan toplanır, gölgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder. Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber; diş etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanılmaktadır.
CİVAN PERÇEMİ
Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelliği vardır. basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.
DÜĞÜN ÇİÇEĞİ
Kavak merhemi ile birlikte hâricen basura karşı verilmektedir.
KAKAO YAĞI
Oleum cacao basur memelerini, kadınların göğüslerindeki yara ve çatlakları yumuşatmak için haricen kullanılır.
KESTANE
Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay, ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi kasları kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir.
380014db3e24e25347.jpg
 
Geri
Üst