Hemoglobin seviyesi nasıl yükseltilir?

Uzman SühaN

Administrator
Hemoglobin seviyesi nasıl yükseltilir?
Muhtemelen hemoglobinin vücudunuzun çalışması için önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Hemoglobin, vücudun tüm bölgelerine oksijen aktarılmasında önemli bir rol oynar. Kanınızın gücünü tanımlayan bu proteindir.Demir eksikliği, hamilelik ve karaciğer problemleri gibi bir çok faktörde hemoglobin seviyenizde bir düşüşe yol açabilir.Kan eksikliği veya kan kaybı, anemi gibi hastalıklara neden olabilir. Kansızlık uzun süre tedavi edilmezse, beyninize ve kalbe zarar verebilir. Kısacası hemoglobin düşüklüğü iyi değildir. Optimum hemoglobin seviyesini korumak için uygun bir diyet yapmak gerekir. Bunun gerçekleşmesi için hemoglobin sentezine yardımcı olan yiyecek alımınızı artırmanız gerekir. Hemoglobin yükseliği de vücudunuzda ters giden bir şeylerin göstergesidir. Peki hemoglobin değerleri kaç olmalı , hemoglobin seviyesi nasıl yükseltilir ? Tüm detaylar makalemizin devamın da.




hemoglobin değerleri kaç olmalı.jpg





Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir. En önemli işlevi, oksijeni akciğerlerden diğer hücrelere taşımaktır, bu da hücrelerin sürdürülmesine yardımcı olur.Düşük hemoglobin seviyesi kansızlığa neden olur ve birçok faktörden etkilenir. Kötü beslenme alışkanlıkları, hemoglobin üretimi için gerekli besin maddelerinin zayıf emilimi, hamilelik, kan kaybı ve hatta bazı ilaçlar düşük hemoglobin düzeylerine neden olabilir. Düşük hemoglobin sayısının en sık görülen belirtileri yorgunluk, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı ve göğüs ağrısıdır. Ciddi sonuçlara yol açabilir ve kardiyovasküler sisteminizi de etkileyebilir . Demir vücudumuzda dağılan bir mineraldir. Bu nedenle vücudumuzun günlük işleyişinde yardımcı olan birçok kullanım alanı vardır. Demir birçok hücre fonksiyonundan da sorumludur ve enzimlerin bir parçasıdır. Örneğin, demir bir protein olan hemoglobinin bir parçasıdır. Bu, ciğerlerimizden vücudun geri kalan kısmına oksijen taşımak için gereklidir.





hemoglobin değerleri yaşa göre.jpg





Hemoglobin değeri test yapılarak öğrenilebilir.Hemoglobin genellikle bir kan numunesinden gelen rutin tam kan sayımı ( CBC ) testinin bir parçası olarak ölçülür .Değerlerin tümü laboratuvarlar arasında biraz değişebilir.Biraz düşük hemoglobin sayısı her zaman bir hastalık belirtisi değildir, bazı insanlar için normal olabilir.Yüksek hemoglobin seviyesi, kanda uzun süredir mevcut olan düşük oksijen seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Hemoglobin üretimi vücudunuz için çok önemlidir. Hemoglobin (Hb veya Hgb) kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinde demir içeren ve oksijen taşıyan bir protein molekülüdür. Beslenme yetersizliği düşük hemoglobinin temel nedenidir. Vakaların çoğunda, böbrek hastalığı hastaları, hemoglobin sayılarıyla problem yaşarlar. Hemoglobin sayısı, kırmızı kan hücrelerinin (RBC) üretimini arttırmak için böbrekler içinde üretilen bir hormon olan Erythropoietin üretimindeki azalmaya bağlı olarak düşer.Hemoglobin seviyesi düşük olanlar sıklıkla hemoglobini arttırmanın çeşitli yollarını bulmaya çalışırlar. Hemoglobin seviyesini sağlıklı bir diyet alarak, uygun bir şekilde takviye ederek ve kandaki demir içeriğini azaltan kötü beslenme alışkanlıklarından kaçınarak artırabilirsiniz.




hemoglobin düşüklüğü.jpg




Hemoglobin değerleri yaşa göre




1 aylık Bebekte: 10.7-17.1 g/dL,
2 aylık Bebekte: 9.4-13.0 g/dL,
4 aylık Bebekte: 10.3-14.1 g/dL,
6 aylık Bebekte: 11.1-14.1 g/dL,
9 aylık Bebekte: 11.4-14.0 g/dL,
12 aylık Bebekte: 11.3-14.1 g/dL,
2-5 yaş çocuk: 11.0-14.0 g/dL,
5-9 yaş çocuk: 11.5-14.5 g/dL,
9-12 yaş çocuk: 12.0-15.0 g/dL,
12-14 yaş erkek Çocuğu: 12.0-16.0 g/dL,
12-14 yaş kız Çocuğu: 11.5-15.0 g/dL,
15-17 yaş erkek Çocuğu: 11.7-16.6 g/dL,
15-17 yaş kız Çocuğu: 11.7-15.3 g/dL,
18-44 yaş erkek Erişkin: 13.2-17.3 g/dL,
18-44 yaş kadın Erişkin: 11.7-15.5 g/dL,
45-64 yaşında erkek: 13.1-17.2 g/dL,
45-64 yaşında kadın: 11.7-16.0 g/dL,
45-64 yaşında erkek: 12.6-17.4 g/dL,
45-64 yaşında kadın: 11.7-16.1 g/dL.





Hemoglobin değerleri kaç olmalı





Yeni doğan bebekler; 17-22 gm/dL
Bebek (1. hafta); 11-20 gm/dL
Bebek (1. ay); 11-15 gm/dL
Çocuklar; 11-15 gm/dL
Yetişkin erkekler; 14-18 gm/dL
Yetişkin kadınlar; 12-16 gm/dL
Orta yaş üzeri erkekler; 12,4-14,9 gm/dL
Orta yaş üzeri kadınlar; 11,7-13,8 gm/dL

Etin, özellikle kırmızı etin, mükemmel bir demir kaynağı olduğu bilinen bir gerçektir . Hemoglobin seviyenizi yükseltmeye yardımcı olabilecek farklı et türleri: Karaciğer En yüksek demir konsantrasyonu, B12 vitamini ve folat, karaciğerde bulunabilir. Kuzu karaciğeri, 100 g içeren 85,7 mcg ile en yüksek miktarda B12 vitamini içerir . Ayrıca her biri sırasıyla 400 mcg, 10.2 mg ve 13 mg olan önemli bir folat, demir ve C vitamini kaynağıdır.Diğer iyi kaynaklar dana eti, hindi ve tavuktan elde edilen karaciğerdir.Kıyma (yağsız) iyi bir demir kaynağıdır. Her 85 gram (3 oz) kıyma 2,1 mg demir sağlar.Tavuk göğsü de iyi bir demir kaynağıdır.Her 100 gram (3,5 oz) tavuk göğsünden yaklaşık 0,7 miligram demir elde edebilirsiniz.


Temel olarak, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve vücuttaki oksijenin taşınmasından ve sağlanmasından sorumlu demir içeren bir proteindir. Doğal olarak, hemoglobin seviyelerindeki bir düşüş, halsizlik, ve baş ağrısı veya soluk ten gibi diğer sorunlara neden olur.Düşük hemoglobin seviyeleri tipik olarak anemi veya demir eksikliği, karaciğer hastalığında olduğu gibi kırmızı kan hücrelerinin tahrip olması veya bir yaradan kan kaybı nedeniyle düşük kırmızı kan hücresi üretiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kalıcı bir çözüm bu altta yatan sorunların giderilmesini gerektirse de, yaşam tarzınızda ve diyetinizde başka değişiklikler yapmak hemoglobin düzeylerini yükseltmenize yardımcı olabilir.Yeterince sağlıklı kırmızı kan hücreniz olmadığında, anemi denilen bir durumunuz olur. Bu, kanınızın , vücudunuzdaki tüm hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücresinin (RBC) bir parçası olan çok az hemoglobine (Hgb) sahip olduğu anlamına gelir .

Anemi sıklıkla yavaş başlar, bu nedenle ilk başta belirtileri bile fark etmeyebilirsiniz. Hemoglobin seviyeniz düştükçe bu semptomlardan bir veya daha fazlasına sahip olabilirsiniz:

Hızlı nabız
Nefes darlığı
Yürüme, merdiven çıkma, hatta konuşma gibi şeyleri yaparken nefes almakta güçlük çekmek
Baş dönmesi
Göğüs ağrısı
Ellerde veya ayaklarda şişlik
Soluk ten, tırnak yatakları, ağız ve diş etleri
Aşırı yorgunluk



İstiridye, ve havyar gibi deniz ürünleri günlük demir ve B12 vitamini ihtiyacınızdan daha fazlasını sağlayabilir.İstiridye, 28 mg demir, 22.1 mg C vitamini ve 98.9 mcg B12 vitamini içeren 100 gram istiridye ile en zengin doğal demir kaynağıdır.Eğer bir vegan ya da vejeteryansanız, diyetinize demir açısından zengin yiyecekleri dahil etmeniz gerekir. Baklagiller ve bunların türev ürünleri iyi kaynaklar olabilir. Soya fasulyesi, barbunya fasulyesi ve nohut tavsiye edilen baklagillerdir.Her 100 gram soya fasulyesi, 15.7 mg demir, 375 mcg folat, 6 mg C vitamini içerir.Pirinç kepeği, buğday kepeği ve yulaf kepeği gibi nişastalar mükemmel demir kaynaklarıdır. Ancak C vitamini veya B12 içermezler ve önemli bir folat kaynağı değildir.Dikkat: Çölyak hastalığı tanısı konan kişiler glüten içeren yiyeceklerden uzak durmalıdır .Kahverengi pirinç, iyi bir demir kaynağı olduğu için de mükemmel bir seçimdir ve 100 gram kahverengi pirinç, yaklaşık 0.4 miligram demir içerir.


Arpa, kinoa ve yulaf ezmesi gibi kepekli tahıllar da demir bakımından zengindir. Tam tahılın her 100 gramında yaklaşık 2,5 miligram demir içerir.C vitamini hemoglobin seviyenizi yükselten demirin emilmesi için gereklidir. Portakal, limon, guava ve litchis gibi meyveler, yüksek C vitamini içeriği nedeniyle tavsiye edilir.Kuru kayısı, kuru üzüm ve hurma güvenilir demir kaynaklarıdır. Aslında, 100 gram kuru meyve, 0.8 miligram demire sahiptir. Demir dışında, bu kuru meyveler ayrıca esansiyel lifler ve vitaminler içerir.Bu müthiş meyveler, hemoglobin düzeyi düşük olanlar için iki yolla faydalıdır demir sağlayarak ve vücuttaki demir emilimini artırarak.Kuru erik suyuna sahip olmak, hemoglobin seviyesini arttırmanın etkili bir yoludur. Bu meyve, RBC'lerin (kırmızı kan hücreleri) üretimine yardımcı olan demir, lif ve C vitamini bakımından zengindir.


Nar demir, kalsiyum, protein, karbonhidrat, lif ve diğer birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bu nedenle, hemoglobin düzeyi düşük olan kişiler için sıklıkla önerilmektedir.Yüz gram güneşte kurutulmuş domates, 9.1 miligrama kadar demir içerir, bu da düşük hemoglobin sayısından muzdarip olanlar için onları önemli kılar.Hurma güvenilir bir demir, C vitamini, antioksidanlar ve diğer birçok besin kaynağıdır.Diyabetli insanlar için sağlıklı ve lezzetli bir yemek alternatifi olmasının yanı sıra, dut hemoglobin seviyesi düşük olanlar için de iyidir. Nitekim, bu egzotik meyvenin 100 gramı yaklaşık 1.8 miligram demir içerir.Frenk üzümü de RBC sayısını artırmak için iyi bir yoldur. Türüne bağlı olarak 100 gram başına yaklaşık 1 ila 3 miligram demir içerdikleri bilinmektedir. Karpuz hemoglobin seviyesini arttırmak için en iyi yiyecekler listesine de girer. Bu, içinde bulunan yüksek demir seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca demir emilim sürecini daha iyi ve daha hızlı hale getiren C vitamini bakımından da zengindir.

Pancar, yüksek folat içeriğinden dolayı hemoglobinizi arttırmanız için önerilmektedir. Aynı zamanda iyi bir C vitamini ve demir kaynağıdır .Patates demir ve C vitamini açısından zengin olup, onları hemoglobin dostu bir gıda maddesi yapar.Ispanak, hemoglobin artışı arayanlar için en iyi vejetaryen seçenek.Otlar hemoglobin seviyesini yükseltmek için en iyi seçeneklerden biridir. Kekik, maydanoz, nane ve kimyon tohumu gibi baharatlar demir açısından zengin olmasına rağmen, genellikle tüketilen miktar, çok fazla fark yaratacak kadar önemli değildir. Ancak günlük demir ihtiyacınıza ilave bir destek sağlıyorlar.Bu bitki hemoglobin seviyenizi yükseltmede çok önemli bir rol oynayabilir. Isırgan otu yaprağı demir, B ve C vitaminleri ve gelişmiş bir RBC sayımının önünü açan diğer birkaç vitamin bakımından zengindir.


Tüm koyu çikolata sevenler için iyi haber! En sevdiğiniz çikolatayı kullanmak hemoglobin seviyenizi oldukça kolay bir şekilde artırmanıza yardımcı olabilir, çünkü her 100 gram % 80 bitter çikolata, günlük demir kotanızın yaklaşık yüzde 90'ını karşılayan 17 miligram demir sağlayabilir.Badem, yer fıstığı, kaju fıstığı, çam fıstığı, fındık, ceviz - bütün bu yemişler harika demir kaynaklarıdır. Lezzetlidir ve 30 gramda 3 miligram demir verir.C vitamini tüketimini artırmak, hemoglobin seviyenizi artırmanıza yardımcı olacaktır. Hemoglobin seviyesini korumak için demir ve C vitamini kombinasyonu önemlidir. Folik asit kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur ve vücudunuzda folik asit eksikliği olduğunda, otomatik olarak vücudunuzda hemoglobin eksikliğine yol açabilir. Isırgan yaprağı, hemoglobin sayısının arttırılmasına yardımcı olan zengin bir demir kaynağıdır. Çok vitaminli ve mineral takviyesi gibi davranır. Aynı zamanda C vitamini, D vitamini, B vitamini, E vitamini, K vitamini, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko ve daha da zengindir. Kan transfüzyonu, hemoglobin düzeylerini arttırmak için başka bir seçenektir, ancak buna ciddi bir şekilde düşük sayımı olanlara atıfta bulunulmaktadır.Kanın oksijen taşıma kapasitesini azalttığı için hemoglobin seviyesi düzenli olarak izlenmelidir.
 
Geri
Üst