Hayıt tohumu kullanımı faydaları zararları ve hazırlanışı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SadmiN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Hayıt tohumu kullanımı faydaları zararları ve hazırlanışı
Hayıt Tohumu ve Faydaları

Hayıt Tohumu,Hayıt Meyvesi Tohumu,Hayıt Tohumu Tüylenme,Hayıt Tohumunun Tüylere Faydası,Hayıt Tohumunun Faydaları,Hayıt Tohumunun Faydaları Nelerdir,Hayıt Tohumu İle Hamile Kalanlar,Hayıt Tohumu Zararları
Hayıt meyvesi veya kısaca hayıt her yaştaki kadın için ebedi bir bitkisel çaredir. M.Ö 450’ de hayıt’ tan ilk olarak bahseden tıbbın babası kabul edilen Hipokrat’tır. O zamandan beri hayıt tohumuyüksek ateş, başağrısı, gazlanma ve idrar arttırma için ama en önemlisi günümüzde de devam eden şekliyle “kadın hastalıkları” için tavsiye edilen bir bitkidir.

hayit-tohumu-nasil.jpg

Hayıt Bitkisi , el şeklinde yaprakları olan ,yaz aylarında morumsu çiçekler açan, çalı görünümünde 1 ila 3 metre yüksekliğinde bir ağaççıktır. Yarım cm’ lik küre şeklinde, acımsı meyveleri vardır. Rengi iyice koyulaşan meyveler, ekim-kasım döneminde toplanır ve gölgede kurutulur.
Hayıt Tohumu,Hayıt Meyvesi Tohumu,Hayıt Tohumunun Faydaları,Hayıt Tohumunun Faydaları Nelerdir
  • İdrar söktürür.
  • Sancıları keser.
  • Adet kanamalarını düzenler.
  • Anne sütünü artırır.
  • Hazımsızlığı giderir.
  • Karın ağrısını ve ishali keser.
  • Ayak şişlerini indirir.
  • Akrep ve arı sokmalarında faydalıdır.
  • Hormon dengesizliğinden kaynaklanan kadın hastalıklarını iyileştirir.
  • Bazı rahim iltihaplarında kullanılır.
  • Rahmin ameliyatla alınmasından sonra vücudun dengelenmesine yardımcı olur.
  • Rahim kistlerinde; yumuşak adele dokusunda oluşan lifsi kistlerin tedavisinde şifa sağlar.
  • Menopozda görülen ter basmalarına, başdönmesine, döl yolu kuruluğuna, sinir bozukluklarına, isteriye, kabızlığa, hazımsızlığa, osteoporosis’e (kemik içlerinin koflaşarak zayıflamasına neden olan bir hastalık) iyi gelir.
  • Adet öncesi görülen, adetin başlamasıyla kesilen, alınganlık, kızgınlık, duygusal çöküntü, göğüslerde şişme ve hassasiyet, tatlı yiyeceklere aşırı istek, kabızlık veya ishal, karın şişmesi, başağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Adet öncesi gerginlik , genellikle östrojen ve progesteron hormonları arasında dengesizliğe neden olur. Progesteron’ un noksanlığı; adet gecikmesi, göğüslerde hassasiyet ve memede ağrı, sancı, kramp ve depresyon gibi semptomlara yol açar. Hayıt bu semptomların giderilmesinde veya azaltılmasında etkili olabilmektedir. Hayıt meyvesi içerisindeki eterli uçucu yağların ve diğer sinerjik bileşiklerin hipofiz bezi üzerinde pozitif etkileri vardır. Bilindiği gibi hipofiz bezi pekçok vücut hormonunun dengesinden sorumludur.
Hayıt tohumu, hipofiz bezini yumurtalıklardaki corpus luteum tarafından progesteron üretiminin artmasına yol açan belirli hormonları daha çok veya daha az üretmek için uyarır. Hayıt meyvesi vücuttaki kadınlık hormonlarını doğal bir şekilde dengeleyerek işlev görür. Hayıt meyvesi, başkaca progesteron terapilerinin başarılı olamadığı durumlarda bile başarılı olabilmektedir. Hem de bazen sentetik hormon yerleştirme sonucu oluşan yan etkilerin hiçbirine neden olmadan. Hayıt meyvesinin adet öncesi gerginlik semptomlarına faydasını az 2 hafta içinde kendini açıkça gösterir. Fakat, en iyi sonuç için hayıt meyvesi en az 3 boyunca aralıksız kullanılmasıyla alınır. Yapılan çalışmalarda daha uzun süreli olarak hayıt meyvesi alımının Adet öncesi sendromları tamamen ortadan kaldırabileceği düşünülmektedir.
Hayıt Tohumu Kullanımı,Hayıt Nasıl Kullanılır,Hayıt Kullanımı
Yarım tatlı kaşığı tohum havanda hafifçe ezilir, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır. Üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, soğultulmadan öğün aralarında içilir.
Hayıt Tohumu Tüylenme,Hayıt Tohumunun Tüylere Faydası
Hayıt Tohumunun hormon dengeleyici özelliği nedeni ilke tüylenme problemine iyi geldiği bilinmektedir.
Hayıt Tohumu İle Hamile Kalanlar
Hayıt Tohumu içinde bulunan doğal hormon düzenleyici sayesinde, yumurtlama periyoduu düzenler ve hamile kalma şansını artırır. Ama, kullanımından önce mutlaka ve mutlaka kadın hastalıkları uzmanı ile görüşüp, fikri alınmalıdır.
Hayıt Tohumu Zararları
Yüksek dozajda hayıt meyvesi/tohumu, yüzeysel karıncalanma duygusuna yol açabilir. Gebelik süresince kullanılmaması doğru olur. Kimilerine göre de gebelikte kullanılmasında bir sakınca olmadığı, ama sütün erken gelmesine neden olduğu söylenmektedir. Siz yine de gebelik süresinde kullanmayın…
 
Hayıt tohumu diğer adıyla hayıt meyvası kadınlarda hormonları dengelemeye aynı zamanda erken menepoza girenlerde etkilidir.Burda dikkat edilmesi gereken en önemli husus;HAYIT MEYVASI KESİNLİKLE SUYLA BERABER KAYNATILMAMALI.ZEHİRLENMEYE YOL AÇABİLİR.Çay gibi demlenmelidir.Adet başlangıç tarihinden içilmeye başlanır yumurtlama gününden itibaren kullanılmamalıdır..
 
Hayıt tohumu genelde çocuk sahibi olamayan , düzensiz dönemlere sahip olan, erken menopoza giren kadınlar tarafından tüketilir. Hayıt meyvası kesinlikle düzensiz bir adeti düzene sokabilir. Geçenlerde zahide yetişin programında hayıt tohumu ele alındı. Bir teyze hayıt tohumu ile bir çok kadını çocuk sahibi ettiğini iddia etti. Hayıt meyvası bu durumlarda fayda sağlasada yan etkilere de sahiptir. Bu nedenle tüketilmeden önce mutlaka bir hekime danışmakta fayda vardır.

Bu meyve, menopoz, kısırlık , menstrüel problemler ve diğer birçok koşul gibi durumlar için besin takviyesi olarak kullanılır . Bir kapsül, sıvı özüt, tablet ve uçucu yağ olarak mevcuttur. Hayıt tohumu hormon seviyelerini çeşitli şekillerde etkileyebilir. Örneğin, luteinize edici hormonun salınımını arttırdığı ve ardından progesteron seviyelerini artırdığı (adet döngüsünün düzenlenmesinde kilit rol oynadığı bilinen bir hormon) olduğu söylenir. Hayıt tohumu ayrıca kadınlarda meme gelişimini ve süt üretimini teşvik etmede rol alan prolaktin düzeylerini etkilediği düşünülmektedir.
Hayıt tohumu Alternatif tıpta , aşağıdaki sorunların tedavisinde sıklıkla kullanılır:

Premenstrüel sendrom (PMS)
Akne
Fibrokistik meme hastalığı
Kadınlarda kısırlık
Ağır adet dönemleri
Menopoz semptomları
İyi huylu prostat hiperplazisi
Migren

Hayıt tohumu aşağıdakileri de içeren bir takım yan etkileri tetikleyebilir; adet dönemleri, ağız kuruluğu, saç dökülmesi, baş ağrısı, kaşıntı, hafif sindirim rahatsızlığı, bulantı, hızlı kalp atışı ve cilt döküntüleri . Hayıt tohumu kullanımından hamile veya emziren kadınlar kaçınılmalıdır. Ayrıca, hormona duyarlı durumdaki kişiler ( endometriozis , uterin fibroidler ve meme kanseri, yumurtalıklar veya prostat gibi ) hayıt tohumu kullanmamalıdır. Ek olarak, hayıt tohumunun oral kontraseptiflerin veya hormon replasman tedavisinin etkinliğini azaltabileceği konusunda bazı endişeler vardır.aygın olmayan yan etkiler arasında mide, mide bulantısı, kaşıntı, döküntü, baş ağrısı, akne, uyku sorunu ve kilo alımı sayılabilir.

Hayıt tohumu hormonları etkileyebilir. Meme, rahim veya yumurtalık kanseri olanlar tüketmemelidir.İn vitro fertilizasyon etkinliğini etkileyebilir. Bu prosedürden geçiyorsanız hayıt tohumu kullanmayın. Hayıt tohumu beyni etkileyen kimyasallar içerir. Bu kimyasallar beyni, Parkinson hastalığında kullanılan bazı ilaçlara benzer şekilde etkiler. Parkinson hastalığının tedavisini etkileyebilir. Şizofreni veya diğer psikotik bozukluklar durumunda hayıt tohumu kullanılmamalıdır.
 
Merhaba arkadaşlar. Bana 3 yıl önce erken menopoz teşhisi konuldu . Adetlerimde gecikmeler başladı ve adet olunca kanamam çok uzun sürdü. Bende erken menopozu araştırırken hayıt tohumunun buna iyi geldiğini öğrendim. Tabi açıkçası kullanmaktan korktum. Çünkü bazı bitkiler ters etki yaratabiliyor. Bende ibrahim saraçoğlu hocamızı aradım ve erken menopoza girdiğimi belirttim. Yani tam anlamıyla girmemiştim ama girmek üzereydim. Hoca test sonuçlarını istedi ve bana bitkiler gönderdi. Bunlardan biri hayıt tohumuydu. Gönderdiklerini düzenli olarak tükettim ve adetim düzene girdi. Evet hayıt tohumu son derece faydalı ancak yan etkileride mevcut bu edenle hayıt tohumunu tüketmeden önce bilen birine danışmak en doğrusu olacaktır.
 
Geri
Üst