Hangi Tatlıya Nasıl Şerbet Hazırlanır ? Tatlıya Göre Şerbet Hazırlama Rehberi !

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Hangi Tatlıya Nasıl Şerbet Hazırlanır ? Tatlıya Göre Şerbet Hazırlama Rehberi !
şerbet nasıl hazırlanır
şerbet nasıl yapılır




Sevgili melekler, içinde bulunduğumuz Ramazan ayının da etkisiyle oruçlu olan midelerin canı şu sıcak günlerde sudan sonra en çok tatlı çeker iftarda 🙂 Gün içinde orucun etkisi ve Ramazanın bereketi ve şevkiyle çeşitli yiyecekler hazırlanırken tatlı baş köşede ki yerini alır mutlaka. Osmanlı mutfağından da gelen bir gelenekle daha sağlıklı ve hafif olan sütlü tatlılar yerine şerbetli tam misfir ağırlamalık tatlılar hazırlanır. 🙂 Bilen bilir her tatlının şerbeti ufak tefek farklılıklarla hazırlanır. Biz bu yazımızda bilmeyenlere için hangi tatlıya hangi şerbet nasıl hazırlanır, miktarları ve tatlı şerbetlenmeleri ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz 🙂



sekerpare-29d.jpg




Baklava şurubu
Temel yapılışında 1000 g toz şeker, 500 g su ve limon tuzu katılarak kaynatılır. Sütlü Nuriye’de ise şuruba süt katılarak sütlü şurup yapılır. Kuru baklavada limon tuzu kullanılmaz. Ayrıca şurubun suyu biraz daha azaltılır. Ev tipi baklavalarda ise genelde baklava fırından çıkar çıkmaz değil; soğuduktan sonra kaynamış şurupla tatlandırılır.

Tel kadayıf şurupları
Tel kadayıfın çeşitlerine göre toz şeker ve su gramajları değişir. Basma kadayıf 1300 g toz şeker, 650 g su ve az miktarda limon suyu. Burma kadayıf için 1500 g toz şeker, 500 g su, az miktarda limon tuzu. Sarma tel kadayıf için 1000 g toz şeker, 500 g su ve az miktarda limon tuzu. Yassı tel kadayıf şurubu için 750 g toz şeker, 1250 g su, yağda pişirildikten sonra şuruplanır. Üstü kapalı olarak 10-15 dakika hafif ateşte kaynatılır. Bu, şurubu iyice emmesi ve koyulaşması için yapılır.

Revani şurubu
1000 g toz şeker, 1000 g su ve az miktarda limon suyu birlikte kaynatılır. Pişmiş revani soğuk ise şurup kaynatılmış olmalı, revani şuruplandıktan sonra tepsi 2-3 dakika sıcak fırında bekletilerek toplanmaması sağlanmalıdır.

Şam tatlısı şurubu
1000 g toz şeker, 400 g suyla kaynatılır. Fırından çıkarılmış şam tatlısının üzerine hafif soğutulmuş olarak yedirilip 23 dakika üstü kapalı olarak sıcak fırında bekletilip çıkartılır.

Şekerpare şurubu
1000 g toz şeker, 1200-1250 g su ve az limon suyuyla beraber kaynatılır. Pişen şekerpareler, sıcak veya soğuk da olsa kaynatılmış şurup ile şuruplandırılır.

Tulumba şurubu
1000 g toz şeker, 400 g su ve limon tuzu kaynatılır. Burada suyun az olmasının nedeni, tulumba tatlısının kabuklarının sert ve gevrek kalabilmesi içindir. Aynı şurup, lokma, hanım göbeği, vezir parmağı, kalbur ve Çerkez tatlı çeşitleri için de geçerlidir. Damak tadı için fazla şekerli olabilir. Lezzet için şurup sulandırılmalı ve tatlılar yumuşatılarak kısa sürede tüketilmelidir.

Şambaba şurubu
İyi mayalanıp pişen şambabalar; 750 g toz şeker, 1000 g su ile kaynatılmış şurubun içine konur. Dip taraf şurubu emince kevgirle ters yüz edilip, 5-10 dakika çok kısık ateşte kaynatılmadan bekletilip, şuruptan çıkarılır. şambabalar, şurubu emmiyor ise şuruba bir miktar su ilave edilip sulandırılır.

Ekmek kadayıfı şurubu
1000 g toz şeker, 1000 g su, az limon tuzuyla kaynatılır. Farklı bir şuruplama tekniği olup, renk alması için önce şeker kızartılır. Karamelize renk haline gelince su ile yumuşatılıp hazırlanan şuruba katılır. Ekmek kadayıfları çok kısık ateşte bu şurupla haşlanır.
 
Geri
Üst