Hamileyken bebek emzirmek zararlımıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyken bebek emzirmek zararlımıdır?
Halk arasında yaygın olan ve bazı hekimlerce de desteklenen görüş emziren bir kadın gebe kaldığında emzirmeye devam ettiğinde bunun düşük ya da erken doğuma neden olabileceği, hatta anne karnında gelişmekte olan bebeğin gelişiminin olumsuz etkilenebileceği, sütün kalitesinin bozulması nedeni ile emen bebeğin de beslenmesinin yetersiz olacağı bu nedenle emzirmeye son verilemesi gerektiğiydi.

Oysa son zamanlarda yapılan araştırmalar bu inanışın doğru olmadığını göstermektedir. Memeyi sütten dışarı atan hormon olan oksitosin aynı zamanda rahim kasılmalarını sağlayan hormondur. Ancak emzirmenin rahimde hafif kasılmaya neden olmak dışında düşüğü ya da erken doğumu tetiklediğine dair herhangi bir bilimsel veri mevcut değildir.









GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE





Gebelik sırasında emzirmenin anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği hatta “zehirleyeceği” yönünde bir inanış olmakla birlikte bu tamamen bir şehir efsanesidir ve gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur. Sütün kalitesinde ve bağışıklık sistemini etkileyen içeriğinde bir miktar azalma saptanmış olsa da bu azalma emen bebeğin gereksinimlerini karşılamak için oldukça yeterli bulunmaktadır.


Kişilerin sosyoekonomik düzeyleri, çevreleri, kırsal ya da kentsel yerde yaşamaları, iş düzenleri ve kaç çocuklu oldukları gibi bir dizi faktör çiftlerin bir doğumdan sonra tekrar çocuk sahibi olmak isteyip istememe kararlarını etkilemektedir..


İdeal olarak bir çocuğun dünyaya gelmesinde sonra tekrar gebe kalmak için kabul görülen süre doğumdan 12 ay sonra başlamaktadır. Doğumdan sonraki ilk altı ay içinde tekrar gebe kalınması erken doğum yapma ve düşük ağırlıklı bebek dünyaya getirme risklerini yükseltmektedir. Aynı risk doğumdan altmış ay ve sonrası için de geçerlidir.


Bebek emzirirken yeni bir çocuğa gebe kalmak sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bazı şartlara bağlı olarak emzirirken gebe kalma açısından bir sakınca görünmemektedir. Ancak anne hem karnındaki bebeğe hem de emzirdiği bebeğe yeterli besin ve süt sağlanması için daha fazla yemek yemesi ve daha fazla sıvı tüketmesi gerekmektedir.


Anne doğum yaptıktan yaklaşık altı ay sonrasına kadar bebeği anne sütü ile emzirmelidir. Bu süre içinde kadınlar genellikle emzirme yaptıkları için hamile kalmayacaklarını düşünürler. Bu düşünce doğrudur esasında.


Normalde emzirme işlemi çok eskiden beri bilinen etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Bebeğini yüzde yüz anne sütü ile besleyen bir annenin emzirme sırasında gebe kalma ihtimali çok düşük kalmaktadır. Hatta gebelikten korunma neredeyse moderne korunma yöntemleri kadar etkili olmaktadır. Ancak doğumdan sonraki en az altı aylık emzirme süresinde gebeliğin olmaması için annenin emzirmenin yanında adet de görmemesi gerekir.


Anne bebeğini sadece anne sütü ile beslerse bile adet gördüğü taktirde herhangi bir korunma yöntemi ile korunmalıdır. Emzirme hafif rahim kasılmalarını tetikleyebilir. Karmaşık olmayan gebelikler sırasında sorun olmamasına rağmen hamile iken erken doğum öyküsü, rahimde ağrı veya kanama yaşarsanız, doktorunuz emzirmeyi sonlandırmanızı isteyebilir.


Eğer gebelik boyunca anne sütü ile bebeği beslerseniz, hamile olduğunuz için sütün kalitesinde bir azalma meydana gelebilir. Ayrıca, süt üretiminin hamilelik ilerledikçe azalması da söz konusu olabilir. Hamilelik sırasında anne hem emzirme yaptığı için hem de karnında bir can daha taşıdığı için yorgun olması ve daha fazla endişelenmesi normaldir. Ayrıca hamilelik sırasında, memede hassasiyet ve ağrı yaygın olarak görülebilmektedir.