Hamileyim uçağa binebilir miyim?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Hamileyim uçağa binebilir miyim?
gebelikte seyahat, hamilelikte uçak seyahatı, hamileler uçağa binebilirmi, hamilelikte uçak seyahatı ile ilgili bilgileri sizler için paylaşıyoruz.

Kadınlar hamile olduğunu anlar anlamaz bebeğinin sağlığını henüz o doğmadan anne karnın da düşünmeye başlarlar. Ounun için en iyisini, doğrusunu ve güzelini düşünen anne adayları doğum oluncaya kadar gebelikle ilgili kafalarına takılan soru ve cevapları sorgularlar.

Hamilelerin en çok sorduğu merak ettiği sorulardan biri de "hamileyim seyahat etmem de sakınca var mı" sorusudur.

Özellikle uçak seyahatı konusun da bir takım endişe duyan anne adaylarının birçoğu gebelik de uçağa binmenin gebeliğe ve bebeğe bir zararının olup olmadığı konusunu merak ediyor.

Sizler için bu konuyu araştırarak bilgilerinize sunuyoruz.

gebelikte uçak.JPG


Gebeliğiniz boyunca uçak ile seyahat etmeniz için sakıncası olmayan bazı durumlar vardır. Eğer gebeliğinizin ilk ve son ayların da değilseniz, herhangi bir düşük ile ilgili bir risk durumu bulunmuyorsa yada sorunlu bir hamilelik geçirmiyorsanız uçak ile yolculuk yapabilirsiniz.

Yine de eğer uçak seyahatı düşünüyorsanız bununla ilgili mutlaka kendi doktorunuzun da onayını alarak buna karar vermeniz en sağlıklısı olacaktır.

Havayollarının Hamileler İçin Özel Bir Politikası Var mı?


Havayolu şirketleri, hamile yolculara belirli bir haftayı geçtikten sonra doktor raporu alma şartı getiriyor. Ancak bunun sebebi uçak yolculuğunun doğumu hızlandıracak olması değil, havayolu şirketlerinin havada doğum riskinden kaçınmak istemesi. Ve bu kurallar, şirketten şirkete de değişkenlik gösterebiliyor.

Elinizde biletiniz ve valiziniz, karnınızda da çocuğunuz, uçağın kapısında kalmamak için uçuştan en az bir hafta önce söz konusu kuralları dikkatle okumanız faydalı olabilir.

Genel olarak, hamileliğinin 28’inci haftasına girmemiş yolcular doktor raporuna gerek kalmadan uçakla seyahat edebiliyor.
Gebeliğinizin 36’ıncı haftasını geçtiyseniz, uçakla seyahati unutun. Havayolu şirketlerinin neredeyse tamamı, 36’ıncı haftayı aşan hamile yolcuları uçağa kabul etmiyor.


Tek bebeğe hamile olan ve hamileliğinde 28’inci haftanın başı ile 35’inci haftanın sonu arasında olan yolculardan doktor raporu almaları isteniyor.
Birden fazla bebek bekleyen kadınlar için ise üst limit genellikle 31’inci hafta. Onlardan da, 28’inci haftanın başı ile 31’inci haftanın sonu arasında uçağa binerken doktor raporu almaları isteniyor.
Uçağa Binerken Nasıl Bir Doktor Raporu Almalıyım?
Uçağa binmeden önce doktorunuzdan alacağınız raporun bazı ayrıntıları içermesi de şart:

Doktorunuzun vereceği raporda ‘uçak yolculuğu yapmanızda sakınca olmadığı’nın açıkça yazılması gerekiyor.
Hamileliğinizin ileri safhalarındaysanız, raporda ‘doğumun 72 saat içinde başlayabileceğine dair bir bulguya rastlanmadığının’ vurgulanması da faydalı olabilir.
Raporu, uçuş tarihinden önceki yedi gün içinde almalısınız. Yani, yedi günden eski tarihli doktor raporları uçak kapısında geçersiz sayılıyor.
Raporun resmi olduğunun net bir biçimde anlaşılması, dolayısıyla gittiğiniz özel doktora ya da sağlık kuruluşuna ait antetli kâğıda yazılması, doktorun adı-soyadı, diploma numarası, ıslak imza, kaşe ve tarih gibi resmi bilgilerin bulunması gerekir.
Raporu hazırlayan doktordan, tek veya birden fazla bebeğe hamile olup olmadığınızı belirtmesini de mutlaka talep edin.
Bu raporu tüm uçuşlarınız sırasında yanınızda taşımayı, yurtdışına çıkacaksanız yine resmi nitelikli bir İngilizce kopyasını almayı unutmayın.
Hamilelikte Uçağa Binerken Almanız Gereken Önlemler
Peki, doktorunuzdan izni ve raporu kaptınız; öyle elinizi kolunuzu sallayarak binecek misiniz uçağa? Tabii ki hayır! Riski en aza indirmek için daha havalimanına gitmeden almanız gereken bazı önlemler var:

Rahat oturun: Hamilelikte uçak yolculuğuna çıkmakla ilgili ana endişe, ‘Derin Ven Trombozu (DVT – Toplardamar Pıhtılaşması) riskinin artmasıdır. DVT vakalarında, Bacaklarda oluşacak bir pıhtının, dolaşım sisteminde ciddi bir soruna yol açmasından kaygı duyulur. Bu risk uçak yolculuğu sırasında sadece hamilelerde değil, sigara içenlerde veya dolaşım bozukluğu hastalığı yaşayanlarda da artar.

Hamile yolculara bu nedenle uçakta rahat koltuklar seçmeleri şiddetle önerilir. Cam kenarı yerine koridor tarafını, küçük ve dar uçaklar yerine koltuklar arasında daha fazla mesafe bulunan büyük uçakları tercih etmeniz tavsiye edilir. Kanat bölgesinde bir koltuk seçmeniz, sallanmayı azaltacaktır.

Eğer okyanus aşırı bir yolculuk planlıyorsanız, uzun süre rahat oturmayı garanti etmek için Business Class bir bilet almayı tercih edin. Check-in yaparken, uçağın tıklım tıklım dolu olmaması halinde görevliden yanınızdaki koltuğu mümkünse boş bırakmasını da rica edebilirsiniz.

Yürüyün: Özellikle uzun uçuşlarda saatlerce oturmayın. Ayak bileklerinizin şişmesini engellemek, dolaşım sistemini harekete geçirmek için koridorda saat başı yürüyün. Olası türbülans ihtimali konusunda uçuş görevlilerinden bilgi almayı unutmayın.



Egzersiz yapın: Oturduğunuz yerde veya kordidorda yürüyüşe çıktığınızda, bacaklarınızı germe egzersizleri yapın. Bileklerinizi hareket ettirin, kaslarınızı ta ayak parmaklarınıza kadar hareket ettirmeye çalışın.

Çoraplara dikkat: Yine kan dolaşımını desteklemek için uçuş sırasında özel varis çorabı giyebilirsiniz.

Bol su için: Uçuş sırasında kabindeki kuru hava nedeniyle dehidrasyon (sıvı kaybı) yaşamamak için bol bol su için.

Tuvalete yakın oturun: Check-in sırasında tuvalete kolay ulaşabileceğiniz bir koltuğu istemeyi unutmayın.

Tuvalete gidin: Uçuşun özellikle son dakikalarına doğru mutlaka tuvalete gidin. İniş süresi, uçaktan çıkmak ve tuvalete ulaşmak beklediğinizden uzun sürebilir.

Karnınızı saklamayın: Uçaklar, heyecanlı yolcular nedeniyle bazen zorlu yerlere dönüşebiliyor. Sözgelimi, yan komşunuzun kabin valizini kaldırmaya çalışırken size çarpmasını istemiyorsanız, yakın çevrenizde oturan yolcuların hamile olduğunuzun farkına varmasını sağlayın.

Sabah Bulantıları Uçakta Artar mı?

Ne yazık ki evet, artabilir. Yükseklik veya ısı değişikliklerinin bulantıyı tetikleme veya artırma ihtimali var. Uçağa binmeden önce bulantınızı azaltacak hafif bir şeyler yemeyi, bol su içmeyi ve her zamanki bulantı karşıtı önlemlerinizi almayı deneyebilirsiniz.

Güvenlik Aramalarından Geçebilir miyim?

Hamileyken uçağa binmek durumunda olan kadınların en çok endişelendiği konulardan biri de, artık her havalimanında üçer-beşer tane olan güvenlik kapıları ve olası radyasyondur. Havalimanlarındaki arama cihazları çoğunlukla, X-ışını ile çalışmayan metal dedektörleridir. Bu cihazlar, metal objeleri tespit etmek için düşük yoğunluklu manyetik alanlar kullanır. Öyle ki, bir buzdolabı mıknatısının manyetik alanı, içinden yürüyerek geçilen bir metal dedektörünün manyetik alanından 10 kat, elle kontrol yapan bir metal dedektörününkinden de en az 600 kat daha kuvvetlidir.

Dolayısıyla, bu cihazlar konusunda radyasyon endişesi taşımanıza gerek yok. Yine de cihazdan geçmek istemiyorsanız, ilgi görevliye danışabilirsiniz.

BUNLARI UNUTMAYIN!

Hamileyken seyahate çıktığınızda, seyahat sigortanızın hamilelikle ilgili ortaya çıkabilecek olası durumları kapsadığından emin olun.
Acil durumda aranması gereken kişilerin numaralarını çantanızda taşıyın.
Bilmediğiniz bir yere gidiyorsanız, doktorunuzdan acil durum ihtimaline karşı sizi yönlendirmek istediği kişinin ismini öğrenin.
Seyahat sırasında doktora gitmeniz ihtimaline karşı, özellikle de ikinci veya üçüncü trimesterdaysanız, hamileliğinize ilişkin önemli bilgilerin teknik ayrıntılarının açıklandığı belgeleri yanınıza alın.
Yurtdışı seyahatlerinde, gittiğiniz ülkedeki sağlık koşullarını ve sağlık hizmetlerini öğrenin.
En önemlisi, hamileyken normaldeki kadar sağlıklı olduğunuzu, sadece her zamankinden biraz daha fazla plan yapmanız gerektiğini unutmayın ve rahatlayın.



HAMİLELER HANGİ DURUMLARDA UÇAĞA BİNMEMELİ?

Doktorunuzun da anlatacağı gibi, 36’ıncı haftaya kadar uçak yolculuğu yüksek risk faktörlerinin olmadığı durumlarda güvenlidir. Yüksek risk faktörleri arasında ise hamilelikte kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, çoğul gebelik, düşük veya erken doğum öyküsü gibi vakalar sayılır.

Gebelik te uçak seyahatı ile ilgili merak ettiğiniz bilgileri sizler için paylaştık. Umarız kafanıza takılan ve merak ettiğinizin sorularınızın yanıtlarını konumuz için de paylaştığımız bilgilerimiz de bulmuşsunuzdur😉
 
Geri
Üst