Hamileyim kanamam var nedeni ne olabilir?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim kanamam var nedeni ne olabilir?
gebelikte kanama ,hamilelikte kanama,gebelikte zamansız kanama,hamilelikte kanma zararlımıdr,gebelikte kanamanın nedenleri,gebelikte kanama hakkında bilgiler


Gebeliğin herhangi bir döneminde kanama olması, nadir görülen bir durum değildir. Önemli olan kanamanın nedeninin bulunmasıdır. Gebeliğin ilk yarısında olan kanama ile düşük, dış gebelik veya mol gebelik söz konusu olabilir. Gebeliğin ikinci yansında meydana gelen kanamaların bazen sebebi anlaşılamayabilir. Bazen ise, plasenta prevya, ablasyo plasenta gibi bir durumun habercisi olabilirler.
Gebeliğin herhangi bir haftasında yaşanan kanama muhakkak ciddiye alınmalı ve nedeni araştırılmalıdır. Ama yine de bilinmesi gerekir ki, çoğu vakada, önemli bir durum yaşanmadan kanama geçebilir de.GEBELİĞİN BİRİNCİ YARISINDA MEYDANA GELEN KANAMALAR
Hamilelikte vajinal kanama ne kadar yaygındır?
Çok yaygındır. Aslında, hamilelerde en sık rastlanan problemdir.
Hamileliğin birinci yarısındaki kanamalar önem taşır mı?
Evet. Hamileliğin herhangi bir döneminde yaşanan kanama önem-senmemeye gelmez. Çoğunlukla, bir önemi yoktur ama bu doğrulan-malıdır. Her beş kadından birinde ilk 12-14 haftada görmek mümkündür.
Böyle bir erken dönemde, kanamaya ne neden olabilir?
Sebepler çoktur ve ancak en yaygın olanlardan söz edilebilir. Bunlar; dış gebelik, düşük, rahim içinde fetusun ölmesi ve serviksle ilgili problemler olabilir.
Gebeliğin ilk yarısında kanama yaşayan hamile kadınlarda düşük olma ihtimali ne kadardır?
Bu durumda, doktor ultrason tetkiki yapmalıdır. Kalp atışı duyulsa bile, bunların %10'u düşükle sonuçlanabilir. Geri kalan %90'ında kanama kısa zamanda durur ve hamilelik normal şekilde devam eder.
dış gebelik, vajinal kanamaya neden olabilir mi?
Evet. Her zaman olmasa bile bu duruma ek olarak kann ağrısı hissedilir.
Düşük tehdidi varsa, yatak istirahatı önerilir mi?
Hayır. Genel tavsiye fiziksel ve zihinsel stresten uzak kalmaktır. Yatmanın, düşüğü engellediğine dair kesin bir kanıt yoktur.
Fetusun öldüğü nasıl teşhis edilir?
Bazen erken dönemde ölür fakat düşük gerçekleşmez. Buna "missed abortus" denir. Ancak hamilelik belirtilerinin yok olması ve hafif kan lekesi veya koyu kahve akıntı gibi belirtiler görülebilir. Bazen hafif ve ağrısız bir kanama görülebilir. Ultrason tetkikinde kalp atışının alınamaması durumu onaylar.
Fetusun ölmesi durumunda, doktorlar ne yapar?
Çeşitli seçenekler vardır. Bulgunun kesinliğinden emin olmak için bazen tetkik yapılır.
Bulgu kanıtladığında ise, anne ya normal düşüğü bekler, bunun için ilaç alınabilir veya kürtaj yoluyla rahimiçi temizlenir.
Peki ya zaten düşük gerçekleşmişse?
Bu durumda düşüğün tamamen gerçekleştiğini kontrol etmelidir. Eğer düşük tamamen gerçekleştiyse, yapacak bir şey yoktur. Fakat kalan parça varsa, kürtajla temizlenmesi mümkündür.
Başka bir şeye ihtiyaç duyulur mu?
Evet. Kadının kan grubu RH negatif ise, anti-D iğnesi yapılmalıdır. Bu, tüm Rh negatif kan grubundakilere uygulanır ki; yan etkisi olabilecek antikorların oluşumu engellenebilsin. Rh+ kan grubu olan kadınların buna ihtiyacı olmaz.

GEBELİĞİN İKİNCİ YARISINDA MEYDANA GELEN KANAMALAR
Gebeliğin ikinci yarısında meydana gelen kanamalar nedir?
Gebeliğin 24. haftasından sonra meydana gelen kanamalar nadirdir fakat ciddi bir problemin habercisi olabilir.
Kanamaya neden olan sebepler nelerdir?
Sebepler çeşitlidir. Bu kanamaların %50'sinin sebebi bilinmez. Sebebi bulunanlar arasında en çok görülenler; plasenta prevya, plasentanın ayrılması ve serviks patoloj isidir.