Hamilelikte suyun gelmesi

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte suyun gelmesi
gebelikte suyun gelmesi doğum belirtisimi,hamilelikte suyun gelmesi doğum habercisimi,gebelikte suyun gelmesi tehlikelimi,hamilelikte suyun miktarı hakkında bilgiler

s.jpg


Gebeliğin özellikle son haftalarında doğuma yakın günlerde sık görülen bir durumdur su gelmesi, hamileler bunu su gibi akıntı oldu, su boşalması oldu veya sularım geldi gibi ifade edebilirler.GEBELİKTE VAGİNAL KANAMA
Gebelikte vaginal kanama görülmesi ne anlama gelir?
gebelik başladıktan sonra vaginal kanama görülmesi her zaman dikkatle takip edilmesi gereken bir durumdur. Gebeliğin ilk aylarında kanama görülmesi bazen basit bir nedenden -adet görme gibi- olabileceği gibi bazen de düşük gibi önemli bir olayın habercisi olabilir.

Gebeliğin ilk üç ayında kanama olursa;
Genellikle düşük tehlikesi düşünülür.
Bazen gebelik kesesinin yerleşimine bağlı olabilir. Bazen gebelik olsa da adet görülebilir.
Yine vajina rahim ağzı gibi bölgelerden de kanama olabilir. Muayene ve tanı yöntemleri ile nedenin anlaşılması gerekir.

Gebeliğin ikinci üç ayında kanama nedenleri;
Düsük olabilir.
Plasentanın aşağı yerleşimi söz konusu olabilir. Infeksiyon kanamaya neden olabilir. Fetüsün ölümü neden olabilir.
Yuksek tansiyona bağlı plasenta erken ayrılabilir, bu da hem anne hem de bebek için çok ciddi bir durumdur. Yine vagina ve rahim ağzına bağlı sorunlarda kanama nedeni olabilir.

Gebeliğin son üç ayında kanama nedenleri;
Erken doğum tehlikesini veya erken doğumu gösterebilir. Vaktinde başlayan doğumda da ilk işaret kanama olabilir. Plasentanın erken ayrılması bu dönemde çok hayati bir kanama edenidir.
Plasentanın rahim ağzına yakın yerleşmesi durumunda doğum ağrılarının başlaması veya vajinal muayene çok ciddi kanamalara nedeni olabilir.
vajina ve rahim ağzına bağlı rahatsızlıklar bu dönemde de kanama nedeni olabilirler.
Halamilelikte vajinal kanama her zaman önemlidir ve doktora müracaat etmeyi gerektirir.

gebelik döneminde kanama olduğunda neler yapılabilir?
Eğer bu kanama düşük tehlikesine bağlı ise yatak istirahati, aktivite kısıl laması faydalı olur.
Bazen ilaç tedavisi de faydalı olabilir.
Eğer kaçınılmaz düşük başlamış ise; tedavinin faydası olmaz. Aşırıkanamaya bağlı kan eksikliği bulguları oluşmuşsa; demir tedavisi, kansızlığı giderici tedaviler, gerekiyorsa kan transfüzyonu yapılabilir.
Gebeliğin son üç ayındaki kanamalarda, kanama; istirahat, tansiyonun düzenlenmesi, bazı ilaç tedavileri ile durmuyorsa ve bebek dış ortamda yaşayabilecek olgunluktaysa doğum gerçekleştirilir.

VAGİNADAN SU GELMESİ
Hamilelikte hormonların değişimi ile normal vajinal akıntıda artış olur. Normalde bu akıntı kokusuz ve renksizdir. Çok hafif sarı olabilir.
Doğumun başlaması bazen su gelmesi ile olur. Bu vakti gelmiş olgunlaşmış bir bebek için sorun olmazken; erken, henüz gelişimini tamamlamamış bebekler için ciddi sorun olmaktadır.
Doğumu başlatan su gelmesi ile ağrıların başlaması arasında geçen süre çoğu zaman 6-12 saat arasındadır.
Tüm gebeliklerin yaklaşık %8-10'unda erken membran rüptürü görülür (suların erken gelmesi). Yani gününü tamamlamış veya twmamlamamış gebelerin onda birinde su kesesi erken açılır. Zarları zayıflatan çeşitli nedenler erken açılmaya neden olurlar.
Eğer her zamankinden fazla bir akıntı başlamışsa ve bu daha sıvı ve akışkansa, devamlı geliyorsa su kesesinin açıldığı düşünülür. Hemen doktora müracaat edilmelidir.
Su kesesinin erken açılmasına neden olan etkenler;
Infeksiyon, annenin yetersiz ve kötü beslenmesi, sigara içimi, zarların bölgesel eksikliği, zemin hazırlayan fizyolojik ve anatomik anormallikler.
Su kesesi normalde 0,02-0,5 mm kalmlığmdadır. Infeksiyon, kasılmaya bağlı içten gelen basınç veya darbeye bağlı olarak su kesesi yırtılabilir.
Muayene esnasında sıvı gelişi görülür.

Su kesesi erken açıldığında ne yapılabilir?
Hemen en yakın hastaneye müracaat edilmelidir. Eğer gebelik haftası tamamsa doğum indüksiyonu (suni sancı) başlanabilir, bunun için rahim ağzının uygun olması gerekir. Eğer rahim ağzı uygun değilse 24 saat içinde uygulanabilir. gebelik süresini doldurmadan önce su kesesi açılırsa genellikle bir hafta içinde doğum olur.
Su kesesinin erken açlıması hastanede yatarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve su gelmesi durdurulamazsa bile antibiyotik kullanılmalıdır. Bebeğin akciğer gelişimi sağlanana kadar beklenmeye çalışılmalıdır. Miadında su kesesi açılan gebelerin %80'inin ilk 24 saatte doğumu olur.
Su kesesi açılan gebelerin bir kısmının doğum ağrıları başlamaz, bunlarda enfeksiyon riski artmıştır. Sezaryenle doğum oranları daha yüksektir.
 
Geri
Üst