Hamilelikte Önerilen ve Önerilmeyen Besinler
hamilelikte hangi besinler tüketilmeli oksitosin içeren besinler hamilelikte protein içeren peynir tüketimi
Hamileyken yenilen besinlere daha bir dikkat etmek gerekir...Hamileyken bebeğe hangi besinler daha faydalı...Hangi besinler yenmeli hangi besinler yenmemeli işte cevabı
Hangi gıdalar bebek için gereklidir?
Protein:
Gebelikte protein gereksinimi, kansızlık olmaması için artar Protein az alınırsa demir eksikliği anemisi gelişip, düşüklere neden olabilir Özellikle hayvansal kaynaklı protein alınmasına özen gösterilmelidir Ancak; anne ideal kilosundan daha fazla bir kiloda hamile kaldı ise; yağ oranı düşük proteinli gıdalar tercih edilmelidir Proteinli gıdaların pişirilme teknikleri de annenin kendisini iyi hissetmesi için önemlidir Buğulama, haşlama, ızgara ve fırında pişirilenler tercih edilmeli, yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır
Protein İçeren Gıdalar:
Kırmızı et
Tavuk eti
Hindi eti
Devekuşu eti
Balık
Yumurta
Peynir çeşitleri
Kurubaklagiller
Mantar
Vitaminler:
Bütün vitaminler anne ve bebeği için gerekli olduğu gibi özellikle;
C vitamini:
Proteinlerle birlikte alınırsa demir emilimini arttırır Annenin hastalıklara karşı direncini yükseltir Vücutta depolanan bir vitamin olmadığından meyve ve sebzeler aracılığı ile taze olarak alınmalıdır Pişirme ve uzun süreli bekletmelerde ciddi kayba uğrar
• Turunçgiller
• Lahana
• Çilek
• Domates
• Karnabahar
• Patates
• Kırmızı ve yeşilbiber iyi bir C vitamini kaynağıdırlar
Folik asit:
‘Spina bifida’ yani sinir sistemi hastalığını önlemenin en etkili yoludur Taze yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdırlar, vitamin kaybı olmaması için iyi yıkanmış çiğ sebzeler aracılığı ile ya da buharda az pişirme tekniği ile tüketilmelidir
• Yeşil yapraklı sebzeler
• Fındık
• Yerfıstığı
• Karnıbahar
• Kepekli ekmek folik asit kaynağıdırlar
Hurma:
İçerdiği vitamin deposu nedeniyle gebeler için gerekli bir meyvedir Özellikle doğuma yakın tüketilmesi içerdiği besinlerin; Oksitosin hormon salgısını arttırması nedeniyle doğumu kolaylaşmasını sağlar
Yağlar:
Tüketilen günlük enerjinin %30 unu oluşturan yağların;%10 unun doymuş yağlardan,%10 unun tekli doymamış yağlardan,%10 unun çoklu doymamış yağlardan alınması vücut için gereklidir
Doymuş yağlar; et,süt,yumurta gibi gıdalardan da az yağlı bile olsalar alınmış olacağından ayrıca margarin ya da tereyağı tüketmeye gerek yoktur
Karbonhidratlar:
Vücudun temel enerji ihtiyacı karbonhidratlardan sağlanırYani ekmek –pilav-makarna tüketimine dikkat edilmeli,tüketilecek olan miktarlar diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidirFazla kilolu hamilelerin saf karbonhidratlardan kaçınması gerekirKansızlık varsa, kepekli karbonhidratlardan kaçınılmalıdır
Posalı (lifli) Gıdalar :
Günde 40 gr lif tüketmek gebelikte kabızlık oluşumunu
engellediği gibi kansere karşı bariyer oluştururTaze sebze ve meyveler lif açısından zengindir
Kalsiyum:
Annenin kemik sağlığını koruması;bebeğin 8hafta da başlayan diş ve kemiklerinin oluşması için kalsiyum gereksinimi önemlidirİhtiyacınız ,normal ihtiyacınızın iki katına çıkacağından tüketime özen gösterilmelidirKalsiyum içeren gıdalar😕üt-yoğurt-peynir-kefirdirYeşil yapraklı sebzelerde de az miktar da kalsiyum bulunur
Su:
Gebelikte kabızlığın önlenmesi ,sırt ağrılarının oluşmaması için su tüketimi çok önemlidirGünlük su ihtiyacı ortalama 1,5-2 litre kadardır
Şeker:
Enerji ve tatlı ihtiyacı için sofra şekeri yerine pekmez,bal gibi besinlerden faydalanmak daha yararlıdırSaf şeker hiçbir besleyici değeri olmayan enerji kaynağıdırlar
Gebeler için önerilmeyen besinler:
• Katkı maddeleri içeren gıdalar
• Dondurulmuş yiyecekler
• Açıkta satılan gıdalar
• Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
• Koyu çay, kahve, kakao Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir
• Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir
• Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir
• Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup;annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar
• İyi yıkanmamış sebze ve meyveler: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklar, bakterilerden dolayı zarar verebilirler
• İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir
• Maydanoz: Fazla maydanoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir
Hamileyken yenilen besinlere daha bir dikkat etmek gerekir...Hamileyken bebeğe hangi besinler daha faydalı...Hangi besinler yenmeli hangi besinler yenmemeli işte cevabı
Hangi gıdalar bebek için gereklidir?
Protein:
Gebelikte protein gereksinimi, kansızlık olmaması için artar Protein az alınırsa demir eksikliği anemisi gelişip, düşüklere neden olabilir Özellikle hayvansal kaynaklı protein alınmasına özen gösterilmelidir Ancak; anne ideal kilosundan daha fazla bir kiloda hamile kaldı ise; yağ oranı düşük proteinli gıdalar tercih edilmelidir Proteinli gıdaların pişirilme teknikleri de annenin kendisini iyi hissetmesi için önemlidir Buğulama, haşlama, ızgara ve fırında pişirilenler tercih edilmeli, yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır
Protein İçeren Gıdalar:
Kırmızı et
Tavuk eti
Hindi eti
Devekuşu eti
Balık
Yumurta
Peynir çeşitleri
Kurubaklagiller
Mantar
Vitaminler:
Bütün vitaminler anne ve bebeği için gerekli olduğu gibi özellikle;
C vitamini:
Proteinlerle birlikte alınırsa demir emilimini arttırır Annenin hastalıklara karşı direncini yükseltir Vücutta depolanan bir vitamin olmadığından meyve ve sebzeler aracılığı ile taze olarak alınmalıdır Pişirme ve uzun süreli bekletmelerde ciddi kayba uğrar
• Turunçgiller
• Lahana
• Çilek
• Domates
• Karnabahar
• Patates
• Kırmızı ve yeşilbiber iyi bir C vitamini kaynağıdırlar
Folik asit:
‘Spina bifida’ yani sinir sistemi hastalığını önlemenin en etkili yoludur Taze yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdırlar, vitamin kaybı olmaması için iyi yıkanmış çiğ sebzeler aracılığı ile ya da buharda az pişirme tekniği ile tüketilmelidir
• Yeşil yapraklı sebzeler
• Fındık
• Yerfıstığı
• Karnıbahar
• Kepekli ekmek folik asit kaynağıdırlar
Hurma:
İçerdiği vitamin deposu nedeniyle gebeler için gerekli bir meyvedir Özellikle doğuma yakın tüketilmesi içerdiği besinlerin; Oksitosin hormon salgısını arttırması nedeniyle doğumu kolaylaşmasını sağlar
Yağlar:
Tüketilen günlük enerjinin %30 unu oluşturan yağların;%10 unun doymuş yağlardan,%10 unun tekli doymamış yağlardan,%10 unun çoklu doymamış yağlardan alınması vücut için gereklidir
Doymuş yağlar; et,süt,yumurta gibi gıdalardan da az yağlı bile olsalar alınmış olacağından ayrıca margarin ya da tereyağı tüketmeye gerek yoktur
Karbonhidratlar:
Vücudun temel enerji ihtiyacı karbonhidratlardan sağlanırYani ekmek –pilav-makarna tüketimine dikkat edilmeli,tüketilecek olan miktarlar diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidirFazla kilolu hamilelerin saf karbonhidratlardan kaçınması gerekirKansızlık varsa, kepekli karbonhidratlardan kaçınılmalıdır
Posalı (lifli) Gıdalar :
Günde 40 gr lif tüketmek gebelikte kabızlık oluşumunu
engellediği gibi kansere karşı bariyer oluştururTaze sebze ve meyveler lif açısından zengindir
Kalsiyum:
Annenin kemik sağlığını koruması;bebeğin 8hafta da başlayan diş ve kemiklerinin oluşması için kalsiyum gereksinimi önemlidirİhtiyacınız ,normal ihtiyacınızın iki katına çıkacağından tüketime özen gösterilmelidirKalsiyum içeren gıdalar😕üt-yoğurt-peynir-kefirdirYeşil yapraklı sebzelerde de az miktar da kalsiyum bulunur
Su:
Gebelikte kabızlığın önlenmesi ,sırt ağrılarının oluşmaması için su tüketimi çok önemlidirGünlük su ihtiyacı ortalama 1,5-2 litre kadardır
Şeker:
Enerji ve tatlı ihtiyacı için sofra şekeri yerine pekmez,bal gibi besinlerden faydalanmak daha yararlıdırSaf şeker hiçbir besleyici değeri olmayan enerji kaynağıdırlar
Gebeler için önerilmeyen besinler:
• Katkı maddeleri içeren gıdalar
• Dondurulmuş yiyecekler
• Açıkta satılan gıdalar
• Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
• Koyu çay, kahve, kakao Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir
• Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir
• Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir
• Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup;annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar
• İyi yıkanmamış sebze ve meyveler: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklar, bakterilerden dolayı zarar verebilirler
• İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir
• Maydanoz: Fazla maydanoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir