Hamilelikte ödem

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Hamilelikte ödem
hamilelikte bebekte ödem hamilelikte yükseğe uzanmak gebelikte yükseğe uzanmak gebelikte hamileyken
Bir çok hamile bayanın sıkıntılarından biride oluşan ödemlerdir. Özelliklede gebeliğin son aylarında çok daha fazla ortaya çıkıp anne adayını rahatsız eder.Peki bu ödemler neden ve nasıl oluşuyor oluştuğunda rahatlamak adına neler yapılabilir işte sorularınızın cevabı

Hamilelikte ödem oldukça sık rastlanan ve ciddiye alınarak doktor takibi yapılması gereken bir konudur. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde artan ödemleri azaltmak içinse uzun süre hareketsiz bir şekilde ayakta kalmamak, ayakların altına yastık koyup yüksekte olacak şekilde uzanmak ve tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Eğer ayaklardaki ödeme bir de eller, el bilekleri, göz kapakları ve yüzde oluşan şişkinlikler ekleniyorsa bu durum gebelik hipertansiyonu (preeklampsi) olabilir ve doktora başvurmayı gerektirebilir.
hamilelikde-kilo-alimi3-6728.jpg


Ayaklarda şişme ve ödem
Hamilelikte kan basıncı yaklaşık yüzde 40 artar; ve bu durum dolaşım sistemini normalden daha fazla çalışmasını gerektirir. Kan hacmindeki artış da dolaşımı bazen yavaşlatabilir ve böylece şişkinlikler görülebilir. Ayaklar ve ayak bilekleri rahim basısı nedeniyle oluşan dolaşım yavaşlamasından oldukça fazla etkilenen bir bölgedir; bu nedenle şişlikler burada daha fazla görülür.

Ayak bileklerinde ve bacaklarda oluşan şişme, aslında normal kabul ediliyor. Hatta kadınların yüzde 75’inde bu şekilde ödeme rastlanabiliyor. Özellikle yaz sıcaklarında, günün geç saatlerinde veya uzun süre ayakta kalma / uzun süre oturma gibi durumlardan sonra ödem oluşuma sıkça rastlanıyor.

Ayak ve bileklerdeki şişmeyi azaltmak için:

* Bacaklarınız yüksekte olacak şekilde oturun veya uzanın.
* Rahat terlikler, ayağınızı sıkmayacak ayakkabılar giyin.
* Lastik bantlı çorapları giymemeye özen gösterin.
* Sıkı pantolon ve iç çamaşırları giymeyin.
* Sıcak havalarda fazla dışarı çıkmamaya özen gösterin.
* Tercihen sol tarafınıza doğru yatın.
* Günde en az 2-3 litre sıvı alın.
* Fazla tuzlu gıda tüketmeyin.
* Kısa mesafeli yürüyüşler faydalı olacaktır. Ayrıca oturduğunuz yerden ayak bileklerinizle daireler çzme egzersizi de iyi gelecektir.



Gebelik hipertansiyonu
Gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkabilir. Kan basıncının yüksek olması ve idrarda protein bulunması olarak ortaya çıkar. Yüzde ve ellerde oluşan şişmeler de gebelik hipertansiyonunun erken belirtileridir. Dolayısıyla mutlaka doktor gözetiminde bulunulması gereklidir.
 
Geri
Üst