hamilelikte mide neden yanar
hamilelikte mide yanması
Sevgili melekler, gebelerin en çok yakındığı durumlardan birisi hamilelikte mide yanması sorunudur. Gebelerin karşılaştığı sıkııntılar içinde en can sıkıcı olan
mide yanması halk arasında çocuğun saçlı olduğuna ya da saçlarının çıkmakta olduğuna yorumlanır. Oysa bunun tam açıklaması, beynin vücudu gebelik sürecine alıştırmak için salgıladığı kasları gevşeten hormonlar sayesinde gevşeyen mide kapakçığı nedeniyle yemek borusuna asit kaçmasıdır. Bu yazımızda
hamilelikte mide yanması,
mide yanması karşısında yapabilecekleriniz konusunda siz gebe meleklerimize ve sayın misafirlerimize bilgi vermek istiyouz
🙂
Beyin gebelik sürecine uyum sağlamak amacıyla pek çok hormon salgılar.Bu hormonlardan progesteron hormonu, mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engelleyen kapakçığın gevşemesine, dolayısıyla kapanmamasına yol açar. Kapanmayan kapakçık yüzünden de asit yemek borusuna kaçar ve mide yanmasına neden olur.
Mide yanması genellikle gebeliğin son aylarında ortaya çıkar. Rahimdeki bebek hızla büyüyor, mide ve bağırsaklara daha çok baskı yapıyor. Mideye yapılan baskı da içindeki gıdaların yemek borusuna gitmesine yol açıyor.
Mide yanması sorunu yaşayan gebe kadınlar için uzmanlar çeşitli tavsiyelerde bulunuyor. Mide yanmasını engellemek için bazı konulara özellikle de beslenme konusuna dikkat edilirse, bu sorun önlenebilir.
Uzmanlara göre hamileler bir gün içerisinde; üç öğünde çok yemek yerine, 6 öğünde az yemeliler.
Yemeğin hemen ardından sırtüstü uzanmamalılar.
Özellikle acı ve yağlı yemekler yememeliler. “Hamileyim, mide çok yanıyor” diyen anne adayları doğal yollarla bu sıkıntılarını azaltabilir.
Örneğin bir bardak süt içebilir, yoğurt yiyebilirler. Ballı ılık süt içmek de işe yarar. Ayrıca mide yanması ileri boyutta ise tedavi uygulanabilir.