Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?
Hamilelikte en fazla şikayet edilenlerden biri de mide bulantısı ve kusmalardır. Peki hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar, çözümleri nelerdir?Gebelikte mide bulantısı en sık görülen şikayetlerden birisidir. Hamileliğin ilk aylarında %70-80 oranında görülen bir şikayettir.



Mide bulantısının başlıca sebebi hamileliğe bağlı artan gebelik hormonlarıdır. Özellikle B-HCG hormonundaki artışla mide bulantısı arasındaki ilişki çok barizdir. İkiz gebeliklerde B-HCG hormonu daha çok arttığı için bulantı ve kusma da daha çok olur.

B-HCG hormonunun azalmaya başladığı 3. ayın bitiminden sonra hamilelerde bulantı şikayeti de azalır.
Bunun dışında gebelikte midenin asit salgılamasında artış, kokulara karşı hassasiyetin artması, yorgunluk, halsizlik, stres, duygusallık gibi faktörler de bulantının oluşmasında etkili olabilir.




GEBELİKLE İLGİLİ KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/







Gebelilkte mide bulantısı ne zaman başlar?
Gebeliğin genellikle beşinci altıncı haftalarında başlar. Bazı gebelerde daha geç başlayabilir.

Gebelikte mide bulantısı ne zaman geçer?
Sıklıkla gebeliğin üçüncü ayı bittikten sonra (12 - 14 haftalardn sonra) mide bulantısı hafifler ve biter. Nadiren daha uzun sürdüğü hatta doğuma kadar sürdüğü görülebilir. Gebelerin %10'unda bulantı-kusma şikayetleri hamileliğin sonuna kadar sürebilir.

Gebelikte mide bulantısı ve kusma olmaması bir sorun olduğunu gösterir mi?
Bazı hastalar bundan endişe ederler ve hiç bulantı olmadığı için gebelikte bir problem olduğunu düşünürler. Bazı hastalarda mide bulantısı ve kusma hiç olmayabilir bu bebekle ilgili bir sorun olduğu anlamına gelmez.

Gebelikte mide bulantısı ve kusma bebeğe zarar verir mi? Risk yaratır mı?
Hayır, mide bulantısı gebelik ve bebek açısında bir risk yaratmaz. Gebeliğin ilk aylarında bulantı nedeniyle anne adayı fazla yemek yiyemez ve kilo alamayabilir, hatta kilo verebilir ancak bu önemli değildir, normal bir durumdur. Bir süre sora bu şikayetler rahatlayacak ve gebelik sağlıklı bir şekiilde devam edecektir.

Gebelikte mide bulantısına hangi yiyecekler, neler iyi gelir?
  • Hafif ve yağsız yiyecekler yenmelidir.
  • Midede şişkinlik yapmayan yiyecekler ve içecekler tüketilmelidir.
  • Sabah uyandıktan sonra çubuk kraler, bisküvi ve leblebi yemek ve ayağa kalkmadan bir on - onbeş dakika beklemek sabah mide bulantılarını keser.
  • Haşlama patetes, ekmek, pirinç pilavı, makarna mide bulantısına çözüm getirebilir.
  • Peynir, yoğurt yemek iyi gelebilir.
  • Zencefil çayı içmek faydalı olabilir.

Su ve sıvı gıdaları yemekle birlikte değil yemek aralarında tüketin. Yağlı, baharatlı, şişkinlik yapan gazlı yiyecekler tüketmeyin. Dinlenin ve stresten uzak durun. Doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz, doktorunuzun önerisi dışında ilaç, bitkisel ilaç v.b kullanmamalısınız.Hamilelikte mide bulantısına çözüm

Peki günlük hayatı yaşanmaz hale geitren hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer?

- Mideniz boş kalmasın; çünkü boş mide, bulantı hissini daha da kötüleştiriyor. Günde üç ana öğün yerine az miktarlarda ama sık aralıklarla yiyin.

- Aşırı yemek yemeyin.

- Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın.

- Sabah bulantıları için yataktan kalkmadan önce bir miktar tuzlu çubuk kraker yiyin. Birkaç dakika sindirilmesini bekledikten sonra yataktan yavaşça doğrulun.

- Sizi rahatsız eden koku ve tatlardan uzak durun. Portakal suyu, süt, kahve ve çay genellikle bulantıyı kötüleştirir.

- Susuz kalmayın, bol miktarda sıvı için. Bunun için gazsız ve taze hazırlanmış içecekleri tercih edin.

- Sindirilmesi güç olduğundan bulantı meydana getiren yağlı ve kızartılmış besinlerden sakının.

- Bulantınızı artırabilecekleri için ilk üç ayda demir hapları kullanmayın. İlk üç ay için bunları almak zaten şart değil.

- İstirahat edin; stres ve yorgunluk bulantıyı kötüleştiriyor.

Hamilelikte mide yanması

Kadınların gebelik döneminde şikayet ettikleri bir diğer konu da mide yanmasıdır. Mide yanması, gebelikte büyüyen rahim mideyi yukarı doğru iter, hem midede hem de yemek borusunda tonüs azalır ve sonuç olarak hastada göğüs bölgesinde yanma (pirozis) ortaya çıkar. Bu yanmanın önlenmesi için yatmadan 3 saat öncesinden itibaren su dışında yiyecek ve içecek almamak, yağlı yiyecekler tüketmemek, sigara içmemek önemlidir.

Hamilelikte halsizlik

Hamilelikte halsizlik, gebeliğin ilk aylarında yoğun olarak görülür. Gebeliğin son aylarında da vücudun ağırlaşması, hareketlerin zorlaşması, alınan kilolar da halsizlik hissi ve iş yapmada zorluk benzeri yakınmalara neden olur.