Hamilelikte karın ne zaman büyür?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte karın ne zaman büyür?
gebelikte karın ölçümü,hamilelikte karın ölçümü,gebelikte karın ne zaman büyür,hamilelikte karın yüksekliği,hamilelikte karın büyümesi hakkında bilgiler



Annelik yolundaki engelleri aşıp hamile kalmayı başardınız ama mücadeleniz devam ediyor… Bu kez içinizdeki yavrunuzu düşünerek hareket etmek zorundasınız. Günümüzde bebeğin durumunun ultrasonografik olarak belirlendiğini, ancak annenin genel halinin de ipucu verdiğini söyleyen uzmanlar, özellikle boy-kilo dengesine dikkat çekiyor. Annenin boyu, gebelik öncesi kilosu ve gebelikte kilo alımı fetal gelişim açısından önem taşıyor. Örneğin, zayıf kadınlar düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve erken doğum eğilimindedir. 1.57 cm veya
45 kilonun altındaki gebelere doğuma kadar en az 11.5-16 kilo alması öneriliyor. Obez kadınlarda ise kilo alımı 7-11.5 kg ile sınırlanmalıdır.
Yetersiz kilo alımı annede beslenme eksikliğini, annenin hastalığı ya da hormonal bozukluğuna işaret eder. Bu durumlarda karın şişkinliği azdır ve bebekte gelişme geriliği olabilmektedir. Gebelik süresince takibi yapılması gereken durumlar şöyle:
TANSİYON ÖLÇÜMÜ
Gebeliğin ortalarına doğru annenin tansiyonu, gebelik öncesi veya erken gebelik dönemine oranla daha düşüktür. Gebeliğin son 3 ayında ise yatarken alınan tansiyonun otururken alınandan yüksek oluşu muhtemel tansiyon yüksekliğini işaret eder.
KARIN YÜKSEKLİĞİ
Karın yüksekliğinin ölçülmesi 20 haftadan sonra önem kazanır. Son 3 ayda yapılan karın yüksekliği ölçümleri bebeğin gelişimi konusunda yol göstericidir.
FETAL KALP ATIMI
Fetal kalp atımları 10-12 haftalık gebelikte doppler USG ile duyulabilir. Kalp hızı ve ritm bozukluğu bebekle ilgili anormalliklere işaret eder.
ÖDEM OLUŞABİLİR
Bacaklardaki şişkinlik ve ödem gebelikteki tansiyonun işareti olabileceği gibi alt vücut dolaşımının bozulmasına bağlı doğal bir bulgudur

Anne adaylarının karın (veya göbek) büyüklüğü ile bu kadar çok ilgilenmesinin başlıca sebebi büyüklüğün bebeğin büyüklüğü ve gelişmesi ile ilgili olduğunu sanmalarıdır. Halbuki gerçekte karın büyüklüğü ile bebeğin gelişmesi çopu zaman birbirini tutmaz. Karnı büyük gibi görünen bir annenin bebeği daha az kiloda olabilirken, karnı daha küçük olan bir annenin bebeği daha kilolu olabilir.

Hamilelerde karın büyümesi kaçıncı haftada belli olur?
Bir hamilenin karnına bakarak gebe olduğunun anlaşılması yaklaşık 5. ay (20. hafta) civarında mümkün olur. Ancak anne adayının karnı çıplakken 4. aydan sonra (16-17 hafta civarında) anlaşılabilir. Bu durum annenin uzun boylu, kısa boylu, şişman, zayıf, göbeğinde yağ olması gibi faktörlerden etkilenebilir. Örneğin kısa boylu ve zayıf bir annenin karnı daha çabuk belli olur ancak kilolu göbeği yağlı bir annenin hamile olduğunun anlaşılması daha sonraki ayları bulabilir. Karnın belirginleşmesi ve karın şişliğinin büyüklüğü anne adaylarının sandığı kadar önemli bir konu değildir. Hamilelerin birbirlerinin karınlarının büyüklüklerini karşılaştırması doğru değildir, aradaki farklar bir problem olduğunu göstermez, her kadının vücut yapısına göre büyüklük değişebilir.

Karnın büyüklüğüne bakarak bebeğin kilosu anlaşılır mı?
Her zaman karnın (göbeğin) büyüklüğüne bakarak bebeğin kilosunu tahmin etmek mümkün değildir. Bu yöntem çok yanıltıcı olabilir. Eski yıllarda rahmin en üst noktasının yüksekliği mezura ile ölçülerek bebeğin kilosu tahmin edilmeye çalışışırdı ancak günümüzde ultrasonografinin yaygınlaşması ile bu yöntem pek kullanılmamaktadır. Karnı çok iri olan bir anne adayı bebeğin iriliği konusunda şüphe yaratır ve ultrason ile tahmini kilo ölçülerek gerekirse doğumun sezaryenle yapılmasına karar verilir. Ancak karnı iri görünen bir anne adayının her zaman bebeği iri olmaz, bebeğin kilosu düşük de olabilir. Özellikle kilosu ve karnında yağ tabakası olan annelerin bebekleri küçük olduğu halde dışarıdan iri gibi görülebilir.

Annenin karnının geç belli olması (geç çıkması) bir sorun olduğunu gösterir mi?
Hayır, göstermez. Bazı anne adaylarında karın daha erken belli olurken bazılarında daha geç belli olabilir. Aynı boyda ve aynı kiloda olan hatta ultrasonda bebek ölçümleri aynı olan annelerin bile karınları arasında ciddi farklar görülebilir. Bu fark annenin rahminin pozisyonu ve bebeğin duruşundan kaynaklanabilir.

Karın şişliğinin ve göbeğin şekline bakarak bebeğin kız veya erkek cinsiyeti anlaşılabilir mi?
Halk arasında karnın şekline, yuvarlak veya sivri olmasına bakarak bebeğin cinsiyetini tahmin etme alışkanlığı yaygındır ancak hiçbir doğruluğu yoktur bunun. Bu şekilde tahminlerin tutması tamamen tesadüfidir çünkü zaten sadece kız veya erkek iki cinsiyet olabileceği için yüzde elli ihtimal her tahmin tutabilir.
Göbek deliğinin dışarıya doğru çıkması (şişmesi) veya düzleşmesi normal midir?
Hamilelikte rahmin büyümesine bağlı olarak karın içerisindeki basınç artışından dolayı göbek deliği dılarıya doğru çıkabilir, düzleşebilir, göbek belirsiz hale gelebilir. Bu durum normaldir. ancak çok büyük, aşırı bir şişlik varsa göbek fıtığı olabilir, bu durumda mutlaka doktora başvurmalısınız. Doğumdan sonra göbek deliği eski normal haline gelecektir.
 
Merhaba, 16. Haftada anne karnına bastırdıgımızda ele rahimin geldiği söyleniyor. Tam olarak nasıl hissediliyor acaba?