Hamilelikte karın ağrısı normalmi?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte karın ağrısı normalmi?
Hamilelikte karın ağrısının pek çok zararsız nedeni olduğu gibi daha ciddi nedenler de sayılabilir. Anne adaylarının karın ağrısına neden olabilecek faktörleri bilmeleri ve endişe verici olabilecek bazı belirtileri tanımaları önemlidir.

Karındaki çok şiddetli olmayan kramplar ya da ağrılar hemen paniğe neden olmamalıdır. Bazen bu ağrılar biraz dinlenmeniz gerektiğini haber veriyor olabilir ya da sadece bir sindirim güçlüğüdür.

Karın ağrısı dışındaki belirtilere dikkat etmek, ağrıya eşlik eden başka sorunlar var mı gözlemlemek gerekir

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur?



Hamilelikte karın ağrısı, bebeği uygun şekilde ağırlamaya çalışan vücudun geçirdiği değişimler sonucu, sürecin son derece normal bir parçası olabilir. Hamilelikte karın ağrısının pek çok zararsız nedeni olduğu gibi daha ciddi nedenler de sayılabilir. Anne adaylarının karın ağrısına neden olabilecek faktörleri bilmeleri ve endişe verici olabilecek bazı belirtileri tanımaları önemlidir.

Karındaki çok şiddetli olmayan kramplar ya da ağrılar hemen paniğe neden olmamalıdır. Bazen bu ağrılar biraz dinlenmeniz gerektiğini haber veriyor olabilir ya da sadece bir sindirim güçlüğüdür.

Karın ağrısı dışındaki belirtilere dikkat etmek, ağrıya eşlik eden başka sorunlar var mı gözlemlemek gerekir. Aşağıda hamilelikte karın ağrılarının zararsız nedenleri ile daha ciddiye alınması gereken nedenlerini iki farklı başlıkta bulabilirsiniz.

h.jpg








Hamilelikte Karın Ağrısının Sık Karşılaşılan Nedenleri

Hamilelikte ortaya çıkan bazı karın ağrılarına anne adaylarında sık rastlanır ve bu ağrılar genellikle ne anne ne de bebek için bir sorun oluşturur.

Yuvarlak Bağ Ağrısı: Bu tür karın ağrıları vücudun pozisyonunu değiştirdiğinizde bıçak gibi saplanan bir ağrı şeklinde olabileceği gibi daha hafif ama hemen geçmeyen bir ağrı biçiminde de olabilir. Yuvarlak bağ ağrısına rahimden kasığa dek uzanan iki büyük bağ neden olur. Rahim büyüdükçe bu bağlar gerilir ve rahatsızlık verir. Bu ağrı daha çok hamileliğin 2. trimester (14 – 26. hafta) döneminde görülür.
Gaz ve Kabızlık: Hamilelikte progesteron hormonu seviyelerinin artmasıyla gaz oluşur. Bu hormonun seviyesi arttıkça sindirim sisteminde yiyecekler daha yavaş ilerlemeye başlar. Bol su içmek, lifli yiyecekler yemek ve egzersiz yapmak gaz ve kabızlık sorununu gidermeye yardımcıdır.
Braxton Hicks Kasılmaları: Biraxton Hicks kasılmaları bazen yalancı kasılmalar olarak da adlandırılır. Sıradan bir karın ağrısından daha fazlası olduğu söylenebilir. Pek çok kadın Braxton Hicks (brekstın hiks diye okunur) kasılmalarında karın kaslarının gerildiğini hissettiklerini ve karnın sert ve sıkı bir hal aldığını belirtmiştir. Bu ağrıları gerçek kasılmalardan ayırmak önemlidir.
Gerçek kasılmalar birbirine yakın, belli bir zaman süren, ağrı veren kasılmalardır. Bu kasılmalar nefesi keser. Eğer kasılmalara rağmen günlük aktivitelerinizi sürdürebiliyorsanız bu durum yalancı kasılmalar yaşadığınızı gösterir.Doktorlara göre Braxton Hicks kasılmaları susuz kalmak nedeniyle ortaya çıkabilir. Bol su içmek bu sorunu elemenize yardımcı olacaktır.

Diğer Etkenler: Yukarıdaki listeye ek olarak yaygın görülen karın ağrısı nedenleri arasında rahmin büyümekte olması, mide virüsleri, böbrek taşları ve gıda hassasiyeti gibi anne ve bebeği tehlikeye sokmayacak başka nedenler de sayılabilir.
Hamilelikte Karın Ağrsının Daha Ciddi Nedenleri

Çoğu hamilelik sorunsuz şekilde deva ederken ne yazık ki karın ağrısının ciddi şekilde ele alınmasını gerektiren zamanlar da olabilir. Eğer aşağıdaki nedenlerin yol açtıklarına benzer, ciddi belirtiler yaşadığınızı düşünüyorsanız hemen doktorunuza danışmanız önerilir.

Ektopik gebelik (Dış Gebelik): 50 gebelikten birinde dış gebelik meydana gelir. Dış gebelikte yumurta rahim dışında bir yere genellikle de fallop tüpüne yerleşmiştir. Ne yazık ki dış gebelik normal bir gebelik gibi devam edemez ve tıbbi tedavi gerektirir. Dış gebelikte, hamileliğin 6 ile 10. haftaları arasında yoğun ağrı ve kanama meydana gelebilir Daha önce dış gebelik yaşamış olanlar veya endometriozis geçmişi olan kadınlarda dış gebelik riski daha yüksektir.
Plasentanın Erken Ayrılması: Bebek henüz doğmadan plasentanın rahimden ayrılması hayati risk doğuran bir durumdur. Belirtilerden biri karnın uzun süre, rahatlama olmadan, sert bir biçimde kalmasına neden olan sürekli ağrıdır. Diğer belirtilerden bazıları kanlı sıvı ya da suyun erken gelmesidir. Sırt ağrısı, karında hassasiyet gibi başka belirtiler de olabilir.
Düşük: Üzücü bir şekilde hamileliklerin % 15 – 20 kadarı düşükle sonlanır. Düşük genellikle hamileliğin ilk 13 haftasında meydana gelir. Düşük belirtileri arasında karın ağrısı dışında orta veya yüksek şiddette sırt ağrısı, her 5-20 dakikada görülen gerçek kasılmalar, krampsız kahverengi ya da parlak kırmızı kanama ve gebeliğin diğer belirtilerinin aniden azalması sayılabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu: Aslında gebelik sırasında ortaya çıkan idrar yolu kolayca tedavi edilebilir. Ancak ihmal edildiği takdirde komplikasyonlara yol açabilir. En çok ağrı ve idrara çıkarken yanma belirtileriyle bilinen idrar yolu enfeksiyonu alt karın ağrısına neden olabilir. Bel ağrısı, ateş, bulantı, terleme, ürperme gibi diğer belirtiler de eklenirse enfeksiyonun böbreklere sıçramış olma ihtimalinden şüphelenilir.
Preeklampsi: Halk arasında daha çok gebelik zehirlenmesi olarak bilinir. Gebeliğin 20. haftasından sonra idrarda protein ve yüksek tansiyon ile karakterizedir. Üst karında, kaburgaların sağ altında ağrı, bulantı, kusma ve karında giderek artan baskı gibi başka belirtileri de vardır.
Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte uzun süren ya da çok şiddetli olan karın ağrıları ciddiye alınmalıdır. Bu ağrıların nedenini ancak doktorunuz belirleyebilir. Ağrıların normal olmadığını düşündüğünüz anda hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.

Öte yandan daha hafif ve normal karşılanan türdeki ağrılar için şunları deneyebilirsiniz:

Belinizi sert bir hareketle çevirmek gibi ani hareketlerden kaçının.
Hafifçe öne doğru eğilip tekrar doğrularak kaslarınızı gevşetin.
Ağrıyı hissettiğinizde – ayağa kalkıp yürümek ya da oturma şeklinizi değiştirmek gibi – hareket edin.
Su içmeyi ihmal etmeyin.
 
Geri
Üst