Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı Nedir

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan LaViNYaM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı Nedir
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı konusu önemli ve hakkında bilgi edinilmesi gereken bir konudur. Kan uyuşmazlığı konusu anlaşılır şekilde anlatılırsa hamile anne adaylarının kanı ile karnındaki bebeğin kanının farklı olmasıdır. Vücut bu yabancı kanı hemen algılar ve vücutta bu kan alerjen kan olarak değerlendirilir. Bu durum genel olarak ilk hamile kaldığınızda doktorunuz tarafından sorulan bir durumdur. Yani eşiniz ve sizin kan grubu öğrenilir mutlaka. Çünkü eğer anne adayı RH (-), baba adayı ise RH (+) grubundan ise bu durumda kan uyuşmazlığı oluşur.

kan uyusmazligi.jpg


Bebeğin yabancı kandan olması yani kan uyuşmazlığı durumu oluşması durumunda vücutta alerjen olarak algılanır ve alerjik reaksiyon ortaya çıkar. Kan uyuşmazlığı durumu dediğim gibi annenin negatif babanın pozitif kan grubundan olması ve doğacak bebeğin babanın kanından olması ile uyuşmazlık durumu olur. Bu durumda bebekteki pozitif kan hücrelerinin yani alyuvarlarının annenin vücuduna geçmesi durumu oluşur. Anne ve anne karnındaki bebeğin doğana kadar bir kan bağı olması nedeniyle bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir. Bu bazen anne adayının ilk hamileliği olmasından kaynaklı ilk seferde savunma mekanizması harekete geçemez ama eğer ilk hamilelikte önlem alınmaz ise ikinci ve diğer gebeliklerde anne açısından da bebek açısından da risk oluşturur.

Eğer annede kan uyuşmazlığı sorunu varsa bunun ağır riskleri olur. Bunlar bebek ve anne arasındaki kordon yardımı ile anneden bebeğe bebekten anneye kendi kan hücreleri paylaşımı olur. İşte kan uyuşmazlığı durumunda bebek anneye kendi kan hücrelerini yollar anneden ise bebeğe yollanan antikorlar bebeğin kan hücrelerini parçalar bu da bebekte ağır sağlık sorunları oluşmasına neden olur. Çünkü annenin vücudu vücuda giren yabancı alyuvarları düşman olarak algılar ve vücut buna hemen savunma mekanizması geliştirir.

kan uyusmazligi asisi.jpg


Kan uyuşmazlığının tedavisi sağlanmadığı durumlarda bebek açısından da ağır riskler söz konusu demek. Yani annenin savunma mekanizmasının kordon aracılığı ile bebeğin kan hücrelerini parçalaması ile bebekte aşırı kansızlık oluşmakta. Yine kalp yetmezliği sorunu oluşur. Bu durum hızlı bir şekilde gerçekleşir yani annenin bebeğin kan hücrelerini tahrip etme durumu hızla gerçekleşir bu durumda da yine bebekte ağır sarılık sorunu oluşur. Sarılık durumu hem anne hem bebek açısından ağır sakatlıklara hatta tedavi edilmediğinde de ölüme kadar yol açabilmektedir. Bu durumda da bu sıkıntıların yaşanmaması için acilen kan uyuşmazlığı tedavi edilmelidir.

Hem anne hem bebek açısından risk oluşturan kan uyuşmazlığı tedavisi anne adayı hamileliğinin 28. haftasında bir iğne yaptırmalı. Tabii öncelikle hamileliğinizin ilk zamanlarında kan uyuşmazlığı olduğunu doktorunuz size soracaktır. 28. haftada anti D adı verilen bu uyuşmazlık iğnesi sayesinde annenin ürettiği antikorların üretimini durdurur. Eğer doğumdan sonra bebeğin kan grubu pozitif RH (+) ise 72 saat içinde yine bu iğneden yapılır anneye. Aynı durum bende de vardı. Yani benim kan grubum ARH (-) eşiminki ARH (+) bu durumu tabii en başında doktorumuz bize sordu ve daha hamileliğimin başında 28. haftada kan uyuşmazlığını engelleyecek iğnenin yapılması gerektiğini bize söylemişti. Yine ikizlerim doğduktan sonra 72 saat içinde bir koruyucu iğne daha yapıldı bana çünkü ikizlerimden birinin kan grubu (+) idi. Böylece hem benim hayatım hem bebeklerimin hayatları tehlikeden kurtuldu. Bunu daha ilk önce belirtmelisiniz zaten doktorunuz mutlaka sizin ve eşinizin kan grubu doktorunuz tarafından not alınır. Hamileliğiniz boyunca kontrollerinizi olursanız doktorunuzun talimatlarına uyarsanız bu durumları es geçmezsiniz.
 
Geri
Üst