Hamilelikte ishale ne iyi gelir?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte ishale ne iyi gelir?
hamilelikte ishal,hamilelikte ishal nedenleri,hamilelikte ishal tedavisi,gebelikte ishale ne iyi gelir,hamilelikte ishal hakkında bilgiler





İshal (diare) günde üçten fazla sulu dışkılamayla baş gösteren bir rahatsızlıktır. Her yaştan insanı olduğu gibi özellikle çok daha hassas ve güçsüz bir sindirim sistemine sahip olan anne adaylarını, özellikle yaz aylarında salgınlara bağlı olarak ya da besin zehirlenmeleri şeklinde ortaya çıkarak tehtit edebilir. İshal bozuk dışkılama ile kendini belli eder, zaman zaman bulantıya yol açabilir. İshal kramp benzeri ağrılarla beraber seyredebileceği gibi ağrısız da olabilir.





İshale yakalanmadan önce sebzeleri ve meyveleri iyi yıkamak, temiz su kullanmak, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmemek, çiğ et ürünleri yememek, tüketilen yiyeceklerin son kullanma tarihlerine dikkat etmek gibi basit ama işlevsel koruyucu önlemler almak anne adaylarını ileride oluşabilecek pek çok ciddi komplikasyondan korur.

Eğer anne adayı bir şekilde ishale yakalanmışsa ishalin kesilmesine yönelik ilaçları bilinçsizce kullanması tehlikeli olabilir. Çünkü ishal de tıpkı öksürmek, hapşırmak, burnumuzun akması gibi bakterileri atabilmemiz için vücudumuzun gösterdiği doğal bir savunma mekanizmasıdır. Bunun yerine anne adayına damar içi yoldan elektrolit takviyesi yapmak (serum) ve sindirim sistemini yormayacak hafif gıdalarla beslemek izlenmesi gereken en doğru yoldur. Pek çok ishal bu tip bir tedaviye kısa sürede cevap verir.

Tüm bu etkenlerin dışında hamilelikte yetersiz beslenme korkusu yaşayan anne adaylarının bilinçsizce aşırı süt ve ya sıvı tüketmesi halinde ishal meydana gelebilir. Böyle durumlarda fazla alınan besin maddesi azaltılarak vücut dengesi sağlanmalı ve anne doğru beslenme konusunda bilinçlendirilmelidir.

Halk arasında sık rastlanan bir yanlış inanış da ishal olan bebek ya da yetişkine su verilmemesi gerektiği yönündedir. Su içmek ishali arttırmaz aksine ishal nedeniyle kaybedilen suyun yerine konması için hastaya olabildiğince çok su verilmesi gerekir. İshal olan bebeklere su verilmemesi ülkemizdeki bebek ölümlerinin en çok karşılaşılan nedenlerinden birisidir.

Eğer ishal uzun süre önemsenmeyerek tedavi edilmezse anne ve bebek sıvı ve ve kalori kaybı nedeniyle tehlikeye girebilir. 24 saatten daha uzun süren ishallerde ise gaita testi ve kültürü yapılarak daha ayrıntılı bir tetkik ile daha etkin bir tedaviye gitmek gerekir.

Bunun dışında pastorize olmamış süt ve süt ürünlerinden bulaşan Listeria monocytogenes hamilelerde düşüğe, erken doğuma ve hatta ölümlere yol açan bir ishale neden olduğu için hamilelikte listeriozis ihtimali üzerinde özellikle durulması gerekir. Amerikada her yıl ortalama 2500 kişinin lysteriozise yakalandığı ve bunlardan 500 hastanın hayatını kaybettiği bilinmektedir. Bakterinin varlığı sadece kan testleri ile belirlenebilir ve uygun antibiyotik tedavisi ile ortadan kaldırılabilir.
 
Gebeliğin birçok belirtileri arasında, ishal erken belirtilerden biri olarak kabul edilir. Üçüncü üç aylık dönemindeki kadınlar da sulu dışkılara yol açan düzensiz bağırsak hareketlerinden etkilenirler. Sindirim sorunları, gebeliğin 37. haftasında çok yaygındır. Sık sık görülen bağırsak hareketleri, bu gibi hassas zamanlarda ciddi olabilen dehidrasyona neden olabilir. Bağırsaklarınızdaki kayıp sıvı ve elektrolitleri telafi etmek bol su için. Bazı kadınlar gebeliğin son dönemlerinde doğum eylemine girmeden hemen önce hafif ishali olduğunu bildirmektedir ve 32 haftadan ya da 37 haftada ishal olursanız ishal erken doğum eyleminin bir belirtisi olabilir.




Hamilelikte Östrojen seviyesi, ishale ve kusmaya neden olabilecek şekilde daha yüksektir.Hormonlarda artış, stresin artması ve diyette değişiklikler sıklıkla kabızlık ve ishale yol açar. Gebelikte kullanılan vitaminler ayrıca ishale neden olabilir.Gıda intoleransı ve alerjiler, hamileyken ishali tetikleyebilir. Laktoz intoleransı olan kadınlar, erken gebelikte diyare geliştirme riski altındadır. Hamilelik sırasında bakteriyel enfeksiyon da akut ishali tetikleyebilir.Diğer yaygın nedenler mide gribi , bağırsak parazitleri, gıda zehirlenmesi ve ilaçlardır.Muz, potasyum açısından zengin bir besindir, ishal ve kabızlık için mükemmel bir çare olduğu kanıtlanmış güçlü doğal müshildir.




Bol miktarda su içmek kolonunuzdaki toksinleri temizler ve hamilelik sırasında ishalden kurtulmanıza yardımcı olur. Sağlıklı sindirim için vücutta yeterli miktarda su bulundurulması şarttır.Probiyotikler, sağlıklı bağırsak ortamını oluşturmak için bakteriyel enfeksiyonu ortadan kaldıracak iyi bir bakteri kaynağıdır. Probiyotiklerde yaşayan canlı kültürler, bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler ve kötü bakteriler arasındaki dengeyi yönetebilir. Yoğurt gibi probiyotikler, ince bağırsaktaki enflamasyonu azaltabilir. Zencefilin gastrointestinal sistem üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır. Zencefil otunun köklerinden yapılan çay içmek, ishal ve kusmalardan kurtulmanın en etkili yollarından biri olabilir.





Zencefilin antienflamatuar özellikleri sayesinde sindirim sisteminin iltihaplanmasını azaltır ve kolonları korur. Sağlıklı kolon, bebekler için faydalı besinlerden kolay emilim sağlar.Yalnız zencefil çayı içmeden önce mutlaka hekiminize danışın.Çoğu ishal vakası ciddi değildir ve herhangi bir ilaç kullanmadan önce en az 2 gün beklemeniz gerekir. Semptomlar iki günden fazla devam ederse, doktorunuzla durumunuz hakkında danışınız ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için kullandığınız tüm ilaçları açıklayınız.Kadınlar hamile iken mide ile ilgili sorunları nasıl yöneteceklerini öğrenmelidirler çünkü yediklerinin bebeğin sağlığı üzerinde doğrudan etkisi vardır.Her şeyden önce, kafeinli içecekleri içmeyi bırakın ve su alımını artırın. Gebelikte diyare nedeniyle kaybedilen sıvıları yenilemek için en az 10 bardak su için.