Hamilelikte İlişki Düşüğe Neden Olur Mu?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte İlişki Düşüğe Neden Olur Mu?
gebelikte ilişki düşüğe neden olurmu,hamileyken birliktelik düşüğe neden olurmu,hamileyken ilişkiye girilirmi,gebelikte ilişki sakıncalımı,hamilelikte birliktelik hakkında bilgiler




Gebelikte cinsel ilişki oldukça az konuşulan bir konudur. Bunun sebebi, kültürel eğilimin annelik ve cinsellik arasında arasında bağlantı kurmama yönünde olmasıdır. Genellikle cinsel ilişkiye girmenin bebeğe zarar vereceği , düşük ya da erken doğum eylemine sebep olacağı korkusuyla gebelikte cinsel ilişki yaşamaktan kaçınılır. Oysa ki hamilelik normal seyrettiği sürece istediğiniz sıklıkta cinsel ilişkiye girebilirsiniz.
O halde “normal gebelik” nedir? Normal gebelik düşük veya erken doğum belirtilerinin ya da risklerinin olmadığı gebeliktir. Gebeliğinizin nasıl seyrettiği konusunda doktorunuzun sizi bilgilendirmesini istemekten çekinmeyin.
Hamileyken cinsel ilişki güvenli midir?
Normal bir gebelik geçiren çoğu kadın gebeliğinin son gününe kadar (sularının gelmesi veya doğum eyleminin başlamasına kadar) cinsel ilişkide bulunabilir. Cinsel ilişkiye girmeniz bebeğinize zarar vermez. Amniotik kese (bebeğinizin bulunduğu içi amnion sıvısıyla dolu kese) ve rahminizin güçlü kasları bebeğinizi korur. Ayrıca rahim ağzındaki kalın mukus tabakası enfeksiyonlara karşı bariyer oluşturur. Erkeğin cinsel organı (penis) cinsel ilişki sırasında bebeğinizle temas etmez.
Orgazm yaşamanız hafif rahim kasılmalarına sebep olabilir. Aynı şekilde meme ucu stimulasyonu ve semen içeriğindeki prostoglandinler de hafif rahim kasılmaları yapabilir. Ancak tümü genellikle geçicidir ve zararsızdır.
Hamilelikte cinsel ilişki düşüğe neden olur mu?
Çoğu çift, gebelikte cinsel ilişkiye girmenin düşük riskini arttıracağından kaygılanır ve cinsel ilişkiden kaçınır. Oysaki, gebeliğin erken dönemindeki düşüklerin çoğunluğu kromozom anomalilerine veya diğer problemlere bağlıdır ve bunun sizin ne yaptığınızla ilgisi yoktur.

Gebelikte en güvenli pozisyon hangileridir?
Rahat olduğunuz sürece gebelikte pek çok pozisyona izin verilir. Kendiniz için en iyisini bulmaya çalışmalı ve bunu kendiniz deneyimlemelisiniz. Karnınız büyüdükçe cinsel ilişkideki en rahat pozisyonu bulmanız zorlaşacaktır.
Örneğin, misyoner pozisyonu (erkek üstte) gebeliğiniz ilerledikçe zorlaşır ve hatta gebeliğin geç dönemlerinde imkansızlaşır. 1. trimestrdan (ilk 3 ay) sonra bu pozisyona devam ederseniz altınıza bir yastık koyarak açı verin, eşinizin ağırlığını sizin karnınıza doğru vermediğinden emin olun.
Gebeliği yeni pozisyonlar denemek ve yaratıcılığı arttırmak için fırsat olarak görün. İşte bazı seçenekler:
· Eşiniz sırtüstü yatıyorken üstte olmanız halinde göbeğinize hiçbir ağırlık verilmeyecektir ve daha derin teması kontrol edebilirsiniz.
· Eşiniz sağlam bir sandalyede veya koltukta otururken üstte olabilirsiniz.
· Eşinizle yan yana yatıyorken eşinizin sizin arkanızda olması.
· Sırtüstü yatın, eşinizin yüzünü görecek şekilde sırtınıza yastıkla açı vererek destekleyin. Bu pozisyon eşinizin ağırlığını sizin üzerinize vermekten koruyacaktır.
· Kalçanızı veya ayağınızı yatağın bir kenarından sarkıtın ve sırtüstü yatıp dizlerinizi kırın. (ilk 3 aydan sonra, altınıza yastıkla açı vermelisiniz) Partneriniz sizin önünüzde ayakta veya dizleri üzerinde olabilir
· Dizleriniz ve dirseklerinizle kendinizi destekleyin, partneriniz arkanızda diz çökerek vajina içine girebilir.
Birlikteliğinizden alacağınız zevki ve konforu korumak için yaratıcılığınızı yüksek tutun.
Hamilelikte oral ** veya anal ** güvenli midir?
Oral **** çoğunlukla gebelikte güvenlidir. Ancak eşiniz genital bölgenizin içine doğru hava üflememelidir. Vajina içine doğru hava girişi hava embolisine (kan dolaşımı içine hava kabarcıklarının girmesi) neden olabilir. Bu durum son derece nadirdir, ancak sizin ve bebeğiniz için hayati tehlike yaratabilir.
Gebelikte size oral ** yapılması partneriniz için de güvenli olmayabilir. Eğer eşinizde aktif olarak oral herpes (uçuk) varsa bulaştırabilir. Eğer eşiniz daha önce oral herpes geçirdiyse şu an herhangi bir belirti olmasa bile 3. Trimestr sırasında size oral ** yapmaktan kaçınmalıdır.
Anal ** ise gebelikte önerilmez. Eğer gebeliğe bağlı hemoroid (basur) probleminiz varsa anal ** sıkıntı yaratabilir. Ancak en önemlisi, anal **** yoluyla rektumda vajina içine doğru bakteri geçişi olur ve durum enfeksiyon riskini arttırır.

Gebeliğim sırasında cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl korunabilirim?
Eğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risk altındaysanız yani eşiniz cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyorsa veya eşinizle tek eşli ilişki yaşamıyorsanız ya cinsel ilişkiye girmeyin, ya da her cinsel ilişki esnasında lateks kondom kullanın. Eğer lateks allerjiniz varsa poliüretan olan kondomları tercih edin.

Orgazm olmak erken doğumu tetikler mi?
Orgazm olmak, rahim kasılmalarını arttırır, ama bu kasılmalar doğum eylemindeki kasılmalardan farklıdır. Orgazm olmak erken doğum riskini arttırmaz veya erken doğuma neden olmaz. Benzer şekilde, gebeliğin son günlerinde bile cinsel ilişkiye girmek doğum kasılmalarını tetiklemez.
Ne zaman cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir?
Bir çok kadın için hamilelik sırasında cinsel ilişkiye girmek güvenlidir. Ancak bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Doktorunuz aşağıdaki durumlarda cinsel ilişkiye girmekten kaçınmanızı önerebilir:
· Geçmişte düşük yaşadıysanız veya şu an düşük riskiniz varsa
· Daha önce erken doğum eylemi hikayeniz varsa (37 haftadan önce doğum yaptıysanız) veya şu an erken doğum açısından riskliyseniz (rahim kasılmalarınız varsa)
· Multiple gebelik (ikiz, üçüz.gibi)
· Beklenmeyen vajinal kanamanız varsa
· Amniotik sıvı geliyorsa (suyunuz geliyorsa)
· Serviks (rahim ağzı erken açıldığıysa (servikal yetmezlik)
· Plasenta (bebeğinizin eşi) kısmen veya tamamen rahim ağzını kapatıyorsa (plasenta previa)
Gebe olduğum için cinsel arzularım değişir mi?
Pek çok kadın gebe iken cinsel arzularının değiştiğini söylemektedir. Kimileri çok daha zevk aldıklarını ifade eder. Diğerleri de çok daha azaldığını söylemektedir.
Önceleri hormonal dalgalanmalar, yorgunluk ve mide bulantısı nedeniyle cinsel isteğiniz azalacaktır. Gebeliğiniz ilerledikçe kilo alımı, sırt ağrısı ve diğer belirtiler cinsel heyecanınızı olumsuz etkileyebilir. Pelvik bölgedeki kan artışı nedeniyle genital organların dolgunluğu da artar. Artmış hassasiyet cinsel ilişki sırasında aldığınız zevki arttırır. Vajinal akıntılarınız ve nemliliğiniz artar.
Diğer yandan, bu değişikliklerden hoşlanmayabilir ve genital organlarınızdaki dolgunluğu rahatsız edici bulabilirsiniz. Cinsel ilişki sırasında veya hemen sonrasında karında hafif kramplar veya kasılmalar hissedebilirsiniz

Göğüslerinizde özellikle ilk 3 ayda dokunmakla hassasiyet, duyarlılık ve dolgunluk hissedebilirsiniz. Bu hassasiyet genellikle azalır ama duyarlılık devam eder. Bazı kadınlar bu artmış duyarlılığı tahrik edici bulabilir ama bazı kadınlar da bu durumdan hoşlanmaz ve göğüslerine dokunulmasını istemez.

Eğer cinsel ilişki esnasında rahatsız hissediyorsanız bu durumu eşinize bildirin. Fiziksel yakınlığın sekten daha önemli olduğunu unutmayın.
Hamile kaldığımdan beri havaya giremiyorum, normal mi?
Bazı kadınların gebelikte cinsel isteği (libido) artmaktadır. Ancak bazılarının ilgisi azalır. Bu cinsel istek dalgalanmalarını fiziksel ve duygusal değişiklere bağlıdır

Özellikle ilk 3 ayda (1. Trimestr), kendinizi çok yorgun, huysuz ve cinsel ilişkiden tiksinir halde bulabilirsiniz. Bu fiziksel ve duygusal değişiklikler tarafından boğulmuş hissetmeniz anormal değildir.
3. Trimestr (son 3 ay)de ilk 2 aydaki huzursuzluğunuz geri dönebilir, kendinizi çok iri, şekilsiz ve **** sırasında rahatsız hissedebilirsiniz.
Eşiniz nasıl hissettiğinizi ve onu hala sevdiğinizi bilmelidir. İletişimi korumak ve bu değişiklikler sebebiyle birbirinize destek olmanız önemlidir.

Cinsel ilişkiye girmek istemiyorsam ne yapmalı?
Sorun değil. Vajinal cinsel ilişkiye girmeden cinsellik yaşanabilir. İhtiyaçlarınızı ve endişelerinizi açık şekilde ve yürekten eşinizle paylaşın. Eğer sizin için cinsel ilişkiye girmek zorlaştıysa, zevk almıyorsanız sarılmak, öpüşmek, okşamak veya masaj yapmak gibi başka temas yollarını deneyin.

Bebeğim doğduktan ne kadar zaman sonra cinsel ilişkiye girebilirim?
Normal doğum veya sezaryen yapmanız fark etmez, vücudunuzun iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır. Pek çok doktor doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için 4-6 hafta beklenmesini önerir. Bu bekleyiş serviks (rahim ağzı) kapanması ve epizyotomi hattının iyileşmesi içindir
Eğer kendinizi cinsel ilişki için hazır hissediyorsanız; yavaştan alın ve yeni bir gebelikten korunmak için güvenilir bir korunma yöntemi kullandığınızdan emin olun.
Hamileliğim eşimin cinsel arzusunu değiştirecek mi?
Çoğu eşler hamile eşlerini öncesinden çok daha çekici bulabilir, bazıları da bulmayabilir. Eşinizin cinsel arzuları ebeveynlik sorumluğu ve endişeleri nedeniyle etkilenebilir.
Muhtemelen cinsel ilişki esnasında bebeğe zarar verme korkusu erkekler için en başlıca nedendir. Eğer eşiniz hamilelikte cinsel ilişki konusunda endişe yaşıyorsa, bir sonraki doktor visitinde eşinizi de yanınızda götürünüz.
En önemlisi, korkularınızı ve endişeleriniz hakkında birbirinizle konuşun, ihtiyaçlarınızı ve arzularınız da söyleyin.. İletişim kurmak gerginliği azaltır ve kendinizi cinsel ilişki esnasında rahat hissettirir

Hangi belirtilerde doktoru aramam gerekir?
Cinsel ilişki sırasında, hemen sonrasında veya orgazm yaşadığınızda bazı kasılmalar hissetmeniz normaldir. Ama bir kaç dakikadan sonra halen kasılmalarınız devam ediyorsa veya ağrı duyuyor ya da kanama yaşıyorsanız doktorunuzu arayın.
Cinsel ilişki konusunda endişeleriniz için, özellikle bebeğinizin güvenliği konusunda korkularınız varsa doktorunuzu aramaktan ve soru sormaktan çekinmeyin.