Hamilelikte Güzellik ve Bakım

sılam_nisa

Hamiş Melek
Hamilelikte Güzellik ve Bakım
Hamiş meleklerim ;güzel olmanın yolu, bakımdan geçiyor. İşte bu yüzden şartlar ne olursa olsun kendine dikkat eden kadınlar, hamilelikle birlikte aynı endişeyi yaşıyorlar. Kullandığım ürünler, bebeğimin sağlını etkiler mi?
hamilelik-62.jpg

Hamilelikte Güzellik ve Bakım
Güzel olmanın yolu, bakımdan geçiyor. İşte bu yüzden şartlar ne olursa olsun kendine dikkat eden kadınlar, hamilelikle birlikte aynı endişeyi yaşıyorlar. Kullandığım ürünler, bebeğimin sağlını etkiler mi? Haksızda değiller! Bazı ürünler, bebeğe zarar verebiliyor. İşte hamilelik döneminde hangi kozmetik ürünlerini kullanmamız gerektiğini Dermatoloji uzmanı Zerrin Baysal’a sorduk.
Bebeğin gelişimindeki en önemli zaman dilimi; ilk üç ay. Bu süre içindeki zararlar diğer aylara göre daha fazla görülüyor. Bu nedenle bu süreçte dikkatli olmak hem kendiniz hem de bebeğinizin sağlığı açısından yararlı olacaktır.
Kozmetik ürünlerine ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz. Kremler, losyonlar ya da makyaj malzemeleri, peki ya vazgeçemediğiniz parfümler… Gözünüz vitrinde. Elinizi uzatıyorsunuz ama aklınıza o meşhur soru geliyor; ya bebeğime zarar verirse?… Bu endişeyi yaşamakta haklısınız. Çünkü bazı ürünlerin zarar vermesi mümkün.
Hamilelerin en büyük sıkıntıları; dışarıdan gelecek tehlikeli etkilerden bebeklerinin etkilenecek olması. Bu zararlı etkenlerin başında bazen ilaçlar, bazen tehlikeli ışınlar, bazen de kimyasal maddeler geliyor. Üstelik bazen bu zararlılardan uzak kalmak da mümkün değil gibi. Pek çok yolla kolayca bulaşabiliyorlar. Solunum, ağız ve tensel temas bulaşmasının üç ana şekli. İşte hangi yolla bulaşırsa bulaşsın bazı maddelerin zararlı olmadığı biliniyor, bazıları ise etkisi tam olarak bilinmiyor. Kimi maddeler, hamileliliğin belirli aylarına kadar zarar verirken daha sonraki aylarda ise aynı etkiyi göstermiyor. Peki bu zararlı etkenleri düşünerek hangi kozmetik ürününe nasıl yaklaşmalıyız?
Saç boyalarına dikkat!
Saç güzelliği, kadınlar için vazgeçilmez bir unsur. Öyle ya, ister kısa ister uzun olsun, sık sık modelini değiştirdiğimiz bazen rengiyle oynadığımız saçlarımız, çoğu zaman ruhumuzun bir yansıması da. Kuaförle ‘ahbap’ olmamızın en temel nedeni de saçlarımız. Peki ya hamilelik döneminde aynı rahatlıkla gidebiliyor muyuz? İşte bu sorunun yanıtını her hamile rahatlıkla söyleyebilir; hayır! Saç boyatmayı 9 ay sonrasına erteleme endişesi nedeniyle, hamile kalmadan saçlarını boyatanlardan tutun, hamilelik döneminde saçları yarı beyaz yarı kendi renginde dolaşanlara kadar pek çok hamileyle karşılaşmanız mümkün. Onların tek bir amacı var; saç boyalarının zararlı etkilerinden bebeğini korumak. Yapılan deneylerde, boyaların zarar verici etkileri tespit edilmemiş olsa da uzmanların önerisi, saç boyatmayı doğum sonrasına ertelemek daha uygun. Ancak değişiklik yapmak, beyazlarınızı gizlemek veya dip boya yaptırmak istiyorsanız, hamileliğin ilk üç ayından sonra, bitkisel saç boyaları kullanabilirsiniz.

Saç düzleştirme ve permayı erteleyin

Saçınızın düz olmasını istiyorsunuz ama bunu sık sık fön çektirerek değil, daha kalıcı bir hale getirmekten yanasınız. Yada tam aksi, kıvır kıvır görünmesinden yanasınız. Seçim sizin. Ancak bir bebek bekliyorsanız, uzun vadeli düzleştirici bir yöntem seçmemenizi öneriyoruz. Neden mi?
Saç düzelticilerin straightener ki bunlar sodyum hidroksit ve bisülfit denilen kimyasal oluşumlar içerdiğinden kullanılmaları tavsiye edilmiyor. Saç düzeltmelerin, hava ısı ve press yolu ile yapılması daha güvenli. Hem şimdilerde, çeşit çeşit saç düzleştirici maşalar olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Perma gibi yöntemlerde ise kullanılan kimyasal maddeler saçlı deriden emilip kana karışabiliyor. Bunların kullanılması ile bebekte doğumsal sakatlık gelişmesi arasında ilişki saptanamasa da tamamen güvenilir olduğunu söyleyebilmek içinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç va. Bu yüzden hamilelik döneminde saçlarınız için sloganınız şu olmalı: doğal, doğal, çok doğal.
Nemlendiriciler serbest
Cildinizin nem dengesini korumak için kullandığınız kremlerden bu dönemde vazgeçmeniz gerekmiyor. Cilt çatlaklarının oluşmasını azaltmak için kakao ve lanolin kremleri kullanılabilirsiniz.

Peki ya makyaj?

Yine aynı yanıt; bu konuda yeterli bilimsel araştırma yok. O nedenle makyajın hamilelik üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığı bilinmiyor. Ancak siz yine de dikkat edin ve kaliteli makyaj ürünleri kullanmaya özen gösterin.
Şampuan, deodorant ve diğer cilt bakım ürünlerinin etkilerini soran anne adayları için de farklı bir yanıt bulmak mümkün değil. Bunların bebek gelişimi üzerine zarar verici etkileri olup olmadığı üzerine yeterli bilimsel araştırma olmamakla beraber şimdiye kadar herhangi bir problem rapor edilmemiş.
Bu durumda şu kuralı unutmamak gerekiyor: Bebeğin gelişimindeki en önemli zaman dilimi; ilk üç ay. Bu süre içindeki zararlar diğer aylara göre daha fazla görülüyor. Bu nedenle bu süreçte dikkatli olmak hem kendiniz hem de bebeğinizin sağlığı açısından yararlı olacaktır.
 
Geri
Üst