Hamilelik Döneminde Çalışmak Zararlar Doğurabilir mi?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Hamilelik Döneminde Çalışmak Zararlar Doğurabilir mi?
Hamilelik Döneminde Çalışmak- Hamilelik dönemi hem en güzel dönemdir aslında hem de bu dönemin bebeğimizin gelişimi için en özenli geçirilmesi gereken dönemdir de aynı zamanda. Özellikle zamanın şartları gereği hamile olmasına karşın kadının çalışması gerektiği bir realitedir günümüzde. Eğer çalışan bir anne adayı iseniz ev ve iş yaşamının düzenini bozmadan devam ettirmeye çalışmalısınız. Tabii burada hamileliğinizde çalışma şartlarını da iyi bilmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Çalışan anne adayları iş yaşamlarını da sekteye uğratmadan hem de bu süreci hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için güzel geçirmek adına gebelikte çalışma koşullarını iyi bilmek gerekir.

hamilelikte is hayati.jpg


İş yerlerinde çalışmak zorunda olan hamile anne adayları için kanunlarda bazı düzenlemeler getirilmiştir. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında bulantılar, kusmalar, bayılmalar, baş ağrıları, aşırı uyku hali yorgunluk gibi sebepler anne adayını hayattan soğutmaya sebep olabilir dolayısı ile iş yerinde verimli olamaz aslında belki de bu dönemlerde dinlenmek bile gerekebilir. Tabii bu durumları hafif yaşayanlar ve iş yeri çalışma şartları hamile kadınlara uygun olan iş yerlerinde son aylara kadar çalışılabilir. Bazı iş yerlerinin çalışma şartlarının ağır olması ya da herhangi kimyasal, temizlik maddeleri, radyasyon gibi durumlarda hamile kadının çalışması zorlaşabilir. Bu tür iş yerlerinde temas yolu olsun solunum yolu olsun zarar verici maddeler olabilir. Özellikle bu konuda mutlaka iş yeri sahibi ile konuşulmalı gerekirse sizi daha rahat bir bölümde çalışmanıza olanak sağlanmalıdır.

Yine aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlarda çalışmak ta hamile anne adaylarını zora sokabilir. Özellikle aşırı sıcak ortamlarda çalışmak sıvı kaybına yol açabilir. Bunun için vantilatör ya da arada mola verip serin ortama geçmek ayrıca mutlaka sıvı alımının da artırılması gerekir. Özellikle masa başı işte çalışıyorsanız şanslısınız. Ama tabii her iş masa başı ve rahat bir ortama sahip değil. Bazı işlerin zor kısımları hamileyken yapılamayacak tarafları var. Özellikle ağır işlerde çalışan kadınlar hamilelik dönemlerinde ağır kaldırmak yine çok fazla eğilip kalkmaktan kaçınmalıdırlar. Hamile kadınlar için yani çalışan hamileler birkaç saatte bir mola vermeli 4 saatte bir de mutlaka uzun dinlenme arası vermelidir. Masa başı iş rahat demiştim ama aslında uzun süre bilgisayar başında oturarak çalışan hamile anne adayları çok fazla hareketsiz kalmaktan kaçınsınlar. Ayaklarını mutlak suretle yere değmesini hatta mümkünse ayaklarını uzatmak daha iyi olur diye düşünüyorum.

Bu duruma yasal çerçeveden bakacak olursak hamile kadınların iş hayatında her anne adayının çalışma üst sınırı mutlaka istirahat hakları yanında yasal izin hakları da olmalı. Hamile anne adayları bu hakları mutlaka iyi araştırmalı çünkü günümüzde bu haklar çok ihlal edilmekte adeta görmemezlikten gelinmektedir. Sizin hamile olarak bu yasal haklarınızı savunmanız kullanmanız gerekir. Dikkat edilmesi gereken nokta da ağır iş yükümlülüğü olan hamile kadınların çalıştığı işler hamilelikte problemlere yol açabilir. Bu düşük, erken doğum riskini artıran ağır şartlarda çalışan anne adaylarına karşı da duyarlı olunmalı. Özellikle ağır işlerde çalışan anne adayları doğum öncesi iznini ertelemekte doğum sonrası izin ile birleştirme amaçlı bunu yapmaktadırlar. Ama bazı risk faktörleri varsa ya da bilmeden kendinizi ve bebeğinizi tehlikeye atmadan doğum öncesi iznini zamanında kullanmak daha uygun olacaktır.

Çalışan anne adaylarının bir problemi de düzensiz beslenmedir. Bu da aslında hamilelikte olmaması gereken durumdur ki bebeğinizin sağlıklı gelişimi için düzenli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Bu özellikle sabah işe çıkarken acelece bir şeyler atıştırmak, öğle arası istenmeyen yemekle karşılaşıldığında başka hazır gıdalarla geçiştirme yapılması ve yine akşam eve yorgun bir şekilde gelip özentisiz hızlıca bir şeyler hazırlanması olmaması gereken bir durum.

Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz günden beri patron ya da amirinizin bu durumdan haberdar olması doğru bir davranıştır. Çünkü yasal hakları kullanabilmeniz için bu gereklidir. Yeni başladığınız iş yerinizde sorun çıkmaması işten çıkarılmamak için yalana gizlenmeye gerek yok zira ilk aylar önemlidir önemli bir sorun olduğunda istirahat izni almanız gerekebilir.

gebelik doneminde calismak.jpg


Çoğu anne adayını bilgilendirmek amacıyla anne adaylarının doğum öncesi iznine ne zaman çıkacaklarını da bilmelerini istiyorum. Yasal doğum öncesi izni normal tekil gebelikler için 32. hafta, çoğul gebeliklerde 30. hafta olmaktadır. Hamile anne adayları doktorlarına danışarak 32-37 haftayı çalışarak geçirerek bu izni doğum sonrasına da atabilirler. Ama dediğim gibi sorun olup olmadığı risk grubu içinde olup olmadığınız doktorunuz tarafından belirtilmeli. Dediğim gibi iş şartları ağırsa ve bebeğinizin gelişimi için doğum öncesi izni es geçmemenizi öneriyorum. Anne adayları buradan yasal doğum izni hakları yazımızı inceleyebilirsiniz. Doğumdan sonra ne zaman işe başlayabilirsiniz? Sezaryen ya da normal doğumdan sonra 6. haftanın sonunda muayeneler kontroller normal ise çalışmaya geri dönebilmek mümkündür. Ayrıca süt iznini toplu kullanan, doğum öncesinden kullanacağı izni olan, yasal 6 ay ücretsiz izine sahip olan anneler izin süreleri bittikten sonra yeniden işe dönebilirler.
 
Geri
Üst