Hamile kalmayı engelleyen durumlar

Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalmayı engelleyen durumlar
hamile kalmayı zorlaştıran durumlar,gebe kalmayı zorlaştıran durumlar,nasıl hamile kalınır,hamile kalmak için ne yapmalı,gebe kalmak için ne yapmalı,hamile kalma hakkında bilgiler



Hiperprolaktinemi (süt hormonu, prolaktin yüksekliği)
Tiroid hormon bozuklukları
Yumurtalık ve tüpler ile ilgili geçirilen ameliyatlar
Endometriozis ve çikolata kisti
Rahim içerisinde bulunan perde, büyük myom ve benzeri patolojiler
Polikistik over sendromu
Rahim ve yumurtalıkları içeren enfeksiyon geçirilmesi
Yumurtlama olmaması ve yumurtlama düzensizliği
İleri derecede kronik hastalıklar (kalp, karaciğer vb.)
Gebeliği “Zorlaştıran” Faktörler
Kadının 35 yaşından büyük olması
Düzensiz adet görme
Endometriozis hastalığı
Cinsel ilişki ile geçen hastalık öyküsü
Genital organlarda geçirilmiş ağır iltihabi hastalık öyküsü
Aşırı kilo veya aşırı zayıflık
Bağımlılık yapıcı ilaç ve/veya madde kullanımı
Sigara kullanımı
Kronik hastalıklar (kalp, karaciğer, şeker, guatr vb.)
Epilepsi ve psikolojik hastalıklar
Stres
Erkeğin testilerinde meydana gelen rahatsızlıklar
Gebeliği “Etkilemeyen” Faktörler
Kürtaj hikayesi
Spiral kullanmış olmak
Düşük yapmak
Boş gebelik hikayesi
Doğum kontrol hapı kullanmış olmak
Doğum kontrol iğnesi kullanmış olmak
Adet geciktirici veya adet söktürücü gibi hormonal ilaçlar kullanmak
Erken boşalma
Antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı
Adet döneminde cinsel ilişkide bulunmak
Rahim ağzı yaraları
Rahim ağzı yaraları için yakma ve dondurma tedavileri
Vajinal akıntı veya mantar
Genital siğiller
Rahmin geriye dönük olması
Ufak myomlar ve rahmin iç tarafında olmayan myomlar
Basit yumurtalık kistleri kısırlığa neden olmazken çikolata kistleri (endometrioma) tüplerde yapışıklık yaratarak kısırlık problemine neden olabilirler.
Adetlerin çok ağrılı olması veya ilişki sırasında ağrı olması
Vajinal estetik ameliyatları (dudakların düzeltilmesi vb.) hamilelik oluşmasını etkilemez.
GEBELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gebeliğin en belirgin belirtisi adet döneminin gecikmesidir. Gebelik belirtileri adet döneminin gecikmesini takiben ilk 1-2 hafta içinde görülmeye başlar. Belirtilerin ortaya çıkma sırası herkeste farklılık gösterebilir.
Adet gecikmesi
Göğüslerde hassasiyet
Yorgunluk
Sık idrara çıkma
Bulantı
Baş dönmesi-bayılma
Aşerme ya da besinlere karşı tiksinti
Koku hassasiyeti
Mide yanması-kabızlık
Duygu durumu değişkenlikleri
Yüksek vücut ısısı
Tutunma kanaması
Şişlik hissi ve kilo alma
Adet Gecikmesi
Daha önce düzenli adet gören sağlıklı kadınlarda beklenen adetin görülmemesi gebelik yönünde önemli bulgulardandır. Fakat adet gecikmesi hiçbir zaman tek başına gebeliğin kesin olduğunu göstermez. Çeşitli nedenler adetin aksamasına neden olabilir. Ayrıca ağır enfeksiyon hastalıkları veya kronik hastalıklar ile diğer bazı hormonal hastalıklarda da adet gecikmesi görülebilir. Nadiren de olsa henüz hiç adet görmemiş bir çocukta ya da bir süredir menopozda olduğu bilinen kadında da gebelik olabileceği unutulmamalıdır. Bunların aksine gebe olduğu halde adet gören kadınlar da vardır. Halk arasında buna “üste adet görme” denir.
Göğüslerdeki Hassasiyet
Erken gebeliğin en sık rastlanan belirtilerindendir. İlk adet gecikmesinden kısa bir süre sonra memelerde dolgunluk, duyarlılık, karıncalanma hissedilebilir. Gebeliğe eşlik eden meme değişimleri, meme dokusunun hormonal uyarısına bağımlıdır, ama hemen adet öncesinde de aynı belirtiler görülebilir. Memelerde bez, yağ ve bağ dokusunda artış olur. Böylece memelerin renk, şekil ve kıvamında değişiklikler olur. Bu dönemde memeler daha büyük (şiş), hassas olur ve size egzersiz yaparken, uyumaya çalışırken, giyinme veya duş alma sırasında rahatsızlık hissi verebilir.
Yorgunluk
Erken gebeliğin sık rastlanan ve bazen çok şiddetli olan belirtisidir. Yorgunluk, yapılan işle orantısızdır. Genellikle 20. haftadan sonra geçer. Daha erken uykunuzun geldiğini, sabahları yataktan kalmakta daha çok zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Spor aktiviteleri çok daha yorucu olabilir. Eğer gerçekten gebe iseniz vücudunuzun bu yorgunluk sinyallerine kulak vermenizi ve yeterince istirahat etmenizi öneririz.
Sık İdrara Çıkma
Eşiniz ve yakınlarınızca da fark edilebilecek bir belirtidir. Gebelik nedeniyle büyümeye başlayan rahminizin idrar torbası üzerinden yaptığı baskıdan kaynaklanır. Gebeliğin başında büyüyen uterus mesaneye bası yapar. Mesane duyarlılığı artar. Kapasitesi azalır. Sık idrara çıkılır. Bu belirti gebeliğin 2.devresinde azalır. 3. trimesterde fetal baş pelvise inince yeniden başlar. Gebelik boyunca da vücudunuzda normalden fazla sıvı olacağı ve böbrekleriniz daha fazla sıvı süzeceği için devam edebilir.
Bulantı
En sık görülen belirtilerden biri de bulantı ve kusmadır. Bazı kadınlar bunu sabahları daha yoğun hissederken, bazen öğleden sonra veya akşam da daha yoğun olabilir. Bazen hamile bayanlara oldukça sıkıntı verebilen bu durum aslında sık sık ve azar azar yiyerek, daha çok atıştırmalık gıdalar seçilerek (tuzlu krakerler gibi) üstesinden gelinebilir. İkinci trimester itibariyle, vücudunuzu gebelik etkilerine alışınca geçecektir.
Baş Dönmesi – Bayılma
Uzun süre ayakta durma, otururken birden ayağa kalma, merdiven çıkma gibi durumlarda baş dönmesi ve baygınlık hissi oluşabilir ve gerçekleşebilir. Gebelik nedeniyle rahminize daha fazla kan gidebilmesi için kan basıncınızın normale göre düşük seyretmesinden kaynaklanır. Doğru beslenmek ve bol sıvı tüketmek gerekir.
Aşerme veya Besinlerden Tiksinti
Gebe kadında gebelik öncesi döneminden farklı olarak yeme arzusuyla ilgili değişiklikler olur. Normalde sık tüketmediğiniz bir besini veya besinleri aşırı arzulama, ya da tam tersi daha önce size lezzetli gelen bir besinden tiksinti gelmesi de oldukça sık görülür. Genellikle bu belirti de bulantı gibi ilk 3 aydan sonra düzelir.
Koku Hassasiyeti
Vücudunuzdaki hormonal değişikliklerden kaynaklanan diğer bir belirti de kokulara karşı aşırı hassasiyettir. Çoğu hamile kadın bazı besinlerin kokusuna veya parfüm, şampuan, benzin, temizlik maddelerine karşı aşırı hassasiyet duyar. Bu hassasiyet mide bulantıları tetiklenebilir.
Mide Yanması/ Kabızlık
Vücudunuzda hızla yükselen gebelik hormonları sindirim sisteminizi yavaşlattığından midenizde besinleri sindirebilmek için daha çok asit salınır ve bu da midede veya yemek borunuzun alt kısmında yanmalara sebep olur. Yine sindirim sisteminde meydana gelen yavaşlama sebebiyle kabızlık oluşur. Kabızlık için sindirimi kolay ve liften zengin besinleri küçük porsiyonlar halinde ve sık sık tüketin. Bu dönmede yeşillik ve bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.
Duygu Durumu Değişkenlikleri
Gebelik dönemi ve sonrasında hayatınızla ilgili çeşitli sorgulamalar yapmak ve bu nedenle de duygusal gelgitler yaşamak çok doğaldır. Bu dönemde karışık duygular birbirini takip eder. En önemli destekçiniz eşiniz olacaktır. Başta eşinizden olmak üzere duygusal destek almaktan çekinmeyin.
Yüksek Vücut Isısı
Erken gebelikte gebelik hormonlarından kaynaklanan vücut ısısının normale göre yüksek seyretmesi normaldir. Eğer gebe kalmak için uğraşıyor idiyseniz ve doktorunuz size yumurtlama zamanınızı tespit için vücut ısınızı takip etmenizi söylediyse, iki haftadan fazla süreyle yüksek seyreden vücut ısısı, gebeliğe işaret eder.
Tutunma (İmplantasyon) Kanaması
Döllenmiş yumurta rahminize gömülürken (implante olurken) hafif bir kanamaya sebep olabilir. Genellikle bu kanama beklenen adet dönemi kanamasına göre daha hafif, kısa ve açık renktedir.
Şişlik Hissi ve Kilo Alma:
Çoğunlukla hormonal değişimlerden, bazen de aşerme ve atıştırma arzusundan şişlik hissi ve kilo alma da erken gebelikte sık görülür. İlk üç ay kilo alım hızınız çok hızlı gidiyor ise sağlıklı ve dengeli beslenme için doktorunuza mutlaka danışın.