Uzman SühaN
Administrator
Hamile kalmak için ne yemeliyim ?
Sitemize sürekli olarak gelen sorulardan birine bu makalemizde değineceğiz. Hamile kalmak için ne yiyebilirim? Bu hafta size doğurganlık şansınızı artırmak için yemenizi tavsiye ettiğim belirli yiyecekleri size anlatacağım. Gerçek şu ki sağlıklı ve çeşitli beslenmek genel sağlığımız için önemlidir. Hamile kalmadan önce besleyici gıdalar tüketmek hem gebe kalmanızı kolaylaştırıyor, hemde sağlıklı bir gebelik sürecine olanak sağlıyor. Biliyorsunuzki hamile kalmak için sperme ve yumurtaya ihtiyaç vardır. Her ikisinin kaliteside hamile kalmak için önemlidir. Çok çeşitli yiyecekler, proteinler, yağlar ve karbonhidratlar tüketmelisiniz , ama burada doğurganlık için önemli olduğunu düşündüğüm bir kaç anahtar yiyecek var. Doğurganlığı artıran besinlerin listesini görmek için makalemizi okumaya devam edin..
Doğurganlık diyeti gelecekteki çocuğunuza sağlıklı bir başlangıç yapmada önemli bir rol oynar. Doğurganlık diyeti hormonal denge, sperm ve yumurta sağlığı için gerekli olan besinleri içerir. Stresten yaşa, beslenmeye kadar, gebe kalmayı etkileyen birçok faktör vardır. Günümüzde, sekiz çiftte biri infertilite ile mücadele ediyor. Çok sayıda çalışma, diyette spesifik değişikliklerin doğurganlığı düzeltebileceğini, tekrarlayan düşükleri önleyebileceğini ve sağlıklı bir hamileliği destekleyebileceğini göstermiştir.Bir kadının gebe kalma sürecini desteklemeye yardımcı olması için diyetine dahil edebileceği birçok yiyecek ve bitki vardır. Hormonlar için yapı taşları, yediğimiz gıdalarda bulunur. Yumurtanın ve spermin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olan antioksidanlar, yediğimiz gıdalarda mevcuttur. Bu nedenle hamile kalmadan önce sağlıklı beslenmeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda vardır.
Doğurganlık diyeti vücudunuzu üreme çabalarında destekleyen bir beslenme şeklidir. Hormonal fonksiyon, üretim ve denge, fetal gelişim, yumurta sağlığı , sperm sağlığı, kan sağlığı ve daha fazlası için ihtiyaç duyulan spesifik besin maddelerinde yoğun olan yiyecekleri içerir . Aynı zamanda size ve gelecekteki çocuğunuza hayattaki en iyi başlangıcı vermeyi amaçlayan bir diyettir. Fetüsün ihtiyaç duyduğu spesifik besinlerin olduğunu ve bu besin maddelerindeki eksikliğin ciddi doğum kusurlarına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Yediğiniz besinlerin yumurtalarınızı ve spermlerinizi etkilediğini biliyor muydunuz ?
Doğurganlık diyetinin faydaları
Hormon üretimi ve işlevi için gerekli yağları sağlayarak vücudun hormonal dengeyi korumaya yardımcı olur.
Optimal sağlık için gereken bol miktarda vitamin, mineral, antioksidan ve diğer besin maddelerini sağlar.
İnsülin direncinden ve serbest radikallerden (yumurta), spermlere ve DNA'ya zarar vermesi nedeniyle düşük yapma şansını azaltabilir.
Hamilelik için önemli besin depoları oluşturmaya yardımcı olur.
Sağlıklı bir üreme sistemini destekler.
Enerji ve canlılığı teşvik eder.
Kadınlar şunları yemeli:
Somon
Fındık ve tohum
ıspanak
Fasulyeler
Kepekli tahıllar
Meyve ve sebzeler
Erkekler yemeli:
Bitter çikolata
Meyveler
Turunçgiller
Balık
Tavuk
Kepekli tahıllar
Beta-karoten hormonları düzenler ve erkeklerde doğurganlık düzeylerini artırır . B vitaminleri yumurtalıklarınızı yumurtlama sırasında destekler ve aynı zamanda düşüğü engeller. Bebeklerde nöral doğum kusurlarını önlemek için folik asit gereklidir. Vitamin C progesteron emiliminde yardımcı olur ve luteal faz defektleri olan kadınlara yardımcı olur. D vitamini, çiftlerde doğurganlığı artırmaya yardımcı olur. Uterin fibroid ve PCOS gibi doğurganlık bozukluklarının tedavisinde önemli bir rol oynar ve erkeklerde semen parametrelerini iyileştirir. E vitamini yumurta ve sperm sağlığını artırır. Demir ovulatuvar infertilite olasılığını azaltır. Omega 3 yağ asitleri, sperm sayısını ve hareketliliğini artırmanın yanı sıra rahimde kan akışını da artırır. Antioksidanlar infertiliteyi önler. Çinko ve selenyum sperm kalitesini artırır. Yüksek yağlı süt ürünleri, anovulatuvar infertilite riskini azaltabilir .Tüm besinler sebze, meyve, fındık, tahıl ve süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir.
Folat - Gelişmekte olan bebek için anahtar olan bir B vitaminidir. Folat yeşil, yapraklı sebzeler, brokoli, ıspanak, maydanoz ve lahanada bulunur.
Portakal ve kırmızı yiyecekler - Domates, havuç, kırmızı ve turuncu biber gibi beta karoten içeren gıdalar, özellikle sperm sağlığı için iyi olan beta karoten ve likopen içerir.
Yumurta- Yumurta çok besleyici bir besindir , bebek için kolin gereklidir. Yumurtanın sarısında bulunur
Pancar - Pancar, özellikle antioksidanlar açısından zengindir, bu nedenle vücudu serbest radikallerden korurlar ve aynı zamanda kan akışı için de iyidirler.
Fındık ve tohumlar - Bir çok fındık ve tohumlar bir dizi vitamin ve mineral içerir Brezilya fıstığı selenyum içerir. Selenyum, erkek ve dişi doğurganlık için gerekli bir antioksidandır.
İyi yağlar - İyi yağlar avokado ve sızma zeytinyağı
Kırmızı meyveler - Meyveler C vitamini açısından çok zengindir. C vitamini demiri emmek için önemlidir ve aynı zamanda bir antioksidandır.
Balık - Balık protein açısından zengindir, fakat aynı zamanda iyi bir omega-3 ve D vitamini kaynağıdır.
Yoğurt - Yoğurt, zengin bir kalsiyum, potasyum ve B vitamini kaynağıdır, doğurganlık için çok iyidir.
Sebzeler: Sebzeler zengin bir folik asit ve C vitamini kaynağıdır.spanak, pazı, lahana ve diğer koyu yeşil yapraklar, zengin bir folik asit kaynağıdır. Yumurtlamayı iyileştirmede, kaliteli sperm üretmede ve düşük yapma şansını veya genetik anormallikleri azaltmada yardımcı olur. Brokoli yumurtlama işlemi için gerekli olan zengin bir C vitamini ve folat kaynağıdır. Doğurganlık sorunları olan kadınlar için lahana mükemmel besindir. Endometriozis ve fibroidleri önler. Patates doğurganlık diyetinizde mükemmel bir yer tutmaktadır. C vitamini bakımından yüksek ve luteal faz defektlerinin tedavisinde etkilidir. Domates zengin bir likopen kaynağıdır. Ayrıca sperm sayısını ve hızını artırır. Meyveler doğurganlık için gerekli olan en iyi antioksidan kaynağıdır. Nar İyi bir C vitamini kaynağı dır. Libidoyu artırır. Avokado Folat, E vitamini, lif, mineral ve uçucu yağlardan yüksektir. İçeriğindeki E vitamini uterus astarını korumaya yardımcı olur. Muz Zengin bir vitamin B6 ve potasyum kaynağıdır. Hormonları düzenleyerek ve yumurta ve sperm kalitesini artırarak doğurganlığı geliştirmeye yardımcı olur.
Ahududu ve yaban mersini folat ve C vitamini açısından zengindir. Hem erkek hem de kadın doğurganlığı artırır. Yumurtada Omega-3 yağ asitleri yüksektir , folik asit, kolin ve D vitamini vardır. Kabuklu deniz ürünleri B 12 bakımından yüksetir. Kadınlarda endometrium astarının güçlendirilmesine ve erkeklerde sperm sayısının artırılmasına yardımcı olur. İstiridye iyi bir B12 vitamini kaynağıdır. Somon balığı Omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Kalsiyum açısından zengin besinler doğurganlığı artırır. Otlar ve baharatlar Östrojen dengesini korurlar, böylece doğurganlığınızı desteklerler. Baharatlardan biri zerdeçal . Zerdeçal Antioksidan bakımından zengindir. Adet ile ilgili sorunlara yardımcı olur . Sarımsak selenyum açısından zengindir spermin kaliteli olmasını sağlar. Selenyum sperm hareketliliğini artırmaya yardımcı olur. Yumurtlamadan önce her gün alındığında gebe kalma şansını artırmaya yardımcı olur.
Zeytinyağı insülin duyarlılığını artıran tekli doymamış yağlar içerir. IVF tedavisi gören çiftlerde doğurganlığı arttırır. Kabak çekirdeğinin Sağlıklı bir üreme sistemini korumaya yardımcı olan zengin bir çinko içeriği vardır. Çinko, testosteron ve semen düzeyini artırmaya yardımcı olur ve üreme organlarına kan akışını hızlandırır. Ayrıca olgun yumurta üretiminde yardımcı olur. Lifli besinler PCOS gibi doğurganlık sorunlarını azaltmaya yardımcı olur, kan şekeri düzeylerini düzenler, immünolojik sorunları azaltır ve sağlıklı hormonal dengeyi destekler. Yüksek lifli gıdaların bazı örnekleri meyveler, sebzeler, koyu yapraklı yeşillikler ve fasülyelerdir. Erkeklerde sperm sağlığını ve hareketliliğini iyileştirmek için yapılan çalışmalarda E Vitamini gösterilmiştir. E vitamini de sperm ve yumurta DNA bütünlüğünü korumaya yardımcı olan önemli bir antioksidandır. C vitamini hormon düzeylerini artırır ve luteal faz defektli kadınlarda doğurganlığı artırır . Erkeklere gelince, C vitamininin sperm kalitesini artırdığı ve spermi DNA hasarından koruduğu gösterilmiştir; düşük yapma ve kromozom problemlerini azaltmaya yardımcı olur.Gıda kaynakları: Kırmızı biber, brokoli, kızılcık, lahana, patates, domates ve narenciye gibi bitki ve meyvelerde bol miktarda bulunur. Badem E vitamini ve omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Ceviz Omega 3 yağ asitleri, magnezyum ve lif içeriği yüksektir.Sperm motilitesini ve canlılığını artırmaya yardımcı olur.Bitki bazlı proteinler, lif ve B vitamini bakımından zengindir.Mercimek fasulye gibi. Tam tahıllar Zengin bir lif kaynağı ve kan şekerini düzenler, böylece folik asit seviyesini doğurganlığı artırır. Selenyum, yumurta ve spermin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olan bir antioksidandır. Serbest radikaller, düşüklere ve doğum kusurlarına neden olduğu bilinen kromozomal hasara neden olabilir. Selenyum ayrıca spermin oluşturulması için gereklidir. Omega-3 asitlerinin üreme organlarına kan akışını arttırarak vücuttaki hormonları düzenlemeye, servikal mukozayı artırmaya, yumurtlamayı teşvik etmeye ve rahim kalitesini iyileştirmeye yardımcı olarak doğurganlığa yardımcı olduğu gösterilmiştir. Gıda kaynakları: Keten tohumu, ceviz, somon, sardalye, kedi balığı, karides, midye, chia tohumu.Mikro besleyicilere ek olarak, makro besinler de önemlidir. Yeterli protein, lif, yağ, karbonhidrat vb. Almak da çok önemlidir. Doğurganlık diyeti, sindirim, hormonal denge, yumurta sağlığı, menstruasyon sağlığı ve bağışıklık sistemi dengesi gibi tüm vücut üzerinde bir etkiye sahiptir. Doğurganlık diyeti yaparak hem sağlığınıza katkıda bulunacak hemde hamile kalmayı sağlayacaksınız.
Doğurganlık diyeti gelecekteki çocuğunuza sağlıklı bir başlangıç yapmada önemli bir rol oynar. Doğurganlık diyeti hormonal denge, sperm ve yumurta sağlığı için gerekli olan besinleri içerir. Stresten yaşa, beslenmeye kadar, gebe kalmayı etkileyen birçok faktör vardır. Günümüzde, sekiz çiftte biri infertilite ile mücadele ediyor. Çok sayıda çalışma, diyette spesifik değişikliklerin doğurganlığı düzeltebileceğini, tekrarlayan düşükleri önleyebileceğini ve sağlıklı bir hamileliği destekleyebileceğini göstermiştir.Bir kadının gebe kalma sürecini desteklemeye yardımcı olması için diyetine dahil edebileceği birçok yiyecek ve bitki vardır. Hormonlar için yapı taşları, yediğimiz gıdalarda bulunur. Yumurtanın ve spermin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olan antioksidanlar, yediğimiz gıdalarda mevcuttur. Bu nedenle hamile kalmadan önce sağlıklı beslenmeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda vardır.
Doğurganlık diyeti vücudunuzu üreme çabalarında destekleyen bir beslenme şeklidir. Hormonal fonksiyon, üretim ve denge, fetal gelişim, yumurta sağlığı , sperm sağlığı, kan sağlığı ve daha fazlası için ihtiyaç duyulan spesifik besin maddelerinde yoğun olan yiyecekleri içerir . Aynı zamanda size ve gelecekteki çocuğunuza hayattaki en iyi başlangıcı vermeyi amaçlayan bir diyettir. Fetüsün ihtiyaç duyduğu spesifik besinlerin olduğunu ve bu besin maddelerindeki eksikliğin ciddi doğum kusurlarına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Yediğiniz besinlerin yumurtalarınızı ve spermlerinizi etkilediğini biliyor muydunuz ?
Doğurganlık diyetinin faydaları
Hormon üretimi ve işlevi için gerekli yağları sağlayarak vücudun hormonal dengeyi korumaya yardımcı olur.
Optimal sağlık için gereken bol miktarda vitamin, mineral, antioksidan ve diğer besin maddelerini sağlar.
İnsülin direncinden ve serbest radikallerden (yumurta), spermlere ve DNA'ya zarar vermesi nedeniyle düşük yapma şansını azaltabilir.
Hamilelik için önemli besin depoları oluşturmaya yardımcı olur.
Sağlıklı bir üreme sistemini destekler.
Enerji ve canlılığı teşvik eder.
Kadınlar şunları yemeli:
Somon
Fındık ve tohum
ıspanak
Fasulyeler
Kepekli tahıllar
Meyve ve sebzeler
Erkekler yemeli:
Bitter çikolata
Meyveler
Turunçgiller
Balık
Tavuk
Kepekli tahıllar
Beta-karoten hormonları düzenler ve erkeklerde doğurganlık düzeylerini artırır . B vitaminleri yumurtalıklarınızı yumurtlama sırasında destekler ve aynı zamanda düşüğü engeller. Bebeklerde nöral doğum kusurlarını önlemek için folik asit gereklidir. Vitamin C progesteron emiliminde yardımcı olur ve luteal faz defektleri olan kadınlara yardımcı olur. D vitamini, çiftlerde doğurganlığı artırmaya yardımcı olur. Uterin fibroid ve PCOS gibi doğurganlık bozukluklarının tedavisinde önemli bir rol oynar ve erkeklerde semen parametrelerini iyileştirir. E vitamini yumurta ve sperm sağlığını artırır. Demir ovulatuvar infertilite olasılığını azaltır. Omega 3 yağ asitleri, sperm sayısını ve hareketliliğini artırmanın yanı sıra rahimde kan akışını da artırır. Antioksidanlar infertiliteyi önler. Çinko ve selenyum sperm kalitesini artırır. Yüksek yağlı süt ürünleri, anovulatuvar infertilite riskini azaltabilir .Tüm besinler sebze, meyve, fındık, tahıl ve süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir.
Folat - Gelişmekte olan bebek için anahtar olan bir B vitaminidir. Folat yeşil, yapraklı sebzeler, brokoli, ıspanak, maydanoz ve lahanada bulunur.
Portakal ve kırmızı yiyecekler - Domates, havuç, kırmızı ve turuncu biber gibi beta karoten içeren gıdalar, özellikle sperm sağlığı için iyi olan beta karoten ve likopen içerir.
Yumurta- Yumurta çok besleyici bir besindir , bebek için kolin gereklidir. Yumurtanın sarısında bulunur
Pancar - Pancar, özellikle antioksidanlar açısından zengindir, bu nedenle vücudu serbest radikallerden korurlar ve aynı zamanda kan akışı için de iyidirler.
Fındık ve tohumlar - Bir çok fındık ve tohumlar bir dizi vitamin ve mineral içerir Brezilya fıstığı selenyum içerir. Selenyum, erkek ve dişi doğurganlık için gerekli bir antioksidandır.
İyi yağlar - İyi yağlar avokado ve sızma zeytinyağı
Kırmızı meyveler - Meyveler C vitamini açısından çok zengindir. C vitamini demiri emmek için önemlidir ve aynı zamanda bir antioksidandır.
Balık - Balık protein açısından zengindir, fakat aynı zamanda iyi bir omega-3 ve D vitamini kaynağıdır.
Yoğurt - Yoğurt, zengin bir kalsiyum, potasyum ve B vitamini kaynağıdır, doğurganlık için çok iyidir.
Sebzeler: Sebzeler zengin bir folik asit ve C vitamini kaynağıdır.spanak, pazı, lahana ve diğer koyu yeşil yapraklar, zengin bir folik asit kaynağıdır. Yumurtlamayı iyileştirmede, kaliteli sperm üretmede ve düşük yapma şansını veya genetik anormallikleri azaltmada yardımcı olur. Brokoli yumurtlama işlemi için gerekli olan zengin bir C vitamini ve folat kaynağıdır. Doğurganlık sorunları olan kadınlar için lahana mükemmel besindir. Endometriozis ve fibroidleri önler. Patates doğurganlık diyetinizde mükemmel bir yer tutmaktadır. C vitamini bakımından yüksek ve luteal faz defektlerinin tedavisinde etkilidir. Domates zengin bir likopen kaynağıdır. Ayrıca sperm sayısını ve hızını artırır. Meyveler doğurganlık için gerekli olan en iyi antioksidan kaynağıdır. Nar İyi bir C vitamini kaynağı dır. Libidoyu artırır. Avokado Folat, E vitamini, lif, mineral ve uçucu yağlardan yüksektir. İçeriğindeki E vitamini uterus astarını korumaya yardımcı olur. Muz Zengin bir vitamin B6 ve potasyum kaynağıdır. Hormonları düzenleyerek ve yumurta ve sperm kalitesini artırarak doğurganlığı geliştirmeye yardımcı olur.
Ahududu ve yaban mersini folat ve C vitamini açısından zengindir. Hem erkek hem de kadın doğurganlığı artırır. Yumurtada Omega-3 yağ asitleri yüksektir , folik asit, kolin ve D vitamini vardır. Kabuklu deniz ürünleri B 12 bakımından yüksetir. Kadınlarda endometrium astarının güçlendirilmesine ve erkeklerde sperm sayısının artırılmasına yardımcı olur. İstiridye iyi bir B12 vitamini kaynağıdır. Somon balığı Omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Kalsiyum açısından zengin besinler doğurganlığı artırır. Otlar ve baharatlar Östrojen dengesini korurlar, böylece doğurganlığınızı desteklerler. Baharatlardan biri zerdeçal . Zerdeçal Antioksidan bakımından zengindir. Adet ile ilgili sorunlara yardımcı olur . Sarımsak selenyum açısından zengindir spermin kaliteli olmasını sağlar. Selenyum sperm hareketliliğini artırmaya yardımcı olur. Yumurtlamadan önce her gün alındığında gebe kalma şansını artırmaya yardımcı olur.
Zeytinyağı insülin duyarlılığını artıran tekli doymamış yağlar içerir. IVF tedavisi gören çiftlerde doğurganlığı arttırır. Kabak çekirdeğinin Sağlıklı bir üreme sistemini korumaya yardımcı olan zengin bir çinko içeriği vardır. Çinko, testosteron ve semen düzeyini artırmaya yardımcı olur ve üreme organlarına kan akışını hızlandırır. Ayrıca olgun yumurta üretiminde yardımcı olur. Lifli besinler PCOS gibi doğurganlık sorunlarını azaltmaya yardımcı olur, kan şekeri düzeylerini düzenler, immünolojik sorunları azaltır ve sağlıklı hormonal dengeyi destekler. Yüksek lifli gıdaların bazı örnekleri meyveler, sebzeler, koyu yapraklı yeşillikler ve fasülyelerdir. Erkeklerde sperm sağlığını ve hareketliliğini iyileştirmek için yapılan çalışmalarda E Vitamini gösterilmiştir. E vitamini de sperm ve yumurta DNA bütünlüğünü korumaya yardımcı olan önemli bir antioksidandır. C vitamini hormon düzeylerini artırır ve luteal faz defektli kadınlarda doğurganlığı artırır . Erkeklere gelince, C vitamininin sperm kalitesini artırdığı ve spermi DNA hasarından koruduğu gösterilmiştir; düşük yapma ve kromozom problemlerini azaltmaya yardımcı olur.Gıda kaynakları: Kırmızı biber, brokoli, kızılcık, lahana, patates, domates ve narenciye gibi bitki ve meyvelerde bol miktarda bulunur. Badem E vitamini ve omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Ceviz Omega 3 yağ asitleri, magnezyum ve lif içeriği yüksektir.Sperm motilitesini ve canlılığını artırmaya yardımcı olur.Bitki bazlı proteinler, lif ve B vitamini bakımından zengindir.Mercimek fasulye gibi. Tam tahıllar Zengin bir lif kaynağı ve kan şekerini düzenler, böylece folik asit seviyesini doğurganlığı artırır. Selenyum, yumurta ve spermin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olan bir antioksidandır. Serbest radikaller, düşüklere ve doğum kusurlarına neden olduğu bilinen kromozomal hasara neden olabilir. Selenyum ayrıca spermin oluşturulması için gereklidir. Omega-3 asitlerinin üreme organlarına kan akışını arttırarak vücuttaki hormonları düzenlemeye, servikal mukozayı artırmaya, yumurtlamayı teşvik etmeye ve rahim kalitesini iyileştirmeye yardımcı olarak doğurganlığa yardımcı olduğu gösterilmiştir. Gıda kaynakları: Keten tohumu, ceviz, somon, sardalye, kedi balığı, karides, midye, chia tohumu.Mikro besleyicilere ek olarak, makro besinler de önemlidir. Yeterli protein, lif, yağ, karbonhidrat vb. Almak da çok önemlidir. Doğurganlık diyeti, sindirim, hormonal denge, yumurta sağlığı, menstruasyon sağlığı ve bağışıklık sistemi dengesi gibi tüm vücut üzerinde bir etkiye sahiptir. Doğurganlık diyeti yaparak hem sağlığınıza katkıda bulunacak hemde hamile kalmayı sağlayacaksınız.