Hafta Hafta Gebelİk Takİp SÜrecİ

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan LiKarBa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

LiKarBa

Yeni Üye
Üye
Hafta Hafta Gebelİk Takİp SÜrecİ
ikiz gebelikte hafta hafta gelişim 35 haftalık gebelik gebelik takibi ikiz
1.Hafta

(Son adetin birinci gününden itibaren)

Bebek
Muhtemel doğum tarihiniz son adet tarihinize göre hesaplandığından, 40 haftalık hamilelik süreniz son adet tarihinizin birinci gününden başlamaktadır. Bu nedenle ilk haftada henüz döllenme gerçekleşmemiştir.

Anne
Adet döneminiz henüz başladı ve siz hamile kalmayı planlıyorsunuz. 28 günde bir adet gören kadınlarda, adet döneminin başlangıcından itibaren 14. gün civarında yumurtlama gerçekleşir.

Hamileliğiniz boyunca sizin sağlıklı alışkanlıklarınız bebeğinizin sağlığı ile birebir ilişkili olacaktır. Bol bol meyve-sebze ve sıvı alımına dayanan sağlıklı beslenmeye hemen başlayın, henüz başlamadıysanız folik asit almaya başlayın ve sigara,alkol ve ilaç kullanımına son verin. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar bebeğin sağlığını ciddi ölçüde etkileyebilir. Sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza danışın. Toksik maddelerden uzak kalın ve bol bol dinlenin. Hamileliği, henüz hamile kalmadan önce düşünmeye başlayın ki, bebeğinize olabilecek en iyi başlangıcı sunmuş olun.

Adet döneminizin süresine bağlı olarak hamile kalabileceğiniz günleri en doğru şekilde saptamak için hesaplayıcılar bölümümüzden yararlanabilirsiniz.



Baba
Sevgili baba, bu hafta çok iyi dinlenin. Önümüzdeki haftanın sonunda yapmanız gereken çok önemli bir iş var!


2.Hafta

Bebek
Henüz hiçbir gelişim yok!

Anne
Rahminiz adet dönemi boyunca çeperini boşalttı ve şimdi gelişen fetusa ev sahipliği etmek üzere tasarlanmış, kandan zengin yyeni bir yatak oluşturuyor. Yumurtalıklarınız yumurtalardan birini olgunlaştırıyor ve serbest bırakmak için hazırlanıyor.



Çoğul gebelikler
Tekil gebelikle aynı ancak bu kez yumurtalıklar bir yerine iki (çift yumurta ikizlerinde) yumurta bırakıyor.

Baba
Evet Sevgili Baba, eğer eşiniz 28 günde bir adet görüyorsa 14. günde (son adetin birinci gününden itibaren) ne yapacağınızı biliyorsunuz! Ama unutmayın sizin katılımınız sadece döllenmede değil, tüm hamilelik boyunca gerekli olacak.

3.Hafta

Bebek
Sperm fallop tüpü içerisinde yumurta ile buluşur ve hayatın mucizesi başlar! Birden fazla sperm yumurtanın dış tabakasına ulaşsa da bunlardan yalnızca bir tanesi yumurtaya girerek döllemeyi başaracak. Yumurtanın ortasında anne ve babanın kromozomları birleşir ve her ikisinden de alınan bilgi parçaları bebeğinizin kromozomlarını oluşturmaya başlar. Spermdeki cinsiyet kromozomları sayesinde döllenme anında bebeğin cinsiyeti de belirlenir. Dolayısıyla bebeğin cinsiyetinden memnun kalmazsanız, babayı suçlayabilirsiniz.

Çoğul gebelikler
Yumurtalıktan iki yumurta bırakılmış (her bir yumurtalıktan bir tane) ve bunların ikisi de iki ayrı sperm tarafından döllenmişse çift yumurta ikizleri oluşur. Çift yumurta ikizler aynı veya farklı cinsiyetten olabilir ve herhangi iki kardeş gibi birbirlerine benzerler veya birbirleri ile hiç ilgileri olmaz.

Tek yumurta döllenmiş ve daha sonra ikiye bölünmüşse, ttek yumurta ikizleri oluşur. Tek yumurta ikizleri aynı kromozomları taşıdıklarından cinsiyetleri, saç, göz, ten renkleri ve kan grupları vb. de aynı olacaktır. İkizlerin yalnızca üçte biri tek yumurta ikizidir.

Anne
Son adet döneminizin başladığı günden itibaren 14. gün civarında olgunlaşan yumurtalarınızdan birisi yumurtalığınızdan bırakılacak ve döllenmenin gerçekleştiği fallop tüpü içerisine çekilecektir.

Blastosistin (fetusun rahim iç duvarına yerleşmesi) aşamasında hafif bir kanama oluşabilir. Endişe etmeyin, her kadın bunu yaşamasa da, normal bir durumdur. Çoğu kadın implantasyonun farkına varmaz.

Baba
Hala dölleme çalışmaları ile uğraşıyor olabilirsiniz. Bunun tadını çıkarın, çünkü çok yakında hayatınız kökünden değişecek 🙂

4.Hafta

Bebek
Kökler atılıyor! İmplantasyon (fetusun rahim iç duvarına yerleşmesi) gerçekleşti. Blastosist rahme girdiğinde yerleşecek bir yer arar. Blastosist ?kese tomurcuklanması? anlamına gelir ve bu hücreler, plasentayı oluşturacak hücreler ve bebeği oluşturacak hücreler olmak üzere iki gruba ayrılmaya başlar. Blastosist rahim duvarının içine gömülür ve buna implantasyon denir.

Çoğul gebelikler
Yukarıdakinin aynısı çarpı iki, üç, dört...

Anne
Bu haftanın sonunda adetinizin başlamasını bekliyor olacaksınız (ya da bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, başlamamasını umuyor olacaksınız. Hamileliğin yorgunluk, göğüslerde hassasiyet ve ruh durumu değişiklikleri gibi ilk belirtilerinden bazıları adet döneminizde yaşadıklarınıza çok benzer. Siz de bunları hissediyor ve "galiba bu ay hamile kalmadım" diye düşünüyor olabilirsiniz. En iyisi birkaç gün daha bekleyin.

Baba
Eşiniz haftanın sonunda adet görmeyi bekleyerek (veya görmemeyi umarak) sizi ihmal mi ediyor? Ya da size sürekli haşin mi davranıyor? Nasıl davranırsa davransın, normaldir. Bu günler onun için son derece duygusal zamanlar olabilir.

5.Hafta

Bebek
Bu hafta dışarıdan bakıldığında hamile gibi görünmeyebilirsiniz ama bebeğinizin minicik kkalbiya ve kan pompalamaya başladı bile. Kalpacıklara ayrılıyor ve çok yakında düzenli bir şekilde atacak.

Gelişen embriyo üç katmanlıdır. En üst katmanda (ektoderm) nöral tüp oluşacak ve daha sonra gelişerek sinir sistemine dönüşecek (beyin, omurilik, cilt ve saç). Orta katmanda (mesoderm) kalp ve dolaşım sistemi, kemikler, kaslar, böbrekler ve üreme organları gelişecek. Ancak bu aşamada kalp ve ilkel bir dolaşım sistemi hızla oluşur. Esasında, dolaşım sistemi faaliyet göstermeye başlayan ilk organ sistemidir. İç tabakada (endoderm) bulunan basit bir tüp gelişerek bağırsaklar, karaciğer, pankreas ve mesaneye dönüşecek.

Anne
Adetiniz gecikti ve hamile olup olmadığınızı merak ediyorsunuz. Birkaç günlük adet gecikmesinin ardından evde kendi kendinize yapabileceğiniz ve son derece güvenilir sonuçlar veren pek çok test eczanelerde mevcuttur.



Hamilelikle birlikte oluşan hormonal değişimler, süt bezelerinin çoğalıyor olması nedeniyle göğüslerinizde hassasiyet ve şişkinliğe yol açabilir. Büyüyen rahminiz mesanenize baskı yapmaya başlayacak ve tuvalet ziyaretleriniz sıklaşacaktır. Ancak bu semptomlar kadından kadına olduğu kadar, aynı kadının farklı hamileliklerinde dahi farklılıklar göstermektedir.

Çoğul gebelikler
Tek bebek taşıyan annelere kıyasla 1.5 kat daha fazla kaloriye ihtiyacınız olduğundan iştahınız artmış olabilir. Ayrıca yorgunluk belirtileri de görülebilir. Bol bol dinlenin ve yemek yiyin!

Baba
Anne kendisini rahatsız hissediyor olabilir ve bunu size (ya da civardaki herhangi birine) yansıtıyor olabilir. Bu durumu kişisel algılamayın ve hamileliği kutlamak üzere özel bir organizasyon yapın.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
HAFTA HAFTA HAMİLELİK(6-10. hafta)

6.Hafta

Bebek
Kalbim senin!
İlk kalp atışları başladı! Bebek artık bir embriyo ve yaklaşık 8-10 mm. boyunda. Bu hafta çok hızlı bir büyüme gerçekleşir. Göbek kordonu gelişir. Gözler ve kulaklar ile ağız için bir açıklık oluşmaya başlar. Kalp kan pompalamaya başlamıştır ve organların çoğu oluşmaktadır. Gövdede daha sonra kollar ve bacaklara dönüşecek olan çıkıntılar oluşur.
Heyecan verici bir hafta!

Anne
Genellikle bulantılar bu haftada başlar. Bazı yiyecekleri şiddetle canınız isterken bazılarını düşünmek bile lavaboya koşmanıza neden olabilir.
Bebeğinizin organ gelişiminde son derece kritik bir dönem olduğundan alkolden, ilaçlardan uzak kalın, saç boyatmak, perma, manikür gibi gerçekten ihtiyacınız olmayan işlerinizi erteleyin. Doktorunuzdan ilk randevunuzu alın.

Hamileliğinizi ne zaman ve nasıl herkese duyurmalı?
Bir an önce hamileliğinizi ilan edecek kadar heyecanlanmış olabilir veya biraz beklemeyi ve sırrınızın keyfini çıkarmayı düşünebilirsiniz. Bazı aileler ise düşük tehlikesinden endişe ederek düşük tehlikesi bitene kadar beklemeyi ve düşük olması durumunda da bundan kimseye bahsetmemeyi tercih ederler (oysa dostlarınız ve aileniz düşük yaşamanız halinde size büyük bir destek verebilirler ve durumunuzu gizleyerek bu şansı yitiriyor olabilirsiniz). Sonuçta siz kendinizi en rahat nasıl hissediyorsanız öyle davranın
Çoğul gebelikler
Çoğul gebeliklerde bulantılar çok şiddetli olabilir. Sıvı ihtiyacınız arttığından, kusmalarınızın fazla olduğu zamanlarda su kaybını dengelemek amacıyla bol bol su içmeye özen gösterin. Herhangi bir endişeniz olduğunda mutlaka doktorunuza danışın.
Düşük belirtileri
Her anne düşük yapma ihtimalinden endişe eder. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri mevcutsa derhal doktorunuza başvurmalısınız:
Kanama
Kramp ve/veya karın ağrıları
Gri veya pembemsi parça gelmesi veya kanamalar
Her kramp veya kanama düşük belirtisi olmayabilir. Hamilelik sırasında pek çok kadında kanama gördüğü halde sağlıklı bebek sahibi olabilmektedir. Ancak yine de, kanama önemli bir işarettir ve doktorunuza bu durumu bildirmeniz gereklidir.

Baba
Bulantılar başladığında anneye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var:
Bazı kokular annenin midesini bulandırabilir. Bulantı yatışana kadar bu kokuların kaynağını anneden uzaklaştırın.
Anneyi protein ve karbonhidrat açısından zengin sağlıklı bir beslenme diyeti uygulamaya ve özellikle de su olmak üzere bol sıvı almaya teşvik edin.
Yatağın yanında çeşitli tuzlu krakerler bulundurun ve anne yataktan ÇIKMADAN önce bunlardan birkaç tane yemesini sağlayın.
Şu anda yemek pişirme, temizlik ve diğer bazı ev işlerini yapamamasını anlayışla karşılayın. Normal olarak onun yaptığı bazı işleri siz yaparken, kendisinin dinlenmesini sağlarsanız anneye (ve bebeğe) büyük bir yardımda bulunmuş olursunuz.

7.Hafta
Bebek
Çok miniğim ama hızla büyüyorum!
Bebeğinizin boyu bu hafta yaklaşık olarak 8-10 mm. Kollar ve bacaklar gelişmeye devam ediyor ancak el ve ayak parmakları henüz oluşmadı. Beyin gelişmesi de devam ediyor ve göz kapakları, burun delikleri, bağırsaklar, pankreas ve bronşlar da gelişiyor.

Anne
Genellikle bu hafta hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan şikayetlerin son haftasıdır. Hafif ölçüde kilo almış ya da vermiş olabilirsiniz, her ikisi de bu aşamada normaldir.
Bulantıları hafifletmek için midenizin ne boş ne de çok dolu olmamasına dikkat etmelisiniz. Sık aralıklarla ve küçük porsiyonlar halinde beslenin. Doğal zencefil bulantı sırasında size yardımcı olacaktır. Örneğin bir fincan zencefil çayı içebilirsiniz. Limon da çok yararlı olabilmektedir. Limonata içebilir veya limonu keserek direkt suyunu emebilirsiniz. Sabah yataktan kalkmadan önce birkaç kraker atıştırın.

Çoğul gebelikler
Çoğul gebeliklerin erken belirtileri şunlardır
Hızlı kilo alımı
Karnın büyüklüğü ve karın cildinde kaşıntının artması
Leğen bölgesi veya vajinada ağırlık hissi
Vücudun su tutma eğiliminin yüksek olması
Varisler
Yorgunluk

Baba
Evinizde kedi besliyor musunuz? Eğer öyleyse kedinin bakım ve temizlik işlerini siz üstlenin. Kedi pisliği plasentaya geçerek bebeğe zarar verebilen bir enfeksiyon olan toksoplazmaya yol açan bir parazit içerebilmektedir.


8.Hafta

Bebek
Bebeğinizin boyu yaklaşık 10-15 mm. Bu haftada yapılan bir ultrason incelemesi bebeğin pır pır atan kalbini gösterecektir. Kollarda da dirsekler oluşmaya başladı ve bacak çıkıntısının altında, ucunda ayak parmaklarına dönüşecek küçük yumrucukların bulunduğu ayaklar belirginleşiyor. Gözler, kulaklar ve burun ucu ortaya çıkarken de yüz de değişmeye devam ediyor. Doğumdan aylar sonra diş etini yararak çıkacak olan dişler, diş etlerinin altında oluştu.

Çoğul gebelikler
Bebekleriniz tek bebeklerle aynı hızda gelişiyor ve bebeklerin her biri iki pirinç tanesi uzunluğunda.

Anne
Rahminiz bir portakal büyüklüğüne ulaştı ancak bu ilk hamileliğinizse henüz dışarıdan fark edilemiyor olabilir. İkinci hamileliğinizse karnınız çıkmış olabilir, çünkü ikinci ve daha sonraki hamileliklerde kaslarınız ve bağ dokusu eskisi kadar sıkı değildir.

Hamilelikteki hormon değişiklikleri bazı
cilt sorunlarına neden olabilir. Ayrıca hamilelikte vücudun yağ salgılaması artar, bu nedenle cildinizde sivilceler meydana gelebilir. Bu sivilceler hamileliğin ilerleyen safhalarında veya doğumdan sonra hormon dengesi sağlanınca kaybolacaktır.

Ayrıca hormon değişiklikleri ruh durumunuzu da etkileyerek, ruh halinizin sık sık değişiklikler göstermesine neden olabilecektir. Birgün kendinizi neşeli ve mutlu hissederken ertesi gün karamsar ve duygusal bir ruh haline kapılabilirsiniz. Tüm bunlar normal olup, kısmen hormon düzeylerinin dalgalı ve (çoğu halde) çok yüksek olmasından kaynaklanır.

Muhtemelen ilk doktor kontrolünüze bu hafta gideceksiniz. Bu ilk doktor ziyaretinde kan basıncı ve kilonuzun ölçülmesi de dahil birçok kontrol ve muayeneden geçeceksiniz. Jinekolojik muayenenizin ardından, bebeğinizin genetik hastalık riski taşıp taşımadığını anlamak amacıyla doktorunuz size tıbbi geçmişiniz ve ailenizin sağlık durumu ile ilgili sorular soracak. Kontrol edilecek bir diğer şey de bebeğinizin kalp atışları! Ultrason yardımı ile bebeğinizin kalp atışlarını ilk kez duymaya hazır olun.

İlk kontrolünüzde doktorunuz suçiçeği, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarınızın olup olmadığını anlamak, kan grubunuzu ve Rh faktörünü belirlemek ve HIV, hepatit gibi enfeksiyon hastalıklarınızın olup olmadığını anlamak üzere bir kan testi isteyecektir. Rh faktörü birçok insanın alyuvar hücrelerinde bulunan bir maddedir. Eğer bu sizde yoksa (yani, Rh negatif iseniz) ve bebeğinizde varsa (Rh pozitif), bebeğin kan hücreleri sizin kan akışınıza karıştığında komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Doktorunuz 28. haftada ve doğumdan sonra Rh-immunoglobulin aşısı yaparak Rh uyumsuzluğu komplikasyonlarının önüne geçebilir.

Çoğul gebelikler
Muhtemelen göğüsleriniz şişti ve çok hassas ve özellikle de ilk hamileliğiniz değilse, göbeğiniz de belli olmaya başladı.

Baba
Annenin ilk hamilelik kontrolünde yanında olmak için elinizden gelen herşeyi yapın. Katılımcı bir baba olmaya HEMEN başlayın. Doktora sorular yönelterek, hamilelik hakkında bilgi edinerek bu heyecanlı yolculukta anneye eşlik edin. Doktor kontrolü sonrasında hamileliği kutlamak amacıyla anneyi güzel bir yemeğe götürebilirsiniz.


9.Hafta
Bebek
Omurilik ucundaki kuyruk kısaldı ve bu hafta tamamen kaybolacak. Kafası ise büyümeye devam ediyor ve şu anda vücudundaki en büyük organ kafası. Bu hafta bebeğin boyu 22-30 cm. ve ağırlığı 4 gr. Sindirim sistemi gelişmeye devam ediyor, anüs belirmeye başladı ve bağırsaklar uzuyor.
Temel göz ve dil yapıları oluştu. Daha önce yüzün yanlarında yer alan gözler ortaya doğru ilerlemeye ve bebeğiniz ağzını hareket ettirmeye başladı. Göbek kordonu içinde gelişmiş olan bağırsaklar, bebeğin karın boşluğuna taşınmaya başladı. Parmaklar oluştu ancak henüz birbirinden ayrılmadı ve parmak araları perdeli. Bu haftanın sonunda kulağın iç oluşumu da tamamlanacak. Henüz ultrason ile tespit edilemese de cinsel organlar da oluşmaya başladı.
Kaslar geliştiğinden bebeğiniz ilk hareketlerini bu hafta yapabilir ve bu hareketler ultrasonda görülebilir, ancak sizin bunları hissetmeniz henüz mümkün değil.

Çoğul gebelikler
Bebekleriniz tek bebeklerle aynı şekilde gelişiyor.

Anne
Bu ay ikinci adet periyodunuzu da geçirmiş oluyorsunuz. Göğüsleriniz dolgunlaştığını ve hassaslaştığını hissedebilirsiniz. Destekleyici bir sutyen kullanarak göğüslerdeki hassasiyetten kaynaklanan rahatsızlığı bir ölçüde azaltabilirsiniz.
Beliniz de kalınlaşmaya başlayacağından sevgili kot pantolonlarınızı doğumdan sonra giymek üzere kaldırabilirsiniz. Yavaş yavaş daha büyük beden veya özel hamile giysileri almaya başlamanızın zamanı geldi.
Değişen hormon düzeyleri nedeniyle kabızlık ve mide yanması gibi şikayetler baş gösterebilir.

Baba
Sizi bu noktaya getiren seks olduğuna göre! biraz da bu konudan bahsedebiliriz. Birinci üç aylık evrede birçok kadının seks arzuları değişiklikler gösterir. Mide bulantıları nedeniyle anne yatak odasına girmenize dahi izin vermeyebilir. Öte yandan değişen hormonlar ve doğum kontrol kaygısının bulunmayışı nedeniyle bir seks delisine de dönüşmüş olabilir. Her iki halde de anne normaldir.
Ya siz? Babalar da kendilerinde değişiklikler hissedebilir. Bu aşamada annenin hamileliği belli olmamakla birlikte, göğüsleri gözalıcı ölçüde büyümüştür. Bu görüntü değişikliği size son derece çekici gelebilir. Ancak bebeğe zarar vermekten ya da hamilelikle ilgili bir soruna yol açmaktan endişe edebilirsiniz. Bu gibi endişeleriniz varsa, eşinizin doktoru ile görüşerek içinizi rahatlatabilirsiniz.
Anne ve babanın aynı frekansta olmaması zorluklara neden olabilir. Anlayışlı olun ve annenin hormonlarının onun ruh halini sürekli değiştirebildiğini unutmayın. Her ikiniz de aynı ruh hali içerisindeyseniz bunun keyfini çıkarın. Tabii bu konuda bir tahmin oyunu oynamaktansa eşinizle açık açık konuşmanız en doğru tutum olacaktır.


10.Hafta

Bebek
Bebeğiniz bu hafta tepeden popoya 27-35 mm uzunluğunda ve 4 gram ağırlığında.

Bebeğin tüm hayati organları oluştu ve hep birlikte çalışmaya başlıyorlar. Beyin gelişimi bu hafta son derece hızlıdır. Bebeğinizin beyninde her bir dakikada yaklaşık 250.000 yeni sinir hücresi üretilmektedir!

Dış cinsiyet organları şekillenmeye başladı. Kulaklarının dış şekillenmesi ve üst dudağın şekillenmesi tamamlandı. Parmaklar birbirinden bu hafta ayrılıyor ve erkek bebek sahibi olacaksanız, testistleri bu hafta erkeklik hormonu testesteron üretmeye başlıyor. Dirsekler, dizler, el ve ayak bilekleri ve omuz gibi tüm eklemler oluştu.

10. haftadan sonra doğumsal anomali gelişme riski düşmektedir. Ayrıca bu hafta embriyon dönemi sona ermekte ve bebeğiniz resmen bir fetus olarak değerlendirilmektedir.

Anne
Bulantılarınız biraz hafifledi, ancak bunlardan tamamen kurtulmak için birkaç hafta daha sabretmeniz gerekebilir. Öte yandan hormon değişiklikleri ruh durumunuzda çalkantılar yaratmaya devam ediyor. Sabredin, yakında bunlar da geçecek.

Hamilelikte kan hacminiz %40-50 oranında artacak. Bunun bir sonucu olarak, özellikle de karnınız, göğüsleriniz ve bacaklarınızda damarlarınız belirginleşecektir.

Bel oyuğunuz kaybolmak üzere! Bel ve göbek çevrenizin ölçüsünü alarak bir kenara kaydederseniz, ileride eğlenceli kıyaslamalar yapabilirsiniz!

Baba
Eşinizin çalkantılı ruh hali sizde de mi tezahür etti? Bir an pencereye çıkıp baba olacağınızı tüm dünyaya haykırmak isterken, biraz sonra baba olacağınızı tamamen unutmak istiyor, bunun fikri bile dehşete düşmenize mi neden oluyor? Üzülmeyin. Bunlar normal babalık kaygıları. Tüm düşüncelerinizi, heyecanınızı ve endişelerinizi eşinizle paylaşmaya çalışın. Muhtemelen o da benzer duyguları yaşıyor çünkü.
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİK(11-15. hafta)

11.Hafta

Bebek
Bu hafta ile 20. hafta arasında bebeğiniz hızla büyüyecek ve bu hafta 44-60 milimetre olan boyu 20. haftada 14-16 santimetreye ve yaklaşık 8 gram olan ağırlığı 260 grama çıkacak. Tüm bu büyümeyi kolaylaştırabilmek ve bebeğe yeterince besin taşıyabilmek için plasentadaki kan damarlarının da hacmi ve sayısı artacak.
Kulaklar kafanın iki yanındaki nihai konumuna doğru ilerliyor, gözdeki iris tabakası bu hafta gelişmeye başlıyor. Bu hafta bebeğin tüm cüssesinin yaklaşık yarısını kafası oluşturuyor.
Bebeğin cinsiyet organları bu hafta hızla gelişiyor. Önce, henüz kız ya da erkek olduğu belli olmasa da küçük bir doku parçası bebeğin dış cinsel organlarını oluşturur, ardından da bu doku penise veya klitoris ve büyük vajinal dudaklara (labia major) dönüşür. Bu haftanın sonunda bebeğinizin dış cinsel organları teşhis edilebilir.

Anne
Rahminiz küçük bir greyfurt büyüklüğüne ulaştı. Bulantılarınız hafiflediği için iştahınızda artış olabilir.
Pek çok anne adayı hamilelik süresince fazla kilo almaktan endişe eder. Ancak hamileliğiniz boyunca esas olarak sağlıklı beslenmeye özen göstermeli ve asla diyet yapmamalısınız. Öte yandan kesinlikle iki kişilik yemeniz gerektiği doğru değildir. Hamilelikte günde fazladan 500 kalori almanız gerekir. İlk üç ayda genellikle artan kan hacmi, plasenta, amniyon sıvısı, bebek, göğüs ve rahimdeki büyüme nedeniyle yaklaşık 1 ila 2.5 kilo alınır. İkinci üç ayda yaklaşık 6 kilo ve son üç ayda da yaklaşık 5 kilo alınır. Hamilelik boyunca önerilen kilo artık miktarı, anne adayının hamilelik öncesi kilo durumuna bağlı olarak 11-17 kg. arasındadır. Genellikle doğumdan 1-2 hafta sonra 9-10 kilo kaybedilmektedir.
Prenatal tanı testleri konusunu muhtemelen doktorunuz ile daha önce görüştünüz ve belki de bazı testler yaptırdınız bile. Bu testler konusunda ne kadar fazla bilgi sahibi olursanız, bebeğinizin sağlığına ilişkin endişeleriniz de o derece hafifleyecektir.

Çoğul gebelikler
Bulantılar halen devam ediyor olabilir ve bulantılarla aşırı iştah hali dönüşümlü olarak geliyor olabilir.

Baba
Bu hamilelikten dolayı biraz bunaldınız mı? Annenin her gün değişen ruh hali, konunun maddi boyutları ve babalık sorumluluklarınıza ilişkin endişeleriniz vs. nedeniyle kendinizi sıkıntılı mı hissediyorsunuz? Sevgili Baba, sizin bir mola vermeye ihtiyacınız var. Bugün birkaç saatinizi kendinize ayırın, erkek arkadaşlarınızla dışarı çıkın, spor salonunda ter atın, maça gidin, sizi rahatlatacak birşeyler yapın. Dönüşte eşinize bir demet gül getirmeyi ve ona teşekkürlerinizi ve kendisini ne kadar sevdiğinizi belirten bir not eklemeyi ihmal etmeyin.


12.Hafta
Bebek
Bebeğinizin minik burnu ve çenesi ile profili ortaya çıktı. Beyni gelişmeye devam ediyor ve şu anda beyin büyüklüğü doğumdaki büyüklüğüne ulaşmamış olmakla birlikte, doğumdaki yapısını almış durumda.

Bu hafta safra salgılanmaya başladı, bağırsaklar artık bebeğin karnına tam olarak yerleşti ve mide kasılıp gevşeme egzersizleri yapmaya başladı. Tüm bunlar anne karnı dışındaki hayata hazırlık çalışmalarının bir parçası. Öte yandan annenin kan hacmindeki artış bebeğin kalp atım hızının dakikada birkaç vuruş artmasına neden olabilir.
Bebeğin minik el ve ayak tırnakları oluştu. Henüz ıslak bez değiştirmek zorunda değilsiniz ama bebeğiniz ilk çişini yaptı bile! Bebeğin böbreklerinin çalışmaya başlaması ve çiş üretilmesi amniyon sıvısının miktarının artmasına yol açacak. Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 14 gram ağırlığında.

Anne
Hiç yüzünüze ?hamile ışıltısı? geldiğini söyleyen oldu mu? Bu ışıltının nedeni bebek sahibi olacağınız için duyduğunuz neşe ve mutluluk değil, hamile kadınların cildinin daha şeffaf ve yumuşak görünmesinin fizyolojik bir nedeni var. Artan kan hacmi ve hamilelik hormonu hCG size bu ışıltıyı kazandırıyor. Kan hacminin artması damarlardaki kan miktarının ve hCG hormonu da yağ salgısının artmasına neden oluyor. Bu da cildin daha kırmızı, dolgun ve yumuşak gözükmesine yol açıyor. Ancak yağ salgısının artması zaman zaman geçici bir sivilcelenme sorununa neden olabilir.
Düşük riskiniz daha da azalır. Bu hafta civarında uterus yukarı çıkacak ve ileriye doğru büyümeye başlayacaktır. İyi haber, artık mesanenize baskı yapmadığı için sık idrar ihtiyacı ortadan kalkacak. Bu rahatlığın keyfini çıkarın zira son üç ayda uterus yeniden mesaneye baskı yapacak pozisyona gelecektir.
Bu aralar artan kan hacminin baş ağrısı ve baş dönmesine yol açması normaldir, ancak yine de bu şikayetlerinizi doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Baba
Anne artık kendisini çok daha iyi hissediyor ve birlikteegzersiz yapmaya başlamanın tam zamanı. Birlikte düzenli olarak el ele yürüyüşlere çıkabilirsiniz.


13.Hafta
Bebek
Bebeğiniz bu hafta 28 gram (plasenta da bu hafta bebek ile aynı ağırlıkta) 20 dişin tamamı oluştu ve çıkmak için zamanını bekliyor! Artık plasenta yeterince gelişti ve bebeğe oksijen ve gıda temin etmeye ve ayrıca hamileliğin devam etmesine yardımcı olan progesteron ve estriol hormonlarını da üretmeye başladı.
Bebeğin gelişen gözlerini korumak üzere göz kapakları kapandı. Bebeğiniz bu hafta civarında parmağını ağzına götürebilir (ancak emme refleksi henüz gelişmemiştir). Artık kaburgalar gözükmektedir. Karaciğer safra ve pankreas insülin salgılamaya başladı bile.

Anne
İkinci üç aylık evreye hoş geldiniz! Genellikle annelerin kendilerini en iyi hissettiği dönem ikinci üç ay olmaktadır. Bu evrede, ilk ayların şikayetleri geçmiş, enerji düzeyi artmış ve hamile olduğunuzu iyice hissetmeye başlamışsınızdır.
Bazı anneler hamileliğini ilan etmek için ilk üç ayın dolmasını beklemiş olabilir. Artık bir bebek sahibi olacağınızı tüm dünyaya ilan etmenin tam zamanı! Diğer anne adaylarının bu haberi yakınları ile nasıl paylaştıklarını bilmek istiyorsanız tıklayın. Hamilelik onlar için de daha gerçek bir hal aldığı için, baba ve diğer aile efradı genellikle bu aydan itibaren daha katılımcı olurlar. Onları katılımcı olmaya teşvik edin.

Baba
Kutlama zamanı! Muhtemelen siz de bu güzel haberi dostlarınızla paylaşmak için bugüne kadar beklediniz. Bu haberi duyurmak üzere özel bir toplantı düzenleyebilirsiniz.
İzleyen üç ay boyunca anne de, siz de çok daha rahat olacaksınız. Annenin hormonları belli bir dengeye kavuştu, henüz karnı fazla büyümedi ve ağırlaşmadı



14.Hafta
Bebek
Acaba fırça gibi saçları olan bir bebeğiniz mi, yoksa saç yerine birkaç zayıf tüyün bulunduğu keltoş bir bebeğiniz mi olacak? Saçlar ve kaşlar bu hafta gelişiyor. Bebeğinizin tüm vücudunu kaplayan ve onu koruyan lanugo isimli tüy tabakası da bu hafta çıkmaya başlıyor ve bebeğin doğumuna kadar da varlığını sürdürecek.
Üreme sisteminde de bu hafta bazı gelişmeler yaşanır. Erkek bebeklerde prostat bezi oluşur. Kızlarda yumurtalıklar karın boşluğundan pelvise iner. Ayrıca tiroid bezi olgunlaştığından bebeğiniz bu hafta hormon üretmeye başlar. Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 25 gram ağırlığında ve 80-113 mm. Uzunluğunda.
Bebek bu hafta nefes alma-verme egzersizlerine başlamış olabilir. Bebek nefes alıp verirken amniyon sıvısını içine çeker ve dışarı bırakır. Amniyon sıvısı her üç saatte bir kendini yenileyen muhteşem bir maddedir. Kısmen bebeğin idrarından oluştuğu bilinmekte olsa da genel olarak amniyon sıvısının nerede üretildiği bilinmemektedir. Hala modern tıbbın çözmesi gereken sürprizler mevcut.

Anne
Rahminiz iri bir greyfurt boyutuna ulaştı. Hormon değişiklikleri artık daha çok cilt üzerinde kendini göstermeye başladı. Karnınızın ortasında oluşan, göbek deliğinizin altından kasık kemiğinize kadar uzanan koyu renkli çizgiye linea ligra çizgisi denir. Meme başının etrafındaki halkanın da çapı büyüyüp, rengi koyulaşmış olabilir. Hamile kaldığınız günden beri vücudunuz bebek emzirmeye hazırlanıyor!

Öte yandan bu hain hormonlar bağırsak kaslarınızı gevşettiği için bağırsaklarınız daha yavaş ve daha verimsiz çalışacağından kabızlık şikayeti ortaya çıkabilir. Ayrıca büyüyen uterus da bağırsaklara baskı yapabilir. Beslenmenizde bol sıvı ve lifli gıdalara yer vermek suretiyle bu şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz. Kabızlığın ciddi bir hal alması durumunda doktorunuza danışmalısınız.
35 yaşın üzerindeyseniz veya riskli bir hamilelik durumu söz konusuysa doktorunuz amniyosentez olasılığını gündeme getirebilir. Amniyosentez Down Sendromu gibi kromozom anomalilerini belirleyen bir testtir. 14-18 hafta arasında çok ince bir iğne ile tahlil edilmek üzere amniyon kesesinden sıvı örneği alınır. Amniyosentezin çok düşük oranda olsa da(%0.5) düşük riski bulunmaktadır. Bu nedenle doktorunuzla tüm endişelerinizi, bu testin fayda ve risklerini açık bir şekilde konuşmalısınız.

Baba
Nasılsınız sevgili baba? Mali durumunuz, fazla mesailer ve artan harcamalardan dolayı strese mi girdiniz? Eğer öyleyse, durun ve derin bir nefes alın ve durumunuzu akılcı bir şekilde yeniden değerlendirmeyi deneyin. Endişeleriniz ailenizin gerçek ihtiyaçları ile orantılı mı? Çoğu kez mali durumun idaresi erkeklerden beklenir ve baba da bu konuya odaklanarak gerçek endişelerini yani babalık ve hamilelikle ilgili endişelerini gizler.
Sizi GERÇEKTEN endişelendiren şeylerin ne olduğunu bir daha düşünün. Genellikle endişe kaynaklarını tam olarak belirlemek bunların hafiflemesini de sağlar.


15.Hafta

Bebek
Bebeğin teninin yumuşaklığı bizleri büyüler. Bu hafta bebeğin cildi o kadar ince ve şeffaftır ki, içerideki kan damarları net olarak görülür. Saç ve kaşlar bu hafta da uzamaya devam eder. Bebeğiniz koyu renk saçlı olacaksa, saç folikülleri saça rengini veren pigment üretimine başlar. Kulaklar nihai konumuna çok yaklaşmıştır.
Kemikler ve kemik iliği gelişmeye devam etmektedir. Aynı şekilde kaslar da gelişmektedir ve bebeğiniz elini yumruk yapabilmekte ve kollarını dirsekten ve bilekten bükebilmektedir. Bebeğin ağırlığı yaklaşık 70 gram.

Anne
Bebeğe oksijen tedarik etmek amacıyla kalbiniz daha fazla çalışarak hamilelik öncesine kıyasla %20 oranında daha fazla kan pompalıyor. Kan hacminiz hamileliğiniz süresince artmaya devam ederek, normal düzeyinin %30-50 üzerine çıkacaktır.
Giysileriniz dar gelmeye başladıysa, içlerine sığmak için kendinizi zorlamayın. Bunun yerine birkaç hamile giysisi satın veya ödünç alın, eşinizin giysilerini giyin veya pantolon ve eteklerinizin fermuarını açın!
Yaşayacağınız bir diğer şey de (hormonlar sayesinde) sersemlik hali! En düzenli kadınlar dahi hamileliğin kendilerini daha unutkan ve sakar hale getirdiğini ve konsantre olmakta güçlük çektiklerini belirtmektedirler. Hayatınızdaki stresi azaltmaya ve zihinsel dağınıklığınızdan dolayı telaşa kapılmamaya gayret edin, ne de olsa bu geçici bir durum.
Bu noktada nöral tüp defektlerini teşhis etmeye yönelik bir kan testi olan Alfa-fetoprotein Testi yaptırmanız önerilebilir. 15-17 haftalar arasında en doğru sonuçlar veren bir tarama testi olmakla birlikte, bu testin yanlış sonuç verme olasılığı son derece yüksek olmaktadır.

Baba
Anneye onu ne kadar sevdiğinizi sık sık göstermeyi ihmal etmeyin. Dağınıklığı ve unutkanlığı konusunda ona yardımcı olmaya gayret edin. Evden çıkarken almayı unuttuğu anahtarını, cüzdanını, telefonunu, çantasını, ayakkabısını, vb. toparlayarak kendisine teslim etmeyi unutmayın.
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİK(15-20.hafta)

16.Hafta
Bebek
Bebeğiniz bu hafta 80 gram ağırlığında ve 188 mm. boyunda. Bebeğin ilk kas hareketleri istemsiz olmakla birlikte bu hafta bazı istemli kas hareketleri yapmaya başlayacak. Başını dik tutabilir ve yüz kaslarının gelişmesi sayesinde göz kırpmak ve kaş çatmak gibi yüz ifadeleri sergileyebilir.
İskelet sistemi geliştikçe kemiklerde depolanan kalsiyum miktarı da artar. Bebeğiniz kız ise bu hafta yumurtalıklarında milyonlarca yumurta oluşur.
Bebek 40-45 dakikada bir mesanesini boşaltmaktadır. Bebeğin cinsiyeti bu hafta ultrason yardımı ile teşhis edilebilir.
İlk hamileliğiniz değilse, çok kilolu değilseniz veya kalın bir rahme sahip değilseniz bebeğin kemiklerinin gelişmesi ile birlikte bu hafta ilk hareketlerini hissedebilirsiniz. Henüz hissetmiyorsanız panik yapmayın, ilk hamileliğini yaşayan annelerin çoğu ilk bebek hareketlerini 21-24 hafta arasında hisseder.
Rahim içinde yerinin henüz geniş olması sayesinde bebeğiniz bu haftalarda kol ve bacaklarını bol bol hareket ettirir.

Çoğul gebelikler
Bu hafta ikizlerin her birinin boyu yaklaşık 110 mm. ve ağırlığı yaklaşık 60 gr.

Anne
16 ile 18. hafta arasında doktorunuz, anne kanındaki, fetus tarafından üretilen bir protein olan alfa-fetoprotein, hamilelik hormonu hCG ve estriol hormonu düzeylerine bakılan üçlü tarama testi yaptırmanızı önerebilir. Bu testin sonuçları bebekte spina bifida gibi nöral tüp defektlerini veya down sendromu gibi genetik anomalilerin bulunma riskini (bulunup bulunmadığını değil) verir. Testin yapıldığı 1000 kadından 50?sinde risk bulunacak ve bunlardan yalnızca bir ya da iki bebekte gerçekten nöral tüp defekti ortaya çıkacaktır. Öte yandan testin tüm nöral tüp defekti ve down sendromu vakalarını yakalayamaması da söz konusudur. Bu testin avantajları ve dezavantajlarını doktorunuzla ayrıntılı olarak konuşun.
Bağ dokunuz gerilmeye devam ediyor, bu nedenle karın bölgenizde bir miktar gerginlik ve ağrı hissedebilirsiniz.

Baba
Kendinizin ve eşinizin hayat sigortası var mı? Yoksa yaptırmak için bundan daha uygun bir zaman olamaz. Eşlerden birinin başına bir şey gelmesi durumunda diğer taraf borçlar, eğitim masrafları, vb. ile zorlanmamalı


17.Hafta

Bebek
Bebek 100 gram ağırlığında ve 12 cm. boyunda. Ancak bu hafta bebeğin cilt altında, onu doğumdan sonra sıcak tutacak ve koruyacak olan kahverengi yağ depolanmaya başladı ve son üç ayda birkaç katman daha yağ depolanacak. Bu yağlar doğumunda bebeğin toplam kilosunun %2-6?sını oluşturacak.
Büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzere bebeğe besin ve oksijen sağlayan ve atıkları temizleyen plasenta da bu hafta büyüyor. Bu hafta bebekte yeni bir yapı teşekkül etmiyor.

Anne
Kan hacminizdeki artış nedeniyle tüm vücut salgılarında bir artış meydana gelebilir. Bu nedenle daha fazla terliyorsanız, burnunuz daha fazla akıntı yapıyorsa ve vajinal akıntılar artmışsa endişe etmeyin, bunların hepsi doğumdan sonra normale dönecektir. Bu haftadan itibaren sizin kilo alımınız da hızlanabilecektir. Bu hafta rahminizin boyu göbek deliğinizin 3-4 santim altından kasık kemiğinize kadardır.
Göğüslerinizin hamileliğinizin başlangıcından bu yana çok değişmiş olduğunu fark edebilirsiniz. Göğüslere daha fazla kan ulaşmakta ve bu da göğüslerin büyümesine ve damarların belirginleşmesine yol açmaktadır. Hamilelik boyunca göğüslerinizi desteklemek üzere bedeninize uygun sutyen kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Baba
Anne bebeğin hareketlerini hissediyor ama siz henüz bunları ayırmıyor olabilirsiniz. Anne bazen hızla elinizi alıp karnına koyabilir ama siz hiçbir hareket hissetmeyebilirsiniz. Üzülmeyin, bebeğin size bir garezi yok, oyun oynamaya çok küçükken başlıyorlar! Anneyle şakalaşın, elinizi karnına koymaya devam edin, bunlardan birinde aniden küçük bebeğinizin hareketini hissedeceksiniz ve kalbiniz sonsuza kadar çalınmış olacak.


18.Hafta

Bebek
Ninnileri hatırlamaya ve öğrenmeye başlayın! 20 cm. boyunda ve 190 gram ağırlığındaki bebeğiniz artık işitebiliyor! İç kulak kemikleri ve beyinden gelen sinir uçları artık tamamlandığından bebek kalp atışınız ve göbek kordonundan geçen kanın sesi gibi sesleri işitebiliyor. Dış dünyadaki ani yüksek seslerden dolayı zıplayabilir bile! Bebeğin gözleri de gelişiyor. Rahmin üstüne bir fener tutmanız halinde bebek ışık parıltısını yakalayabilir. Bebeğiniz artık yutkunabilir de ve hatta gün boyu yaklaşık bir litre amniyon sıvısı yutuyor bile olabilir. Araştırmalar bebeğinizin susuzluğunu hissediyor olabileceğini dahi ortaya koydu.
Bu haftaya kadar bebeğinizin kemikleri oluşmuştu ancak kemikler hala yumuşaktı. Bu haftadan itibaren kemikler sertleşmeye başlıyor. İlk sertleşen kemikler bacak ve iç kulak kemikleridir.
El ve ayak parmak uçlarındaki yastıkçıklar oluştu ve parmak izi oluşmaya başladı.
Göbeğinizde periyodik atma hareketleri oluyorsa paniklemeyin, bebeğinizi hıçkırık tutmuş olabilir!

Anne
Hamileliğiniz boyunca yeterli miktarda kalsiyum almanız hem bebeğinizin kemik gelişimi açısından, hem de sizin kemiklerinizin sağlığı açısından son derece önemlidir.

Karnınız büyüdükçe uyumakta zorluk yaşamaya başlamış olabilirsiniz. Yastıklarla karnınızı ve bacaklarınızı destekleyerek daha rahat edebilirsiniz. Yatmadan önce tuvalet ihtiyacınızı gidermek de size yardımcı olacaktır.

Baba
Siz de ?tüm sorunları çözen? bir erkek misiniz? Erkekler çok yaygın olarak anneye karşı son derece koruyucu hisler duyarlar. Anneler de çılgın hamilelik hormonları nedeniyle başlarını yaslayarak ağlayacak bir omuz ararlar sık sık. Annenin bu durumu ve şikayetleri karşısında erkekler kendisini çok çaresiz hisseder ve annenin ağzından çıkan her sorunu gidermeye çalışırlar. Sevgili baba, rahatlayın lütfen. Anne on durumdan dokuzunda, sadece duygularını açığa vurma ihtiyacındadır ve ağzından çıkan her konuda birşeyler yapmanızı beklememektedir. Sizin için ne kadar zor olursa olsun, yalnızca onu DİNLEYİN! Anneye verebileceğiniz en güzel hediye ona kesintisiz bir dikkat vermektir


19.Hafta
Bebek
Bebeğiniz neredeyse 230 gram ve vücudu lanugoya ilave olarak, nazik teninin sudan çatlamasını ve soyulmasını önlemek üzere vernix caseosa adı verilen kremsi bir madde ile kaplanacaktır. Prematüre doğan bebeklerin vücudunun bu peynirsi tabaka ile kaplı olduğu görülür.
Beyinde, kasları beyne bağlayan milyonlarca motor nöronu oluşmaktadır. Böylelikle bebek, istemsiz hareketlerin yanında, parmağını emmek gibi bilinçli kas hareketlerini de yapmaya başlayacaktır.

Çoğul gebelikler
İkiz bebek bekliyorsanız, yolu yarılamış sayılırsınız!

Anne
Bebeğin hareketlerini henüz hissetmemiş olabilirsiniz ve bebeğin sağlığı ile ilgili kaygılarınızın bu hareketleri hissetmenizle birlikte azalacağını düşünüyor olabilirsiniz. Bebeğin hareketleri genellikle 18-22 haftalar arasında ilk olarak ?seğirme? şeklinde hissedilir. Midenizde bir seğirme ya da gurultu tarzındaki bu hareketlerin bebekten kaynaklandığını fark etmeyebilirsiniz. Hamileliğinizin ilerleyen aşamalarında tekmeleri, yumrukları ve bebeğin hıçkırıklarını bol bol hissedeceksiniz! Her bebeğin değişik bir hareket tarzı vardır, ancak bebeğinizin hareket etmediğinden veya az hareket ettiğinden endişe ederseniz, doktorunuzu durumdan haberdar etmeyi ihmal etmemelisiniz.
Doğumla ilgili bir kursa katılmayı planlıyorsanız bunun tam zamanıdır. Araştırmalar kursa katılan annelerin daha kolay ve stressiz doğum gerçekleştirdiğini ortaya koymaktadır.

Baba
Bebeğin hareketini hissetiniz ve BAM! Gerçek tonlarca ağırlıkta bir kaya gibi çarptı: BABA OLUYORSUNUZ! Önce heyecanlandınız, sonra korktunuz. Baba olmaya hazır olup olmadığınızı veya iyi bir baba olup olamayacağınızı sorguluyor olabilirsiniz. Özelikle de sizin yaşamınızda iyi bir rol modeli yer almadıysa daha da fazla endişeleniyor olabilirsiniz. Ailenize nasıl bakacağınız, onları nasıl koruyacağınıza dair endişeler duyuyor olabilirsiniz. Bu küçük tekme kafanızın içindeki henüz baş etmeye hazır olmadığınız Pandora kutusunu açmış olabilir. Kendinizi bu gibi düşüncelere saplanmış bulursanız, kaygılanmayın. Sizi bekleyen babalık rolü karşısında normal bir reaksiyon gösteriyorsunuz. Anne de, annelik rolüne ilişkin olarak benzer endişeleri yaşıyordur büyük ihtimalle. Bu konuları aranızda konuşun. Hamilelik, doğum ve çocuk yetiştirme konusunda kitaplar okuyun. Ve ihtiyaç duyduğunuzda kendinize bir mola verin. Şu anda burada bu yazılanları okuyor olmanız nasıl bir baba olacağınız konusunda pek çok ipucu veriyor zaten!


20.Hafta

Bebek
Yolu yarıladınız bile! İlk hücre bölünmesinden sonra hamileliğinizin yirminci haftasına kadar geçen sürede bebeğiniz çok önemli gelişmeler kaydetti. Bu hafta bebeğinizin ağırlığı 260 gram ağırlığı ve kafadan popoya kadar boyu 14-16 cm. Bebeğin rahim içerisinde kapladığı alan artmaya devam ediyor ve ilerleyen zamanlarda annenin ciğerleri, midesi, mesanesi ve böbreklerine baskı yapmaya başlayacak.
Bebeğin vernix caseosa (koruyucu kremsi bir tabaka) tabası altındaki cildi kalınlaşıyor ve dermis, epidermis ve cilt altı dokusu olmak üzere katmanlaşıyor. Bebeğin saç ve tırnak gelişimi devam ediyor.
Bu hafta bebeğinizin uyku ritminin farkına varmış olabilirsiniz.

Anne
Bazı anneler bu haftadan itibaren, bebek ?inene? kadar nefes almada güçlük yaşayabilmektedir. Bunun nedeni büyüyen rahim nedeniyle iç organların akciğerlere baskı yapmasıdır. Bebek ?indikten? ya da bir başka deyişle pelvis içerisine yerleştikten sonra nefes almanız yeniden normale dönecektir. Bebek ilk hamileliklerde doğumdan yaklaşık 4-6 hafta önce inmektedir.
Rahim yukarı doğru baskı yaptığı için göbek deliğiniz dışarı ?fırlamış? olabilir ve doğuma kadar da bu şekilde kalmaya devam edecek.
Doktorunuz bu hafta civarında, bebeğin büyüklüğünü ve konumunu belirlemek ve bu hafta görünür hale gelen kemik ve organlarda herhangi bir anomali olup olmadığını saptamak üzere bir ayrıntılı ultrason incelemesi yapacaktır. Bu muayene sırasında göbek kordonu, plasenta ve amniyon sıvısı da incelenebilmektedir.

Baba
Anne bu hafta doğum kurslarını inceliyor ve size bunların tarihi, yeri gibi konularda bilgi veriyor olabilir. Eğer eşiniz bir kursa katılmak istiyorsa, ona eşlik etmekten kaçınmayın. Bazı baba adayları bu konuda son derece istekli olabilirken, bazıları da çekingen davranabilmektedir. Eğer herhangi bir çekinme duygusu hissediyorsanız, bu kursta uzmanlara bebeğiniz ve eşinizle ilgili aklınıza takılan tüm soruları yöneltebileceğinizi ve sizinle aynı duyguları yaşayan başka babalarla tanışacağınızı unutmayın.
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİK(21-25. hafta)

21.Hafta
Bebek
Bebeğinizin etrafını sararak bir tampon vazifesi gören ve onu koruyan amniyon sıvısı bu hafta yeni bir işlev daha görmeye başlayacak. Bebeğin bağırsakları, bebeğin yuttuğu amniyon sıvısında bulunan küçük bir miktar şekeri emerek kalın bağırsaklara aktaracak kadar gelişti. Ancak bebeğin gerek duyduğu tüm gıdayı halen plasenta temin ediyor.
Bugüne kadar bebeğinizin karaciğeri ve dalağı kan hücrelerini (bebeğin karaciğeri doğum gerçekleşene kadar kan hücresi üretmeye devam eder) üretiyordu ancak artık kemik iliği de hücre oluşumuna katkı sağlayacak kadar gelişti.

Çoğul gebelikler
Bebekler hareket ederken birbirlerinin içinde bulunduğu keseyi sık sık tekmeliyorlar. Ancak endişe etmeyin, bu kese oldukça esnek bir yapıya sahip ve bebeklerin tekmelerinden dolayı yırtılmaz.

Anne
Hamilelikte yeterince egzersiz yapıyor musunuz? Hamilelikte egzersiz vücut şeklinizi korumanın yanında varis, sırt ağrısı, aşırı kilo alımı gibi bazı sorunların en az düzeyde kalmasına yardımcı olur. Ancak tabii ki hamilelik ağır sporlara başlamak için uygun bir zaman değildir, bu işin püf noktası yavaş yavaş ilerlemektir. Hamilelikte bağlar fazlasıyla gevşediğinden yaralanma riskiniz fazladır. Bu nedenle yoga, yüzme ve yürüyüş gibi hafif egzersizler ideal olacaktır. Hamileyken herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Ayak bilekleri ve ayaklarınız özellikle akşama doğru şişmeye başlayabilir. Bol bol su için ve ayaklarınızı yüksek bir yere uzatarak istirahat edin.

Çoğul gebelikler
Çoğul gebeliklerde vücutta daha fazla su tutulur. Bol bol sıvı alın, dinlenin ve her fırsatta ayaklarınızı yüksek bir yere uzatın.

Baba
İkinci trimester, birlikte bazı planlar yapmak için en uygun dönemdir. İlk ayların şikayetleri bitmiş, son ayların ağırlığı henüz başlamamıştır. Bu nedenle birlikte bir tatil veya bir hafta sonu kaçamağı için ideal bir dönemdesiniz. Ancak herhangi bir seyahate çıkmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Seyahat etme imkanınız yoksa, bu dönemi eşinizle birlikte daha yakın ve daha kaliteli zaman geçirmek için kullanabilirsiniz.


22.Hafta
Bebek
Bebeğinizin dünyayı tanımak için kullanacağı duyular her geçen gün gelişiyor. Tat bezleri dilin üzerinde oluşmaya başladı ve sinir uçları ve beyin gelişimi bebeğin dokunmayı hissetmesine elverecek ölçüde gelişti. Bebeğiniz bu dokunma duyusunu kullanmak amacıyla yüzüne dokunabilir, parmağını emebilir.
Bebeğin üreme sistemi de gelişmeye devam ediyor. Erkek bebeklerde testisler karından torbaya doğru inmeye başladı ve kız bebeklerde rahim ve yumurtalık yerine yerleşti, vajina gelişti.
Bu hafta yaklaşık 425 gr. ağırlığında ve 18 cm. uzunluğunda olan bebeğinizin kaşları da oluştu!

Anne
Bu hafta rahminizin doğuma hazırlanmak amacıyla düzensiz, ağrı veya sancı yapmaksızın kasılmaya başladığını hissedebilirsiniz. Bu kasılmalara Braxton-Hicks kasılmaları denmektedir. Rahminizin tepesine yakın bir noktada sıkışma duygusu hissedebilirsiniz. Panik yapmayın. Bebeğiniz bu kasılmaları hissedebilir ancak Braxton-Hicks kasılmaları bebek açısından sakıncalı değildir. Ancak kasılmalarınız ağrı vermeye başlarsa veya bir saat içinde dörtten fazla kasılma olursa derhal doktorunuzu arayınız. Çünkü ağrılı ve sık kasılmalar erken bir doğumun habercisi olabilir.

Çoğul gebelikler
Bacaklarınıza kramplar giriyor mu? Bebekleriniz sayesinde kalsiyum eksikliğiniz olabilir. Kramp girdiğinde bacağınızı gerin ve bileğinizi bükün. Kramp giren kasa masaj yapması için eşinizden yardım alabilirsiniz.

Baba
Size iyi haberlerimiz var: İkinci trimester genellikle annenin cinsel isteklerinin arttığı bir dönemdir. Üstelik hamile kalmaya çalışmak veya hamileliği önlemek gibi kaygılar da yoktur. Cinsel ilişki sırasında bebeğe zarar vermeniz mümkün değildir, bebek amniyon kesesi içinde tamamen güvendedir ve ne yaptığınızın asla farkında değildir. Doktorunuz cinsel ilişkiyi yasaklamadığı müddetçe hamilelikte seks son derece sağlıklı bir eylemdir. Doktorun cinsel ilişkiyi yasaklamasını gerektirebilecek yalnızca birkaç neden mevcuttur. Bunların söz konusu olması durumunda doktorunuz sizi uyaracaktır. Aksi taktirde, hamileliğin son gününe kadar seks yapmanızda hiçbir sakınca yoktur. Ancak üçüncü trimestere doğru pozisyonlar konusunda biraz yaratıcılığınızı kullanmanız gerekebilir!


23.Hafta
Bebek
Bebeğin ten rengini veren pigmentler bu hafta depolanmaya başlıyor. Bebeğin cilt altında yağ birikiyor olmakla birlikte cilt bu yağlara çok gevşek bir şekilde tutunur ve bu yüzden bebeğinizin cildinin buruşuk bir görüntüsü vardır. Bunun nedeni cildin yağ birikimine kıyasla çok daha hızlı bir şekilde üretilmesidir.
Bebeğin bu hafta günlük çalışma rutini el ve ayak parmaklarının, kolların ve bacakların sürekli hareket ettirilmesini içermektedir. Bunun sonucu olarak daha şiddetli hareketler hissetmeniz mümkündür.
Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 450 gram ağırlığında ve bu haftanın sonunda doğum gerçekleşmesi halinde tıbbi bakım sayesinde bebeğin yaşama şansı olabilir. Ancak umalım ki bebek daha haftalar boyunca yerinde kalmaya devam etsin.

Çoğul gebelikler
Bebeklerinizin birbiri ile kesişmeyebilecek uyku ve uyanıklık dönemleri söz konusudur.

Anne
Doğum tarihi yaklaştıkça uyumakta çektiğiniz güçlükler de artacak. Kaygılar, mide yanması, bacak krampları, sık idrara çıkma ihtiyacı ve genel bir rahatsızlık hamile kadın için uyku süresinin kısalması anlamına gelebilecektir. Tüm bunlara rağmen sizin ve bebeğinizin sağlığı yeterince dinlenmenize bağlıdır. Bu yüzden ılık bir banyo almak, rahatlatıcı bir müzik dinlemek, bitkisel çaylar eşliğinde güzel bir kitap okumak gibi bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirecek yöntemler bulmalısınız.
Birçok doktor plasentaya kan akışının engellenmemesi için, hamile kadınların sırtüstü veya karın üstü değil, yan yatmasını önerir. Bu pozisyonda rahat edemiyorsanız, ağırlığınızdan kaynaklanan baskıyı azaltmak amacıyla bacaklarınızın arasına bir yastık koymayı deneyebilirsiniz. Eşinizin evinizde bulunan ve yatağa sığabilen yastık sayısı karşısında hayrete düşme ihtimali olsa da, İlerleyen zamanlarda yastık sayısını ihtiyacınız ölçüsünde artırabilirsiniz.

Çoğul gebelikler
Çoğul gebelik erken doğum riskini artırdığından, erken doğumun belirtilerini bilmeniz gereklidir. Aşağıdaki belirtileri görürseniz, mutlaka doktorunuza danışın:
Rahim ağzında doluluk hissi
Düzenli kasılmalar (saatte 4 veya daha fazla sayıda)
Vajinal akıntı
Su gelmesi
Kramp girmesi, sancı

Baba
Bu hafta güzel ve tamamen beklenmedik bir şey yaparak eşinizi mutlu etmeye ne dersiniz? Mesela sizden istenmediği halde çamaşırları yıkamak ve asmak veya eve akşam yemeği getirmek gibi? Haydi, anneye ne kadar özel olduğunu hissettirin ve siz de ne kadar özel olduğunuzu gösterin.


24.Hafta
Bebek
Bebeğiniz halen oksijeni plasenta aracılığıyla temin etse de, dünyaya geldikten sonra akciğerleri oksijen almaya başlayacaktır. Dış dünyaya hazırlık amacıyla bebeğin akciğerleri sürfaktan üretmeye başladı. Sürfaktan nefes verdiğimizde akciğerlerimizdeki hava keseciklerinin çökmesini ve birbirine yapışmasını önleyerek rahat soluk alıp vermemizi sağlayan bir maddedir.
İç kulak tam anlamıyla gelişmiş olduğundan bebeğiniz baş aşağı veya yukarı doğru durup durmadığını anlar. İç kulak vücudun dengesini kontrol eder.
Bebek bu hafta doğması halinde çok özel bir bakımla bir ölçüde yaşam şansına sahip olabilir. Erken doğanlarda en önemli sorunlardan biri akciğer gelişimi olmaktadır. Erken doğumun yeterince önceden tespit edilebilmesi halinde, akciğer gelişimini hızlandırmak amacıyla anneye enjeksiyon yoluyla ilaç uygulanabilmektedir.
Bebek bu hafta yaklaşık 600 gram ağırlığında ve 30 cm. boyunda!

Çoğul gebelikler
24. haftanın sonu genellikle, bebeklerin birkaç ay boyunca yoğun bakımda kalmak kaydıyla yaşam şansının olduğu en erken dönem kabul edilmektedir.

Anne
Önemli bir prenatal test olan glikoz taraması 24 ile 28. haftalar arasında yapılmaktadır. Glikoz taraması, hamilelik sırasında geçici olarak meydana gelen ve yeni doğanda düşük kan şekeri gibi sorunlara yol açabilen hamilelik diyabetini teşhis etmek amacıyla yapılır. Hamilelik diyabeti bebeğin hormonlar nedeniyle olağandan çok büyük olmasına neden olarak (macrosomia), hamile kadının sezaryen doğum olasılığını da artırır. Glikoz tarama testinde şekerli bir sıvı içersiniz ve hemen kanınız alınır. Şeker düzeylerinizin normal çıkmaması durumunda doktorunuz ilave testler isteyebilir. Hamilelik diyabeti genellikle sıkı bir diyet ile kontrol altına alınabilir, ancak bazen hamilelik süresince insulin gibi ilaç tedavisi de gerekli olabilir.
Erken doğumun işaretlerini bilmek çok önemlidir. Aşağıdaki durumlardan herhangi birinin meydana gelmesi halinde derhal doktorunuzu arayınız:
Bir saat içinde sayısı dörtten fazla kasılma veya kramp olursa
Parlak kırmızı bir kanama olursa
Yüzünüzde veya ellerinizde şişkinlik, preeklampsi belirtisi olabilir
İdrar yaparken ağrı hissetme, bir idrar yolu, mesane veya böbrek iltihabına işaret edebilir
Midenizde keskin ve uzun süren ağrı, (preeklampsi belirtilerinden biri)
Akut veya sürekli kusma (preeklampsi belirtilerinden biri)
Aniden berrak, suya benzer bir sıvı boşalması
Pelviste yoğun baskı

Baba
Eşinizin bol bol fotoğrafını çekin. Şu anda bundan hoşlanmasa bile, emin olun ileride bu fotoğraflar onun için birer hazine değeri taşıyacak.


25.Hafta
Bebek
Bebeğinizin incecik tırnakları da dahil tamamen gelişmiş olan elleri artık çevresinde bulunan şeyleri hissedebiliyor. Buna kendi cildi ve hatta göbek kordonu da dahil. Artık parmaklarını yumruk yapacak şekilde bükebiliyor.
Bebeğinizin uykuda ve uyanık olduğu zamanları farketmiş olabilirsiniz. Bebeğin hareketlerini en fazla yatar vaziyette dinlenirken hissedersiniz. Bebeğin işitme duyusu da gelişti ve artık sizin sesinizi duyabiliyor!
Omurga yapıları ?33 omur, 150 eklem ve 1000 bağ- oluşmaya başladı. Akciğerlerdeki kan damarları gelişiyor ve burun delikleri açılmaya başladı.
Bebek yaklaşık 700 gram ağırlığında ve kemiklerin sertleşme süreci devam ediyor.

Anne
Rahminiz bir futbol topu büyüklüğüne ulaştı. Gerek genişleyen rahminizin sindirim sistemine baskı yapması, gerekse progesteron hormonunun midenin boşaltılmasını yavaşlatması (yemeklerin içindeki besin öğelerinin daha iyi ayrıştırılmasını sağlamak üzere) nedeniyle hamilelikte sindirim şikayetlerine sık rastlanır. Sonuç olarak hazımsızlık, mide yanması gibi şikayetler en sevdiğiniz yemeği bile bir kabusa dönüştürebilir. Bu durumda daha sık aralıklarla daha küçük porsiyonlar yemeye ve yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınmaya gayret edin.


Baba
Bebeğiniz artık dış dünyadaki sesleri duymaya başladığına göre, ona dinletmek üzere birkaç güzel müzik CD?si almaya ne dersiniz? Bu CD?leri annenin karnına koyacağınız kulaklıktan bebeğinize dinletebilirsiniz. Ayrıca onunla bol bol sohbet etmeyi de unutmayın. Araştırmalar bebeklerin anne karnındayken sık sık duydukları sesleri doğduktan sonra da hatırladıklarını ve bu seslerin onları rahatlattığını ortaya koydu.
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİK(26-30. hafta)

26.Hafta

Bebek
Retinanın gelişmesine olanak vermek için bebeğin göz kapakları bugüne kadar kapalıydı, bu hafta göz kapakları açılmaya ve bebeğiniz göz kırpmaya başlıyor! Kalıtıma bağlı olarak bazı bebekler mavi ya da yeşil, bazıları da siyah veya kahverengi göz rengi ile doğacaklar. Renkli gözlerin ilk altı ayın sonunda renginin koyulaşması mümkün, ancak siyah ya da kahverengin mavi ya da yeşile dönüşmesi mümkün değildir.
Bebek bu haftada yaklaşık 850 gr ve hala çok buruşuk bir görünümü var. Ancak gelecek 14 hafta boyunca düzenli olarak kilo almaya devam edecek ve buruşuk görünümü de kaybolacak.
Geçen hafta akciğerlerdeki kan damarları gelişmeye başlamıştı, bu hafta da akciğerlerde hava kesecikleri oluşmaya başladı. Ayrıca akciğerler sürfaktan üretmeye de başladı, ancak miktarları bebeğin dış dünyada solunum yapmasını sağlayacak düzeyde değil henüz. Sürfaktan akciğerlerdeki hava keseciklerinin iç yüzeyini kaplayan ve nefes alıp verirken akciğerin genişlemesini sağlayan maddedir. Erken doğum tehdidi yaşayan anne adaylarına bazı enjeksiyonlar yapılarak bu maddenin üretimi hızlandırılmaya çalışılır. Buna amaç erken doğum olması halinde bebeğin solunum problemi yaşamasını engellemeye çalışmaktır.

Anne
Bu haftalarda aniden ve nedensiz bir şekilde karnınızda bir sertleşme hissedebilirsiniz. Endişelenmeyin. Bu hamilelerde sıklıkla görülen ve Braxton-Hicks olarak isimlendirilen ve sizi doğuma hazırlayan zararsız kasılmalardır. Erken doğum tehdidinde ise kasılmalar süreklidir, belirli aralıklarla gelir ve hareketle hafiflemez. Düzenli kasılmaları saptamak için eşinizden yardım isteyebilirsiniz. Eşiniz, avuç içini rahminizin tam tepe noktasına yerleştirerek beklemeli. Bu haftada rahmin tepe noktası göbek deliğinin yaklaşık 5 santimetre yukarısındadır. Eşiniz 20 dakika kadar bu şekilde bekleyerek kasılmaların varlığını ve sıklığını saptayabilir. Bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz, ancak objektif olarak değerlendiremeyebileceğiniz için eşinizden istemenizde yarar var. Bu kasılmaları siz hissetmeyebilirsiniz ya da çok hafif adet sancısı şeklinde fark edebilirsiniz. Bu kasılmaların sıklığı konusunda endişeleriniz varsa hemen doktorunuzu aramalısınız.
Yeterince besleniyor musunuz? Günde fazladan 300 kalori almanız gerekiyor.

Çoğul gebelikler
Çoğul gebeliklerde Braxton-Hicks kasılmaları daha fazla görülür. Kasılmaların sayısı saatte 4?ten fazlaysa doktorunuzu arayınız.

Baba
Bebeğinizin odasını hazırlamaya başladınız mı? Herkes bebek gelmeden önce odasını hazır etmeyi tercih etmeyebilir. Ancak siz her şeyin hazır olmasını planlıyorsanız, işe başlamak için en uygun zaman bu hafta olabilir. Bebeğin odasının duvarlarını boyayın (tabii ki anneyi kokudan uzak tutun), birlikte beşiği kurun ve ailenizin bu yeni, minik üyesi için hazırlık yaparken anneyle birlikte eğlenin. Bunlar, hamilelik boyunca birlikte bebeğiniz için yapabileceğiniz sadece birkaç şeyden biri!

27.Hafta

Bebek
İkinci trimesterin bu son haftası itibariyle bebeğiniz doğduktan sonra görüneceği biçimi aldı, tek farkı daha ufak ve daha zayıf olması. Ancak, akciğerler, karaciğer ve bağışıklık sistemi henüz tam olarak olgunlaşmadı. Yine de bebeğiniz bu hafta doğması halinde %85 oranında yaşama şansına sahip.
Akciğerler, karaciğer ve bağışıklık sisteminin yanında, beyin de hızlı gelişimine devam ediyor.
Bebeğinizin işitmesi gelişmeye devam ettiğinden sizin ve eşinizin seslerini tanımaya başlayabilir. Ancak kulakları, cildi amniyon sıvısından koruyan koyu kıvamlı kremsi bir tabaka olan vernix ile kaplı olduğundan sesler olduğundan daha tok, derinden ve kalın gelebilir.

Anne
Bu hafta nefes darlığı ve uyumada sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni bebeğin göğüs kafesinize yakın olması nedeniyle akciğerlerin yeterince genişleyememesidir. Ancak bu endişelenmenizi gerektiren bir durum değildir. Bebek yeterince oksijen alır ve sizi bu kadar rahatsız eden hamilelik hormonları sayesinde dolaşım sistemi de gayet verimli bir şekilde işlemektedir.
Uyurken biraz da olsa rahatlamak amacıyla yastıklardan destek alabilirsiniz. Ayrıca uyku öncesinde yarım saatlik bir yürüyüş de rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında vücudunuz bebeği besler ve korur, ancak doğumdan sonra bebek bakımı sonradan öğrenilen bir beceridir. Doğum, ağrı kesici yöntem seçenekleri, doğumdan sonra sizi bekleyenler, yeni doğan bebeklerde sık görülen sorunlar, bebeğin güvenliği, emzirme ve mama ile besleme ve bebeğe yaşam desteği verme (CPR) gibi konularda bilgi sahibi olmak amacıyla bir hamilelik kursuna katılabilirsiniz. Bu tür kurslar hastaneler tarafından ücretsiz olarak da düzenlenebilmektedir. Kurs olanaklarını araştırmanız da büyük fayda var. Doğum ve bebekler konusunda bilgi sahibi olmak kendinizi daha güvenli hissetmenizi sağlayacaktır.

Baba
Saat gecenin ikisi, rüyanızda Formula 1 yarışında rekor zamanla birinci geldiğinizi görüyorsunuz. Birden sizi omuzlarınızdan silken hamile bir kadın tarafından uyandırılıyorsunuz. Biraz kendinize geliyorsunuz ve yatakta oturuyor ve endişeyle ?zamanın gelip gelmediğini? soruyorsunuz. ?Hayır tabii ki daha zamanım gelmedi. Ama hemen McDonalds patates kızartması yemeliyim, yoksa öleceğim, çabukkkk!? Ohhhh, doğum değilmiş... Aşermiş! Annenin canı garip şeyler çekiyor ve siz uyumak istiyorsunuz. Anne ısrar ediyor ve artık kesinlikle uyuyamayacağınızı biliyorsunuz.
Çok tanıdık mı geldi? Bunu gecenin bir yarısında bebek tarafından uyandırılmalara hazırlık olarak düşünün, üstelik bebek için McDonalds?a gitmeniz de gerekmeyecek! Anneye atıştırabileceği sağlıklı yiyecek seçenekleri önerin, ama bu noktada önerilerinizin çok da işe yaramayacağını bilin.
Hiçbir önerinizi kabul etmezse, arabanın anahtarlarını aramaya başlayabilirsiniz!

28.Hafta

Bebek
Bebek 1100 gr. ve 25 cm. (tepeden popoya). Bir sonraki doktor kontrolünüzde doktorunuz bebeğin baştan mı yoksa ayaktan mı (ters geliş) geleceğini söyleyebilir. Bebeğin başının rahim ağzınızı ittiğini hissediyorsanız büyük olasılıkla baştan geliş pozisyonundadır. Bebeğin ters geliş pozisyonunda olması durumunda doktorunuz sezaryen doğum önerebilecektir. Ancak şu anda ters pozisyonda olduğu için endişelenmenize gerek yok, önünüzdeki 2 ay içerisinde bebeğin pozisyonu değişebilir. Çoğunlukla bebekler kendiliklerinden pozisyon değiştirirler.

Bebeğin beynindeki kıvrımlar gelişmeye ve genişlemeye devam ediyor. Ayrıca yağ katmanları birikmeye ve saçlar da uzamaya devam ediyor. Şu anda toplam yağ dokusunun %2-3?ü oluşmuş durumda. Göz kapakları açık ve gözlerin gelişimi tamamlandı. Kas tonu yavaş yavaş iyileşiyor. Bebeğinizle bol bol konuşmayı ihmal etmeyin çünkü artık sesinizi tanıyor!

Anne
3. trimestere; bacak krampları, hemoroid, varis, cilt kaşıntıları, ağrı ve sancılar, terleme, mide yanması, kabızlık ve..... bebeğin geleceği döneme hoş geldiniz!
Bu haftadan itibaren doktorunuzu daha sık ziyaret etmeye hazırlanın. Büyük olasılıkla 15 günde bir doktor kontrolüne gitmeniz gerekecek. Yapılacak testlerden biri kan grubunuzu belirlemek amacıyla yapılacak olan kan tahlili. Kan grubunuzun Rh negatif olması durumunda doktorunuzu şimdi bir doz ve bir doz da doğumdan hemen sonra Rh-immunoglobulin yapacaktır.
Ayrıca, henüz yapılmadıysa, hamilelik diyabetiniz olup olmadığını kontrol etmek amacıyla doktorunuz şeker yükleme testi isteyecektir. Bu testin amacı gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığını yani gestasyonel diyabeti araştırmaktır. Kan uyuşmazlığınız varsa bunu da doktorunuza hatırlatmanız gerekli.

Çoğul gebelikler
Büyük olasılıkla artık kendinizi çok ağır hissediyorsunuz ve leğen bölgenizde yoğun baskı ve başağrılarınız var. Ayrıca bebekler rektum ve mesane üzerinde oturuyormuş gibi de hissedebilirsiniz, ve evet tam da orada duruyorlar! Ilık banyo sizi de bebekleri de rahatlatabilir. Kendinize çok özen gösterin ve bol bol yardım alın.

Baba
Son trimestere, yani son üç aylık döneme girdiniz. Bunu kutlamak amacıyla, bebek için alışveriş yapmak ya da anne için birkaç hamile giysisi almak üzere dışarıda özel bir buluşma düzenleyin. Annenin göbeğine zeytin yağı, badem yağı veya bebe yağı ile masaj yapın.
Bu trimester anne için çok kolay olmayacak. Babanın desteği pek çok şeyin kolaylaşmasını sağlayabilir. Katılımda bulunmaya devam edin. Artık size her zamankinden de fazla ihtiyaç var.

29.Hafta

Bebek
Bebek hala son derece hareketli ve güçlü tekmelerden yumruklardan bazıları nefesinizi kesiyor. Bebeğin hareketlerinde azalma hissederseniz, bebeğin hareketlerini sayın: Bebeğin 1 saat içinde en az 10 kere hareket etmesi gerekir. Bebeğiniz daha az hareket ederse, doktorunuzla görüşün.
Bebeğin başı gövdesi ile orantılı hale geldi. Beyin ilkel solunum ve beden ısısı kontrolünü yapıyor. Gözler yuvası içinde hareket edebiliyor ve bebeğin ışık, ses, tat ve koku hassasiyeti artıyor. Kemik iliği de sürekli olarak alyuvar üretiyor.
Bebeğin böbrek üstü bezleri androjen ve östrojen gibi hormonları üretmeye başladı. Bu hormonlar anne vücudunda prolaktin hormonunu harekete geçirir ve bu da hayatının ilk günlerinde bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılayacak olan kolostrumun üretilmesine neden olur.

Anne
Kendinizi ezelden beri hamileymişsiniz gibi mi hissediyorsunuz? Hamileliğin getirdiği tüm rahatsızlıklar sizi mi buluyor? Maalesef cilt kaşıntıları, nefes darlığı, hemoroid, bacak krampları, mide yanması, kabızlık ve kas ağrılarının hakim olduğu bir dönemdesiniz. Peki ne yapabilirsiniz? Tüm bu rahatsızlıkların geçici olduğunu unutmamaya hamileliğin olumlu yönlerine odaklanmaya gayret edin.
Hamilelik sırasında, artan kan hacmi ve bebeğin doğum sonrasında demir depolarının yeterli olmasını sağlamak için gerekli alyuvar üretiminin devamı açısından demir çok önemlidir. İkinci ve üçüncü trimesterlerde günde en az 30 miligram demir almanız gereklidir. Hamilelikte demir eksikliği sıklıkla görüldüğü için, doktorunuz demir düzeyinizi kontrol etmek için kan tahlili isteyebilir. Demir düzeylerinizin düşük çıkması halinde ise demir takviyesi verebilir.

Çoğul gebelikler
Yorgunluk iyice artmış olabilir. Elinizden geldiğince dinlenin ve ödem oluşmasını en aza indirmek için fırsat buldukça ayaklarınızı yüksek bir yere uzatın.

Baba
Doğumla ilgili planları anneyle birlikte gözden geçirin. Anneye katkınız ve desteğiniz kesinlikle paha biçilmez ve tüm bunlar doğmamış bebeğinize babalık yapmanın özel yöntemleridir!

30.Hafta

Bebek
Bu hafta ağırlığı 1400 gram ve boyu 27 cm. olan bebeğiniz kilo almaya ve cilt altında yağ katmanlarını oluşturmaya devam ediyor. Bu yağlar bebeğin daha az buruşuk görünmesini sağlıyor ve doğduktan sonra da bebeğin vücut ısısını korumasına yardım edecek. Bebeğin göz kapakları açılıp kapanıyor ve ayak tırnakları uzuyor. Rahim içinin karanlık bir yer olduğunu zannederiz, oysa rahim içindeki ışık düzeyi annenin bulunduğu ortama göre değişir ve bebek de bunu farkedebilir!
Artık alyuvar üretiminden kemik iliği sorumlu.
Bebek doğum sonrası solunum için hazırlanmak amacıyla soluk alıyormuş gibi yaparak diyaframını sürekli hareket ettirerek solunum alıştırmaları yapıyor. Bu hareketler oldukça ritmiktir ve kazayla amniyon sıvısını yutması halinde bebeğin hıçkırmasına bile neden olabilir!

Anne
Kabızlık hamilelikte sık görülen bir şikayettir. Hamileliğinizin devam etmesini sağlayan hormonlar sindirim sisteminizin de önemli ölçüde yavaşlamasına neden olur. Düzenli egzersiz yapmak ve lifli gıdalarla beslenmek kabızlık açısından en yararlı yöntemlerdir.
Hamile kadınlar açısından ideal uyku pozisyonu sol yana yatmaktır. Aort ve vena cava damarları belinizin tam ortasının hafif sağından geçer, bu nedenle sol yana yattığınızda organlarınız ve kol-bacaklarınıza kan akışı engellenmez. Uyumakta zorluk çekiyorsanız, bacaklarınız ve sırtınızı yastıklarla desteklemeyi deneyebilirsiniz.

Çoğul gebelikler
Çoğul gebeliklerde tekil gebeliklere kıyasla daha fazla görülen preeklampsi belirtilerine karşı dikkatli olun. Şiddetli başağrıları, istirahat sırasında çakan ışıklar veya benekler görmeniz, özellikle yüzünüzde terlemede aşırı artış, karın ağrısı, bulantı, kusma olursa ve kendinizi hasta gibi hissederseniz vakit geçirmeden doktorunuzu arayınız.

Baba
Bebeğin nasıl besleneceğine esas olarak anne karar verir. Ancak baba olarak sizin de onun tercih ettiği yöntemi desteklemeniz çok önemlidir. Duygularınızı anneyle konuşun, besleme yöntemlerinin avantaj ve dezavantajlarını birlikte öğrenin. Ancak son kararı anneye bırakmalısınız.
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİK(31-35.hafta)

31.Hafta

Bebek
Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu besinlerin çoğunu plasenta aracılığı ile alır ve plasentadaki kan akışı bebeğin idrar yapmasını sağlar. Bebek amniyon sıvısına günde yaklaşık yarım litre idrar yapar ve günde birkaç kez tamamen yenilenen bu sıvıdan bir miktar da yutar.
Amniyon kesesindeki sıvı miktarının olması gerekenden fazla olması (
polihidroamniyos) bebeğin yutamadığına veya sindirim sisteminde bir tıkanıklık olduğuna işaret edebilir.
Amniyon kesesindeki sıvı miktarının olması gerekenden az olması (
oligodroamniyos) bebeğin yeterince çiş yapamadığına işaret edebilir ve bu da bebeğin böbreklerinde ya da üriner sisteminde bir sorundan kaynaklanabilir. Rutin ultrason kontrollerinizin bir parçası olarak doktorunuz amniyon sıvısı miktarını ölçecektir.
Bebeğin büyümesi biraz yavaşlar ve beyin hızlı bir gelişim dönemine girer. Artık tam olarak gelişimini tamamlamamış tek organ akciğerlerdir. Bebeğiniz erkekse, testisleri karın boşluğundan skrotuma (torbaya) inmeye başlar.

Anne
Göğüslerinizdeki süt bezleri bu sıralarda kolostrum üretmeye başlayabilir. Kolostrum bebeğin hayatının ilk günlerinde ihtiyaç duyduğu kalori ve besinleri sağlayacak olan koyu, sarımsı bir sıvıdır. Göğüslerinizden kolostrum sızdığını farkederseniz, göğüs pedi kullanabilirsiniz.
Bu dönemde bebeğinizin kemikleri sertleştiğinden kalsiyum ihtiyacınız da her zamankinden fazla olacaktır.

Baba
Artık üçüncü trimesterdesiniz ve anne size her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyor. Hamileliğin getirdiği rahatsızlıklardan dolayı şikayetleri artabilir. Akşamları sırtını ve ayaklarını ovarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Daha önceki haftalarda da belirttiğimiz gibi anne sadece yanında olmanıza ihtiyaç duyar. Ancak bunu başarmak her zaman çok kolay olmayabilir. Unutmayın, şu anda anneye yönelik davranışlarınız babalığa doğru attığınız adımlardan biri.

Bebeğin elleri ya da ayakları ile annenin karnını ittiğini görebilirsiniz. Kamera ve fotoğraf makinesi elinizin altında olursa, unutulmaz çekimler yapabilirsiniz.


32. Hafta
Bebek
Sanat eseriniz üzerindeki son rötuşlar da yapılıyor. El ve ayak tırnakları çıktı, kaşları, kirpikleri ve saçları belirginleşti. İlk tirmesterden beri bebeğin vücudunu kaplayan lanugo tüyleri dökülmeye başladı. Ancak sırt ve omuzlarında bir miktarın doğum sonrasına kadar kalması mümkün. Cilt altı yağ dokusu gelişmeye devam ettikçe bebeğinizin rengi kırmızıdan pembeye doğru dönmeye başlar. Bu haftada bebeğinizin hareketlerinin iyice arttığını fark edebilirsiniz. Bebeğin hareketleri iyilik halinin bir göstergesidir bu nedenle hareketleri saymayı öğrenmelisiniz.
Bu hafta bebeğin gözbebekleri parlak ışığa tepki verebilir.
Yaklaşık 1800 gr. Ve tepeden popoya uzunluğu 28. cm olan bebeğinizin bu hafta dünyaya gelmesi durumunda yaşama şansı oldukça yüksek.

Çoğul gebelikler
Bu noktadan itibaren ikizler tek bebeklere kıyasla daha yavaş kilo almaya başlarlar.

Anne
Ani kilo alımı, şiddetli baş ağrıları veya çakan ışıklar görmek, bulanık görmek gibi görmenizde farklılıklar gibi belirtiler hissediyor musunuz? Bunlar ikinci ve üçüncü trimesterde hem anneyi hem de bebeği etkileyen ve yüksek kan basıncına neden olan preeklempsi işaretleri olabilir. Preeklempsi ise kasılmalar, koma ve hatta anne ve bebeğin kaybedilmesine neden olan eklemsiye yol açabilir. Rutin takipleriniz sırasında doktorunuz tansiyonunuza bakacak ve idrar tahlili yapacaktır. Ancak preeklempsi belirtilerini hissetmeniz durumunda vakit geçirmeden doktorunuzu aramalısınız.

Bu noktadan itibaren doktorunuzu 15 günde bir ziyaret etmeye başlayabilirsiniz. Büyüyen bebeğiniz organlarınıza baskı yaparak hazımsızlık, mide yanması, nefes darlığı gibi sorunlara neden olabilir. Kabızlığı önlemek için bol bol su için ve lifli gıdalarla beslenin. Mide yanmasını önlemek içinde az az ve sık aralıklarla yemek yiyin.
Bacaklarda kramp çok sık rastlanılan bir bulgudur ve kalsiyum ihtiyacınızın bir belirtisi olabilir. Hamileliğinizin sonuna yaklaşmış olmanız vitamin alımını kesmenizi gerektirmez. Bu vitaminleri doğuma kadar kullanmanız gereklidir.

Çoğul gebelikler
Kalçalarınız genişliyor ve karnınızda çatlaklar oluşmaya başlıyor. İkiz gebeliklerde rahmin bu haftadaki büyüklüğü tekil gebeliklerde 40. haftadaki rahim büyüklüğüne eşittir!

Baba
Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmediyseniz, bugünlerde koca karı yöntemleri ile cinsiyet tahmini yaparak eğlenebilirsiniz. Bu yöntemlerden bazıları gerçekten de çok komiktir: Örneğin baba çok sinirliyse bir kız bebek yoldadır. Baba evde çok tamirat işleri yapıyorsa erkek bebek yoldadır. Baba da anne ile birlikte kilo alıyorsa bu bir erkektir. Babanın kilosu değişmediyse bu bir kızdır. Peki, sizce bebeğinizin cinsiyeti ne?


33.Hafta

Bebek
Doğumdan önceki bu son birkaç haftada bebeğin beyninde gelişmiş olan milyonlarca nöron (sinir hücresi) bebeğinizin içinde bulunduğu rahim ortamını fark etmesini, dinlemesini, hissetmesini ve hatta bir anlamda görmesini sağlıyor. Bebeğin göz bebekleri artık ışığı yakalayabilir ve belirsiz şekilleri seçebilmesi için küçülüp, büyüyebilir. Bebeğiniz yenidoğan bebekler gibi zamanın çoğunu uyuyarak geçirir ve hatta yetişkinlerdeki gibi derin uykuya dalar ve gözlerinde hızlı göz hareketleri (REM) saptanabilir.Uykunun REM aşaması rüyaların görüldüğü aşamasıdır!
Bebeğin akciğerleri neredeyse tamamen olgunlaşmıştır. Bebeğin korunması ve sıcak tutulması amacıyla yağ depolanmaya devam ediyor. Anne karnındaki bebekler kilonun en büyük bölümünü doğumdan önceki son haftalarda alır.
Bu hafta amniyon sıvısı en yüksek düzeyine ulaştı ve doğuma kadar da bu düzeyde kalacak.
Artık bebeğiniz doğum pozisyonuna yerleşmiş olabilir. Doktorunuz bebeğin baştan mı yoksa ayaktan mı yerleştiğini söyleyecektir. Bebeğiniz ters geliş pozisyonundaysa doktorunuz sezaryen doğumu önerebilir.

Çoğul gebelikler
Yer darlığı nedeniyle bebeklerin hareket etmesi güçleşir. Ancak hareketlerin şiddeti azalsa da sayısı değişmemelidir.

Anne
Doğuma sadece 2 ay kaldığından, doğum sancılarına nasıl dayanacağınızı düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Gerçekten de sancıları hafifletmek için kullanılan nefes teknikleri, doğum sırasında enjeksiyonla verilen ağrı kesiciler ve epidural anestezi gibi konularda bilgi edinmelisiniz. Son kararınız ne olursa olsun, ne kadar çok şey öğrenirseniz kararınız da o kadar doğru olacaktır. Henüz şu anda bir tercih yapmanız gerekmese de, doktorunuzdan seçenekleri anlatmasını isteyebilirsiniz.
Artık haftada neredeyse yarım kilo alacaksınız!

Çoğul gebelikler
Mideniz sıkıştığından iştahınızda azalma olabilir.


Baba
Eşiniz bu haftalarda doğum nedeniyle kaygılı olabilir. Bu kaygı genellikle ruh halinde hızlı değişimlerle kendini gösterir. Anneyi rahatlatmak ve sakinleştirmek için yanında olmaya özen göstermelisiniz.


34.Hafta

Bebek
Uyanıkken gözlerini açık tutan, uyurken gözlerini kapatan bebek artık yenidoğan gibi davranıyor. Bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek için bağışıklık geliştiriyor. Bebeğin böbrek üstü bezleri de gelişti ve süt üretimini harekete geçiren hormonları üretmeye başladı. Bebeğin cildini kaplayan vernix tabakası inceldi ve lanugo tabakası tamamen yok oldu.
34 haftalık bebeklerin akciğerleri oldukça gelişmiştir ve akciğerlerde büyük olasılıkla sürfaktan adı verilen madde mevcuttur. Sürfaktan, akciğerlerde havalanmayı sağlayan alveollerin içindeki havayı boşalttıktan sonra duvarlarının birbirine yapışmasını önleyen maddedir. Zamanından çok önce doğan bebeklerde yoğun bakımda sürfaktan dışarıdan verilir. Bebeğinizin akciğerlerinde sürfaktan olması doğum durumunda solunum problemi yaşama olasılığının çok azaldığı anlamına gelir. 2250 gr. olan ağırlık ve tepeden popoya 32 cm. olan boyları ile dünyaya gelmeleri halinde, ilk birkaç gün oksijen verilmesi gerekli olabilse bile, çok kapsamlı tıbbi müdahalelere gerek olmaksızın yaşamlarını sürdürebilirler.

Çoğul gebelikler
Yer darlığı nedeniyle bebekler bu hafta bulundukları pozisyonu büyük olasılıkla bir daha değiştirmezler. Peki bebekler şu anda hangi pozisyonda olabilir? İkiz gebeliklerde bebeklerin her ikisinin de baştan geliş pozisyonunda olma olasılığı %50?den azdır. Bebeklerden birinin baştan, diğerinin ters geliş pozisyonunda olma olasılığı %40?tır. Doktorunuz ultrason ile bebeklerin duruşunu inceleyecek ve doğum planını ona göre oluşturacaktır.

Anne
Hamileliğin son dönemlerinde yaygın görülen şikayetlerden biri de yorgunluktur. Uyumadaki güçlükler, sırt ve bel ağrıları, alınan kilolar, doğum ve bebekle ilgili endişeler yorgunluğunuzun artmasına neden olabilir. Mümkün olduğunca fazla dinlenin ve kısa uykular uyuyun. Ayık kalmak için kafeine güvenmeyin, çünkü çok fazla kafein tüketimi bebeği olumsuz etkileyebilmektedir.
Son birkaç haftadan beri hissetmiş olabileceğiniz Braxton Hicks kasılmaları bu haftalarda şiddetlenebilir. Bu kasılmalar genellikle sancısızdır ve ritmik değildir. Doğum için hazırlanmanıza yardımcı olur.

Çoğul gebelikler
İkiz hamileliklerin çoğunda doğum 37. haftadan önce başlamakta olup, doğumların %50?si 34 ile 37 haftalarda gerçekleşmektedir. Hazır mısınız?


Baba
Anne bu haftalarda kendini çok ağır ve hantal hissediyor. Bundan dolayı sızlanmaları artabilir ve fazlasıyla kırılgan olabilir ve ruh durumu değişkenlik gösterebilir. Ona ne kadar güzel olduğunu ve nasıl harika bir anne olacağını söyleyin. Yatağına kahvaltı servisi yapın ve kendisini çok özel bir kadın olarak hissetmesine yardımcı olun.

Bebeğiniz de seslerinizle daha fazla ilgileniyor ve çok yakında bu seslerin kimden çıktığını görmek için sabırsızlık etmeye başlayabilir!


35.Hafta
Bebek
Bebeğiniz 2500 gr. oldu bile! Ve üstelik asıl hızlı kilo almaya bu hafta başlayacak (haftada yaklaşık 250-300 gr.). Vücudunun her tarafında, özellikle de kollar ve bacaklarda yağ depolandı.
Erkek bebeklerde testislerin inme süreci tamamlandı.
Bebeğin ebatları arttığından artık rahim içinde sıkışacak ve hareketleri azalacak ancak daha güçlü ve şiddetli bir hal alacaktır. Bebeğin başı da henüz yerleşmemişse bile, artık kasık kemiğinizin üzerine yerleşmiştir.

Anne
Artık doktorunuz rahim ağzındaki açılma ve incelmeleri ve bebeğin pozisyonunu düzenli olarak kontrol edecek. Normal olarak bebeğin kapalı bir rahim ağzından geçmesi mümkün değildir. Doğum rahim ağzının bebeğin çıkmasına izin verecek şekilde esnemesi, incelmesi ve açılması sürecidir. Rahim ağzı 10 cm. açıldığında tam açılma gerçekleşmiş demektir.
İçinizde büyümekte olan bebeğe bağlandığınızı hissediyor olabilirsiniz ve doğumdan sonra bu bağ daha da güçlenecektir. Bağlanma, yani bebeğinizle aranızda yoğun bir bağlılığın oluşması genellikle ilk dakikalarda veya ilk günlerde gerçekleşir, ancak bazen de bu bağlanmanın gerçekleşmesi biraz daha uzun zaman alabilir. Bu bağlanma sadece size bebeğinizi koruma ve sevme isteği vermekle kalmaz, aynı zamanda bebeğin de rahmin dışı dünyadaki güvenlik duygusunu besler.
Bu arada herşeyi temizleme ve düzenleme isteği duyabilirsiniz. İstediğiniz işleri yapın ancak aşırıya kaçmamaya ve kendinizi çok fazla yormamaya dikkat edin.

Baba
Evet artık üçüncü trimesterde de epey yol kat ettiniz. Anne hantal ve yorgun, baba sinirli ve yorgun. Cinsel alışkanlıklarınız bir biçimde değişti. Annenin göbeği yeni pozisyonlar denemesini gerektiriyor. Ve anne her zaman kendini rahat hissetmediği için seks artık sadece fantezilerinizle sınırlı bir şey haline gelmiş olabilir. Artık siz de o kadar havanızda olmayabilirsiniz. Herkes artık eskisinden farklı.
Anne havasında değilse ne yapabilirsiniz? Cinsellik olmaksızın yakınlaşmaya ne dersiniz? Bol bol sarılın, ellerini tutun, kaşık pozisyonunda uyuyun ve öpün. Annenin sırtını veya ayaklarını ovun ve yakınında bulunun. Annenin ayak tırnaklarına oje sürmek gibi özel bir şey yapabilirsiniz. Kocaman karnından dolayı ayaklarına ulaşamayabilir veya ayaklarını göremeyebilir ve hastaneye güzel tırnaklarla gitmek hoşuna gidebilir. Bu küçük şeyler sizi birbirinize yakın tutacaktır.
Olur da her ikiniz de havanızda olursanız ve hamilelikle ilgili herşey yolunda gidiyorsa, devam edin. Pozisyonlar konusunda yaratıcı olun ve keyfinize bakın. Anne havasında değilse bunu kişisel olarak algılamayın ve anneyi zorlamayın.
Ve, çoğu doktorun doğumdan sonra üç ile altı hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmanızı önerdiğini unutmayın. Özel durumlar konusunda doktorunuza mutlaka danışın..
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİK(36-40. hafta)

36.Hafta
Bebek
Daha önceki ultrason görüntülerinde görmüş olabileceğiniz minicik, buruşuk bebek artık neredeyse tombul bir bebek oldu. Bu hafta yanaklarda da yağ depolandı ve güçlü emme kasları da bebeğin yüz hatlarını destekliyor. Bebeğiniz yaklaşık 2750 gr.
Anneden aldığı kalsiyum bebeğin kafatasının sertleşmesini sağladı ancak yine de doğum kanalından geçerken hafifçe deforme olabilecek ölçüde yumuşak. Dolayısıyla bebeğiniz yamuk veya şekilsiz bir kafa ile doğarsa şaşırmayın. Birkaç saat ile birkaç gün içerisinde bebeğin başı normal şeklini alacaktır.
Tüm organ sistemleri zaten uzun bir süreden beri mevcut ve artık doğum sonrası için son küçük rötuşlar atılıyor.

Anne
Bu haftadan itibaren doktorunuzu haftada bir görmeye başlayabilirsiniz. Doktorunuz rahim ağzındaki incelme ve açılmayı kontrol etmek amacıyla muayene yapabilir. Ayrıca bebeğin leğen bölgesine inmesi nedeniyle bir rahatlama ve hafifleme de hissedebilirsiniz. Bebek artık midenize ve bağırsaklarınıza baskı yapmadığı için iştahınız artabilir ve mide yanmaları da kaybolabilir.
Günde 2400 kalori almaya özen gösterin, bedeniniz çok çalışıyor ve enerjiye ihtiyaç duyuyor.
Henüz Grup B Streptokok testi yaptırmadıysanız, bu konuyu doktorunuzla görüşün.
Bu hafta doğum yapacağınız hastaneyi ziyaret ederek, dolaşmak için de uygun bir zaman olabilir.
Hastane çantanız henüz hazır değilse, artık hazırlamanın zamanı geldi. Çantanın son şeklini alması birkaç teşebbüs gerektirebilir. İlk seferde muhtemelen ihtiyaç duymanız olası herşeyi almaya çalışacaksınız, ancak sonra tüm bunları taşımak için bir kamyonet gerekeceğini görünce, biraz azaltma gereği duyacaksınız.

Çoğul gebelikler
Giderek artan rahatsızlıklardan bir önce kurtulmak istiyor olabilirsiniz. Duygularınızı doktorunuzla paylaşın.

Baba
Hastane çantasına ihtiyaç duyan tek kişi anne değil. Siz de kendi eşyalarınızı hazırlayabilirsiniz. Birkaç takım kıyafete kesinlikle ihtiyacınız olacak ve elbette fotoğraf makinesi ve kameraya! Bekleyerek ve etrafta dolanarak uzun bir süre geçirmeniz gerekebilir. Bu sürede oyalanabilmek için ilginç bir kitap veya bir game boy oyunu alabilirsiniz. Ayrıca bir walkman ve sevdiğiniz birkaç kaset de işe yarayabilir.


37.Hafta

Bebek
Bu haftadan sonra bebek gününü doldurmuş olarak kabul ediliyor! Ancak büyümesi bitmedi, hala kilo almaya devam ediyor ve erkek bebekler genellikle doğumda kız bebeklerden biraz daha kilolu olur. Bu hafta yağ birikimi dirseklerde, dizlerde, boyun ve bileklerde devam ediyor. Diş etleri de gelişimini tamamladı ve oldukça sert.
Bebeğin koordinasyonu birşeyi parmakları arasında sıkarak tutacak kadar gelişmiştir ve parlak bir ışık verildiğinde rahim içindeki bebek başını ışığın geldiği yöne çevirir.

Anne
Bu haftadan sonra rahmi enfeksiyon ve bakterilerden koruyan mukus tıkaç, nişan düşebilir. Nişan doğumdan birkaç hafta, birkaç gün ya da birkaç saat önce gelebilir ve koyu kıvamlı, sarımsı bir akıntıdır ve bazen içinde bir miktar kan da olabilir. Rahim ağzı doğuma hazırlanmak için açılmaya başladığından bu tıkaç vücuttan tahliye edilebilmektedir. Herhangi bir akıntınız olması durumunda doktora danışmayı ihmal etmeyin.
Bebeğiniz şu anda hangi pozisyonda yerleştiyse (baştan-ayaktan vb.), doğuma kadar da aynı pozisyonda kalma olasılığı yüksektir. Bebeğiniz ters geliş pozisyonundaysa doktorunuz sezaryen doğum önerebilir.

Çoğul gebelikler
İkiz gebeliklerde 37 haftanın sonu miat kabul edilir.


Baba
Doğum sırasında beklenmedik şeyler olabilir, dolayısıyla herşeyi mümkün olduğunca planlarken bir yandan da esnek düşünmeniz önemlidir. En küçük ayrıntısına kadar herşeyi önceden ayarlayın ki, doğum sırasında olabilecek beklenmedik durumlarla ilgilenme fırsatınız olabilsin. Peki, nedir bu küçük ayrıntılar?
Hastane kaydı
Hastaneye giden yolların belirlenmesi ve yollardan birinin tıkalı olması durumunda kullanılabilecek alternatif yolların bulunması
Hastane girişleri ve park yerlerinin öğrenilmesi
Aranacak kişilerin telefon numaralarının bir kağıda yazılması. Telaş halinde kimleri arayacağınızı ve telefon numaralarını unutabilirsiniz.
Cep telefonunuzun şarj aleti (ancak hastane içinde cep telefonunuzu kullanıp kullanamayacağınızı önceden öğrenin, büyük olasılıkla cep telefonunuzu kullanmanıza izin verilmeyecektir!)
Annenin hastane çantası ve sizin hastanede ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalar
Bebek koltuğu arabada kullanıma hazır olmalı
Doğum sırasında büyük çocuğunuz/çocuklarınıza ilgilenecek kişinin ayarlanması
Kamera, fotoğraf makinesi gibi gereçlerin arabada hazır edilmesi
Evet, bunların hepsi son dakika ayrıntıları. Bu ayrıntıları önceden hazır ederseniz, annenin yanında rahatlıkla bulunabilirsiniz, o halde inisiyatifi alın ve harekete geçin, hemen.


38.Hafta

Bebek
Bebek 3100 gr. ve 35 cm. (tepeden popoya). Artık büyüme çok yavaşlamış olmakla birlikte, yağ depolanmaya devam ediyor. Kilo alımınızın yavaşladığını veya durduğunu fark edebilirsiniz.
Bebek yanakları ve emme kasları geliştiğinden, amniyon sıvısını yutar ve bağırsaklarında atık maddeler birikir. Bağırsaklarından dökülen ölü cilt hücreleri ve lanugo tüyleri, bebeğin ilk kakasını oluşturan, yeşilimsi siyah bir madde olan mekonyumun oluşmasına katkıda bulunan atık maddelerden bazıları.
Bebeğiniz erkekse ve inmemiş testis adı verilen bir durum söz konusu değilse, testisleri skrotuma (torba) inmiş durumda. Bebeğiniz kız ise, vajinanın dış dudakları tamamıyla gelişmiş durumda.
Bebeğin baş çevresi ile karın çevresi aşağı yukarı aynı ölçüde.
Bu son haftalardaki tekmelerin hiçbirini kaçırmamaya dikkat edin, inanmayacaksınız ama bu tekmeleri gerçekten özleyeceksiniz!

Anne
Bebek tamamen doğum kanalına yerleşti ve mesanenize aşırı derecede baskı yaptığı için sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyuyorsunuz.
Sahte doğum sancıları düzensizdir ve oldukça sancılı olabilir. Bu kasılmalar vücudun çeşitli bölgelerinde hissedilir (bel, karnın alt tarafı, leğen bölgesi) Gerçek doğum kasılmaları rahmin tepe noktasından başlar ve daha sonra bel, leğen bölgesi ve tüm rahme yayılır. Gerçek doğum kasılmalarının şiddeti giderek artar ve pozisyon değiştirilmesi sancıları hafifletmez.
Bu haftadan itibaren hamilelikte süre tamamen doldurulmuş kabul edilir ve doğumun başlaması halinde, durdurulması için herhangi bir şey yapılmaz.


Baba
Annenin yandan görünüşüne kaçamak bir bakış attınız ve kocaman göbeğini gördünüz.... ve aniden kendinizi suçlu hissettiniz. Anne yorgun, hantal, hamilelikten dolayı bitkin, yarım saatte bir tuvalete gitme ihtiyacı duyduğu için doğru düzgün uyuyamıyor, kronik bir mide yanması ve kabızlığı var ve ruh hali de hamileliğin sonlarındaki bu rahatsızlıkları yansıtıyor. Tüm bunlardan kendinizi sorumlu hissettiniz ve biliyor musunuz? Gerçekten de bunların sorumlusu sizsiniz🙂
Ama şimdi bir dakika durup düşünelim. Anne baba olmadan ve baba da anne olmadan üreyemez. Bu da hamileliği bir takım çalışması haline getirir. Hamileliğin fiziksel zorluklarını yaşaması gereken siz değilsiniz, doğru ama sizin de kendinize göre endişeleriniz ve çelişkili düşünceleriniz var. Ve ayrıca sevdiğiniz kişinin gözünüzün önünde değişmesini izliyorsunuz.
Baba ne yapmalı? Bunu zaten biliyorsunuz ve bu nedenle de bu yazıları okuyorsunuz. Babalık çok zorlu bir iştir ve bu işi en iyi yapacak kişi de sizsiniz! Hamileliğin fiziksel yükünü alamazsınız ama anneye yardımcı olarak, yükünü önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Peki anne size ?bunların hepsi SENİN YÜZÜNDEN!? diye bağırdığında ne yapacaksınız? Sakince kendi payına düşeni yapmamış olsaydı bunu başaramayacak olduğunuzu hatırlatın.... ve saklanabileceğiniz bir yere kaçın!


39.Hafta
Bebek
Haftalardır besinleri plasentadan bebeğe taşıyan göbek kordonun şu anda boyu 50 cm. ve kalınlığı 1.3 cm. Artık 3250 gr. olan bebek de rahmin tamamını doldurduğundan göbek kordonunun sıkışması veya bebeğin etrafına dolaşması olasılığı var.
Bebeğin cildini kaplayan vernix ve lanugo tabakaları büyük oranda kayboldu. Vücudunuz, bebeğin hayatının ilk 6 ayı boyunca enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olacak antikorları plasenta yoluyla bebeğe göndermeye başladı.
Akciğerler olgunlaşmaya devam ediyor ve sürfaktan üretimi artıyor.

Anne
Sahte doğum sancılarını bu hafta hissetmeye de başlayabilirsiniz. Sahte doğum sancıları düzensizdir ve hareket etmeniz halinde hafifleyebilir. Bu kasılmalar vücudun çeşitli bölgelerinde hissedilir (bel, karnın alt tarafı, leğen bölgesi). Gerçek doğum kasılmaları rahmin tepe noktasından başlar ve daha sonra bel, leğen bölgesi ve tüm rahme yayılır. Gerçek doğum kasılmalarının şiddeti giderek artar ve pozisyon değiştirilmesi sancıları hafifletmez.
Doğumun bir diğer işareti olan amniyon kesesinin yırtılması da her an gerçekleşebilir. Amniyon kesesi yırtıldığında bazı kadınlarda aniden şiddetli bir su gelmesi olur, bazı kadınlarda ise sadece azar azar devam eden nemlenme olur. Suyunuzun geldiğini düşünüyorsanız veya düzenli kasılmalarınız başladıysa derhal doktorunuzu haberdar etmelisiniz.
Bacaklarınızdan başlayıp vajina içine doğru ilerleyen titreşimler hissedebilirsiniz. Bunun nedeni bebeğin doğum kanalına yerleşirken sinirlere baskı yapmasıdır. Ayrıca bebeğin doğum kanalına yerleşmesi (inmesi) nedeniyle bedeninizin ağırlık merkezi değiştiğinden denge kurmakta zorluklar yaşayabilirsiniz.

Eğer planlı sezaryen olacaksanız bu haftadan sonra herhangi bir günde güvenle doğumunuzu yapabilirsiniz. Bazı durumlarda normal doğum planlanan gebelerde doktorunuz suni sancı vererek doğumunuzu gerçekleştirebilir.

Baba
Kendinizi tebrik edebilirsiniz! Neredeyse baba oldunuz (ya da ikinci kez baba oldunuz) sayılır ve hamileliği atlatmayı başardınız. Bugünlerde çok sinirli veya hiçbirşey olmayacakmış gibi davranıyor olabilirsiniz. Her ikisi de normal. Birkaç gün sonra değil şu anda yaşadığınız kaygılar, öğlen ne yediğinizi (hatta öğle yemeği yiyip yemediğinizi) bile hatırlayamayacaksınız. Anneyle birlikte çift olduğunuz ya da 3 veya 4 kişilik (ya da durumunuz neyse) bir aile olduğunuz bu son günlerin keyfini çıkartmaya bakın ve bu kadar iyi bir baba olduğunuz için kendi sırtınızı sıvazlayın. Unutmayın, çok iyi bir baba olmasaydınız, bu yazıları da okuyor olmazdınız!


40.Hafta

Bebek ve Anne
Haftalar süren bekleme ve hazırlıkların ardından nihayet bebek geldi! Ya da belki de henüz gelmedi! Kadınların sadece %5'i tahmini doğum tarihinde doğum yaparlar. Özellikle ilk hamileliklerde sıklıkla doğum için fazladan iki hafta daha beklenmesi gerekebilmektedir.
40 haftalık doğan bir bebek yaklaşık 3500 gr. ağırlığında ve 48-52. cm. boyundadır. Bebeğinizin doğar doğmaz bir kartpostal bebeği gibi gözükmesini beklemeyin. Özellikle normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerin baş şekli geçici olarak bozulur ve dünyaya geldikleri anda vücutları vernix ve kanla kaplı olabilir. Bebeğin cildinde renk değişiklikleri, kuru döküntüler veya tahrişler de olabilir, tüm bunlar tamamen normaldir.
Bebeğin vücudunda sizin hormonlarınızın bulunması nedeniyle cinsel organları (erkeklerde skrotum-torba-, kızlarda dış dudaklar) şişkin gözükebilir. Hatta bebeğinizin minicik memelerinden süt bile salgılanabilir. Bunlar birkaç gün içinde kaybolur ve tamamen normaldir.
Doğumdan hemen sonra doktorunuz bebeğin ağzı ve burnundaki mukusu temizleyecek ve uzun süredir beklediğiniz ilk ağlamayı işiteceksiniz. Daha sonra bebeğiniz sizin karnınızın üzerine koyulur ve göbek kordonu kesilir. Bebeğinizin tepki verip vermediğini ve hayati işaretlerini değerlendirmek amacıyla Apgar puanlaması gibi bir dizi hızlı tarama testi yapılır ve boyu ve kilosu ölçülür. Hamileliğinizin riskli geçmesi veya sezaryen doğum yapmanız durumunda bebeğinizi derhal muayene etmek amacıyla doğumunuzda bir neonatolog (yeni doğan yoğun bakımında uzman doktor) hazır bulunabilir. Bebeğinizin dış dünyadaki hayata uyum sağlamasına yardımcı olacak özel bir bakımın gerekli olması durumunda, gerekenler yapılır ve bebek daha sonra kucağınıza verilir.

Baba
İşte bir baba! Uykusuzlar ordusuna resmen katılmadan önceki bu birkaç gün iyi bir uyku çekmeye bakın. Eğer annenin günü dolduğu halde doğurmamışsa, her gün size sonsuzluk gibi gözükecek. Her bir kıpırtı doğumun nihayet başlıyor olması ümidiyle sizi harekete geçirecek. Sabredin, hiçbir hamilelik sonsuza kadar sürmez! Ve tebrikler! Bunu da atlattınız ve hamileliği boyunca anne için çok başarılı bir destek oldunuz. Kısa bir süre içinde bebeğinizle aranızda muhteşem bir bağ kuracağınızdan ve onunla ilgilendiğiniz her an babalığın tadına daha da iyi varacağınızdan eminiz.
 
Ce: Hafta Hafta Gebelİk Takİp SÜrecİ

canım emeğine sağlık konularını birleştirdim ok bilgin olsun ben yaptım😉
paylaşımın için tşkler🙂
 
🙂

Konu muhteşem işlenmiş okurken korkmam gerektiği yerlerde bile güldüm süpersiniz elinize sağlık 😉
 
Geri
Üst