Güney Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri
güneydoğu anadolu bölgesinin yemekleri güneydoğu anadolu bölgesi yemekleri bölgesinin yöresel meşhur bölgesi yöresel
Güneydoğu Anadolu mutfağında en önemli yeri kebaplar alıyor...Özellikle acılı ve bol salçalı yemeklerin yer aldığı Güney Doğu Anadolu Bölgesi mutfağına daha yakından bakalım meleklerim
BABAGANUŞ (Diyarbakır)
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1 kilo patlıcan,
250 gram yoğurt,
5 adet iri çarliston cinsi biber,
1 avuç maydanoz,
1 çorba kasığı sadeyağ,
1 kahve kaşığı kırmızı biber,
birkaç diş sarmısak,
yeteri kadar tuz ve su.
Yapımı:
Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir. Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur. Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su bulunan bir kaba konur. Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür. Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır, iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur. Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir. Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir. Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli. Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı. Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli. Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı.
Şişbelek
Malzemeler:
150 gr. kıyma
2 bardak un
1 bardak nohut
250 gr. koyun parça et
1 kuru soğan
1 kase yoğurt
1 yumurta
tuz karabiber
nane
kırmızı biber
Yapılışı:
Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim.Un su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalım.Kıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım,tuz karabiber ekleyelim.Hamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diye.Hamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelim.Hamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça ,kaynatalım.Nane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelim.Servis yapalım.Afiyet olsun.
_____________
İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER:
-750 gr. dana kıyması (iki kere çekilmiş)
-1,5- 2 su bardağı ince bulgur
-3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak.)
-1 avuç ceviz içi, 2 soğan
-Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
-1 çorba kaşığı margarin
-1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
-2 kahve kaşığı kimyon
-1 kahve kaşığı kırmızı biber
YAPILIŞI:
İçinin Hazırlanması:
İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır.
1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur.
2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır.
3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır. Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir.
4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda kızartılır
Güneydoğu Anadolu mutfağında en önemli yeri kebaplar alıyor...Özellikle acılı ve bol salçalı yemeklerin yer aldığı Güney Doğu Anadolu Bölgesi mutfağına daha yakından bakalım meleklerim
BABAGANUŞ (Diyarbakır)
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1 kilo patlıcan,
250 gram yoğurt,
5 adet iri çarliston cinsi biber,
1 avuç maydanoz,
1 çorba kasığı sadeyağ,
1 kahve kaşığı kırmızı biber,
birkaç diş sarmısak,
yeteri kadar tuz ve su.
Yapımı:
Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir. Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur. Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su bulunan bir kaba konur. Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür. Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır, iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur. Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir. Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir. Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli. Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı. Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli. Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı.
Şişbelek
Malzemeler:
150 gr. kıyma
2 bardak un
1 bardak nohut
250 gr. koyun parça et
1 kuru soğan
1 kase yoğurt
1 yumurta
tuz karabiber
nane
kırmızı biber
Yapılışı:
Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim.Un su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalım.Kıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım,tuz karabiber ekleyelim.Hamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diye.Hamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelim.Hamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça ,kaynatalım.Nane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelim.Servis yapalım.Afiyet olsun.
_____________
İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER:
-750 gr. dana kıyması (iki kere çekilmiş)
-1,5- 2 su bardağı ince bulgur
-3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak.)
-1 avuç ceviz içi, 2 soğan
-Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
-1 çorba kaşığı margarin
-1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
-2 kahve kaşığı kimyon
-1 kahve kaşığı kırmızı biber
YAPILIŞI:
İçinin Hazırlanması:
İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır.
1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur.
2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır.
3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır. Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir.
4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda kızartılır