Gümüşhane'de maden sektörü gelişiyor

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Gümüşhane'de maden sektörü gelişiyor
gümüştaş madencilik koza altın madeni iş başvurusu koza madencilik gümüşhane gümüşhanede gümüşhane yeraltı kaynakları
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane'nin yer altı kaynakları açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğunu belirtti.


Vali Salihoğlu, il genelinde çok sayıda kişi ya da kuruluşun maden aramak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, “Şimdiye kadar 13 kişi ve kuruluş maden arama çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) teknik elemanlarının arama çalışmaları ise bize ayrı bir mutluluk vermektedir” dedi.
Madenin, Gümüşhane'nin geleceği için büyük önem taşıdığını vurgulayan Salihoğlu, şöyle devam etti:
“İlimizde maden arayan kişi ya da kuruluşların yanı sıra küçüklü büyüklü taş ve mermer ocaklarını da katarsak 20 kadar şirket ve kuruluş maden arama hakkına sahip. Bu şirketler içerisinde 3 şirket çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Bunlardan Koza Altın Madencilik ile Gümüştaş Madencilik altın, Dedeman Madencilik ise sondaj çalışmaları yapıyor. Tüm bu çalışmalardan olumlu sonuçlar alınması bizleri de memnun ediyor. Önümüzdeki yıl Koza Altın Madencilik ile Gümüştaş'ın üretime başlayacak olması ilimizde istihdam açısından önemli bir gelişme olacaktır. Şu anda teknik kadroları da dahil olmak üzere 180 insanımıza istihdam sağlanmış durumda. Bu, ilimiz için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.”
Salihoğlu, yeni tespiti yapılan ve kayıt altına alınan maden alanlarının Gümüşhane'ye başka yatırımcıları da çekeceğini kaydederek, “İlimiz yer altı kaynakları açısından çok zengin bir yapıya sahip. Maden ruhsatı için başvuru sayıları artacaktır. Madencilik sektörü ilimiz için önemli bir sektör olacaktır” diye konuştu.

12 TON ALTIN ELDE EDİLECEK

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Demirkaynak köyü, Mastra bölgesinde altın madeni sondaj çalışmalarının da olumlu sonuçlandığı,bölgede açılan 950 metre uzunluğundaki galeriyle altın rezervine ulaşıldığı bildirildi.
Yörede, 170 mühendis ve işçiyle birlikte sondaj çalışmaları yapan Koza Madencilik Mastra Proje Müdürü Vedat Oygür, yaptığı açıklamada, bölgede 2 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Yapılan çalışmalar sonucunda altın madenine 950 metre uzunluğunda galeriyle ulaştıklarını belirten Oygür, “Bu nedenle galerimizi sağ ve sol olarak ikiye ayırdık. Sol galerimizde altın cevheri hattının tespiti yapıldı. Sağ galerimizde ise sondaj çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Oygür, maden sahasında 1 ton cevherden 12 gram altın elde edeceklerini kaydederek, şunları söyledi:
“Maden bölgesinde 12 ton altın elde edilecek. Bu altın 370 milyon YTL değerinde. Ülke ekonomisine sağlayacağı katma değer 1 milyar 500 milyon YTL. Çıkardığımız cevheri Mastra maden sahamızda kuracağımız tesiste işleyeceğiz. Bu tesis yardımıyla Gümüşhane'de altını saf olarak elde edeceğiz. Mastra'da olduğu gibi Gümüşhane'nin çeşitli yörelerinde arama çalışmalarımız sürüyor. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarından olumlu sonuçlar aldık. Torul ilçemizde de arama çalışmamız var. Buradan da umutluyuz.”


AA
 
Geri
Üst