Göze Lazer Nasıl Uygulanır?

Uzman SühaN

Administrator
Göze Lazer Nasıl Uygulanır?
Retraktif cerrahi olarak bilinen bu alan hastaların kornea (gözün saydam tabakası) tabakalarının şeklini değiştirerek görme rahatsızlıklarının giderilmesi işlemidir. Lazerin birkaç yöntemi vardır ve Türkiye’de uygulanan yöntemler arasından en bilineni de excimer lazer olarak bilinen uygulamadır.



Lazer teknolojisi göz hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Farklı göz hastalıkları için farklı lazer teknolojileri kullanılır. Halk arasında sıklıkla "lazerle gözlükten kurtulma" ameliyatı veya "göz çizdirme" olarak bilinen operasyonlar excimer lazer kullanılarak yapılan lazer göz tedavileridir.







Göze Lazer Nasıl Uygulanır.jpg






Lasik tedavisinde göz damla ile uyuşturulur ve gözün en dışındaki şeffaf doku olan kornea tabakasının yüzeyinden flep adı verilen ince bir tabaka kaldırılır, mevcut gözlük kusuru lazer ışını ile kornea tabakası yeniden şekillendirilerek düzeltilir ve flep tekrar eski yerine yerleştirilir. Operasyon sonrası bu bölge dikişsiz bir şekilde kendiliğinden iyileşir.


AllegrettoLasik tekniğiyle yapılan lazer göz ameliyatı sonrasında gözlerde hafif bir batma - sulanma olabilir ve bu durum 2 – 3 saat kadar sürer. Operasyondan sonra enfeksiyondan korunmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için birkaç göz damlası kullanılması gerekmektedir. Rahat bir uykuyu takiben, başarılı lasik tedavisi geçiren hastalar, yıllar boyunca hasret kaldıkları "uyanınca etrafı gözlüsüz net görme" konforuna kavuşurlar. Lasik tedavisi sonrasında ertesi gün çalışabilir, okula gidebilir ve normal yaşantılarına dönebilirler.


Excimer lazeri bir bilgisayar firması, mikroçiplerinin hassasiyetini arttırmak için geliştirmiştir. Soğuk bir ışık olması sayesinde çevredeki dokulara zarar vermediği için, özellikle göz cerrahisi konusunda excimer lazer en güvenli teknolojilerden biri haline gelir. Korneadaki molüker bağları buharlaştırarak şekil verir ve bunu lazer atışlarıyla yapar. Her lazer atışı çok hassas ve küçük bir miktardadır ve saniyede 100 atış yapılabilir cihaz tarafından. Cihazın hassasiyeti ameliyat sırasında gözü de takip etmesiyle bağlantılıdır, yeni cihazlar ameliyat sırasında gözün hareketlerini de takip edebilir.


Tedavi Kimlere Uygulanır?



18 yaşın üstünde ve 60 yaşın altındaki bireyler lazer tedavisi için ideal yaş grubudur. 18 yaş öncesinde göz gelişimini tamamlamadığı için bu müdahale sağlıksızdır, 60 yaş üzerinde de kornea dokusu yaşla birlikte hassas hale geldiğinden risk durumları ortaya çıkabilir.
Göz derecelerinde son 1 yıl içinde değişimler bulunmayan hastalara uygulanır.
Yeterli kornea dokusu kalınlığına sahip olan hastalara uygulanır.
Diyabet ve romatizma gibi hastalıkları olmayan bireylere uygulanır. Özellikle diyabet sahibi hastalara yapılmasının sağlık açısından ciddi sonuçları olabileceği için, doktordan bu bilgiyi saklamamak oldukça önemlidir.


Gözlerinde başka bir rahatsızlık bulunmayan hastalara uygulanabilir. Göz tansiyonu, kornea dokusunda sertleşme veya aşırı yumuşama gibi durumlarda uygulanabilir.
Tedavi miyop, hipermetrop, astigmatizm ve presbiyopi gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
 
Geri
Üst