Uzman SühaN
Administrator
Göz sağlığı için nasıl beslenmeliyiz ?
Dengeli, sağlıklı bir diyetin sağlanması gözlerinizi sağlıklı tutmanız için anahtardır ve göz rahatsızlıkları geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitleri, lutein , çinko ve C ve E vitaminleri gibi besin maddeleri , maküler dejenerasyon ve katarakt gibi yaşla ilgili görme problemlerini önlemeye yardımcı olabilir . Antioksidanlar olarak bilinen bir dizi vitamin, besin ve mineral içeren gıdaları tüketirseniz ciddi göz problemlerini önleyebilirsiniz.Göz sağlığı için en iyi gıdalar hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Sağlıklı beslenme göz sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. İyi göz sağlığı için hangi gıdaların yiyeceğini bilmek çok önemlidir. Göz sağlığı için çok çeşitli vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Göz sağlığı için en önemli vitamin ve mineraller A, C ve E vitaminleri, çinko ve lutein ve zeaksantin gibi karotenoidlerdir. Buna ek olarak, omega 3 yağ asitleri önemlidir.
Sağlıklı gözler için hangi yiyecekleri yemeliyiz ?
Kırmızı, sarı ve turuncu gibi meyve ve sebzeler dolmalık biber , çilek , domates portakal ve limon gibi turunçgiller C vitamini ve beta karoten büyük kaynaklarıdır. Mor renkli havuç gibi mor meyve ve sebzeler genellikle göz sağlığı için yararlı olan zengin bir karotenoid kaynağıdır. Sadece bağışıklık sistemi için değil, aynı zamanda katarakt ve yaşla ilişkili maküler dejenerasyon riskini en aza indirmeye yardımcı olduğu gösterildiğinden yüksek C vitamini seviyeleri nedeniyle greyfurt suyu ve portakal suyu da tüketilmelidir. Göz sağlığı için yeşil yapraklı sebzelerde tüketilmelidir. Laha ve ıspanak gibi. Bunlar, lutein, zeaksantin, çinko ve vitamin E ve C gibi önemli vitamin ve minerallerin tümünü içerir. Brokoli ve brüksel lahanası gibi diğer yeşil sebzeler ayrıca çok sayıda lutein ve zeaksantin içerir.
İstiridye, Selenyum ve Çinko nun mükemmel bir kaynağıdır. Selenyum gözlerindeki mercekler için faydalıdır ve Çinko ile birlikte glokom gelişme şansınızı önemli ölçüde azaltabilir.
Göz sağlığı için vejetaryen besinler
Portakal, greyfurt, limon, papaya ve bütün meyveler, üst düzey bir antioksidan C vitamini bakımından zengin olup, katarakt ve maküla dejenerasyonu riskinizi azaltmaya yardımcı olur.Badem, ceviz, fıstık, E vitamini bakımın dan zengindir ve bunları tüketerek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Pancar yaprağı
Brüksel lahanası
süs lahanası
ıspanak
Kara lahana
Şalgam
Göz sağlığı için beslenme önerileri
Aşırı kilolu olmak , yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı ve kontrolsüz şeker hastalığı gözlerdeki kan damarlarına zarar verebilir ve görme kaybı da dahil olmak üzerebir çok göz problemleri riskini artırabilir. Çeşitli gıdaları içeren dengeli bir yemek planı olası göz sorunlarını ekarte edebilir. Normal fiziksel aktivite, sigarayı bırakma, gibi eylemlerin de göz sağlığınızı koruyaccağını da unutmayın. Genel olarak, günlük beslenme planınızda bol miktarda sebze, meyve, kepekli tahıl ve yağlı balık içeren besin kaynaklarından besinlerinizi almak en iyisidir.Bazı antioksidan vitaminleri de göz sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. C vitamini, katarakt gelişme riskini düşürebilir ve diğer besinlerle birleştiğinde, yaşla ilişkili maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatabilir. E vitamini gözleri sağlıklı dokuları etkileyen serbest radikallerden korur. Ve A vitamini göz yüzeyini (kornea) korur ve bunun yanında maküler dejenerasyona bağlı görme kaybı riskini de azaltır.
Narenciye meyveleri , göz sağlığı için en iyi vitaminlerden biri olan C vitamini ve ayrıca diğer antioksidanlar açısından yüksektir . Bu antioksidanların yaşla ilişkili göz problemlerinin ilerlemesinin yavaşlamasında bir rol oynadığına dair kanıtlar bulunmaktadır. Kivi, C vitamininin en yüksek meyve kaynağıdır. Yumurta göz sağlığı için gerçekten iyidir. Bir yumurta sarısı lütein ve zeaksantin artı çinkonun asal bir kaynağıdır ve aynı zamanda maküler dejenerasyon ve yaşlanmayla ilgili görme kaybı riskini azaltmaya yardımcı olur. Badem E vitamini nin en iyi kaynağıdır. Gözlerin dejenerasyonunu yavaşlatır ve göz sağlığını geliştirir.
Diyetinize somon, sardalya, ton balığı veya uskumru gibi balıkları dahil etmek , genel göz sağlığını geliştirme kabiliyetine sahiptir. Balık, kataraktlara, kuru göz sendromuna ve hatta maküler dejenerasyona karşı koruyabilen omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. En önemlisi, bu yağ asitleri görme gelişimine ve retinanın sağlığına katkıda bulunur. Patates ve havuç , A vitamini için mükemmel bir kaynaktır. C vitamini , göz korneasında bulunan kolajen gibi bağ dokuları oluşturmak için önemlidir.E Vitamini , bir antioksidandır ve gözün oksidatif hasarından korunmasında önemlidir.A vitamini gece körlüğüne ve kuru gözlere karşı korur. Yeşil çay, anti-inflamatuar ve antioksidan bakımından yüksektir. Günde 1 bardak yeşil çay içerek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Badem, ayçiçeği çekirdeği ve ceviz gibi fındık ve tohumların tamamı E vitamini için iyi bir kaynaktır. E vitamini, katarakt ve maküler dejenerasyona karşı mükemmel bir antioksidan görevi görebilir. Ayrıca, C vitamini ve E vitamini gibi diğer güçlü antioksidanlarla kombine edildiğinde, A vitamini, maküler dejenerasyonun önlenmesinde rol oynama potansiyeline sahiptir. Üstelik antioksidanlar, glokoma, katarakt ya da başka türlü görme bozukluğuna sahip olma riskinizi azaltır.
Sağlıklı beslenme göz sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. İyi göz sağlığı için hangi gıdaların yiyeceğini bilmek çok önemlidir. Göz sağlığı için çok çeşitli vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Göz sağlığı için en önemli vitamin ve mineraller A, C ve E vitaminleri, çinko ve lutein ve zeaksantin gibi karotenoidlerdir. Buna ek olarak, omega 3 yağ asitleri önemlidir.
Sağlıklı gözler için hangi yiyecekleri yemeliyiz ?
Kırmızı, sarı ve turuncu gibi meyve ve sebzeler dolmalık biber , çilek , domates portakal ve limon gibi turunçgiller C vitamini ve beta karoten büyük kaynaklarıdır. Mor renkli havuç gibi mor meyve ve sebzeler genellikle göz sağlığı için yararlı olan zengin bir karotenoid kaynağıdır. Sadece bağışıklık sistemi için değil, aynı zamanda katarakt ve yaşla ilişkili maküler dejenerasyon riskini en aza indirmeye yardımcı olduğu gösterildiğinden yüksek C vitamini seviyeleri nedeniyle greyfurt suyu ve portakal suyu da tüketilmelidir. Göz sağlığı için yeşil yapraklı sebzelerde tüketilmelidir. Laha ve ıspanak gibi. Bunlar, lutein, zeaksantin, çinko ve vitamin E ve C gibi önemli vitamin ve minerallerin tümünü içerir. Brokoli ve brüksel lahanası gibi diğer yeşil sebzeler ayrıca çok sayıda lutein ve zeaksantin içerir.
İstiridye, Selenyum ve Çinko nun mükemmel bir kaynağıdır. Selenyum gözlerindeki mercekler için faydalıdır ve Çinko ile birlikte glokom gelişme şansınızı önemli ölçüde azaltabilir.
Göz sağlığı için vejetaryen besinler
Portakal, greyfurt, limon, papaya ve bütün meyveler, üst düzey bir antioksidan C vitamini bakımından zengin olup, katarakt ve maküla dejenerasyonu riskinizi azaltmaya yardımcı olur.Badem, ceviz, fıstık, E vitamini bakımın dan zengindir ve bunları tüketerek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Pancar yaprağı
Brüksel lahanası
süs lahanası
ıspanak
Kara lahana
Şalgam
Göz sağlığı için beslenme önerileri
Aşırı kilolu olmak , yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı ve kontrolsüz şeker hastalığı gözlerdeki kan damarlarına zarar verebilir ve görme kaybı da dahil olmak üzerebir çok göz problemleri riskini artırabilir. Çeşitli gıdaları içeren dengeli bir yemek planı olası göz sorunlarını ekarte edebilir. Normal fiziksel aktivite, sigarayı bırakma, gibi eylemlerin de göz sağlığınızı koruyaccağını da unutmayın. Genel olarak, günlük beslenme planınızda bol miktarda sebze, meyve, kepekli tahıl ve yağlı balık içeren besin kaynaklarından besinlerinizi almak en iyisidir.Bazı antioksidan vitaminleri de göz sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. C vitamini, katarakt gelişme riskini düşürebilir ve diğer besinlerle birleştiğinde, yaşla ilişkili maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatabilir. E vitamini gözleri sağlıklı dokuları etkileyen serbest radikallerden korur. Ve A vitamini göz yüzeyini (kornea) korur ve bunun yanında maküler dejenerasyona bağlı görme kaybı riskini de azaltır.
Narenciye meyveleri , göz sağlığı için en iyi vitaminlerden biri olan C vitamini ve ayrıca diğer antioksidanlar açısından yüksektir . Bu antioksidanların yaşla ilişkili göz problemlerinin ilerlemesinin yavaşlamasında bir rol oynadığına dair kanıtlar bulunmaktadır. Kivi, C vitamininin en yüksek meyve kaynağıdır. Yumurta göz sağlığı için gerçekten iyidir. Bir yumurta sarısı lütein ve zeaksantin artı çinkonun asal bir kaynağıdır ve aynı zamanda maküler dejenerasyon ve yaşlanmayla ilgili görme kaybı riskini azaltmaya yardımcı olur. Badem E vitamini nin en iyi kaynağıdır. Gözlerin dejenerasyonunu yavaşlatır ve göz sağlığını geliştirir.
Diyetinize somon, sardalya, ton balığı veya uskumru gibi balıkları dahil etmek , genel göz sağlığını geliştirme kabiliyetine sahiptir. Balık, kataraktlara, kuru göz sendromuna ve hatta maküler dejenerasyona karşı koruyabilen omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. En önemlisi, bu yağ asitleri görme gelişimine ve retinanın sağlığına katkıda bulunur. Patates ve havuç , A vitamini için mükemmel bir kaynaktır. C vitamini , göz korneasında bulunan kolajen gibi bağ dokuları oluşturmak için önemlidir.E Vitamini , bir antioksidandır ve gözün oksidatif hasarından korunmasında önemlidir.A vitamini gece körlüğüne ve kuru gözlere karşı korur. Yeşil çay, anti-inflamatuar ve antioksidan bakımından yüksektir. Günde 1 bardak yeşil çay içerek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Badem, ayçiçeği çekirdeği ve ceviz gibi fındık ve tohumların tamamı E vitamini için iyi bir kaynaktır. E vitamini, katarakt ve maküler dejenerasyona karşı mükemmel bir antioksidan görevi görebilir. Ayrıca, C vitamini ve E vitamini gibi diğer güçlü antioksidanlarla kombine edildiğinde, A vitamini, maküler dejenerasyonun önlenmesinde rol oynama potansiyeline sahiptir. Üstelik antioksidanlar, glokoma, katarakt ya da başka türlü görme bozukluğuna sahip olma riskinizi azaltır.