Uzman SühaN
Administrator
Göz sağlığı için beslenme önerileri
Çoğu insan, kanser ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarının önlenmesinde vitamin ve beslenme nin rolünün farkındadır. Ancak pek çok insan, çoğu kronik göz hastalığının yediğimiz yiyeceklerle ilgili olduğunu bilmez. Gözlerimiz, vücudumuzun diğer kısımlarının yaptığı gibi, iyi beslenmeden yararlanır.
Küçük olmasına rağmen, göz karmaşık bir organdır. Net vizyonu sağlamak için göz içindeki tüm yapılar ışığı yakalamak, odaklamaya ve görsel bir görüntü oluşturmak için mesajları beyne geri iletmek için düzgün çalışmalıdır. Doğduğumuzda gözlerimiz sadece 1,6 ila 1,7 santimetre çapındadır. Yaşamın ilk üç yılı boyunca, gözler hızla büyür ve 13 yaşına kadar tam boyutlarına ulaşırlar. Sadece nesneleri değil, derinlik, renk, boyut ve ayrıntıyı da görmenizi sağlar. Göz, ışığı retina üzerine kırarak ve odaklayarak çalışır. Işık retinaya çarptığında gece görüşünden sorumlu milyonlarca rhodopsin içeren çubuklar ışığı beyine gönderilen elektriksel uyarılara dönüştürür.
Beyin daha sonra optik sinirlerden aldığı şeyleri çevirir, böylece gördüğümüz şeyi anlayabiliriz. Retinada ayrıca iyodopsin içeren milyonlarca koni bulunur ve parlak ışık görüş ve renk algılaması için kullanılır.Gözün karmaşık anatomisi, ışık kırılmasına izin verir, gözün şeklini muhafaza eder, ışığı elektriksel dürtülere dönüştürür.
Belenme ve göz sağlığı
Gözler çeşitli şekillerde vücuda bağlanırlar. Bu nedenle vücudunuzun sağlığı gözlerinizi etkileyebilir. Beslenme, vücudun büyümesi ve onarımı için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini elde etmek için yiyecekleri sindirdiği bir süreçtir.Doğru miktarda besleyici sağlayan gıdalar ve takviyeleri düzenli egzersiz ile birlikte kullanmak, göz sağlığına kavuşmanın en iyi yoludur. Bazı vitaminler ve mineraller katarakt büyümesini yavaşlatabilir ve sizi glokom ve yaşla ilişkili maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarına karşı koruyabilir
Göz sağlığı için nasıl beslenmeli ?
Antioksidanlar kalp ve bağışıklık sistemini etkileyen birçok hastalığın yanı sıra gözleri de önlemeye yardımcı olurlar. Antioksidanlar arasında C vitamini, E vitamini ve A vitamini bulunur. Bu antioksidanlar yaşla ilişkili maküler dejenerasyon ve diğer göz hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir ve katarakt büyümesini yavaşlatabilir.Meyve ve sebzeler, antioksidanların iyi kaynaklarıdır, yüksek pigmentli olanlar daha yüksek bir konsantrasyona sahiptir. Bu yüzden meyve ve sebze alırken renk yoğunluğu olanları tercih edin(Koyu renkli ) Çiğ meyve ve sebzelerde antioksidanlar daha fazla bulunur, ancak pişirme, konserve, kurutma ve dondurma işlemlerinde kaybolurlar.Bu yüzden taze tüketim önemli.
Antioksidanlar - A vitamini
Vitamin A, et ve yumurta dahil olmak üzere hayvanlardan elde edilen gıdalarda ve ayrıca havuç ve ıspanak gibi sebze ve meyvelerde bulunan bir antioksidandır. Çoğu süt türü de A vitamini ile pekiştirilir.A vitamini, retinanın düzgün işleyişi için gereklidir. Ayrıca, gözün aydınlatma değişikliklerine uyum sağlamasına yardım ederek gece körlüğünü önlemeye yardımcı olur
Antioksidanlar - C vitamini
C vitamini her şeyi yapar. Kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir, bağışıklık sisteminizi iyi durumda tutar, dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutar ve birçok hastalık riskini azaltır.C vitamini yaşa bağlı maküler dejenerasyon katarakt oluşumunu yavaşlatan bir başka antioksidandır. C vitamini, yalnızca turunçgil meyvelerinde değil yeşil biber, çilek, brokoli ve tatlı patateslerde de bulunur.
Antioksidanlar - E Vitamini
Göz bakımı için, E vitamini katarakt büyümesinin yavaşlamasıyla ilişkilendirilmiştir. E vitamininin en iyi kaynakları fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıl gibi kuvvetlendirilmiş ürünlerdir.
Doğru gıdaları tüketmek, göz sağlığını korumak için şarttır. Bu antioksidanlar gözlerimizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.Selenyum ve Çinko, oksidasyon sürecine yardımcı olan iki önemli mineraldir. Göz hastalıklarının önlenmesinde antioksidanlara yardımcı olur.Çinko, peynir, yoğurt, kırmızı et, ve belirli güçlendirilmiş tahıllarda bulunur. Selenyum ceviz, zenginleştirilmiş ekmeki pirinç, makarna peynirlerde bulunur. Antioksidanlarda olduğu gibi, bu minerallerin çok fazla alınması problemlere neden olabilir.
Küçük olmasına rağmen, göz karmaşık bir organdır. Net vizyonu sağlamak için göz içindeki tüm yapılar ışığı yakalamak, odaklamaya ve görsel bir görüntü oluşturmak için mesajları beyne geri iletmek için düzgün çalışmalıdır. Doğduğumuzda gözlerimiz sadece 1,6 ila 1,7 santimetre çapındadır. Yaşamın ilk üç yılı boyunca, gözler hızla büyür ve 13 yaşına kadar tam boyutlarına ulaşırlar. Sadece nesneleri değil, derinlik, renk, boyut ve ayrıntıyı da görmenizi sağlar. Göz, ışığı retina üzerine kırarak ve odaklayarak çalışır. Işık retinaya çarptığında gece görüşünden sorumlu milyonlarca rhodopsin içeren çubuklar ışığı beyine gönderilen elektriksel uyarılara dönüştürür.
Beyin daha sonra optik sinirlerden aldığı şeyleri çevirir, böylece gördüğümüz şeyi anlayabiliriz. Retinada ayrıca iyodopsin içeren milyonlarca koni bulunur ve parlak ışık görüş ve renk algılaması için kullanılır.Gözün karmaşık anatomisi, ışık kırılmasına izin verir, gözün şeklini muhafaza eder, ışığı elektriksel dürtülere dönüştürür.
Belenme ve göz sağlığı
Gözler çeşitli şekillerde vücuda bağlanırlar. Bu nedenle vücudunuzun sağlığı gözlerinizi etkileyebilir. Beslenme, vücudun büyümesi ve onarımı için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini elde etmek için yiyecekleri sindirdiği bir süreçtir.Doğru miktarda besleyici sağlayan gıdalar ve takviyeleri düzenli egzersiz ile birlikte kullanmak, göz sağlığına kavuşmanın en iyi yoludur. Bazı vitaminler ve mineraller katarakt büyümesini yavaşlatabilir ve sizi glokom ve yaşla ilişkili maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarına karşı koruyabilir
Göz sağlığı için nasıl beslenmeli ?
Antioksidanlar kalp ve bağışıklık sistemini etkileyen birçok hastalığın yanı sıra gözleri de önlemeye yardımcı olurlar. Antioksidanlar arasında C vitamini, E vitamini ve A vitamini bulunur. Bu antioksidanlar yaşla ilişkili maküler dejenerasyon ve diğer göz hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir ve katarakt büyümesini yavaşlatabilir.Meyve ve sebzeler, antioksidanların iyi kaynaklarıdır, yüksek pigmentli olanlar daha yüksek bir konsantrasyona sahiptir. Bu yüzden meyve ve sebze alırken renk yoğunluğu olanları tercih edin(Koyu renkli ) Çiğ meyve ve sebzelerde antioksidanlar daha fazla bulunur, ancak pişirme, konserve, kurutma ve dondurma işlemlerinde kaybolurlar.Bu yüzden taze tüketim önemli.
Antioksidanlar - A vitamini
Vitamin A, et ve yumurta dahil olmak üzere hayvanlardan elde edilen gıdalarda ve ayrıca havuç ve ıspanak gibi sebze ve meyvelerde bulunan bir antioksidandır. Çoğu süt türü de A vitamini ile pekiştirilir.A vitamini, retinanın düzgün işleyişi için gereklidir. Ayrıca, gözün aydınlatma değişikliklerine uyum sağlamasına yardım ederek gece körlüğünü önlemeye yardımcı olur
Antioksidanlar - C vitamini
C vitamini her şeyi yapar. Kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir, bağışıklık sisteminizi iyi durumda tutar, dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutar ve birçok hastalık riskini azaltır.C vitamini yaşa bağlı maküler dejenerasyon katarakt oluşumunu yavaşlatan bir başka antioksidandır. C vitamini, yalnızca turunçgil meyvelerinde değil yeşil biber, çilek, brokoli ve tatlı patateslerde de bulunur.
Antioksidanlar - E Vitamini
Göz bakımı için, E vitamini katarakt büyümesinin yavaşlamasıyla ilişkilendirilmiştir. E vitamininin en iyi kaynakları fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıl gibi kuvvetlendirilmiş ürünlerdir.
Doğru gıdaları tüketmek, göz sağlığını korumak için şarttır. Bu antioksidanlar gözlerimizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.Selenyum ve Çinko, oksidasyon sürecine yardımcı olan iki önemli mineraldir. Göz hastalıklarının önlenmesinde antioksidanlara yardımcı olur.Çinko, peynir, yoğurt, kırmızı et, ve belirli güçlendirilmiş tahıllarda bulunur. Selenyum ceviz, zenginleştirilmiş ekmeki pirinç, makarna peynirlerde bulunur. Antioksidanlarda olduğu gibi, bu minerallerin çok fazla alınması problemlere neden olabilir.