Göz Kapağı Tümörleri Nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Göz Kapağı Tümörleri Nelerdir?
Tümör, kitle anlamına gelen bir terimdir. Halk arasında tümör denince ilke akla gelen kanserdir. Ancak tümör daha geniş kapsamlı bir tabir olup iyi huylu kitleleri de içerir. Göz bölgesinde iyi huylu kitlelere çok sık rastlanır. Bunların bazıları kesin tanı için bazıları da estetik kaygılarla çıkarılırlar.




Bazısı ise takibe bırakılabilir. Fakat kötü huylu bir tümörden şüpheleniliyorsa estetik kaygıların ikinci plana bırakılarak tedavi planının yapılması gerekir. Göz kanserleri tedavileri tümörün tipine ve yerine göre değişir. Bazı göz tümörleri tedavi gerektirmez. Diğer bazıları tıbbi veya radyasyon tedavisine alınır. Tümör gözü tahrip edecekse cerrahi çıkarılması önerilir.

5.jpg








Çocuklardaki Göz Tümörleri

Bebeklerde en sık ve önemli göz tümörü Retinoblastomdur.
Retinoblastom çocukluk çağının en yaygın kötü huylu tümörüdür. Genetik geçişi söz konusu olup, ailevi ve sporadik olabilir. Göz bebeğinde; beyaz pupilla (lökokori) kızarıklık, gözde kayma gibi belirtilerle karşımıza çıkabilir. Her iki cinste rastlanabilir. Vakaların çoğunluğu üç yaşından önce belirginleşir. Tümör irsi (kalıtsal) olabilir veya olmayabilir. Hastalık farklı belirtiler ile ortaya çıkar. Şaşılık şeklinde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle şaşılık şikayeti olan çocukların vakit geçirmeden göz hastalıkları uzmanına muayene ettirilmesi şarttır. İhmal edilmiş vakalarda göz etrafı dokularında şişme, gözün öne doğru şişmesi şeklinde de belirtiler izlenebilir.

Göz Kapağı Tümörleri

Cilt tümörlerinin göz kapağında oluşanlarıdır. Tümör çıkarılırken göz kapağının da bir bölümünün ya da tamamının çıkarılması gerekebileceğinden amaç tümör tedavisi ile birlikte çok göz fonksiyonlarının bozulmaması için göz kapağının yeniden oluşturulmasıdır. Bu amaçla çevre dokular ya da sağlam göz kapağından parça kullanılabilir. Genellikle lokal anestezi altında yapılır ve gözün bir süre kapalı kalmasını gerekir.

Epitelyal Tümörler (İyi huylu)
Premalin Tümörler
Malin Tümörler
Glandular Tümörler
Nevüs ve Melanom
Vasküler Tümörler
Ksanthomatöz Tümörler
İnflamatuar Lezyonlar
 
Geri
Üst