Göz enfeksiyonuna ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Göz enfeksiyonuna ne iyi gelir ?
Göz enfeksiyonu yaygın bir rahatsızlıktır. Göz enfeksiyonuna maruz kalmak bir çok durumdan kaynakalanabilir. Göz enfeksiyonu geliştirdiğinizde bu durum sizi oldukça rahatsız edebilir. Bir göz enfeksiyonu en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Bir göz enfeksiyonu herhangi birinin başına gelebilir ve göz küresinin yanı sıra iç veya dış göz kapağı da dahil olmak üzere gözün herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Araştırmalar, kontakt lens kullanan insanların göz enfeksiyonlarına daha yatkın olduklarını, ancak hiç temas etmeyenlerin bakteriyel, viral veya fungal enfeksiyonlara maruz kalabileceğini veya gözlerinde tahrişe ve hasara neden olabilecek yabancı bir cisiminde göz enfeksiyonuna neden olabileceğini gösteriyor.Göz enfeksiyonları zararlı mikroorganizmalar bakteri, mantar ve virüsler göz küresinin veya çevresinin herhangi bir bölümünü istila ettiğinde meydana gelir. Bu, gözün temiz ön yüzeyini (kornea) ve dış göz ve iç göz kapaklarını (konjonktiva) kaplayan ince, nemli zarı içerir. Göz enfeksiyonu şişlik, ağrı,kaşıntı,batma hissi,sulanma,ışık hassasiyeti yapabilir. Durumunuzu kendi kendinize teşhis etmeye çalışmak, etkili tedaviyi geciktirebilir ve potansiyel olarak görüşünüze zarar verebilir. Göz enfeksiyonuna iyi gelen ilaçlar antibiyotik göz damlaları, merhemler dir. Tabi uygulanan tedavi altta yatan nedene bağlıdır. Bu makalemizde göz enfeksiyonlarının nedenleri, göz enfeksiyonun belirtisi, göz enfeksiyonun tedavisi ele alınacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.





göz enfeksiyonu nasıl olur.jpg





Göz kapağınız şişmiş mi? Bir gözün köşesinde akıntı var mı? Gözünüzü her kapattığınızda gözünüz ağrıyor mu? Bu sorulardan herhangi birine evet cevabı verdiyseniz, büyük olasılıkla bir göz enfeksiyonu geliştirmişsinizdir. Gözlerinden herhangi biri kaşıntılı ya da pembe bir gölgeye dönüşmüşse, enfeksiyon olasılığı ihmal edilemez.Enfeksiyon durumunda gözlerden birinde veya her ikisinde semptom gelişebilir. Göz enfeksiyonu oldukça yaygındır ve herhangi bir yaş ve cinsiyetten herhangi birini etkileyebilir. Göz enfeksiyonunun tedavisi esas olarak enfeksiyonun nedenlerine bağlıdır. İşte göz enfeksiyonlarını doğal olarak tedavi etmenin yolları.


Göz enfeksiyonu Belirti ve bulgular




Gözleriniz tuhaf gelebilir ve aşağıdaki gibi sorunlar yaşayabilirsiniz:

Ağrı
rahatsızlık
Kaşıntı
Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığınızda tahriş veya acı
Gözlerde yanma
Göz kapaklarının veya kirpiklerin içinde veya çevresinde küçük ve ağrılı topaklar
Şişmiş göz kapakları

Bu işaretleri de görebilirsiniz:

Gözleriniz şişmiş veya kırmızı olabilir.
Gözlerinizin beyazında pembe bir ton geliştirebilirsiniz.
Bir veya iki gözünüzden sarımsı veya yeşilimsi akıntı olabilir.
Kirpikleriniz veya göz kapaklarınız sabahları etrafını saran kabuklu bir maddeye sahip olabilir.





göz enfeksiyonuna iyi gelen ilaçlar.jpg





Göz Enfeksiyonlarının Tipleri ve Nedenleri



En sık görülen göz enfeksiyonu tipleri ve bunların nedenleri şunlardır:

Pembe Göz Veya Konjonktivit - Bu gözlerinizin konjonktiva enfeksiyonudur, bu pembe görünme eğilimindedir. Genellikle bir bakteri veya virüs neden olur, ancak bazen alerjik bir reaksiyon veya tahriş edici de olabilir.

Keratit - Bu, kontakt lens kullanan kişilerde görülen yaygın bir enfeksiyondur. Korneayı etkiler ve bakteri, virüs veya diğer parazitlerden kaynaklanabilir.

Arpacık - Göz kapağınızın altında veya kirpiklerin dibinde ağrılı kırmızı yumrular gibi görünebilir. Göz kapağındaki veya kirpiklerindeki enfekte bir yağ bezinin bir sonucudur.

Mantar Enfeksiyonları - Mantar göz enfeksiyonları oldukça nadir olsa da, ortaya çıktıklarında tehlikeli olabilirler. . Mantar enfeksiyonları, kontakt lens kullanan kişilerde iyi bir şekilde temizlemeden de oluşabilir.

Üveit - Bu enfeksiyon gözünüzün orta tabakasını etkiler, yani uvea. Bazı durumlarda, bu tür enfeksiyonlar lupus veya romatoid artrit gibi enflamatuar hastalıklarla bağlantılıdır.
Bazı faktörler ayrıca göz enfeksiyonlarına yakalanma riskinizi artırabilir.



göz enfeksiyonunun belirtileri nelerdir.jpg





Göz enfeksiyonu ne geçirir ? Neyse ki, en yaygın bakteriyel göz enfeksiyonları, özellikle reçeteli antibiyotik göz damlası veya merhemler ve kompreslerle tedavi edilebilir.Birçok yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden düzelir. Şiddetli viral göz enfeksiyonlarında, antiviral göz damlası verilebilir. Bazı viral göz enfeksiyonları, ilgili iltihabı azaltmak için steroid göz damlasının dikkatlice uygulanmasını gerektirir.Göz enfeksiyonunuzun altta yatan nedenine bağlı olarak doktorunuz ayrıca ağızdan alınan antibiyotikler veya antiviral ilaçlar da önerebilir. Bal, göz enfeksiyonları için en etkili tedavilerden biridir . Doğal bir göz damlası olarak kullanmak için bir tatlı kaşığı ham bala bir miktar göz damlası ilave edip karıştırın ve bu karışımla gözlerinizi temizleyin. Daha sonra bir dakika sonra bu karışımı gözünüzden temizleyin.



Göz enfeksiyonu bebeklerde de görülebilir. Peki bebeklerde göz enfeksiyonu nasıl geçer ? Bebeğinizin gözlerine bir ila iki damla anne sütü damlatın.Yenidoğan konjonktiviti için bunu günde 2-3 kez yapabilirsiniz.Birçok yenidoğan konjonktivit gibi göz enfeksiyonlarından muzdariptir. Anne sütünün (kolostrum) verilmesi yenidoğan konjonktivitini önlemek ve yönetmek için kanıtlanmış bir yöntemdir . Göz enfeksiyonu geçiren yetişkinler çay ağacı yağı kullanabilir ancak hekime danışmadan lütfen önerilerimizi uygulamayınız. Çay ağacı, kekik, nane ve biberiye esansiyel yağlarının antimikrobiyal doğası, göz enfeksiyonlarına neden olan mikroplarla savaşmaya yardımcı olabilir.



Göz enfeksiyonuna ne iyi gelir evde ?



Yeşil çay ekstresi, göz enfeksiyonlarının tetiklediği ana semptomlardan biri olan oküler iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilir. Yeşil çay poşetlerini sıcak suya batırın soonrada bu poşetleri ılıtarak gözlerinizin üzerine gözleriniz kapalıyken yerleştirin.Balın antiinflamatuar ve antimikrobiyal doğası, keratokonjonktivit gibi göz enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olabilir. Zerdeçal etkin bileşeni kurkumin. Bu bileşik, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ile konjonktivit gibi göz enfeksiyonları semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Zeredeçalı sıcak suya ekleyin karıştırın soğtun. Sonra temiz bir bez yardımıyla gözlerinizi bu karışımla temizleyin. Gözünüze zerdeçal tozu kaçmamasına dikkat edin.



Elma sirkesi tarafından sergilenen antimikrobiyal özellikler, göz enfeksiyonlarına neden olan mikroplarla mücadelede oldukça etkili olabilir. Organik elma sirkesi kullanılmalıdır. Elma sirkesi su ile seyreltilmelidir. Gözünüzün içine elma sirkesi asla temaz etmesin. Limon suyu alerjiler nedeniyle göz enfeksiyonu geçirenler için mükemmel bir çözümdür. Bunun için limonun antienflamatuar ve antioksidan yapısı sorumlu olabilir. Tuzlu suyun antiseptik doğası göz enfeksiyonlarına karşı savaşmaya yardımcı olarak iyileşmenizi hızlandırır . Aloe vera, göz enfeksiyonlarıyla ilişkili iltihaplanma ve şişlik semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek etanol ve etil asetat gibi bileşikler içerir. Beslenme yetersizlikleri de sizi göz enfeksiyonlarına yatkınlaştırabilir. C, E ve A vitaminleri oküler sağlığın teşviki için faydalıdır . Gözlerinizdeki oksidatif hasarı önleyebilir ve ayrıca enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olabilir.



Antioksidan bakımından zengin yiyecekler gözlerinize faydalıdır. Ayrıca, C vitamini, omega-3 yağ asitleri, lutein, çinko ve E vitamini gibi besinlerin yaşa bağlı görme problemlerini önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.Zengin bir C vitamini kaynağı olan Hint bektaşi üzümü (amla), katarakt gibi görsel sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Somon, ton balığı ve diğer benzer yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Yumurta, fındık ve fasulye gibi protein bakımından zengin yiyecekler tüketin.Gözlerinize dokunmadan önce ve sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.Gözlerinizi sürekli olarak ovalamayın veya dokunmayın.Çarşaflarınızı, yastık kılıflarınızı temiz tutun.Kişisel eşyaları başkalarıyla paylaşmayın. Verdiğimiz öneriler asla hekim tavsiyesi olmadan uygulamayın.
 
Geri
Üst