Gonal-F Nedir?Nerelerde Kullanılır?

Uzman SühaN

Administrator
Gonal-F Nedir?Nerelerde Kullanılır?
bu konu;yumurtlamaya yardımcı ilaçlar,gonal f hakkında bilgiler vermektedir



Follitropin alfa kadınlarda yumurtalıklarda daha fazla yumurta oluşmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı kısırlık tedavisinde, gebe kalmaya yardımcı olmak için kullanılır.Yumurtlaması olmayan ve klomifen sitrat'la tedaviye cevap vermemiş kadınlarda yumurtlamayı sağlamak üzere kullanılabilir.Tüpte dölleme gibi yardımla üreme teknolojilerine tabi tutulan kadınlarda bir çok folikülün gelişmesini sağlamada kullanılır.Doğurganlık tedavisi ikiz veya üçüz çocuk sahibi olma (çoğul gebelik) şansınızı arttırabilir. Gonal-F hakkında genel bilgileri konumuzda bulabilirsiniz

g-3d3.jpg


Follitropin alfa kadınlarda yumurtalıklarda daha fazla yumurta oluşmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı kısırlık tedavisinde, gebe kalmaya yardımcı olmak için kullanılır.
Follitropin alfa vücutta doğal olarak oluşan bir hormonun insan yapımı olan formudur. Bu hormon yumurtlamayı (ovülasyonu) düzenler. Follitropin alfa kadınların yumurtalıklarındaki yumurtaların çoğalmasını ve gelişimini düzenler.
Follitropin alfa aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:


  • yardımla üreme teknolojilerine tabi tutulan kadınlarda bir çok folikülün gelişmesinin sağlanması;
  • üreme hormonlarının (FSH ve LH) vücutta çok düşük düzeyde üretilmesine bağlı olarak yumurtlaması olmayan kadınlarda yumurtlamanın sağlanması;
  • hormon yetersizliği nedeniyle kısır olan erkeklerde sperm oluşumunun sağlanması;
  • yumurtlaması olmayan ve klomifen sitrat (Gonaphene, Klomen, Serophene) tedavisine cevap vermeyen kadınlarda yumurtlamanın sağlanması.
Follitropin alfa sıklıkla insan koriyonik gonadotropini (hCG) (Choragon, Pregnyl) ile birlikte kullanılır.
Follitropin alfa burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.
Gonal-F Flakon hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.
Gonal-F (Follitropin alfa) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer hamileyseniz bu ilacı kullanmayınız. Follitropin alfa kullanmaya başlamadan önce doktorunuz hamile olmadığınızdan emin olabilmek için size hamilelik testi yaptırabilir.
Follitropin alfa erken menapoza girmiş kadınlarda veya andropoza girmiş erkeklerde etkili değildir.
Eğer Follitropin alfa’yı hamile kalmak için kullanıyorsanız belirli bir dönemde günlük olarak seks yapmanız gerekebilir. Tedavinin başarılı olabilmesi için doz planlaması ile seksin zamanlaması çok önemlidir.
Eğer polikistik over sendromu* veya astım hastalığınız varsa ya da önceden geçirilmiş veya şu an mevcut felç veya kan pıhtılaşması öykünüz varsa; bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.
( *polikistik over sendromu: Yumurtalıklarda çok sayıda kist bulunması.)
Follitropin alfa kullanımı sırasında bebek emzirmeyiniz.
Eğer mide veya göğüs bölgesinde sıvı toplanması belirtileri olan; alt karın bölgesinde ciddi ağrı, bulantı, kusma, ishal, karında şişkinlik, nefes darlığı hissi, şişlik veya kilo alma ya da normalden az idrar yapma durumlarından herhangi birine sahipseniz seks yapmaktan kaçınınız ve hemen doktorunuza başvurunuz.
Doğurganlık tedavisi ikiz veya üçüz çocuk sahibi olma (çoğul gebelik) şansınızı arttırabilir. Bu tür hamilelikler hem anne hem de bebek için yüksek riskli hamileliklerdir. Bu tür hamileliklerin riskleri ve kendi yapmanız gerekenler ile ilgili doktorunuza danışmalısınız.
Gonal-F (Follitropin alfa) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Follitropin alfa erken menapoza girmiş kadınlarda etkili değildir (yumurtalıkların yumurta üretemediği dönem).
Follitropin alfa andropoza girmiş erkeklerde etkili değildir (testislerin sperm üretemediği dönem).
Bu ilaç; normal bir gebeliğin imkansız olduğu, erken adetten kesilme (erken menapoz), cinsel organlarda yapısal bozukluk veya rahimin spesifik tümörleri gibi durumların varlığında kullanılmamalıdır.
Eğer Follitropin alfa’ya ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa, hamileyseniz veya aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

  • yumurtalık, meme veya rahim kanseri;
  • nedeni bilinmeyen jinekolojik kanama;
  • geri dönüşümsüz testis hasarı;
  • polikistik over sendromu’na* bağlı olmayan yumurtalık büyümesi veya kist;
  • hipofiz bezi tümörü;
  • hipotalamus tümörü.
( *polikistik over sendromu: Yumurtalıklarda çok sayıda kist bulunması.)
Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz ilacı güvenli şekilde kullanabileceğinize emin olmak için doktorunuza bildiriniz:

  • astım;
  • önceden geçirilmiş veya şu an mevcut felç veya kan pıhtılaşması öyküsü;
  • polikistik over sendromu.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Gonal-F (Follitropin alfa) Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi X. Follitropin alfa anne karnındaki bebeğe zarar verebilir ya da doğum kusurlarına sebep olabilir. Eğer zaten hamileyseniz bu ilacı kullanmayınız. Follitropin alfa almaya başlamadan önce doktorunuz hamile olmadığınızdan emin olabilmek için size hamilelik testi yaptırabilir. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız hemen doktorunuza bildiriniz.
Doğurganlık tedavisi ikiz veya üçüz çocuk sahibi olma (çoğul gebelik) şansınızı arttırabilir. Bu tür hamilelikler hem anne hem de bebek için yüksek riskli hamileliklerdir. Bu tür hamileliklerin riskleri konusundaki çekinceleriniz ve kendi yapmanız gerekenler ile ilgili doktorunuza danışmalısınız.
Follitropin alfa’nın anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Follitropin alfa kullanırken bebeğinizi emzirmeyiniz.
Araç ve Makine Kullanırken Gonal-F (Follitropin alfa) Kullanabilir miyim?

Bu ilacın araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkileri bilinmemektedir. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.
Gonal-F (Follitropin alfa) Nasıl Kullanılır?

Follitropin alfa kullanımınız süresince doktor kontrolü altında olmalısınız.
Bu ilaç deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanır. İlacınızı evde nasıl kullanabileceğiniz doktorunuz veya eczacınız tarafından size gösterilecektir. Eğer enjeksiyonu nasıl uygulayacağınızı ve kullanılmış şırınga ve iğneleri nasıl atmanız gerektiğini tamamiyle anlamadıysanız, tam olarak öğrenene kadar ilacı kendiniz uygulamayınız ve doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Bu ilaç güvenli ve etkili kullanım için hasta kullanma talimatı ile birlikte gelir. Buradaki direktiflere dikkatlice uyunuz. Eğer ilacın kullanımı ile ilgili anlamadığınız bir konu olursa doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
En iyi sonuçları alabilmeniz için doktorunuz zaman zaman ilacınızın dozunu değiştirebilir.
Şırınga veya enjeksiyon kalemini yalnızca ilacı kendinize uygulamaya hazır olduğunuzda hazırlayınız. Eğer ilaç hazırlandıktan sonra bulanık görünüyorsa veya içinde parçacıklar varsa bu ilacı kullanmayınız. Yeni bir reçete yazması için doktorunuza başvurunuz.
Tek kullanımlık iğne ve şırıngaları yalnızca bir kez kullanınız. Kullanılmış iğne ve şırıngaları koruyucu paketle birlikte atınız (iğne ve şırıngaları nasıl atmanız gerektiği bilgisini ve koruyucu paketleri eczanenizden edinebilirsiniz). Bu paketleri çocukların ve hayvanların ulaşamayacağı yerlerde tutunuz.
Eğer Follitropin alfa’yı hamile kalmak için kullanıyorsanız, birbirini takip eden birkaç gün boyunca günlük olarak seks yapmanız gerekebilir. Tedavinin başarılı olabilmesi için doz planlaması ile seksin zamanlaması çok önemlidir.
Bu ilacın durumunuzu iyileştirdiğinden emin olabilmek için sık sık kan tahlili yaptırmanız gerekebilir. Ultrason kontrolleri de gerekli olabilir. Ayrıca erkek hastalarda belirli aralıklarla sperm analizi yapılması gerekebilir. Doktorunuz ile olan randevularınızı ihmal etmeyiniz.
Sizinle aynı belirtilere ve sorunlara sahip olsa dahi bu ilacı başka kişilerle paylaşmayınız.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Follitropin alfa’nın bir dozunu almayı unutursanız yapmanız gerekenleri öğrenmek için doktorunuzu arayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Acil servise başvurunuz.
Gonal-F (Follitropin alfa) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Yiyecek, içecek veya aktiviteler ile ilgili kısıtlamalar konusunda doktorunuzun direktiflerine uyunuz.
Gonal-F’nin (Follitropin alfa) Yan Etkileri

Bu ilacı kullanan bazı kadınlarda mide veya göğüs bölgesinde ani sıvı toplanması meydana gelmiştir. Bu durum yumurtalıkların aşırı uyarılması (OHSS) olarak adlandırılır ve hayati tehlike yaratabilir. Eğer OHSS belirtileri olan aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz seks yapmaktan kaçınınız ve hemen doktorunuzu arayınız:

  • alt karın bölgesinde aşırı ağrı;
  • mide bulantısı, kusma, ishal, karında şişkinlik;
  • nefes darlığı hissi;
  • ellerde veya bacaklarda şişlik;
  • kilo alımı;
  • normalden az idrar yapma.
Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil servise başvurunuz: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.
Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

  • baş ağrısı;
  • hafif mide bulantısı, kusma, ishal;
  • karında kramplar, şişkinlik;
  • göğüslerde büyüme;
  • akne (sivilce);
  • kilo artışı;
  • hafif cilt döküntüsü (kızarıklık, kabarcık, vb.);
  • enjeksiyonun yapıldığı yerde hafif ağrı, kızarıklık, morarma veya tahriş.
Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Gonal-F (Follitropin alfa) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Gonal-F (Follitropin alfa) ile etkileşebilecek birçok farklı ilaç olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz satılan ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Gonal-F’yi (Follitropin alfa) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı 25 derecenin altındaki oda sıcaklığında, orjinal ambalajı içerisinde saklayınız.
Eğer ilaç hazırlandıktan sonra bulanık görünüyorsa veya içinde parçacıklar varsa bu ilacı kullanmayınız. Yeni bir reçete yazması için doktorunuza başvurunuz.
Son kullanma tarihi geçen ilacı kullanmayınız, atınız.
 
Etken maddesi olan follitropin alfa hamsterlardan yani farelerden üretilen bir hormondur. Bilginiz olsun. Kaynaksız atıyor diye düşünmemeniz açısından Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Prof Dr Seyfullah Aslan’ın İleri İlaç Teknolojisinin İlahi Yaratılış Bilgileri Kapsamında Yorumlama Gayreti isimli çalışmasını inceleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst