Göbek fıtığı nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Göbek fıtığı nedenleri ve tedavisi
Göbek fıtıkları göbek çukuru içinden veya hemen yakınından çıkar ve bir fındık büyüklüğünden-portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir. Göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülür ve en sık hamilelik sırasında hasta tarafından fark edilir. Normalde içeri doğru olması gereken göbek çukuru, dışarı doğru bombeleşmiştir. Hamilelik bitiminde bazı kişilerde göbek fıtığı kaybolabilir. Gebeliğin sonlanmasına rağmen fıtık devam ediyorsa, tedavisi gerekir.



Göbekte fıtığın çıktığı açıklık bölgesi doğumsal bir zayıf noktadır. Göbek fıtığının çıktığı yer, bebek anne karnındayken, anne ile arasındaki kan akımını sağlayan kordonun bebek karın duvarına girdiği yerdir. Doğumdan sonraki bir kaç gün içinde kordon güdüğü düşer -göbek bağının düşmesi- biçiminde adlandırılır.












Bu bölge tamamen kapanır; buranın tam kapanmaması sonucu çocuklarda göbek fıtıkları, kapandıktan sonra erişkinlik döneminde yeniden açılması sonucu erişkinin göbek fıtığı ortaya çıkar. O nedenle göbek fıtıkları da yine “doğumsal bir zayıf noktadan” çıkan fıtıklardır.


Göbek Fıtıklarının Tedavisi Nedir:

Göbek fıtıkları da kasık fıtıkları gibi karın duvarı fıtıklarındandır ve sadece ameliyat ile kapanır. Tüm karın duvarı fıtıklarını yama ile kapatmak gerekir. Ancak göbek fıtıklarında açıklık küçük olduğu için bazen yama kulanmadan da kapatma eğili olabiliyor. Bizim uygulamamız her türlü fıtığın yama ile onarıması şeklindedir.



Küçük göbek fıtıklarının yamasız, direk dikiş ile onarımı sonrası nüks görülme oranı yüksektir. Avrupa Fıtık Derneğinin tavsiyesi, tüm göbek fıtıklarında yama ile onarımın nüksleri önlemek açısından daha doğru olduğu şeklindedir. Yama ile onarılmayan göbek fıtıklarının küçük dahi olsa, zaman içinde yüksek oranlarda nüks ettiği tespit edilmiştir.


Göbek fıtıkları daha çok karın içi basıncın çok arttığı dönemlerde belirginleşir, gebelik veya aşırı kilo alma gibi. Gebelik sırasında ortaya çıkan göbek fıtıkları için, bazen sezeryan esnasında fıtığın dikiş ile onarılması denenir. Bu tür dikişle onarımlar her zaman yeni ve daha büyük fıtık oluşma riski taşır. O nedenle gebelere, sezeryan sırasında bu tür dikiş ile onarım tekniklerini önermiyoruz: Hamilelikte göbek fıtığı



Göbek fıtıkları açık ve kapalı yöntemle ameliyat edilebilir. Açık yöntemle standart yamalar kullanılırken, kapalı yöntemde mutlaka kompozit yama kullanımı gerekmektedir. Kompozit yamalar daha pahalı olduğu için ameliyat maliyetini oldukça artırır. Göbek fıtığının çapı büyüdükçe kapalı yöntemin avantajı daha belirgin olarak ortaya çıkar: büyük göbek fıtıklarında kapalı yöntem hasta için daha kolay ve konforludur.


Açık veya kapalı onarımdan sonra aynı gün veya ertesi gün hastayı evine gönderme şansı vardır. Göbek fıtıklarında yama ile onarılması halinde, nüks etme şansı yok denecek kadar azdır. Ancak buna karşılık iyi onarılmamış, yama kullanılmamış ve kez nüks etmiş göbek fıtığının onarımı zorlaşmaya başlar. Nüks etmiş göbek fıtıkları her zaman orijinal göbek fıtığından daha büyük olur.


Göbek Fıtıkları Tedavi Edilmezse Riski Nedir:


Göbek fıtıkları büyüdüğünde, artan oranda fıtık boğulması riski taşır. Diğer fıtklara göre göbek fıtıklarının boğulma riski daha fazladır. O nedenle küçük dahi olsalar göbek fıtıklarını onarmak daha doğru olacaktır. Daha önceleri, uzanınca veye elle içeri itince kaybolan fıtık, artık içeri girmiyordur. Acil bir durum olan fıtık boğulması ağrı ve bölgede kızarıklık da yapar. Acil durumlarda yeterli sağlık hizmeti bulmakta güçlük çekeceğinizi düşünüyorsanız, en ısa sürede göbek fıtığınızdan kurtulmalısınız.


Bebeklerde görülen göbek fıtıkları ile çocuk doktorları ve çocuk cerrahisi uzmanları ilgilenmektedir. Çocuk göbek fıtıkları hemen ameliyat gerektirmez. Pek çoğu çocuk 2 yaşına gelmeden önce kendiliğinden kaybolur.