Genç yasta unutkanlık psikiyatrik hastalık belirtisi mi?

elmalı kurabiye

Yeni Üye
Üye
Genç yasta unutkanlık psikiyatrik hastalık belirtisi mi?
genç yaşta unutkanlık erken yaşta unutkanlık geçici hangi hastalığın belirtisidir genç sebepleri
BU KONU SAHSEN BENİ ÇOK İLGİLENDİRİYOR ÇOK GENCİM DAHA VE UNUTKANLIK VAR. ACABA PSİKİYATRİK HASTALIK BELİRTİSİ Mİ ÖGRENELİM.......


“Genç Yaşta Unutkanlık Psikiyatrik Hastalık Belirtisi Olabilir”

“Bunama, trafik kazası, kafa travması, menenjit geçirme gibi organik nedenleri tamamen dışlarsak, unutkanlık psikiyatride yalnız başına çok sık görülen bir şey değildir” diyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Atalay, hastada çoğu kez depresyon, kaygı bozukluğu ya da başka psikolojik hastalıklar olup olmadığına baktıklarını belirtiyor.

Yrd. Doç. Dr. Atalay, "Belli bir yaştan sonra unutkanlık başlamışsa hastayı öncelikle bir nöroloğun görmesi iyi olur, çünkü yaşlanmaya bağlı bunamalar oluşabilir. Ama genç yaşlarda, yani 40-50’li yaşlardan önce kalıcı ve günlük hayatı etkileyen unutkanlıklar yaşanıyorsa; keyifsizlik, moralsizlik, konsantrasyon eksikliği, işten kaçınma hali gibi diğer belirtiler varsa, organik bir şey olma ihtimali çok daha düşüktür, kişi depresyonda olabilir ve önce bir psikiyatrist tarafından görülmelidir" dedi.

"Bunama, trafik kazası, kafa travması, menenjit geçirme gibi organik nedenleri tamamen dışlarsak, unutkanlık psikiyatride yalnız başına çok sık görülen bir şey değildir. Mutlaka başka belirtilerle birlikte olur. Çoğu kez depresyon, kaygı bozukluğu ya da başka hastalıklar vardır" diyen Dr. Atalay, bu durumla ilgili şöyle konuştu:

"Örneğin kişi travmatik bir olay yaşamış ve sonra bu olayı unutmuşsa, sadece bu olaya özgü bir unutkanlıksa yaşadığı, bu psikolojik bir hastalık olarak değerlendirilebilir. Hastalığın tanısını koymak için öncelikle hikayesini çok iyi bilmek gerekir. Travma geçiren birinde unutkanlık varsa, onu psikolojik olarak yorumlamak doğru olmaz. Ruhsal bir travma yaşayıp yaşamadığı, herhangi başka bir hastalık olup olmadığı, ailede bir öykü olup olmadığı, başka belirtilerin varlığı, depresyon durumu gibi birçok etkeni araştırmak gerekir. Her halükarda unutkanlık ciddi ve kalıcı bir biçimde devam ediyorsa, hastayı nöropsikolojik değerlendirmeden geçirmek, belki de nörolojiye yönlendirmek iyi olur."

Ruhsal Nedenlerden Kaynaklanan Unutkanlık

Unutkanlığın izole olarak tek bir hastalıkta görüldüğünü, bu hastalığın adının da “psikojenik amnezi (ruhsal nedenlerden kaynaklanan unutkanlık)” olduğunu belirten Dr. Atalay, psikojenik amnezi ve diğer unutkanlığa yol açan psikolojik sorunların tedavisini şöyle açıkladı: “Sadece psikolojik nedenlerden kaynaklanan unutkanlık, yani psikojenik amnezi ise söz konusu olan, daha çok psikolojik tedaviler uygulanması gerekir. Yani çeşitli psikoterapiler, travmanın konuşulması ve çözümlenmesine yönelik tedaviler uygulanabilir. Başka nedenlere bağlı, örneğin depresyona bağlı unutkanlıksa söz konusu olan, tedavisi depresyon tedavisidir. Yani terapi ve ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Ancak tabii ilaçların yan etkilerini de göz ardı etmemek gerekir. Kullanılan ilaçlar da unutkanlıklara yol açabilir. Örneğin kişinin unutkanlığı yok ama depresyonu varsa, kullandığı antidepresan küçük unutkanlıklar yapabilir; onu bir hastalık olarak görmemek gerekir. Bir süre sonra yoluna girer ve kalıcı bir soruna yol açmaz.”

Herhangi bir psikiyatrik hastalığa teşhis koymak için günlük işlevlerin bozulması durumunu göz önünde bulundurduklarını belirten Dr. Atalay, “Örneğin kişi kendini üzüntülü hissedebilir, bir şey yapmak istemiyor olabilir; ama bu hasta değildir bizim için. Ne zaman ki yaşadıkları, ilişkilerini etkilemeye başlar, işini gücü yapamaz hale gelir, fonksiyonları aksamaya başlar, o zaman hastalıktır. Unutkanlık da böyledir. Geçici sıkıntılar, örneğin uykusuzluk bile konsantrasyon bozukluğu yapar ve bu da unutkanlığa yol açar. Kalıcı olursa ve günlük hayatı etkilerse müdahale etmek gerekir” şeklinde konuştu.

Unutmak Bazen İyi Bir Şeydir

“Unutmak aynı zamanda bir psikolojik korunma yöntemidir” diyen Dr. Atalay sözlerini şöyle sürdürdü, “Psikojenik amnezi bir tür savunma yöntemidir. Çok ciddi travmalarda, sürekli o travmayı yaşamak, zihinsel olarak başa çıkamayacağımız bir şeydir. O yüzden onu unuturuz. Ama unutarak kalmamız da iyi bir şey değildir; onu mutlaka uygun bir şekilde hatırlamamız, yüzleşmemiz ve çözümlememiz gerekir






KAYNAK:EKOLAY
 
bende de bu problem var ve devam ediyor..ben depresyon hastasıyım ve okulda arkadaşlarımla bir olay yaşadım bunun için sıkıntıya giriyorum..kafama takmak istemiyorum ama olmuyor..stresten beynimin dengesi bozuldu sanki..davranışlarım kesildi..sosyal ilişkilerimde bozulamlar oldu.şimdi de herkes bana deli gözüyle bakıyor psikopat gözüyle bakıyor unutkan oluyorum kendimde değilim hayattan soğudum..bazen aklım yerine gelmiyor kafam karmakarışık oluyor..
 
yasım 26 ve biraydan beri unutkanlıgım var evımın num bıle unutuyorum gecmişte bir evlilik yasadım 5 yıl evlı kaldım bircok sorunları kaldıramadıgımdan ayrılmak zorunda kaldım ve sureklı beynımde bu yasanan olaylar fılm seridi gibi bana o anları hatırlatıyor calısıyorum ve unutkanlıgım ısımıde etkılıyor zaman zamn yaptıgım ıslemlerı unutuyorum psikolojık destek almaktan korkuyorum verecegı ılaclar ısımı etkılemesınden korkuyorum çunku benı hayat baglayan ailem ve en onemlısı ısım bunları unutmak ve kaybetmekten korkuyorum ilginize tesekkur edrim