Geç yumurtlama nedir ? Geç yumurtlama neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Geç yumurtlama nedir ? Geç yumurtlama neden olur ?
Yumurtlama, yumurtanın yumurtalıklardan salındığı ve fallop tüplerinden aşağıya doğru gittiği 21 günlük süredir. Sperm yumurtayı karşıladığında, döllediğinde zigot uterusa yerleşir. Sonuç olarak endometrial duvar kalınlaşır ve gebelik başlar. Bununla birlikte, bir çok durumda döllenme gerçekleşmez ve yumurta rahim zarından salınır ve bu da kadınlarda dönemlere ( adete ) yol açar. Yumurtlama ne zaman olur ? Genellikle, yumurtlama 28. günde adet döngüsü sırasında 14. Günde başlar, ancak bazen bir takım nedenlerden dolayı bu gecikebilir. Yani yumurtlama farklı zamanlarda olabilir işte buna geç yumurtlama diyoruz. Geç yumurtlama, 21 - 35. gün arasında herhangi bir yerde yumurtladığınızda gerçekleşir. Kısır olduğun anlamına gelmez. Östrojen, progesteron , luteinize edici hormon ve folikül uyarıcı hormon gibi bazı hormonların salınımı , olgun yumurtaların yumurtalıklardan salınmasına neden olan şeydir. Adet döngüleri tipik olarak 28 gündür, ancak yumurtlama 14. günde gerçekleşir. Makelemizin devamında geç yumurtlama ve adet döngüsü ile detaylı bilgiler vereceğiz, daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.











Yumurtlama kanaması nasıl oluyor ?






Geç veya gecikmiş yumurtlama, adet döngüsünüzün 21. gününden sonra meydana gelen yumurtlamadır. Yumurtlama, olgun bir yumurtanın bir yumurtalıktan salınmasıdır. Belirli hormonların aylık yükselişi ve düşüşü ile tetiklenir.Yumurtlama genellikle adet döngüsünüzün ortasında meydana gelir. Ortalama döngü yaklaşık 28 gündür , yani yumurtlama genellikle döngünüzün 14. günü civarında gerçekleşir. Bununla birlikte, daha önce belirttiğimiz gibi farklı zamanlarda da olabilir. Geç yumurtlama hormonal problemlerden ,stresten , polikistik over sendormundan, emzirmeden , ilaçlardan tirodi problemlerinden kaynaklanabilir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız aylık döngünüzü geç yumurtlama hakkında bilgi sahibi olmanız ve döngünüzde bu tür düzensizliğe neden olabilecek şeyleri bilmeniz gerekir.





Geç Yumurtlama Belirtileri Nedir?



Kadınlarda geç yumurtlama ve hamilelik belirtilerinin bazıları şunlardır:

1. Daha Fazla Vajinal Salgı

Bu salgılar genellikle belirginleşir, ve yakında yumurtlayacağınıza dair işaret verir. Akıntı çiğ yumurta akına benzer. Rahim ağzınızdaki akıntı , spermin yumurtayla buluşmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

2. Yükselmiş Bazal Vücut Sıcaklığı

Bazal vücut ısısı , dinlenirken veya uyurken varsayılan vücut ısınızdır. Yumurtlama aşamasına yakın olduğunuzda yada yumurtladığınızda bu artacaktır. Yatağınızdan çıkmadan önce sıcaklığınızı izleyin

3. Alt Karın Ağrısı

Karnınızın yan bölgelerinde veya alt kısımlarda ağrı, yumurtlamanın daha da yaklaştığının belirtileridir. Bazen bu tek taraflı ve keskin hissettirir ve diğer durumlarda yumurtlama kanaması izlenir.




Yumurtlama belirtileri nelerdir ?













Eğer tiroid hastalıkları veya PKOS gibi mevcut herhangi bir tıbbi durumunuz varsa, doktorunuz, bunun altında yatan nedenler olacağı için muhtemelen bir tedavi planı oluşturacaktır. Belirli bir neden yoksa ve hala gebe kalamıyorsanız , doktorunuz doğurganlık ilaçları reçete edebilir. Çok az uyku, uykusuzluk ve uyku yoksunluğunun hormonal seviyelerinizi karıştırdığı ve böylece yaşam kalitenizi ve yumurtlama kalitesini etkilediği bilinmektedir. Yeterince uyuduğunuzdan emin olun, sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın.



Yumurtlama saati hesaplama ; Aylık döngüsü 28 gün olan kadınlar için yumurtlama 14 gün civarında gerçekleşir . Bu nedenle düzenli bir döngünüz varsa, yumurtlama bir sonraki döneme yaklaşık 14 gün kala gerçekleşecektir. Bu, düzenli bir döngüye sahip kadınların dönemlerini takip etmelerini ve yumurtlamanın ne zaman olacağını bilmelerini kolaylaştırır. Hamile kalmaya çalışıyorsanız, yumurtladığınız gün ve 5 gün önce hamile kalmanız muhtemeldir.Bunun nednei spermin rahimde 3-5 gün yaşamasıdır. Hamile kalmak için yumurtlamadan bir kaç gün önce ve yumurtlama gününde ilişkide bulunun.Yumurtlama, döngünün 21. gününden sonra herhangi bir zamanda gerçekleşirse, genellikle geç olduğu kabul edilir.



Yumurtlama takibi nedir ? Yumurtlama takibi nasıl yapılır ?











Gecikmiş yumurtlama için birçok neden vardır. İşte en yaygın nedenlerden bazıları:Çok çeşitli ilaçlar yumurtlamayı ve doğurganlığı etkileyebilir. Bunlar şunları içerir: antidepresanlar , steroidler, kanser kemoterapisi Tiroid ilaçları.. Emzirmenin doğal sonuçlarından biri adet döngüsündeki değişmedir. Emzirdiğiniz süre boyunca adetinizin yokluğu veya düzensiz olması tamamen normaldir. Bu da doğurganlığınızın bir sonuç olarak etkileneceği anlamına gelir. Polikistik over sendromu (PKOS) , overlerin durumunu etkileyen yaygın bir durumdur. Bu durum geç yumurtlamaya neden olabilir. Aşırı aktif veya az aktif bir tiroid, yumurtlama sırasında sorunlara neden olabilir. Peki yumurtlama olmadan adet olunur mu ? Yumurtlama olmasa dahi adet olursunuz. Adet dönemi gerçekleşmemiş olsa bile yumurtlama olabilir.



Yumurtlama olmadan nasıl hamile kalınır bilmeniz gerekenler






Kişisel veya işle ilgili zorluklar ve çeşitli diğer faktörler sizi endişeli hissettirebilir.Ancak, yaşamınızda çok fazla stres olduğunda veya çok uzun süre devam ettiğinde, vücudunuz üzerinde ciddi etkileri olabilir. Stres aynı zamanda geç yumurtlamaya neden olabilir. Stresin yaşamınızı ve genel refahınızı olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Danışmanlık ve tedavi seçenekleri hakkında size tavsiyelerde bulunabilir. Çoğu kadın 14. günde tam olarak yumurtlamazken, 21. günden sonra herhangi bir zamanda meydana gelirse genellikle geç sayılır. Bunu izlemenin en iyi yolu, aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak vücudunuzun yumurtlama belirtilerini izlemektir. Yumurtlama hesaplama cetveli verimli olduğunuz günleri belirlemenize yardımcı olabilir.




Ateş ölçme yöntemi ile doğurgan olduğunuz günleri belirleyebilirsiniz. BBT'niz 24 saat boyunca vücudunuzun ulaştığı en düşük sıcaklıktır. Özel bir termometre kullanarak BBT'nizdeki değişikliklerin kaydını tutabilirsiniz. Yumurtlama dönemi belirtileri arasında vücut ısısında artış, vajinal akıntıda artış,libidoda artış,kasık ve bel ağrısı yer alır. Servikal mukus yani vajinal akıntınız yumurtlama döneminde daha yoğun ve kıvamlı bir hale gelir. Döngünün çoğu için, kalın ve yapışkan, ancak yumurtlama süresi boyunca, daha ince ve daha kaygan hale geldiğini fark edebilirsiniz. Mukus miktarında da bir artış olduğunu görebilirsiniz. Yumurtlama olduğunda gögüslerinizde hassasiyet olabilir aynı zamanda cinsel isteğinizde artış olacaktır. Kadınalrın çoğunda yumurtlama döneminde ciltleri çok parlak olur . Bu işaretleri izlemek yumurtlama döneminiz hakkında bilgi verebilir.



Yumurtladığımı nasıl anlarım ? Yumurtlama belirtileri nelerdir ?






Döngülerinde geç yumurtlayan kadınlar, gebe kalma girişimlerinin başarısız olduğunu görebilirler. . Pek çok kadın, özellikle arkadaşlarının veya akrabalarının çok az zorluk çekerek ya da hiç zorluk çekmeden gebe kaldıklarında, bu deneyimi sinir bozucu buluyorlar.Dünyadaki milyonlarca kadın geç yumurtlama yaşar ama yine de hamile kalırlar. Karamsar olmak yerine geç yumurtlama ile gebe kalma şansını arttırmak için atabileceğiniz olumlu adımlara odaklanmaya çalışın. Döngününüzü ne kadar iyi anlarsanız, gebe kalma şansınızı o kadar artırırsınız. Yumurtalıklarınızdan birinden bir yumurta salındığında, fallop tüpünden uterusa doğru yol almaya başlar. Bu noktadan itibaren sperm tarafından döllenmesi 12-24 saattir. Bu çok kısa bir süre gibi görünebilir, ancak unutmayın: sperm, fallop tüplerinde bir kaç gün kalabilir. Bu, yumurtlamadan önceki günlerde ilşikiye girmiş olsanız bile, bu yine de yumurtanıza döllenme için iyi bir şans verebilir.



Geç yumurtlama genellikle 20-21 döngü gününden sonra gerçekleşen yumurtlamadır. Dolayısıyla, 34-35 günden daha uzun bir adet döngüsü uzunluğu, genellikle geç yumurtladığınız anlamına gelir. Yumurtalar geç olgunlaştığında hormon seviyeleri senkronize olmaz, bu da hamile kalma şansını daha da azaltabilir. Uterusun (endometrium) astarının döllenmiş yumurtanın implante edilmesi için hazır olması gerekir. Yumurtlama gecikirse, son adet döneminden bu yana çok fazla zaman geçtiğinde uterusun astarı implantasyon için hazır olmayabilir. Yumurta döllenmiş olabilir, ancak döllenmiş yumurta uterusa çok geç ulaşabilir, bu nedenle astar uygun olmadığından uygun biçimde implante olamaz.Geç yumurtlama hamile kalmanızı etkileyebilir. Adet döngüsünüz düzensiz ise yumurtlamayı izlemek ve öngörmek daha zor olabilir.Yumurtlama, tüm yetişkin kadınların yaşadığı doğal bir süreçtir. Geç yumurtlamaya neden olabilecek birçok faktör var. Temel sebep, vücudun düzenli hormon üretimindeki bir değişikliktir. Doğru hormonlar doğru miktarda üretilmezse, vücudunuzun yumurtlama kabiliyetini etkileyebilir. Düşük vücut yağından belirli ilaçlara kadar her şey hormon seviyelerinde dengesizliğe neden olabilir.
 
slm 42 yaşında iki yıllık evliyim eşim yurt dışında hamile kalamıyorum doktora gittim geç yumurtladığımı ve aynı zamanda yumurta kalitemin düşük olduğunu söyledi . Şu anda hem yumurtlamak için hemde yumurta kalitesini artırmak için kürler yapıyorum inşallah faydasını görürüm dua edin kızlar benimde bebişim olsun. Bu arada geç yumurtlama yaşayanlar ve akabinde gebe kalan oldumu aranızda rahatlamaya ihtiyacım var yardımcı olun lütfen
 
Yeni evliydim ilk defa adetim gecikmişti bende gebe olduğumu sanmıştım test yaptık negatif çıktı. Bir kaç gün bekledik adetim gelmeyince doktora gittik yumurtam çatlamamış bundan dolayı adet gecikmesi yaşamıştım. O ayda bayağı bir stresli dönemim olmuştu. İşte hormonlarımız her şeyden etkileniyor . Çocuk sahibi olmak isteyenler için yumurtanın geç çatlamasıda endişe verici olabilir ancak tedaviyle durum düzeliyor . Bu durumda yapmanız gereken stresten kaçınmak ve sağlıklı beslemek olmalıdır.