Gebelikte yüksek tansiyon anneyi zehirlermi?

Tansiyon, akan kanın damarların duvarlarına yaptığı basınçtır. Basınç çok arttığında ortaya çıkan duruma yüksek tansiyon (hipertansiyon) denir.

Gebelikten önce oluşan yüksek tansiyonun birçok sebebi vardır. Genetik faktörler, gıda rejimi ve yaşam tarzının bu hastalıkta rolü olduğu düşünülür ama oluşmasına başka kronik koşulların da katkısı olabilir. Yüksek tansiyonu olan kadınların çoğu sağlıklı bir gebelik geçirebilir. Ancak, bu hastalığın gebelik boyunca yakından gözlemlenmesi ve dikkatle kontrol altında tutulması gerekir. Yüksek tansiyon, belirgin bir şekilde kötüye gidip, anne ve bebek için sorun yaratabilir.







GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/




Gebelikte Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir?


Eğer yüksek tansiyon hastasıysanız, hamile kalmaya karar vermeden önce doktorunuza görünmeniz doğru olur. Doktorunuz ilaçlarınızı hamilelikte-yuksek-tansiyongözden geçirecek ve tansiyonunuzun kontrol altında olup olmadığına bakacaktır. Tansiyonu düşüren ilaçların bazılarının gebelik sırasında alınmasında bir sakınca olmamakla birlikte, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (ACE) gibi diğer bazı ilaçlar bebeğinize zarar verebilir. Bu nedenle, doktorunuz aldığınız bazı ilaçların türünü veya dozajını değiştirmek isteyebilir. Gebelik sırasında tedavi görmek önemlidir.

Vücut gebeliğe uyum sağlarken tansiyon genellikle değişir. Gebelikten önce mevcut olan yüksek tansiyon gebelik sırasında, özellikle de ilk üç aylık dönemde daha da kötüye gidebilir. Bazı vakalarda ise gebelik, daha önce teşhis konulmamış olan yüksek tansiyonu ortaya çıkarır.

Bebeğin sağlığını ve gelişimini izlemek için, sık sık doktora gidilmesi gerekir ve ceninin gelişimini değerlendirmek ve bebeğin durumunu görmek amacıyla sık sık ultrason tetkiki yapılır. Bazı vakalarda, yüksek tansiyon hastası kadınların, komplikasyonları önlemek için, zamanından önce doğum yapmaları gerekebilir.

Gebelikte tansiyon yüksekliği ile seyreden durumlar 5 farklı şekilde meydana gelebilir:
  • Kronik hipertansiyon: Bu durumda tansiyon yüksekliği gebelikten önce vardır. Eğer gebeliğin 20. haftasından önce 140/90 üzerinde yüksek tansiyon saptanmışsa veya 20. haftadan sonra saptanan yüksek tansiyon postpartum 12. haftada hala düzelmemişse bu kronik hipertansiyon olarak kabul edilir.
  • Gestasyonel hipertansiyon: Bu durumda tansiyon yüksekliği gebeliğin 20. haftasından sonra başlamaktadır ve postpartum 12. haftadan önce normale dönmektedir. Gestasyonel hipertansiyonda preeklampsiden farklı olarak proteinüri eşlik etmemektedir.
  • Preeklampsi: Gestasyonel hipertansiyonda belirtilen kriterlere proteinürinin eşlik etmesi ile tanı konur. İdrarda protein atılımı 24 saatte 300 mg'ı geçiyorsa gebelikteki fizyolojik sınır aşılmıştır (+1 dipstik). Ödem preklampsiye sıklıkla eşlik eder ancak bir tanı kriter değildir, preeklampsi tanısı için ödem şart değildir. Ayrıca preeklampsi olmadan da ödem mevcut olabilir.
  • Süperempoze preeklampsi: Kronik hipertansiyon zeminine gebelik sırasında tansiyon yüksekliğinin ve proteinürinin daha fazla şiddetlenmesi durumudur. Gebelik sırasında en kötü prognozlu hipertansif hastalık budur.
  • Eklampsi: Preeklampsi hastasında konvülziyonların (nöbet) görülmesi durumudur.

Gebelikte yüksek tansiyon tedavisi:
Eğer kan basıncı tehlikeli değerlere kadar yükselmiyorsa doğum başlayana dek gebeliğin devam etmesine izin verilebilir. Bu esnada tansiyon düşürücü ilaçlar bazen kullanılabilir. Eğer şiddetli preeklampsi veya eklampsi gelişirse tek tedavi doğumdur. Bebeği doğurtma kararı anneye ait riskler ve bebeğin anne karnında taşıdığı riskler ile doğum sonrası karşılaşacağı riskler gözönüne alınarak verilir. Bazen sezaryen ihtiyacı olabilir. Antihipertansif olarak alfametildopa, kalsiyum kanal blokörleri, hidralazin, labetalol, nitrogliserin gibi ilaçlar kullanılır. Hipertansif hastalıklara bağlı konvülziyonları (eklampsi) önlemek amacıyla magnezyum sülfat kullanılır.
 
ya ben ne yapacam bilmiyorum 🙁
Selamlar sevgili Hande,

Hayatım ne yapacağın çok ama çok belli. Bizim gibi sitelerde uzmanlar tarafından verilen cevaplar ve yapmanız gerekenler yazıyor olsa da, bilime güvenecek ve sorunlarınızı takip edecek bir doktor ile, gerekli tetkikler yapılacak ve siz de gebelikte yüksek tansiyon sorununu kontrol edilebilir bir şekilde yöneteceksiniz. Öyle şu ilaçtır bu bitkidir diye kullanmayalım.

Türk doktorlarımıza güvenelim geçmiş olsun.