Gebelikte vitamin ve minerallerin faydaları

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte vitamin ve minerallerin faydaları
Prenatal vitaminler , bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gerekli besin maddelerini almasına yardımcı olan çeşitli vitamin ve minerallerden oluşur. Hamilelik sırasında, bir kadının folik asit (folat), kalsiyum ve demir gibi bazı besin maddeleri için günlük alım gereksinimleri artar. Demir, kalsiyum ve folik asit gibi vitaminler ve mineraller , uygun fetal büyüme, gelişme ve sağlıklı yetişkin için çok önemlidir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için besleyici bir ortam yaratmanız için sizlere bu makaleyi hazırlama gereği duyduk. Gebelik dönemin de almanız gereken vitamin ve mineralleri makalemizin devamın da bulabilirsiniz.



gebelikte vitamin.jpg



Hamile kalmadan önce dengeli bir diyet ve egzersiz yapmanız önemlidir . Diyetinizi doğum öncesi vitaminler ile tamamlamayı seçerseniz, aldığınız günlük miktarları mutlaka takip edin ve sağlık uzmanınıza bildirin. Vitamin kombinasyonları beslenme odağına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bazı üreticiler, demir eksikliği anemisine eğilimli olan kadınları hedef alan, normalden daha fazla miktarda demir içeren multivitaminler üretmiştir. Uygun olmayan miktarda sentetik vitamin alarak bebeğinizin (veya kendi) sağlığınızı tehlikeye atmanın mümkün olduğunu unutmayın; bu nedenle sağlık uzmanınızı , aldığınız tüm takviyelerden haberdar edin .



Bilimsel araştırmalar gebelikte beslenme ihtiyaçları konusun da bizleri sürekli bilgilendirmektedir. Bu alandaki son gelişmeler sağlıklı bir bebeğin gelişimin de ve annenin sağlığını desteklemede omega -3 yağ asitlerinin önemine değinmektedir. Omega - 3 sağlıklı bir gelişim için gerekli besin maddeleri ile dolu çoklu doymamış yağ aistlerindendir. Maalesef bunlar insan vücudu tarafın dan sentezlenmiyor bu nedenle diyet ve takviyelerden elde edilmesi gerekir. Omega - 3 yağ asitlerinin yeteri miktarda alımı hormon benzeri maddelerin düzenli olarak üretimini sürdürmek için gereklidir. Omega -3 bebeğin hem nörolojik hemde erken görme gelişimi için gereklidir. Omega - 3 Kanser, inflamatuvar bağırsak hastalığı, romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar için potansiyel fayda sağlamaktadır.



gebelikte vitamin ve mineraller.jpg






Hamilelik döneminde annenin diyetindeki beslenme boşluklarını gidermek için prenatal bir vitamin almak iyi bir fikirdir. Prenatal vitaminler birçok vitamin ve mineral içerir. Folik asit , demir, iyot ve kalsiyum özellikle önemlidir.Folik asit beyin ve omuriliği etkileyen nöral tüp doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur . Folik asit içeren gıdalar arasında yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, fasülye, narenciye ve folik asit ile takviye edilmiş birçok gıdalar bulunur. Buna rağmen, yedek olarak doğru miktarda folik asit içeren bir takviye almak iyi bir fikirdir. Kalsiyum , hamile bir kadın için de önemlidir. Bebeğin kemik gelişimi ve annenin kemik sağlığını korur. İyot, gebelik sırasında bir kadının sağlıklı tiroid fonksiyonu için kritik önem taşır


Sağlıklı bir diyet yiyor olsanız bile, önemli besin maddelerini kaybediyor olabilirsiniz. Prenatal bir vitamin bu boşlukları dolduracaktır. Bebeğinizin büyümesini ve gelişimini de destekleyecektir. Bu günlük hapı atmak nöral tüp kusurlarını ve anemiyi önlemeye bile yardımcı olabilir. Gebelikte gerekli vitaminler


folik asit

Demir

kalsiyum

vitaminler D, C, A ve E

çinko

bakır


Dengeli bir beslenme alımı gerekli besin maddelerini almanın en iyi yoludur, ancak vitamin takviyeleri de faydalı olabilir. Hamile ve emziren kadınlar da dahil olmak üzere tüm yetişkinlerin yeteri kadar D vitaminine sahip olması gerekir. D vitamini, vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarlarını düzenler ve kemiklerin, dişlerin ve kasların sağlıklı kalmasını sağlar. Şayet gebeyseniz yeteri kadar güneş ısığından faydalanın. Sabahın ilk güneşi size faydalı olacaktır. Güneş ısısının yoğun olan zaman dilimlerin den kaçının. D vitaminini yumurtadan kırmızı etten , ringa,somon,uskumru gibi balıklardan da sağlayabilirsiniz.


C vitamini sadece gebelerde değil tüm insanlar için gereklidir. C vitaminini bir çok sebze ve meyveden sağlayabilrisiniz. Brokoli,çilek,portakal,yeşil biber,brüksel lahanası ve patates vs gibi bir çok besin C vitamini içerir. Gebelikte kalsiyumun önemini daha önce belirtmiştik. Süt ve süt ürünleri yüksek miktarda kalsiyum sağlamaktadır.


Gebelik döneminde hem sizin hemde bebeğinizin bir çok vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. Bir beslenme uzmanın dan gebelikte tüketmeniz gereken besinler hakkında bilgi yada bir beslenme önerisi alabilirsiniz. Vitamin takviyelerinin hiç bir zararı olmasa da kullanmadan önce mutlaka hekime danışın. Ayrıca doğal besinlerle vitamin ihtiyacınızı karşılamaya bakın. Gebelikte çeşitli beslenmek önemlidir. Her bir besini yeteri kadar aldığınız dan emin olun. Vitaminler vücut üzerinde yüzlerce role sahiptir . Bağışıklığınızı artırmanıza, kemiklerinizi güçlendirmenize, yaraları iyileştirmenize, gözlerinizi güçlendirmenize ve yiyeceklerden enerji elde etmede size yardımcı olurlar. Yeterli miktarda vitamin alımı olmaksızın, uyuşukluk hissedebilir, enfeksiyona karşı savunmasız kalabilirsiniz veya sağlığınızı ve yaşamınızı tehlikeye atabilecek ciddi komplikasyonlar gelişebilir.
 
iyi günler 5 haftalık gebeyim . Sürekli başım dönüyordu ve kendimi yorgun hissediyordum doktora gittim anemi var dedi. Arkadaşlarım anemi için dere otu tüketmemi söyledi gebelikte dere otu yemenin sakıncası varmı
 
Merhaba, gebelikte kararın da dere otu tüketmenin sakıncası yoktur. Aşırıya kaçmamak kaydı ile gebelik döneminiz de dere otu tüketebilirsiniz. Dere otu bebeğin kemik gelişimine iyi gelir, kolesterolü düşürür, mantar enfeksiyonundan korur anemiyi önler anemiyi de tedavi eder.Dere otunu genelde sabah kahvaltısın da tüketmeye çalışın. Hekiminizin verdiği ilaçları ihmal etmeyin. Aynı zaman da gebelikte dere otu tüketmenizin her hangi bir zararı olup olmadığını yine de hekiminize danışın.
 
Geri
Üst