Gebelikte Vajinal Basınç hissi normal mi ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte Vajinal Basınç hissi normal mi ?
Gebelik zorlu bir süreçtir. Bu süre zarfında her hamile kadın farklı bir rahatsızlık hisseder: kırgınlık, bulantı , bel ağrısı ve böyle hassas bir durumun diğer nüansları. Gebelikte vajinada baskı hissi de bir istisna değildir. Genellikle doktorlar bu alanda ortaya çıkan ağrı, yanma hissi ve akıntı şikayetlerini dinler . Bu rahatsız edici belirtiler hiç bir durumda göz ardı edilmemelidir. Gebelik sırasındaki vajinal baskı gebelikte görülen rahatsız edici septomlar listesinde yer alıyor . Fakat gebelikte vajinada baskı hissi neden olur , neden ortaya çıkıyor ve bununla nasıl başa çıkacaksınız? Hamilelik sırasında çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşacaksınız bazıları kısacık, bazıları daha kalıcı. Bazıları erken haftalarda ortaya çıkabilir, bazıları ise doğum zamanına daha yakın ortaya çıkabilir. Her kadının hamileliği eşsizdir, bu nedenle bu makalede açıklanan değişikliklerin hepsini deneyimlemeyebilirsiniz. Gebelikte rahimde baskı neden olur şimdi bu soruya açıklık getirelim.





gebelikte vajinada baınç hissi.jpg






Gebelikte vajinal basınç normal mi? Gebelik döneminde bir çok kadın vajina çevresinde baskı veya ağırlık hisseder. Bu normaldir ve birinci, ikinci veya üçüncü trimesterde olabilir.Pelvik veya vajinal bölgenizdeki bu rahatsız edici hissi tam olarak neyin ortaya çıkardığını anlamak her zaman kolay değildir. Fakat ikinci ve üçüncü trimesterlerde baskı yaşıyorsanız, büyüyen bebeğiniz muhtemel bir nedendir. Bebeğiniz büyüdükçe ve ağırlaştıkça, pelvik tabanınızdaki kaslara artan baskı uygular. Bu kaslar rahim , ince bağırsak , mesane ve rektuma destek sunar . Hamileliğiniz ilerledikçe, bu baskı da net ortaya çıkar.Hamileliğin sonraki aylarında bu pelvik baskı için muhtemel bir diğer suçlu ise gevşeme hormonudur. Doğuma yaklaştıkça bağlarınızı gevşetmenize yardımcı olur, ancak pelvik eklemlerinizi de etkileyebilir. Bazı kadınlar kasık kemiği yakınında ağrı ve bacaklarında titreme hissi yaşarlar.




Eklemleriniz, kaslarınız ve kemikleriniz hamileliğinizden etkilenecektir. Ne yazık ki, hissettiğiniz artan baskı doğuma kadar kaybolmaz.Gebeliğin ilk haftalarında kramp hissi, genişleyen rahminize bağlı olabilir. Kramp benzeri ağrılar hissediyorsanız vajinal kanama belirtilerine dikkat edin. Lekelenme veya kanama başlarsa doktorunuzu arayın. Kramp, düşük için yaygın bir semptomdur .Kabızlık da basınç hissine neden olabilir. Bu nedenle lifli besinler tüketmeye özen gösterin.Küçük pelvisteki basınç hissi, göbek, göbek altı, sırt bölgesi karın ortasında patlama, taşma ve patlama gibi öznel bir duygudur.Hamilelikte vajinada zonklama kramlar gibi pek çok şikayetin nedeni değişen hormonlarda olabilir.Ayrıca, bir çok hamile kadın vajina çevresinde basınç veya ağırlık hisseder. Hamilelik sırasında vajinal basınç normal ve yaygın bir hamilelik olgusu olarak kabul edilir. Birçok hamile kadın, özellikle hamileliğin sonunda yaşar. Ancak, herhangi bir üç aylık dönemde gerçekleşebilir.



gebelikte vajinada basınç.jpg






Fetüs büyürken ve gelişirken kanınızın hacmi de artar. Böylece, yadsınamaz çekim kuvveti var. Sonuç olarak, hamilelik sırasındaki vajinal basınç bir çok annenin ortak şikayetidir.Hamilelik sırasında vajinal basınç herhangi bir türde olabilirken (hafif ila şiddetli), maalesef gebeliğin ortak bir parçasıdır.Hamilelik sırasında vajinal basınç yaygın bir olgudur.Dahası, kadınların hamilelik sırasında farklı vajinal baskı deneyimleri vardır. Böylece, bazıları vajinada şiddetli bir baskı hissedebilse de, diğerleri pelvis boyunca vb. Donuk bir acıya sahiptir. Daha sonraki hamilelik dönemlerinde, bu baskı sıklıkla bebeğin ağırlığının pelvik zemine bastırması nedeniyle oluşur. Aynı zamanda, diğer bir çok faktör hamilelik sırasında pelvik ve vajinal baskının bir nedeni olabilir.



Çoğunlukla, ilk trimesterde vajinal basınç oluşmaz . Gevşeme hormonu burada önemli bir rol oynar. Bu hormon kasları gevşetmeye yardımcı olur, böylece bebeğin doğum sırasında pelvik alandan geçmesini kolaylaştırır. Aynı zamanda, en yüksek gevşeme seviyeleri hamileliğin erken dönemindedir. Bu hormonun yüksek seviyeleri döllenmiş yumurtanın uterusun içine yerleştirilmesine yardımcı olabilir . Bununla birlikte, gevşeme vajina içinde veya çevresinde kas ağrısı veya gerginliğe neden olabilir.Dahası, bu hormon pelvisi destekleyen bağları da zayıflatabilir. Bu da, bir şey vajinaya bastırıyormuş gibi bir baskı hissine yol açabilir.Hamilelik sırasında vajinal basınç 2. ve 3. trimesterlerde daha yaygındır . Pelvik taban kastan yapılmış bir askıya benzer. Rahim, vajina, üretra ve mesane dahil olmak üzere pelvis organlarını destekler. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, hamilelik sırasında pelvik taban zayıflar.




gebelikte vajinal basınç normalmi.jpg



Daha önce doğum yapmış olan kadınlar pelvik tabanlarına zaten zarar verebilir. Sonuç olarak, sonraki hamilelik pelvik tabanını daha da zayıflatabilir.Hamilelikte kazanılan ekstra kilo, ikinci trimesterde göze çarpmaya başlar . Hamilelik ilerledikçe, uterus alt vücuda daha fazla baskı uygular.Pelvik taban zayıfladığından, bu basınç hamilelikte vajinada dolgunluk hissine neden olabilir veya kalçalarda ve pelviste ağrılı hislere neden olabilir. Bazen, leğen kemiğindeki bir baskı, erken doğum belirtisi olabilir . Ayrıca midede kramp hissederseniz veya rahim üzerinde bir şey bastırıyormuş gibi hissediyorsanız, bu doğum yapmak üzere olduğunuzu gösterebilir.Daha önce de belirttiğimiz gibi, gevşetme hormonu burada önemli bir rol oynar.Gevşemenin ve bebeğin ağırlığının etkisi kasların gerilmesine ve zayıflamasına neden olabilir. Sonuç olarak, hamilelik sırasında pelvik ve vajinal baskı hissi vardır.



Hamilelik ilerlerken, kanınızın hacmi yaklaşık % 50 artar. Artan kan akımı vajina ve labia şişmesine ve hassaslaşmanızı sağlayabilir. Bu nedenle, özellikle uzun süre ayakta duruyorsanız, pelvik bölgenizin dolu ve ağır olduğunu hissedebilirsiniz.Dahası, ekstra kan hacmi damarlarınızda, özellikle bacaklarınızdaki damarlarda ek basınç oluşturur. Sonuç olarak, damarlar kanı kalbinize geri itmek için daha çok çalışmak zorundadır. Ayrıca rahiminiz pelvisinizdeki damarlara kendi baskısını ekliyor. Bu durumda progesteron, kan damarlarınızın ekstra kan hacmi ile başa çıkması için gevşemeye yardımcı olur.Yine de, varisli damar problemi ortaya çıkabilir. Variköz venler sadece cilt üzerinde değil, aynı zamanda rektumda veya vajinada ve vulvada ve uterus ve yumurtalıklarda da görülebilir . Sonuç olarak, bu şişmiş damarlar, pelviste ağır bir his ve kalıcı bir yoğun ağrıya neden olabilir.


Pelvik ağrı veya rahatsızlık hamilelik sırasında sık görülür. Sonuçta, ligamanlar geriliyor, hormon seviyeleri değişiyor ve organlar büyüyor . Hamilelik sırasında östrojen, progesteron ve relaksin düzeyleri ( bağların doğum için gerilmesine yardımcı olur) yükselir. “Bu hormonlardaki artış, pelvik ligamanların daha rahat ve yumuşak olmasına ve eklemlerin daha hareketli olmaya başlamasına neden olur.Bebeğiniz büyüdükçe kanınızın hacmi ve karnınızdaki yer çekimi de artar, pelvis ve vajina üzerinde baskı oluşturur.Bu sadece son üç aylık dönemde gerçekleşmekle kalmaz, aynı zamanda birinci ve ikinci trimesterlerde belli bir ağırlık hissedebilirsiniz.




Ve elbette, büyüyen bebeğiniz de ek bir baskı yaratır. Bebeğin ağırlığı plasenta , kordon ve amniyon sıvısının ağırlığı ile birlikte pelvise baskı yapar.Çoğu durumda, vajinal basınç zayıflamış pelvik kaslardan ve kilo alımından kaynaklanan sadece istenmeyen bir hamilelik yan etkisidir.Bununla birlikte, bazen daha karmaşık durumlar da vardır. Tıbbi muayene ve tedavi gerektirirler. Örneğin, tedavi edilmeyen bir enfeksiyon, vücuda yayılabilir ve bebeği tehlikeye atabilir. Dahası, erken doğuma bile yol açabilir .Çok zayıf pelvik kaslar POP'a neden olabilir. Bu acı verici durum inkontinansa, cinsel ilişki sırasında ağrıya ve cinsel organların görünümünde değişikliklere neden olabilir.Bazı kadınlar hamilelik sırasında veya doğum sırasında kas yaralanmaları yaşarlar. Gevşetme hormonu kas yaralanmaları riskini artırabilir. Bu yüzden kasları güçlü tutmak için fiziksel olarak aktif kalmak önemlidir. Ayrıca, açıklanamayan bir kas ağrısı hissederseniz doktora başvurun.Bir kadının hamilelik sırasında karşılaştığı herhangi bir yaralanma, doğum zorlaştırabilir. Gebeliğe bağlı komplikasyonlar doğum sonrası dönemi daha da zorlaştırabilir, iyileşmeyi yavaşlatır ve zihinsel sağlığa zarar verebilir.
 
Geri
Üst