*MeleK*
♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Gebelikte sık sık yenmesi gereken besinler
gebelikte beslenme, gebelikte yenmesi gereken besinler, gebelikte ne yemeli, gebelikte nasıl beslenmeli
Hamile kaldığınızı öğrendikten hemen sonra bebeğiniz için en iyisini ve doğrusunu düşünmeye çalışır ve ona göre adım atmaya başlarsınız. Artık sizin için dünyanın merkezi daha doğmamış olsa bile bebeğinizdir. Onun en sağlıklı bir şekil de büyüyüp gelişmesi için sizin de beslenmenize dikkat etmeniz gerekir.
Hamilelikten önce eğer düzgün bir beslenme düzeniniz yoksa artık bebeğinizin ve sizin sağlığınız için beslenme konusuna bir düzen getirmeli ve sağlıklı bir şekil de size beslenmenize yardımcı olacak besinleri tüketmelisiniz.
Bizim toplumumuz da hamilelerin beslenme konusun da yanlış bir inanış var... Ne kadar çok yersen bebeğin o kadar kilolu ve sağlıklı olur... Tamamen yanlış bir düşüncedir. Özellikle ilk üç sizin yediğiniz herşey yine size kilo olarak geri dönecektir. Çünkü bebekler için en sağlıklı beslenme üç aydan sonra gerçekleşiyor.
Hamileler hamilelik boyunca neler yemeli diye merak eden anne adayları için hazırladığımız konumuz da sizin ve bebeğinizin sağlıklı olması adına gereken bilgileri paylaştık. Asıl konumuza geçmeden önce dilerseniz gebelikte yenmesi gereken 5 yiyecek konumuza da göz atabilirsiniz.
Protein: Hamilelik döneminde artan protein ihtiyacı için beyaz ve kırmızı et, balık, süt ürünleri, yumurta ve kuru baklagiller (barbunya, fasulye, mercimek vb.) gibi besinler önerilmektedir. Proteinler, bitkisel ve hayvansal olarak ikiye ayrılırlar. Diyet esnasında bu proteinlerin eşit şekilde tüketilmesi gerekir. Hayvansal besinlerde bulunan yağın mümkün olduğu kadar aşınması ve etlerin yağsız bir şekilde tüketilmesi önemlidir. Balıkta ise protein dışında omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de bulunur. Bunlar bebeğin zihinsel gelişimi için etkili maddelerdir. Ancak tüketilen balığın iyi pişirilmiş ve taze olması gerekir.
Demir: Gebelik döneminde “kan yapıcı” özelliği olan gıdaların tüketilmesi önemlidir. Bunun için demir açısından zengin besinler tercih edilir. Bilhassa 4. aydan sonra folik asitli demir ilaçlarını kullanmak önemlidir. Çünkü bu aylardan sonra anemi (kansızlık) sorunu demir eksikliğinden sonra ortaya çıkabilir. Aşırı derecede kansız olan bayanlarda demir haplarına (kan hapları) hamileliğin ilk dönemlerinde başlanabilir. İlk aylarda sıklıkla yaşanan mide, bulantı ve kusma gibi şikayetlerde artma olabilir. Bundan dolayı tedavinin başlangıç süresi birkaç hafta sonraya ertelenebilir.
Demir eksikliği; bitkinlik, nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı ve uyku gibi sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Ayrıca bebeğin rahimde gelişememesi, erken doğum, düşük ve ölü doğum gibi durumlara da neden olabilir. Aşırı derecede kansız bir anne adayı, doğum sonrasındaki loğusa döneminde de sorunlar yaşayabilir.
C Vitamini: Demirin bağırsaklardan emilimi, metabolizmadaki biyokimyasal süreçler ve vücudun hastalığa sebep olabilecek mikroorganizmalara karşı direncinin arttırılması için gerekli olan bir vitamindir. Hamilelikte C vitamini ihtiyacı metabolizmanın hızlanmasına paralel olarak artar, fakat düzenli olarak beslenen gebelerde hap şeklindeki vitaminlerin kullanılması önerilmez. Limon, domates, portakal, yeşil biber, kırmızı biber, lahana, greyfurt, çilek ve karnabahar gibi birçok taze sebze ve meyvelerde C vitamini bulunmaktadır. Vücutta kendiliğinden depolanmadığı için günlük olarak belirli miktarlarda alınmalıdır.
Folik Asit: Gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit yani B9 vitaminin alınması, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi bakımından oldukça önemlidir. Hamilelik dönemlerinde folik asit ihtiyacı daha çok arttığı için günlük olarak alınmalısı önerilir. B9 vitamini taze yeşil sebzelerde zengin olarak bulunur, fakat uzun süre bekletilen ve pişirilen gıdalarda folik asit miktarı azalır. En çok yer fıstığı, fındık, ıspanak, kepekli ekmek ve karnabaharda bulunur. Doğal gıdalar anne adaylarının folik asit gereksinimini tam olarak kapatamazlar. Bundan dolayı ilk haftalardan itibaren hap şeklinde alınması doğru olacaktır.
Lifli Gıdalar: Posalı yani lifli gıdalar, günlük beslenmenin büyük bir kısmını oluşturmalıdır. Özellikle gebelik dönemlerinde sıklıkla görülen bağırsak sorunlarının ve kabızlığın önlenmesi için oldukça faydalıdır. Genel olarak tüm meyve ve sebzeler lif bakımından zengindir. Her gün bolca tüketilebilir. Kepekli gıdalarda lif içermektedir, fakat bazı besinlerin bağırsaklardan emilimi etkilenebileceğinden çok fazla tüketilmemesi gerekir. Yulaf ezmesi, kepekli ekmek, kayısı, barbunya, pırasa, kuru üzüm, bezelye ve ahududu gibi yiyecekler lif bakımından zengindir.
Bu konular da ilginizi çekebilir
hamilelikte acı yemenin zararı varmıdır
gebelikte kilo kontrolü nasıl yapılır
aş erilen herşeyi yemelimi
Hamile kaldığınızı öğrendikten hemen sonra bebeğiniz için en iyisini ve doğrusunu düşünmeye çalışır ve ona göre adım atmaya başlarsınız. Artık sizin için dünyanın merkezi daha doğmamış olsa bile bebeğinizdir. Onun en sağlıklı bir şekil de büyüyüp gelişmesi için sizin de beslenmenize dikkat etmeniz gerekir.
Hamilelikten önce eğer düzgün bir beslenme düzeniniz yoksa artık bebeğinizin ve sizin sağlığınız için beslenme konusuna bir düzen getirmeli ve sağlıklı bir şekil de size beslenmenize yardımcı olacak besinleri tüketmelisiniz.
Bizim toplumumuz da hamilelerin beslenme konusun da yanlış bir inanış var... Ne kadar çok yersen bebeğin o kadar kilolu ve sağlıklı olur... Tamamen yanlış bir düşüncedir. Özellikle ilk üç sizin yediğiniz herşey yine size kilo olarak geri dönecektir. Çünkü bebekler için en sağlıklı beslenme üç aydan sonra gerçekleşiyor.
Hamileler hamilelik boyunca neler yemeli diye merak eden anne adayları için hazırladığımız konumuz da sizin ve bebeğinizin sağlıklı olması adına gereken bilgileri paylaştık. Asıl konumuza geçmeden önce dilerseniz gebelikte yenmesi gereken 5 yiyecek konumuza da göz atabilirsiniz.
Gebelikte sıklıkla tüketilmesi gereken besinler
Kalsiyum: Gebeliğin 8. haftası itibariyle, bebeğin kemik ve dişleri oluşmaya başlar. Kalsiyum, işte bu dönemde gerekli olan bir mineraldir. Hamilelikte, normal olarak gerek duyulan miktarın iki katı kadar kalsiyuma ihtiyaç vardır. Çünkü hamilelik süresince kemik ve dişlerden sürekli olarak kalsiyum eksikliği olur. Kalsiyum bakımından en zengin olan besinler süt, peynir, yeşil sebzeler ve yoğurttur. Süt ürünleri yağ açısından da zengindir ve bundan dolayı yağı alınmış süt ürünlerinin tercih edilmesi daha doğrudur. Ayrıca tifo ve brucella gibi hastalıklardan korunmak için, peynir-süt gibi besinlerin iyi pastörize edilmiş ve hijyenik olmalarına da dikkat edilmelidir.Protein: Hamilelik döneminde artan protein ihtiyacı için beyaz ve kırmızı et, balık, süt ürünleri, yumurta ve kuru baklagiller (barbunya, fasulye, mercimek vb.) gibi besinler önerilmektedir. Proteinler, bitkisel ve hayvansal olarak ikiye ayrılırlar. Diyet esnasında bu proteinlerin eşit şekilde tüketilmesi gerekir. Hayvansal besinlerde bulunan yağın mümkün olduğu kadar aşınması ve etlerin yağsız bir şekilde tüketilmesi önemlidir. Balıkta ise protein dışında omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de bulunur. Bunlar bebeğin zihinsel gelişimi için etkili maddelerdir. Ancak tüketilen balığın iyi pişirilmiş ve taze olması gerekir.
Demir: Gebelik döneminde “kan yapıcı” özelliği olan gıdaların tüketilmesi önemlidir. Bunun için demir açısından zengin besinler tercih edilir. Bilhassa 4. aydan sonra folik asitli demir ilaçlarını kullanmak önemlidir. Çünkü bu aylardan sonra anemi (kansızlık) sorunu demir eksikliğinden sonra ortaya çıkabilir. Aşırı derecede kansız olan bayanlarda demir haplarına (kan hapları) hamileliğin ilk dönemlerinde başlanabilir. İlk aylarda sıklıkla yaşanan mide, bulantı ve kusma gibi şikayetlerde artma olabilir. Bundan dolayı tedavinin başlangıç süresi birkaç hafta sonraya ertelenebilir.
Demir eksikliği; bitkinlik, nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı ve uyku gibi sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Ayrıca bebeğin rahimde gelişememesi, erken doğum, düşük ve ölü doğum gibi durumlara da neden olabilir. Aşırı derecede kansız bir anne adayı, doğum sonrasındaki loğusa döneminde de sorunlar yaşayabilir.
Hamilelikte Beslenme Meyveler
C Vitamini: Demirin bağırsaklardan emilimi, metabolizmadaki biyokimyasal süreçler ve vücudun hastalığa sebep olabilecek mikroorganizmalara karşı direncinin arttırılması için gerekli olan bir vitamindir. Hamilelikte C vitamini ihtiyacı metabolizmanın hızlanmasına paralel olarak artar, fakat düzenli olarak beslenen gebelerde hap şeklindeki vitaminlerin kullanılması önerilmez. Limon, domates, portakal, yeşil biber, kırmızı biber, lahana, greyfurt, çilek ve karnabahar gibi birçok taze sebze ve meyvelerde C vitamini bulunmaktadır. Vücutta kendiliğinden depolanmadığı için günlük olarak belirli miktarlarda alınmalıdır.
Folik Asit: Gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit yani B9 vitaminin alınması, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi bakımından oldukça önemlidir. Hamilelik dönemlerinde folik asit ihtiyacı daha çok arttığı için günlük olarak alınmalısı önerilir. B9 vitamini taze yeşil sebzelerde zengin olarak bulunur, fakat uzun süre bekletilen ve pişirilen gıdalarda folik asit miktarı azalır. En çok yer fıstığı, fındık, ıspanak, kepekli ekmek ve karnabaharda bulunur. Doğal gıdalar anne adaylarının folik asit gereksinimini tam olarak kapatamazlar. Bundan dolayı ilk haftalardan itibaren hap şeklinde alınması doğru olacaktır.
Lifli Gıdalar: Posalı yani lifli gıdalar, günlük beslenmenin büyük bir kısmını oluşturmalıdır. Özellikle gebelik dönemlerinde sıklıkla görülen bağırsak sorunlarının ve kabızlığın önlenmesi için oldukça faydalıdır. Genel olarak tüm meyve ve sebzeler lif bakımından zengindir. Her gün bolca tüketilebilir. Kepekli gıdalarda lif içermektedir, fakat bazı besinlerin bağırsaklardan emilimi etkilenebileceğinden çok fazla tüketilmemesi gerekir. Yulaf ezmesi, kepekli ekmek, kayısı, barbunya, pırasa, kuru üzüm, bezelye ve ahududu gibi yiyecekler lif bakımından zengindir.
Bu konular da ilginizi çekebilir
hamilelikte acı yemenin zararı varmıdır
gebelikte kilo kontrolü nasıl yapılır
aş erilen herşeyi yemelimi