Gebelikte mide yanması mide ekşimesi nasıl geçer ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte mide yanması mide ekşimesi nasıl geçer ?
Mide ekşimesi, genellikle ilk trimesterde başlayıp yoğunlaşarak gebelik boyunca ortaya çıkabilir . Hamilelik hormonları, mide ekşimesi de dahil olmak üzere tüm mide semptomlarına neden olur. Hamileliğin erken döneminde, vücudunuz gastrointestinal (sisteminiz dahil olmak üzere vücudunuzun her yerinde yumuşak kas dokularında gevşeme eğilimi gösteren progesteron ve relaksin hormonları üretir . Sonuç olarak, yiyecekler bazen sisteminizde daha yavaş hareket ederek, her tür hazımsızlık, şişkinlik hissi, mide yanması gibi rahatsızlıklara neden olur.Hamile kadınlar arasında oldukça yaygın olan bir sağlık sorunu.Hamilelik sırasında mide ekşimesi yaşıyorsanız, panik yapmayın ama asla göz ardı etmeyin. Makalemizin devamında gebelikte mide yanması,gebelikte mide yanmasının nedenleri,gebelikte mide yanması neden olur,gebelikte mide yanması nasıl geçer,gebelikte mide sorunları ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz..









Mide ekşimesi, 3. trimesterde bir sorun olmaya eğilimlidir, ancak bazı kadınlar hamilelik boyunca bunu tecrübe eder. Hamileliğinizde dalgalanan fiziksel ve hormonal değişiklikler de durumun başlıca nedenidir. Hormonlar, alt özofageal sfinkterin işleyişini yavaşlatır, böylece gebelik sırasında mide ekşimesi veya asit reflüsü oluşur . Sitemize mide yanması ve mide ekşimesinin gebelik belirtisi olup olmadığı hakkında sorular gelmektedir. Evet, mide ekşimesi hamileliğin erken bir belirtisi olabilir. Ancak, mide ekşimesi tek başına gebeliğe işaret etmemektedir, çünkü baharatlı yiyecekler yemek ya da asit reflüsü gibi diğer nedenlerden kaynaklanmaktadır.Mide yanması, hamilelik sırasında sık görülen bir şikayettir. Kalp ile ilgisi olmamasına rağmen, mide ekşimesi göğsün ortasında bir yanma hissi içerir.




Hamilelik sırasında mide ekşimesi çok yaygındır. Çoğu hamile kadın bunu bir aşamada deneyimliyor. Mide ekşimesinin zararsız bir semptom olmasına rağmen, yine de rahatsız edici ve hatta acı verici olabilir.Gebeliğin erken döneminde şişkinlik gibi , mide ekşimesi, vücudunuzdaki artmış progesteron seviyeleri sayesinde sıklıkla olur.Hamileliğinizin ilerleyen aylarında, uterusunuz sindirim organlarınızı zorlamaya başlayacaktır. Bu aynı zamanda mide ekşimesine de katkıda bulunacaktır.İyi haber, diyet değişiklikleri yoluyla mide ekşimesini önleyebileceğiniz ve rahatlatabildiğinizdir.Belirli gıdalar da mide ekşimesine katkıda bulunabilir.Baharatlı yiyecekler, narenciye ve gazlı içecekler midenin iç yüzeyinde tahrişe yol açabilir ve mide ekşimesini artırabilecek alt özofageal sfinkteri gevşetebilir. Hem kafeinli hem de kafeinsiz kahve, alt özofageal sfinkter üzerindeki basıncı azaltarak mide ekşimesini alevlendirebilir. Kahve de oldukça asitli bir içecek.Tam tahıllar ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdalar, mide asidinin emilmesine ve mide ekşimesi semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.



Diğer mide ekşimesi nedenleri:


Çoğul gebeliğe sahip olmak , sfinkter üzerindek aşırı basınç yaptığından dolayı mide ekşimesi ile sonuçlanır. Durum için birkaç yaşam tarzı daha var:

Aşırı kilolu olmak veya obezite
Sigara içmek
Yağlı ve baharatlı yiyecekler yemek
Aşırı alkol veya kafein tüketimi
Yemekten hemen sonra uyumak
Güçlü ilaçlar
İbuprofen veya aspirin gibi ilaçların kullanımı


Mide ekşimesinin önlenmesi onu yönetmenin en iyi yoludur. Bazı yiyecekler veya içecekler semptomları tetikleme eğilimindedir. Bu gıdalardan kaçınmak, mide ekşimesiyle ilişkili rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir. mide ekşimesi belirtileri şunlardır:

Geğirme
Şişkinlik
Mide bulantısı
Bu semptomlar her zaman olmasa da, yemekten hemen sonra meydana gelir.



Hazımsızlığı nasıl önleyebilirim?



Mide ekşimesi ve hazımsızlık rahatsız edici ve hatta ağrılı olabilir, ancak her ikisi de normal gebelik belirtileridir. Yüksek hamilelik hormonları ile birlikte vücudunuzdaki fiziksel değişikliklerden kaynaklanırlar. Hamileyken, hormonlarınız (özellikle progesteron), özofagusunuzdaki bu valf dahil olmak üzere vücudunuzdaki tüm kasları gevşetir. Sonuç olarak, mide ekşimesi hamilelik sırasında çok sık görülür. Ek olarak, hamilelik hormonlarının yüksek seviyeleri de sindirimi yavaşlatabilir, bu da gebelikte hazımsızlığa,şişkinliğe , kabızlığa ve mide yanmasına neden olur.Hazımsızlık ve mide ekşimesinin ikinci trimesterde çok yaygın olmasının bir diğer sebebi, büyüyen bebeğiniz ve uterusun genişlemesi ile ilgilidir.

Bu, kaçınmanız gereken yiyeceklerin daha ayrıntılı bir listesidir:

Alkol, özellikle kırmızı şarap
Karabiber, sarımsak, çiğ soğan ve diğer baharatlı yiyecekler
Çikolata
Portakal ve portakal suyu gibi turunçgiller ve ürünler
Çay ve soda dahil olmak üzere kahve ve kafeinli içecekler
Nane
Domates


Gaza sebep olan yiyeceklerden kaçının. Bu fasulye, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz ve gazlı içecekler içerebilir. Ancak, sağlıklı yiyeceklerin tüm sınıflarını göz ardı etmeyin; Yüksek yağlı, kızarmış yiyeceklerden uzak durun. Bunların sindirilmesi daha uzun sürer ve böylece şişkinliğe katkıda bulunur.Yemeğinizi iyice çiğneyin. Yemek yediğinizde sıvıların çoğunu öğünler arasında tüketin.Yemek masasında iyi bir duruş uygulayın.Kabızlığı önlemek veya tedavi etmek için gerekli adımları atın. Bol su için ve yürüyüş yapın.Sigara veya alkol içmeyin.Sigara kullanımı tükürük üretimini azaltır. Sigara dumanına maruz kalma da mide ekşimesi ile bağlantılıdır, bu yüzden insanların sigara içtiği yerlerden kaçınmalısınız.Kızartılmış besinler, mide ekşimesi ve asit reflüsünün başlıca tetikleyicilerinden biridir.Yağlı gıdalar sindirimi yavaşlatır. Turunçgiller gibi asitli gıdalar asit üretimini hızlandırabilir ve mide ekşimesini artırabilir. Portakal, greyfurt, limon ve meyve sularından kaçının.Domates ve domates ürünleri (domates sosu, domates salçası, domates suyu) mideyi daha fazla asit üretmeye teşvik edebilir. Çok çeşitli ilaçlar, mide ekşimesi semptomlarını kötüleştirebilir. Aldığınız reçeteler, reçetesiz ürünler ve takviyeler hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için ilaçlarınızın zamanlamasını değiştirebilir. Gece uyurken Sol tarafta doğru uyuyun. Bu pozisyon sindirime yardımcı olur ve mide asidinin çıkarılmasına yardımcı olur.Yüksek stres seviyeleri sıklıkla asit reflü ve mide ekşimesine neden olabilir. Bu nednele stresten kaçının.



Kahve ve alkolden domates ve greyfurta kadar, bazı yiyeceklerin mide ekşimesini tetiklediği bilinmektedir. Şarap, bira ve alkollü içecekler sfinkter kasını gevşetir.Alkol ayrıca midede asit üretimini artırır.Peynir, fındık ve kırmızı et gibi yüksek yağlı yiyecekler,sindirim sürecini yavaşlatması nedeniyle mide ekşimesini uyarabilir. Gazlı içeceklerde mide yanmasına neden olabilir.Greyfurt, domates ve portakal, mide ekşimesini tetikler. Bunlardan kaçının.Sarımsak ve soğan, diğer kök sebzeler gibi, mide asitlerini arttırır.Nane mide için yatıştırıcıdır ama mide ekşimesini tetikler.Çikolatada kafein vardır ve bu nedenle mide yanmasına neden olur. Mide yanmasını mide ekşimesini önlemek için belirttiğimiz gıdalardan kaçının. Yada sınırlı tüketin. Yemekelrden hemen sonra uyumayın ve bol su tüketin.


Mide Yanması Ne Zaman Ciddi Bir Sorun Mu?

Mide ekşimesi bazen kalp krizi ile ilişkili olabilir. Bu ciddi semptomlarla karşılaşırsanız acil tıbbi yardım almanız önemlidir.

Solunumda zorluk
Kol veya çene ağrısı
Göğüste aşırı ağrı

Kolay sindirilen yiyecek ve içecekleri seçin. Yüksek yağlı veya baharatlı yiyeceklerden, narenciye, çikolata, alkol, kahve ve yukarıda belirtilen diğer yiyeceklerden uzak durun. Azar azar ama sık sık yiyin.Yatmadan önce yemekten veya içmekten kaçının. Mide yanması gece daha kötü olabilir. Steroidal olmayan ilaçlar ve antidepresanlar gibi bazı ilaçlar, mide ekşimesini daha da kötüleştirebilir. Bu ilaçlar nedeniyle mide ekşimesi varsa doktorunuza danışmalısınız.Rahat ve gevşek kıyafetler giyin. Yemeklerden sonra sakız çiğneyin.Bademdeki zengin yağ içeriği, mide asidi üretimini kontrol ederek mide ekşimesini azaltmaya yardımcı olur. Mide ekşimesini önlemek için badem tüketebilrisiniz. Aloe vera bitkisi, gebelikle ilgili bazı problemler için iyidir. Bu, mide ekşimesini azaltmaya ve cildinize parlaklık kazandırmaya yardımcı olacaktır. Ancak doktora danışmadan tüketmeyin !.


Hamile kadınlar da mide ekşimesine eğilimlidirler çünkü sindirim sistemi yavaşlar,bu nedenle lifli besinler almak önemlidir. Hindistan cevizi suyu midenizin asit seviyelerini nötralize etmenin başka bir mükemmel yoludur. Zencefil anti-inflamatuardır. Midede oluşan fazla asitleri emer ve besinlerin zamanında sindirilmesini sağlar. Rezenede mide yanması ve ekşimesi için iyidir.Mide ekşimesini etkili bir şekilde tedavi etmek için bolca su ve taze meyve suyu tüketin.Ananas, midede asit seviyelerini korumaya yardımcı olan ve iltihabı azaltan enzimler içerir.Yoğurtta bulunan probiyotikler, özofagusta asidi nötralize etmeye yardımcı olur. Balın sayısız faydası vardır . Ballı süt içmek mide yanmasını mide ekşimesini rahatlatacaktır.Hazımsızlığınızı yeme alışkanlıklarınızdaki değişikliklerle kontrol edebilirsiniz.Hangi yiyeceğin mide ekşimesini tetiklediğini anlamak için yediklerinizi not edin.Mide ekşimesini kendi başınıza idare edemiyorsanız mutlaka hekime görünün..