Gebelikte kaşıntı (kolestaz) neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte kaşıntı (kolestaz) neden olur ?
Kaşıntı hamilelikte sık görülür. Genellikle hormonlar gibi kandaki belirli kimyasalların seviyelerinin yükselmesinden kaynaklandığı düşünülür.Bununla birlikte, kaşıntı karaciğer rahatsızlığının bir belirtisi olabilir. Bazı kadınlar gebeliğin sonlarında çok şiddetli bir kaşıntı yaşarlar. Bunun en yaygın nedeni kolestaz, sadece gebelikte sık görülen yaygın bir karaciğer hastalığıdır. Gebelikte kolestaz, safra kesesinde safra akımının yüksek miktarda gebelik hormonundan etkilendiği bir durumdur.Kolestaz, hormonlar zirveye ulaştığında gebeliğin son üç ayında daha sık görülürken, doğumdan sonraki birkaç gün içinde genellikle kaybolur.


gebelikte kaşıntı.jpg





Gebelik hormonları safra kesesi işlevini etkiler, böylece safra akışını yavaşlatır veya durdurur. Safra kesesi, sindirim sisteminde yağların parçalanmasında gerekli olan, karaciğerde üretilen safra tutar. Safra akışı durduğunda veya yavaşladığında, karaciğerde safra asitlerinin kan dolaşımına dökülmesine neden olur.



Gebelikte kaşıntı normalmi ?


Bir miktar kaşıntı hamilelikte sık görülür. Bunun nedeni normal gebeliklerde cilt katmanlarına artan kan dolaşımıdır.Buna ek olarak, bebek büyüdükçe cildin karın üzerinden gerilmesi de derinin kaşınmasına yol açar. Bu genellikle hafiftir



Hamilelikte kolestaz belirtileri nelerdir?


Gebeliğin kolestazının ilk bulgusu, elinizin avuç içi ve ayak tabanlarının delice yoğun kaşıntı oluşturmasıdır . Karaciğer etkilendiği için cildinizin rengi sarı olarak değişir.Buda sarılık olduğunuzu gösterebilir.



Hamilelikte Kolestazın Belirtileri Nelerdir?


Kaşınma, özellikle ellerde ve ayaklarda (genellikle fark edilen tek belirti)

Koyu renk idrar

Bağırsak hareketlerinin değişimi

Yorgunluk veya bitkinlik

İştah kaybı

Depresyon


Gebelikte kolestaz, aynı zamanda obstetrik kolestaz olarak bilinir, özellikle ellerde ve ayaklarda şiddetli kaşıntıya neden olabilir. Genellikle gebeliğin son trimesterinde görülür.Durum, annenin uzun vadeli sağlığı için genellikle ciddi bir risk oluşturmaz, ancak bebekte ciddi komplikasyonlara neden olabilir.Kaşıntı tek semptom olabilir ve gece boyunca sıklıkla kötüleşir.Yukarıda bahsedilen belirtilerden herhangi birine sahip olan hamile bir kadın, doğmamış bebeğiniz için bir risk oluşturabileceği için en kısa zamanda bir sağlık uzmanına bilgi vermelidir.



Hamilelik Kolestazı Nasıl Teşhis Edilir?


Kolestaz tanısı, komplike bir tıbbi öykü, fizik muayene ve karaciğer fonksiyonlarını, safra asidlerini ve bilirubini değerlendiren kan testleri yaparak yapılabilir.Gebeliğin kolestazı için tedavi hedefleri kaşıntıyı hafifletmektir.

Bazı tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunur:


Topikal anti-kaşıntı ilaçları veya kortikosteroidlerle ilaç

Safra asitlerinin konsantrasyonunu azaltmak için ilaç

Soğuk banyolar ve buzlu su, sıcaklığı düşürerek vücuttaki kan akışını yavaşlatır

Doğum öncesi anneye uygulanan K vitamini takviyeleri

Hem safra seviyelerini hem de karaciğer fonksiyonlarını izleyen düzenli kan testleri


Hafif kaşıntı


Gevşek giysiler giymek kaşınmayı önlemeye yardımcı olabilir, Ayrıca, sentetik malzemeleri kullanmaktan kaçınmak ve doğal malzemeler pamuk gibi ürünler tercih edebilirsiniz.Ilık bir banyo yapmak ve sonrası nemlendirici sürmek kaşıntıyı azaltabilir.




Annenin gebelik kolestazına sahip olması durumunda, fetus için preterm doğum riski daha fazladır, ancak nedenler belirsizdir.Preterm doğan bir bebek, akciğerler henüz tam olarak gelişmiyorsa, solunum sıkıntısı çekebilir.Fetal ölüm riski de yüksektir.Doktor, idrar ve dışkı rengi ve kaşıntı gibi hastanın belirtilerini ve semptomlarını göz önüne alacaktır. Anneye ayrıca kişisel ve aile tıbbı geçmişleri sorulacak ve fizik muayene yapılacaktır.Kan testleri, hastanın karaciğerinin ne kadar iyi çalıştığını gösterebilir. Safra nın kan seviyeleri de ölçülecektir.Ultrason taramaları annenin karaciğerindeki anormallikleri saptayabilir, ancak fetusta görülmez.Kan testleri, hastanın karaciğer fonksiyonunu ve safra kan seviyelerini izleyecektir.Fetal sağlığı ve gelişimi izlemek için ultrason taramaları daha sık hale gelebilir.
 
Kaşıntı hamilelikte sık görülür. Genellikle hormonlar gibi kandaki belirli kimyasalların seviyelerinin yükselmesinden kaynaklandığı düşünülür.Bununla birlikte, kaşıntı,karaciğer rahatsızlığının bir belirtisi olabilir.Ayrıca, sentetik malzemeleri kullanmak kaşıntı nedeni olabilir. Hamilelikte kolestaz belirtileri elelrin özellikle avuç içlerinde , ayak tabanlarında yoğun kaşıntıyla kendiniz gösterir. Koyu renkli idrar açık renkli dışkılama da belirtiler arasındadır.Yukarıda adı geçen belirtilerden herhangi birine sahip olan hamile bir kadın, doğmamış bebek için bir risk belirtisi gösterebileceğinden mümkün olan en kısa sürede bir sağlık uzmanına görünmelidir.
 
Yoğun kaşıntıya yanı sıra anne, A, D, E ve K vitaminleri olan yağda eriyen vitaminleri emme konusunda bazı sorunlarla karşı karşıya kalabilir . Annenin gebeliğe kolestaz olması durumunda fetus için preterm doğum riski daha fazladır, ancak nedenler belirsizdir. Preterm doğan bir bebek, eğer akciğerler henüz tam gelişmiş ise, solunum sıkıntısı çekebilir. Fetal ölüm riski de daha yüksektir.
Doktor, idrar ve dışkı rengi ve kaşıntı gibi hastanın belirtilerini ve semptomlarını göz önüne alacaktır. Anneye ayrıca kişisel ve aile tıbbı geçmişleri sorulacak ve fizik muayene yapılacaktır.Kan testleri hastanın karaciğerinin ne kadar iyi çalıştığını gösterebilir. Safra'nın kan seviyeleri de ölçülecektir. Tedavi normalde semptomları, özellikle de kaşıntıyı hafifletmeyi ve potansiyel komplikasyonları önlemeyi amaçlar.
 
Folikülit, bir veya daha fazla kıl folikülünün iltihaplanmasıdır. Bu durum, avuç içleri ve ayak tabanları dışında, cildin herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Döküntü , yüz, göğüs, kol, kalça, hatta kafada sivilceler olarak görünebilir .Hamilelik vücudunuzda birçok değişiklik getiriyor. Bu değişiklikler mide bulantısı, vücut ağrıları ve kramplar gibi istenmeyen semptomlarla gelir. Böyle bir semptom kaşıntılı deridir. Hamilelik sırasında kaşıntılı deri son derece can sıkıcı olabilir ve başka bir cilt enfeksiyonundan daha fazlası olabilir. Kaşıntılı deri, kilo alma, hidrasyon eksikliği, hormonal dengesizlik veya enfeksiyon gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Bununla birlikte, tahriş olmuş cildinizi herhangi bir yan etki olmadan rahatlatan doğal olarak mevcut bileşenler de vardır. Aloe Vera , antimikrobiyal özelliklere sahip doğal olarak mevcut bir nemlendiricidir.
 
Taze Aloe Vera jeli, kaşıntılı ve tahriş olmuş cildi rahatlatmak için cilde doğrudan uygulanabilir. Hamilelik sırasında yan etkisi olmadığı için kullanım için güvenlidir. Kabartma tozu, her türlü kaşıntı ve kızarıklıktan anında rahatlama sağlayabilir. Cildi rahatlatır ve her türlü kirletici veya mikroptan arındırır. Yoğurt , genital bölge etrafındaki kaşıntılara neden olan maya enfeksiyonları için çok popüler bir probiyotik ve ev ilaçtır. Cildi besler, tahriş olmuş bölgeyi yatıştırır ve nemlendirir.Hamilelik sırasında hidrasyon eksikliği yaygındır ve kaşıntılı cilde yol açabilir. Günlük hindistancevizi yağını kullanmak bu sorunu azaltabilir. Hindistan cevizi yağı sadece etkili bir nemlendiricidir, aynı zamanda cilde herhangi bir bakteri veya mantar enfeksiyonu bulaşmasını engelleyen etkili bir antimikrobiyal etkiye sahiptir.Limon suyu C vitamini açısından zengindir ve cilt faydaları ile bilinir. Sadece size harika bir cilt kazandırmaz, aynı zamanda kaşıntıyı da hafifletir. Limon suyu doğada asidiktir ve cildi tahriş edebilir; cildinizde limon suyu kullanmak istediğinizde, su ile seyreltmeniz ve pamukla uygulamanız gerekir.Çay ağacı yağı antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir. Cildiniz herhangi bir enfeksiyondan dolayı kaşıntılıysa, çay ağacı yağını biraz su ile seyreltin ve etkilenen bölgeye uygulayın. Ayrıca çay ağacı yağını bir miktar zeytinyağı veya hindistancevizi yağıyla karıştırabilir ve ek bir nemlendirici etki için etkilenen bölgeye masaj yapabilirsiniz.
 
Geri
Üst