Gebelikte kabızlık neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte kabızlık neden olur ?
Erken gebelikte kabızlık, insan koryonik gonadotropin hormonunun (HCG) yükselen seviyelerine bağlı olabilir. Ayrıca mide bulantısı ve kusma veya sabah bulantılarından sorumlu olan hormondur. Gebeliğin ortalarında ve geç döneminde, bununla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz çünkü dolaşımdaki progesteron gastrointestinal hareketinizi yavaşlatabilir. Ayrıca, bebek büyüdükçe, annenin bağırsaklarına baskı yapabilir ve sindirim gecikmelerine veya engellere neden olabilir.


gebelikte kabızlık.jpg




Gebelikte kabızlığının diğer nedenleri arasında düşük fiziksel aktivite, anksiyete, demir takviyesi ve zayıf sıvı alımı sayılabilir. Bu faktörlerin çoğunun gebelik seyrinde birleşmesi ve daha da kötüleşmesi nadir değildir. Ek olarak, gebe kalma öncesi kabızlıktan rahatsız olan birçok kadının hamilelik sırasında kötüleşen belirtileri fark etmesi daha olasıdır.Hamilelikle ilgili kabızlık oldukça yaygındır ve çok kapsamlı bir değerlendirme veya tedavi gerektirmez. Hamilelik sırasında kabızlığı önlemenize ve tedavi etmenize yardımcı olacak bazı ipuçları ve püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.



Seyrek bağırsak hareketleri. Karın ağrısı. Sert dışkıların geçişi.Hamileyseniz, muhtemelen bu üç tanıdık kabızlık belirtisini deneyimlediniz. Hormonal değişiklikler, rahim üzerindeki basınç ve prenatal vitaminlerdeki demir sorumludur.



Hamileyseniz ve kabızsanız, yeterli miktarda lif almıyor olabilirsiniz.İçme suyu günlük olarak önemlidir.Bu nedenle su tüketmeye özen gösterin.Özellikle lif alımınız arttığında, hamilelik sırasında kabızlığı idare etmek için bol miktarda sıvı içmek çok önemlidir. Bağırsak cola ve kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durun, bunlar sizi dehidre etmeye eğilimlidir. Ayrıca, terli, sıcak ve nemli yerlerde ve egzersiz yaptıktan sonra daha fazla içmeyi unutmayınhareketlerini mükemmel formda tutmak için birlikte çalışırlar. Her gün 10 ila 12 bardak sıvı tüketin .


Lif açısından zengin gıdalar



Lif önemlidir çünkü bağırsakları daha fazla çalışmaya zorlar. Ayrıca sıvıyı emer ve dışkının kurumamasını ve yumuşak kalmasını sağlar. Aşağıdaki gıda türleri çok lif içerir. Bu yiyeceklerden her gün çeşitli yiyecekler almak iyi bir fikirdir:

meyve

sebzeler

kepekli ekmek

kahvaltı gevrekleri

kuru erik

Erik suyu.



Kabızlık konusunda neler yapılabilir?


Aşağıdaki ipuçları düzenli bağırsak alışkanlıklarını sürdürmede yardımcıdır:

yeteri kadar lifli besinler yiyin
yeterli sıvı için
egzersiz yapın



Hamilelikte kabızlığı nasıl önleyebilirim veya tedavi edebilirim?



Gebe kadınlar diyetlerinin lifte yüksek olmasını ve gebeliğin erken dönemlerinden itibaren bol miktarda sıvı içmesini sağlamalıdır. Lif, taze meyve ve sebzelerde, kepekli ekmek ve kepekli kahvaltılık gevreklerde bulunur. Kuru erik veya kuru erik suyu ve düzenli egzersiz de kabızlığı önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Azalmış fiziksel aktivite kabızlık olasılığını artırır. Yüzme, yürüyüş ve diğer aerobik aktiviteler gibi orta derecede egzersiz yapmak bağırsak işlevini arttırabilir ve kabızlığı önleyebilir


Doğum öncesi vitamin ve minerallerin kullanılmasının en sık görülen yan etkilerinden biri mide bulantısı ve kusmaya ek olarak kabızlıktır. Hamilelik sırasında reçete edilen demir takviyeleri kabızlığa yol açabilir. Probiyotikler birçok gıdada doğal olarak bulunurlar. Kolonik florayı değiştirdikçe ve bağırsak fonksiyonunu iyileştirirken hamilelik kabızlığı rahatlatmak için iyi çalışırlar. Yoğurt iyi bir probiyotiktir.Diyetinizi yoğurt ilave ederek kabızlığı önleyebilirsiniz.

Kabızlık, karın ağrısı veya rahatsızlığı, zor ve seyrek bağırsak hareketleri ve sert dışkıların geçişi olduğunda ortaya çıkar. Gebe kadınlarda kabızlığın, bağırsak kasını gevşeten hormonlara ve bağırsaklardaki genişlemiş uterusun baskısına bağlı olarak meydana geldiği düşünülmektedir.Bazen demir tabletler kabızlığa katkıda bulunabilir. Demir takviyeleri alıyorsanız bol su içtiğinizden emin olun.


İdeal olarak, meyveler, sebzeler, kahvaltılık gevrekler, tam tahıllı ekmekler, kuru erik gibi yüksek lif içeren besinleri tüketin.Özellikle lif alımını arttırırken bol miktarda sıvı içmek önemlidir. Her gün 10 ila 12 bardak sıvı tüketin. Eğer inaktif iseniz, daha büyük bir kabızlık şansınız vardır. Yürüyüş, yüzme ve diğer hafif egzersiz bağırsaklarınızı uyararak bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Her hafta 20-30 dakika boyunca haftada üç kez egzersiz yapın.Demir takviyeleri kabızlığa katkıda bulunabilir. İyi beslenme genellikle hamilelik sırasında demir ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Gün boyunca daha küçük dozlarda demir almak,kabızlığı önleyebilir.


UYARI : Müshil haplar , gebelik sırasında kabızlık tedavisi için önerilmez, çünkü rahim kasılmaları uyarır ve dehidratasyona neden olabilirler .



Lifte yüksek bir diyet, kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca hamile kadınlara vitamin ve antioksidanlar sağlar.İyi seçenekler arasında taze meyveler, sebzeler , fasulye , bezelye, mercimek, kepekli tahıllar, kuru erik ve tam tahıllı ekmek bulunur.Düzenli fiziksel aktivite kabızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Egzersiz bağırsaklarınızı uyarır. Gebe kadınlar haftada üç kez 20 ila 30 dakika egzersiz yapmaya çalışmalıdır.Probiyotikler, sindirim sistemine yardımcı olan bakterilerdir. Yiyeceklerin düzgün bir şekilde parçalanmasını sağlarlar.Kfir,yoğurt lahana turşusu iyi probiyotiklerdir güvenle tüketebilirsiniz.1: Sabah kalktığınızda, limonlu bir bardak ılık su içirin.Her yemek öncesi bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı için. Kafeinli içeceklerden kaçının. Başlangıçta bağırsakları hareket ettirmeye yardımcı olabilirler, çünkü bunlar diüretiktirler, problemi dehidrasyona neden olacak şekilde birleştirirler. Diüretikler gebelikte tehlikeli olabilir. Tuvaletiniz geldiği zaman ertelemeyin ihtiyaç anında hemen tuvalete gidin.Hamileyken kabız olmak normladir bebeğe zarar vermez.Kabızlık gebelik sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve hatta hiç oluşmayabilir.


Hamile olmak, birçok kadın için heyecan verici ve harika bir zamandır. Ancak, aynı zamanda fiziksel ve duygusal olarak da zorlayıcı olabilir. Kabızlık, meydana gelebilecek olası değişikliklerden sadece biridir. Hamileliğin bu belirtileri bebeğiniz doğduktan sonra kaybolur. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz, hamilelik sırasında kabızlığı önlemeye yardımcı olabilecek hızlı bir sindirim sistemini teşvik eder. Gebelikte kabızlık sizi endişelendiriyorsa mutlaka doktora görünün.
 
Gebelikte erken dönemde görülen kabızlık büyük olasılıkla kalın bağırsağın hareket kabiliyetini azaltan progesteron düzeylerinin artmasından kaynaklanmaktadır. Hamileliğiniz ilerledikçe ve uterus büyüdükçe, bağırsaklarınızdaki ve rektumunuzdaki artan baskı da kabızlığa katkıda bulunabilir. Eğer az çalışan bir tiroidiniz varsa, bu sizin duyarlılığınızı daha da artırabilir.Bir dizi diyet ve yaşam tarzı faktörü, kabızlığı veya yetersiz lif alımı, yeterince su içmemesi, kötü beslenme tercihleri, stres ve egzersiz eksikliği gibi yavaş hareket eden bağırsakları da kötüleştirebilir. Her gün taze meyveler, sebzeler ve kahverengi pirinç ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllar gibi lifli yiyecekler yediğinizden emin olun.Nişastalı ve rafine karbonhidratlar kaçının.Çay ve kahveden kaçının bol su tüketin. Hafif egzersizler yapın. Yaşam şeklinize dikkat ederseniz gebelikte görülen kabızlığı yönetebilirsiniz.
 
Geri
Üst