Gebelikte ilaç kullanımının zararları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte ilaç kullanımının zararları nelerdir ?
Gebelik, ister planlanmış olsun , isterse hoş bir sürpriz. Reçete edilmiş ilaçların kullanılması bu dönemde ciddi kaygıları beraberin de getiriyor.Bazı ilaçların gebelik sırasında alınması güvenli kabul edilse de , doğmamış bebeğiniz üzerindeki etkileri bilinmemektedir.Gebe kalmadan önce reçeteli ilaç kullandıysanız , gebe olduğunuzu öğrendiğiniz de bu ilaçlara devam etmenin güvenliği konusun da mutlaka hekiminizle konuşun.







Bazen kadınlar, hamile olduklarını fark etmeden önce ilaç alırlar. Bu olduğunda, ilaçların doğmamış bebekleri üzerindeki etkileri konusunda endişelenebilirler. Hamile kalmayı ya da hamile kalmayı planlayan bir kadının yapması gereken ilk şey durumu sağlık uzmanıyla konuşmaktır. Bazı ilaçlar gebelik sırasında alındığında zararlıdır, ancak bazılarının zarar verme olasılığı düşüktür.

Birçok kadın gibi gerekli nedenler den dolayı gebelik sırasında reçeteli ilaç kullanmak zorunda olabilir. Mide ekşimesi , sabah bulantısı veya baş ağrısı gibi ortak rahatsızlıklara yardımcı olmak için ilaç kullanılır.Gebelik, ilacınızın etkinliğini etkileyebilir..Çoğu durumda, belli bir soruna hitap eden farklı ilaç türleri vardır. Sağlık bakım sağlayıcısı, gelişmekte olan bebeğiniz için herhangi bir riski azaltırken, tıbbi gereksinimlerinizi karşılamak üzere bulunduğunuz ilaç türünü değiştirebilir.



Gebelikte ilaç kullanımı

Birçok internet sitesi, hamilelik sırasında alınması güvenli olan ilaç listelerini yayınlar. Ancak listelenen birçok ilaç için, gebelik sırasında kullanım güvenliği veya riskini belirlemek için yeterli bilgi yoktur.Bazı hamile kadınlar sağlık koşullarını tedavi etmek için ilaç kullanmalıdır. Örneğin, bir kadın astım, epilepsi , yüksek tansiyon veya depresyon varsa, gebelik sırasında sağlıklı kalmak için ilaç almayı sürdürmesi gerekebilir. Bu koşullar tedavi edilmezse, anne adayı ya da doğmamış bebeği zarar görebilir.Ayrıca hangi ilaçların gebelik sırasında en güvenli olacağı konusunda doktoruyla görüşmelidir. Değerlendirilen herhangi bir ilacın muhtemel riskleri ve faydaları dengelemek önemlidir.Hamileyken herhangi bir ilacı almadan önce, mutlaka doktorunuza danışın . Yeni ilaçlar reçete edildiyse lütfen hamile olduğunuzu doktorunuza bildirin

Not: Hiçbir ilacın gebelik sırasında% 100 güvenli olduğu düşünülmez.


Gebelikte bitkisel ürünlerin kullanımı

Hamilelikte doğal tüm telafi ya da tamamlayıcı tedaviler güvenli değildir. Kullanılan bazı ürünler yüksek kalitede olmayabilir ve zararlı olabilecek kurşun gibi başka maddeler içerebilir.Çoğu şifalı bitkilerin hamilelik sırasında kullanılmasının güvenli olduğu kanıtlanmamıştır.

Prenatal vitaminler, şimdi reçetesiz olarak mevcuttur, hamilelik sırasında alınması güvenlidir. Ancak yine hekiminize danışmakta fayda var.

Hamilelikte bitkisel ilaç kullanmanın zararı varmı?


İlaç Risk Faktörü Sınıflamaları

Her ilaç, gebelikte potansiyel risk faktörleri ile ilişkili bir risk faktörü sınıflandırmasına sahiptir. Bu derecelendirmeler, durumunuzda belirli bir ilacı kullanmanın riskleri ve faydalarının bir değerlendirmesinin yanı sıra size ve sağlık uzmanınızın hangi adımları atacağını belirlemenize yardımcı olacaktır.

Gebelik ilaç kategorileri:

Kategori A : Kontrollü çalışmalar risk teşkil etmiyor veya herhangi bir zararı bulunmuyor
Kategori B : Hayvan çalışmalarında riskin görülmemesi , ancak hamile kadınlar üzerinde kontrollü bir çalışma yoktur.
Kategori C : Hayvan çalışmalarında fetus risk taşıyor, kadınlarda kontrollü bir çalışma yok, kadınlarda ve hayvanlarda yapılan çalışmalar mevcut değil.
Kategori D : Olası fetal riske ilişkin olumlu kanıtlar var, ancak hamile kadınlarda kullanımdan elde edilen faydalar, riske rağmen kabul edilebilir.
Kategori X : Hayvanlarda veya insanlarda yapılan çalışmalar fetüs anormallikleri sergilemiştir veya cenin riskinin olduğuna dair kanıtlar vardır. İlaç, hamile olan veya hamile kalmış kadınlarda kontrendikedir.

C kategorisi biraz kafa karıştırıyor . Gebelikte ilaç kullanımı hakkında yetersiz verinin olması bu sınıflandırmayı ele alır.Güvenli veya muhtemelen güvenli olabilir veya potansiyel olarak zararlı olabilir.


Genel olarak, birçok kişi fetusa zarar verebileceğinden, ilaçlar mutlaka gerekmedikçe hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Tüm doğum kusurlarının yaklaşık% 2 ila 3 ü bir bozukluk veya semptomu tedavi etmek için alınan ilaçlardan kaynaklanmaktadır.Hamile bir kadın tarafından alınan ilaçlar fetüsün büyümesi ve gelişimi için gereken oksijen ve besin maddeleri ile aynı yolda bulunan plasentayı geçerek fetusa ulaşır.

Hamile bir kadının hamilelik süresince aldığı ilaçlarr fetüsü çeşitli şekillerde etkileyebilir . Bazı ilaçlar oldukça toksiktir ve hamile kadınlar tarafından asla kullanılmamalıdır çünkü ciddi doğum kusurlarına neden olurlar.Bazı ilaçlar hayvanlarda doğum kusurlarına neden olmakla birlikte insanlarda aynı etkilere rastlanmamıştır.. Çoğu zaman, gebelik sırasında zararlı olabilecek bir ilacın yerine daha güvenli bir ilaç kullanılır
 
Bazen ilaçlar, hamile kadın ve fetüsün sağlığı için gereklidir. Bu gibi durumlarda, bir kadın, ilacın alınmasının riskleri ve yararları hakkında doktor ya da diğer sağlık uygulayıcısı ile konuşmalıdır.Siz ve bebeğiniz plasenta ve göbek bağı ile biribirinize bağlısınız. Vücuduna giren neredeyse her şey bebeğinizle paylaşılacaktır. Bu, kullandığınız herhangi bir ilacın da bebeğinizi etkileyeceği anlamına gelir. Bazı ilaçlar gebelik sırasında güvenlidir; diğer ilaçlar doğmamış bebeği olumsuz etkiler yapabilir.Hamileyken emniyetli olup olmadıklarını belirlemek için reçetesiz ilaçlar ve doğal takviyeleri de içeren her ilacın kontrol edilmesi çok önemlidir.
 
Embriyonik gelişimin kritik dönemi, ana organ sistemleri geliştiğinde, gebelik sonrası yaklaşık 17 gün içinde başlar ve 60 ila 70 gün arasında tamamlanır. Bu süre zarfında bazı ilaçlara maruz kalma (17 ila 70 gün) büyük doğum kusurlarına neden olabilir. Bununla birlikte, bazı ilaçlar, organ sistemlerinin ve ikinci ve üçüncü trimesterlerdeki merkezi sinir sisteminin fonksiyonel gelişimine müdahale edebilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir.
 
Hamile bir kadının tükettiği her şeyin bir kısmı fetüsün beslenmesine ve gelişimine doğru gidiyor.Bu, kullandığınız herhangi bir ilacın da bebeğinizi etkileyeceği anlamına gelir.Hangi ilaçların gebelik sırasında alınması gerektiğini açıkça göstermek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır, ancak genel olarak, hamile olan veya hamile kalmak isteyen bir kadın, halihazırda kullandığı veya önerilmiş bir ilaç hakkında doktoruyla konuşmalıdır . Unutmayın, tükettiğiniz şeylerin çoğü büyüyen bebeğinize aktarılır. Bazı şeyler bebeğiniz için iyi olsa da, bazıları zararlı olabilir.
 
Bir ilacın fetüsü nasıl etkilediği, fetüsün gelişme evresine ve ilacın mukavemet ve dozuna bağlıdır . İlaçların konsept ve implantasyon dönemindeki etkileri hakkında sınırlı bilgi mevcuttur. Gebe kalma riski altında olan veya gebe kalmayı isteyen kadınların gebe kalmadan 3-6 ay önce tüm gereksiz ilaçları geri çekmeleri önerilmektedir . Fetüs doğum kusurlarına, döllenmeden sonra 3. hafta ile 8. hafta arasında oldukça savunmasızdır;Bu aşamada fetusa ulaşan ilaç bileşenleri fetusta kalıcı sorunlara yolaçabilir.Bir ilacın etkisi de fetusa ulaşan doza bağlıdır. Bu yüzden ilaç kullandığınız dönemde gebe kaldıysanız durumu mutlaka hekime bildirin.
 
hamileyim monodoks adlı ilacı kullanmamda sakınca varmı

Merhaba, bu ilaç fetus üzerinde patolojik değişimlere neden olduğun dan gebelikte kullanılmaz. Klamidya infeksiyonun gibi kısırlık nedeni olabilen hastalıklarda etkilidir. İlacı reçete eden hekime gebe olduğunuzu bildirin ve ilacı kullanmanız halinde ne gibi risklerle karşılaşabileceğinizi sorun.
 
boğazım çok ağrıyordu iltihap olmuş doktor antibiyotik verdi kullandım 1 hafta adet olmadım test yaptım negatif hamilemiyim sizce
 
Merhaba, adet gecikmesi bir çok koşuldan kaynaklanabilir. Özellikle bazı ilaçlar ve antibiyotik türleri adet gecikmesine neden olabilir. Adet gecikmesinden dolayı test yapmışsınız sonuç negatif bu durum da gebelik söz konusu değil.
 
Hepimiz zaman zaman hastalanırız. Bir çok koşul hastalığa davetiye çıkarabilir. Gebelikte hasta olmanız durumun da hekiminiz ilaç reçete edebilir. Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, aldığınız veya almayı düşündüğünüz herhangi bir ilaç hakkında doktorunuzla konuşun. Buna reçeteli ve reçetesiz ilaçlar yanı sıra diyet veya bitkisel ürünler de dahildir.Birçok internet sitesi, hamilelik sırasında alınması güvenli olan ilaç listelerini yayınlar. Ancak listelenen birçok ilaç için, gebelik sırasında kullanım güvenliği veya riskini belirlemek için yeterli bilgi yoktur . Bazen kadınlar, hamile olduklarını fark etmeden önce ilaç alırlar. Bu olduğunda, ilaçların doğmamış bebekleri üzerindeki etkileri konusunda endişelenebilirler. Hamile kalmayı ya da hamile kalmayı planlayan bir kadının yapması gereken ilk şey onun sağlık uzmanıyla konuşmaktır. Genel olarak, fetusa zarar verebileceğinden, ilaçlar gerekmedikçe hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.Bir ilacın bebeğiniz için güvenli olup olmadığını bilmek zor olabilir.Bu nedenle hekime danışmadan mümkün mertebe ilaç kullanımın dan kaçının.