Gebelikte egzersizin önemi

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte egzersizin önemi
Hamileyken sağlıklı kalmak ve kendinize ve bebeğinize yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisidir. Hamilelik sırasında düzenli egzersiz, sağlığınız ve refahınız için önemlidir.Uzmanlar, durmak yerine hareket etmenin önemini kabul ederler. Şimdilik, hayatınızda sağlıklı ve kalıcı değişiklikler yapmak için aşırı motive olmuşsunuzdur. Bu makale hamile kadınlar için gerekli egzersiz , kilo verme rehberliği ve sağlıklı bir gebelik süreci hakkında bilgiler içermektedir.



gebelikte egzersiz.jpg


Gebelikte egzersiz ve spor sakıncalımıdır?





Gebe kalmadan önce fiziksel olarak aktif olan çoğu kadın, gebelik sırasında fiziksel aktiviteyi sürdürebilir. Yoğunluğu azaltmanız gerekebilir.Çoğu kadın için gebelik sırasında egzersiz güvenlidir. Egzersiz, hem sizin hem de bebeğiniz için iyidir. Aslında, doğru hamleler sırt ağrısı ve uyku bozuklukları gibi yaygın rahatsızlıkları hafifletebilir.En iyi egzersizlerden biri yüzme. Gebelikte görülen ayak şişmelerine çok iyi gelmektedir.Hamilelikte egzersize başlamadan veya devam etmeden önce hekiminize danışın.


Hamilelikte Kimler Egzersiz Yapmamalı?

Bazı kadınlar gebelik sırasında egzersiz yapmamalıdır. Astım , kalp hastalığı veya şeker hastalığı gibi tıbbi bir durumunuz varsa, egzersiz yapmadan önce doktorunuza danışmalısınız.Buna ek olarak, kanama veya lekelenme eya erken doğum öyküsü veya zayıf bir serviks dahil belirli gebelikle ilgili koşullarınız varsa, egzersiz yapmanız sakıncalı olabilir.Yapabileceğiniz ve yapamayacağınız konularla ilgili bazı yönergeler için egzersize başlamadan önce doktorunuzla konuşın.


Gebelikte su içmek


Hamilelik sırasında egzersiz yaparken bol miktarda su içtiğinizden emin olun. Egzersiz yapmaya başlamadan 20-30 dakika önce 5 bardak su için ve antrenman sırasında her 20-30 dakikada bir su içmeyi deneyin.


Gebelikte egzerize başlamadan yapılması gerekenler


Size göre bireyselleştirilmiş bir egzersiz programı için doktorunuza danışın. Bununla birlikte, sağlıklıysanız ve gebeliğinizde komplikasyon gelişmiyorsa bazı genel kurallar vardır. Egzersiz programına beş dakika ısınma ve beş dakika uzanma ile başlayın. Yaklaşık 15 dakika boyunca kardiyovasküler aktivite almaya çalışın ve kalp atış hızınızı izleyin.



Hamileyken çoğu egzersiziz yapabilirsiniz fakat aşırıya kaçmamak şartıyla. Yüzme ,yürüyüş,bisiklet sürme,merdiven çıkma etkili aerobik dersleri gibi aktiviteler, size ve bebeğinize fayda sağlar.Hamileliğinizde ilerledikçe denge veya koordinasyon gerektirmeyen egzersizleri düşünebilirsiniz.


Nereden Başlamalıyım


Hamilelikten önce düzenli olarak egzersiz yapmadıysanız, artık size bir ömür boyu hizmet edebilecek bir alışkanlık kazanın. Düşük bir eforla başlayın ve günde 3-5 defa, günde 30 dakikaya kadar çalışın. Mümkünse, gebelik süresince çalışma konusunda uzmanlaşmış bir eğitmen ile birlikte çalışın.


Pilates

Pilates, hamilelikte karşılaşacağınız iki zorluğun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir: denge ve bel ağrısı.


Yoga

Hamilelik sırasında ve hayatınızın geri kalanında kendiniz için yapabileceğiniz en iyi egzersizlerden birine hoş geldiniz. Yoga güç ve denge kurar, kasların sarkmasını önler, ve doğum esnasında yardımcı olacak solunum ritmini öğretir.

Yoga nedir faydaları nelerdir ?



Gebelikte yüzme ve yürüyüş. Gebelikte yüzme size çok fayda sağlayacaktır .Su yatıştırıcıdır ve stresinizi alır. Yürüme gebelikte yapılması gereken en önemli gezersizlerdendir.


Egzersizler her trimesterde özelleştirilir, diğer etkinlikler sırasında kullanabileceğiniz gebelik özellikli değişiklikleri gösterir ve size rahat bir hareket yelpazesinde nasıl esneyebileceğinizi gösterir.


Üç Aylık Dönem

Hamile kadınlar için bu başlangıç egzersizleri, ikinci ve üçüncü trimesterde rahatsızlığı azaltmanın en önemli anahtarlarından biri olan kardiyo ve kas gelişimi için sağlıklı bir temel oluşturacaktır.



İkinci ve üçüncü trimesterde uzun süre hareketsiz durmak ve sırtüstü yatarken egzersiz yapmamak gerektiğini biliyor muydunuz?


Egzersiz yapmamam gereken uyarı işaretleri nelerdir?


Vajinadan kanama

Baş dönmesi veya baygın hissetmek

Egzersize başlamadan önce nefes darlığı

Göğüs ağrısı

Baş ağrısı

Kas Güçsüzlüğü

Vajinadan sızan sıvı


Hamileliğiniz sırasında egzersiz yapmak , pek çok sağlık yararına sahiptir. Prenatal egzersiz, dolaşımınızı iyileştirmenize, sırt ağrınızı ve kabızlığı hafifletmenize, ödemi azaltmanıza ve hamile kaldığınız sürece ekstra kilo almanızı engeller .Hamilelik sırasında vücudunuz dikkatle tasarlanmış bir egzersiz programı gerektiren çarpıcı fizyolojik değişiklikler yaşar. Bu doğal olarak oluşan değişiklikler kalıcı değildir ve düzenli egzersizin faydaları çoktur. Hamileyken sağlıklı, aktif bir yaşam tarzı sağlamanın siizn ve bebeğiniz için pek çok avantaj sağladığını unutmayın. Sağlıklı gebelik geçirmeniz dileği ile.
 
Geri
Üst