Gebelikte diş ağrısı nasıl geçer ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte diş ağrısı nasıl geçer ?
Bazı hamile kadınlar hormonal değişikliklerden dolayı diş etlerine ve diş ağrısına karşı daha duyarlı olabilirler. Diş ağrısının olası nedenleri arasında çürüme veya hassasiyet bulunur. Bu ağrının değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi, hamilelik sırasında bazı problemlere neden olabilir. Bir diş röntgeni yada kullanılacak ilaçlar gebeliği etkileyebilir.Bir diş hekimi çürüme, oyuklar ve diş eti hastalığını denetlemelidir, ancak bu sürece yardımcı olmak için evde yapabileceklerinizde vardır. Hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer ? Diş bakımı hamilelikte önemlidir, çünkü diş çürümelerini ve diş eti tahrişini önlemeye yardımcı olabilir. Bildiğiniz gibi gebelikte kusma sıklıkla görülüyor. Sürekli olarak kusmak asit nedeniyle dişlerde çürümeye neden olabilir. Bu durumda diş hijyeniniz öncelik olmalıdır. Dişlerinizi yumuşak kıllı bir fırça ve florürlü diş macunu ile günde en az iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın.




gebelikte diş ağrısına ne iyi gelir.jpg







Hamilelikte diş eti ağrısına ne iyi gelir ?Hamilelik sırasında diş eti ve diş ağrısı nadir değildir, ancak rahatsızlık genellikle daha ciddi bir altta yatan diş durumunun belirtisidir. Hamilelik sırasındaki önemli hormonal değişiklikler nedeniyle, diş etleriniz basit fırçalama ve diş ipi kullanımı eylemlerine karşı aşırı duyarlı hale gelebilir. Bu diş problemleri kanamaya, şişmeye ve diş etlerinin hassasiyetine neden olabileceği gibi gebeliğiniz için riskte oluşturabilir. Hamilelikte diş apsesi nasıl geçer ?Hamile kadınların yaklaşık yüzde 50'sinde diş etlerinde iltihaplanma görülür. Tedavi edilmezse, diş eti iltihabı daha ciddi periodontal hastalıklara yol açarak rahatsız edici bir hamilelik ve diş ağrısına, hatta diş kaybına neden olabilir.Gebeliğe bağlı diş ağrısı genellikle hassas diş etlerinin sonucudur. Gözlendiğinde diş etleri kırmızı ve şişmiş görünür. Ayrıca fırçaladığınızda ve diş ipi kullanırken diş etlerinin kolayca kanadığını fark edebilirsiniz. Kökler bozulmaya başladığında dişler gevşeyecektir. Sıcak ve soğuk yiyecekler hamilelik sırasında sizi daha fazla rahatsız edebilir. Burada dikkat etmeniz gereken ağız hijyenidir. Kalsiyum alımınızı artırın ve kusma sonrası ağzınızı çalkalayın.Hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer ibrahim saraçoğlu hocamızın önerisine bakalım. Hocamız diş ağrısı için antibakteriyel ve antioksidan olan karanfili öneriyor. Ağrıyan dişinizin üzerine karanfil yerleştirin. Yada hamilelikte diş ağrısına karanfil yağı ile çözüm bulabilirsiniz. Pamuk çöpünü karanfil yağına batırın ve ağrıyan dişinizin üzerine koyun. ancak karanfilin özünü yutmayın..Hamilelikte diş ağrısı cinsiyet belirlemede tahmin yürütmez. Yani dişinizin ağrısı bebeğin kıza yada erkeğe işaret etmesi olası değildlir.



Diş Ağrısının Nedenleri



Hormonal değişiklikler ve hamilelik sırasında diş etlerine kan akışında artış, diş eti hassasiyetine ve diş ağrısına neden olabilir. Hassasiyet ayrıca artan diş diş çürümesi ve aşırı kusma nedeniyle asit erozyonu ile de ilişkilendirilebilir. Düzenli diş muayenelerinin yapılması, diş ağrısının altında yatan nedenlerini tedavi edebilir..,



Önleme / Çözüm



Hamilelik sırasında diş eti problemleri ve diş ağrısından kaçınmanın en iyi yolu iyi ağız hijyeni uygulamaktır. Her yemekten sonra dişlerinizi ve diş etlerinizi nazikçe temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. Dişleriniz ekstra hassassa, hassasiyetle mücadele etmek için özel olarak tasarlanmış bir diş macunu kullanın. Her gün diş ipi kullanın. Şekerli yiyecek ve içecekleri azaltın ve bol su için. Son olarak, düzenli olarak diş hekimine görünün.



Bununla birlikte, hamilelik talepleri bazı kadınlarda özel diş problemlerine yol açabilmektedir. Evde uygun hijyen ve diş hekiminizden profesyonel yardım alındığında, dişleriniz hamilelik boyunca sağlıklı kalabilir. Araştırmalara göre gebe kadınlarda diş eti hastalığı ile düşük doğum ağırlıklı erken doğum arasında bir bağlantı bulunmuştur. Bu nedenle gebelikte diş sağlığını korumak önemlidir.Hamilelikle ilişkili hormonlar, bazı kadınları aşağıdakiler de dahil olmak üzere diş eti sorunlarına duyarlı hale getirebilir. Diş eti iltihabı bu ikinci trimesterde ortaya çıkması daha olasıdır. Belirtileri diş etlerinin şişmesini ve kanamayı, özellikle fırçalama sırasında ve dişler arasında diş ipi kullanırken ortaya çıkar.Tedavi edilmemiş diş eti iltihabının neden olduğu ve diş kaybına neden olabilecek bu kronik diş eti enfeksiyonunu kötüleştirebilir. Gebelikte kusma yaygındır. Tekrarlayan reflü ve kusma diş minesine zarar verebilir ve çürüme riskini artırabilir.



hamilelikte diş ağrısı cinsiyet.jpg





Bazı kadınlar hamileyken olağandışı yiyecek istekleri aşerme yaşarlar. Şekerli atıştırmalıklar için düzenli bir istek, diş çürümesi riskinizi artırabilir.Şekerli ürünlerden kaçınmanız faydanıza olacaktır. Şekerli ürünler yerine taze meyve tüketmeye çalışın.Hamilelik sırasında günlük kalsiyum miktarınızı artırmanız gerekir. Yeterli kalsiyum kemik kitlenizi koruyacak ve gelişmekte olan bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Aynı zamanda diş sağlığınızıda koruyacaktır. İyi diyet kalsiyum kaynakları süt, yoğurt, peynir dir.D vitamini vücudun kalsiyum kullanmasına yardımcı olur. İyi kaynaklar şunları içerir: Somon gibi yağlı balıklar , peynir , margarin ve yumurta.Hastalıktan kalsiyum eksikliğine, diyet değişikliklerinden zayıf oral hijyene kadar, tüm bu faktörler hamilelik sırasında diş problemleri şansını artırabilir. Sarımsak, antibakteriyel özelliklere ve ani yatıştırıcı etkiye sahip olan bir madde olan 'allisin' içerir. Çiğ sarımsağı doğrudan etkilenen dişe uygulayın ağrının geçtiğini göreceksiniz.Siyah çay, iltihabı ve şişi azaltır . Çay poşetini sıcak suya batırın daha sonra çıkarın ve ılımasını bekleyin. Çay poşetini ağrıyan dişinizin üzerine koyabilirsiniz. Çiğ soğanın suyu diş ağrısını yatıştırabilir ve antiseptik olarak çalışır. Etkilenen bölgeye küçük bir parça çiğ soğan koyabilirsiniz.


Bazı kadınlarda, hamilelik diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi diş problemlerine yol açabilir. Bunun nedeni hamilelik sırasında artan hormonlarınızdır.Hamilelik hormonları, yiyeceği midede tutmaktan sorumlu olan kası yumuşatabilir. Hamilelikle ilişkili bulantı ve kusma sırasında dişleriniz güçlü mide asitleriyle kaplanabilir. Tekrarlayan reflü ve kusma diş minesine zarar verebilir ve çürümeye neden olabilir. Hamilelik sırasında genel diş ağrısı nedeni, sık sık ağrıya yol açan iltihaplı veya enfekte olmuş diş etleridir. Diş etlerinde ağrı, diş ağrısı ile aynı ağrıya neden olabilir. Peki, hamilelik sırasında diş ağrılarını ağrı kesici ve antibiyotiklere bağımlı olmadan nasıl yönetirsiniz ? Zencefil kökünün antibakteriyel özellikleri küçük enfeksiyonları, kızarıklığı, enflamasyonu ve diş ağrısına bağlı yaraları iyileştirebilir. Bu nedenle, diş ağrısı için harika bir çaredir. Zencefil kökünü çiğneyin ve tükürün. Zerdeçal, bir diş ağrısı için harikalar yaratabilir. Zerdeçala biraz zeytin yağı birazda hindistan cevizi yağı ekleyin ve karıştırın. Daha sonra bir pamuğu bu karışıma batırın ve etkilenen dişinizin üzerine koyun. Ağzınızı ılık tuzlu su ile durulayarak, ağız boşluğu içinde kalan bakterileri çıkarabilirsiniz. Ağzınızdaki bakteri seviyesini kontrol etmek için bir diş ağrısı yaşamadığınızda bile bu uygulanabilir.Sadece birkaç kuru veya taze nane yaprağını kaynar suya koyun. Daha sonra nane çayıyla gargara yapın.


hamilelikte diş apsesi.jpg







Hamilelikte kalsiyum alımınızı arttırın. Kemik kitlenizi korumanın ve doğmamış bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, dişleriniz de sağlıklı olacaktır.Vücuttaki kalsiyumu kullanmak için D vitamini yönünden zengin peynir, yağlı balık, yumurta vb. Yiyecekleri dahil edin.Gebelik bazı kadınlarda diş problemlerine neden olabilir. Ağız hijyeni alışkanlıklarını iyi sürdürürseniz ve önceden gerekli önlemleri alırsanız, hamilelik sırasında diş problemi yaşama olasılığınız daha düşüktür. Bununla birlikte, hamilelik sırasında bir diş ağrısı veya diş eti hassasiyeti geliştirirseniz, ilk önlem olarak deneyebileceğiniz birçok doğal çözüm vardır. Bir profesyonelin yardımı ile birlikte hamilelik sırasında dişlerinizi sağlıklı tutabilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz önerileri uygulamadan önce mutlaka hekime danışınız. Hekime danışmadan hiç bir ağrı kesici takviye ve bitkisel kür uygulamaynız.



Gebelikte ağrılı ve kanamaya daha yatkın olabilen şiş diş etleri yaygındır. Diş etlerinin bu iltihabına dişeti iltihabı denir. Gebelik dişeti iltihabı, diş eti dokusuna kan akışını artıran ve diş etlerinizin daha hassas, sinirlenebilir ve şişmesine neden olan hormonal değişikliklerden kaynaklanır.Bu hormonal değişiklikler aynı zamanda vücudun periodontal enfeksiyonlara neden olan bakterilere verdiği normal yanıtı da engeller. Bu, plakların dişlerinizde birikmesini kolaylaştırır ve sizi diş eti iltihabına karşı daha duyarlı hale getirir. Gebelik dişeti iltihabının ciddiyeti genellikle ikinci trimesterde artar .Hamilelikte iyi diş bakımı çok önemlidir. Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamanız ve günde en az bir kez diş ipi kullanmanız gerekir. Yumuşak bir diş fırçası diş etlerinizde daha az tahrişe neden olabilir. Eğer dişeti iltihabı kontrol edilmeden bırakılırsa, periodontitis adı verilen daha ciddi bir diş eti hastalığına yol açabilir. Hamilelik sırasında periodontitis erken doğum olasılığını artırır.
 
Hamile olmak hem inanılmaz derecede özel hem de zorlu bir deneyim. Vücudunuz bir sürü değişiklik geçiriyor.Hamilelik sırasında dişleriniz ve diş etleriniz değişebilir.Bazı anne adayları için dişler daha hassas hale gelir. Sıcak veya soğuk içecekler içmek, dişlerinizi dahada hassaslaştırabilir. Özellikle kusma , değişen hormonlar ve diyetiniz diş üzerinde çok etkilidir.Hassas dişler için özel olarak üretilmiş diş macunu kullanın. Bir diş fırçası üzerindeki sert kıllar daha fazla tahrişe neden olabilir. Diş fırçanızı yumuşak kıllı olanla değiştirin.Bebekler annelerinin diyetinden yeterince kalsiyum almazsa, onu doğrudan annelerinin kemiklerinden emer . Kalsiyum güçlü dişler ve diş etleri sağlar , bu nedenle takviyelerle veya kalsiyum bakımından zengin gıdalarla kalsiyum alımınızı artırmak, bu hamilelikle ilgili sorunların bir kısmına yardımcı olabilir. Tuzlu su durulamaları, ağız yaralarının daha çabuk iyileşmesini sağlar, bakterilere karşı savaşır ve içeride kalan ve oyuklara neden olabilecek yiyecek parçacıklarını giderir. Hamile kadınlar için doğal ve güvenlidir. Günde iki kez (veya daha fazla) bir fırçalama alışkanlığına bağlı kalın
 
Geri
Üst