Gebelikte bebeğin kilosunun fazla olması

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte bebeğin kilosunun fazla olması
Anne ve babası küçük olan bebek de anne-babası gibi ufak yapılı olabilir. Her küçük ölçülen bebek gelişme geriliği olduğu anlamına gelmez. Bebeğin haftasına göre küçük olması gelişme geriliği olmasından olabileceği gibi tamamen bebeğin doğal yapısına bağlı normal bir durum da olabilir. Doğum sırasında ise genellikle bebeğin ağırlığının 2500-4000 gram civarında olması normal kabul edilir. Doğum zamanı yaklaştığında 4500 gramdan fazla olan bebeklere iri bebek denir.

Ultrason ile bebeğin boyu ilk aylardan sonra ölçülemez çünkü bebek anne karnında ayakta dik durur gibi düz şekilde durmaz, yuvarlak şekilde durur. Anne karnında bebeğin gelişiminin normal olup olmadığının anlaşılması için kilo takibi yapılması gerekir, boy takibi yapılması gerekmez. Hamilelikte bebeğin boy uzunluğunun takip edilmesi diye bir kavram yoktur.

5.jpg






İri bebeklerde en sık rastlanan durumlardan birisi annede şeker hastalığı olmasıdır. Bunun dışında annenin gebelikten önce yada gebelik sırasında aşırı kilolu olması, annenin doğum kilosunun fazla olması, annenin uzun boylu olması, annenin daha önce iri bebek doğurmuş olması, günaşımı olması, erkek bebek olması diğer risk faktörleridir. Annenin ileri yaşta olduğu gebeliklerde bebeğin kilosu daha fazla olmaktadır.

İri bebekler doğumla ilgili birtakım riskler taşırlar. Doğumun yavaş ilerlemesi, doğumun zor olması, doğum sırasında omuz takılması, kemik veya sinir travmaları, yırtıklar oluşması, atoni, sezaryen gibi riskler artmıştır.

Sezaryen önerisi:
Ultrasonla ölçülen tahmini doğum ağırlığı 5000 gramdan fazla olan (annede şeker hastalığı varsa 4500 gramdan fazla olan) fetuslara normal doğumla ilgili riskleri önlemek için sezaryen önerilir. Bazı hastanelerde bu sınırlar daha aşağı kabul edilmektedir. Sezaryen kararı sadece bu kritere bağlı değildir, annenin pelvik (doğum kanalı) yapısı ve doğumun ilerlemesi ile ilgili diğer gözlemler de sezaryen kararını önemli ölçüde etkiler.

Normalde gününde (miadında) doğan bir bebeğin ortalama doğum ağırlığı 2500-4000 gram civarındadır. Doğumda bebeğin ağırlığı 4500 gram üstünde olursa iri bebek (makrozomi) durumundan bahsedilir (ACOG). Doğumdan sonraki ağırlık ölçümüyle veya doğumdan önce ultrasonla yapılan tahmini ağırlık ölçümüyle bu tanı konur.
 
Geri
Üst