Gebelikte baş ağrısı neden olur ? Gebelikte baş ağrısı nasıl geçer ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte baş ağrısı neden olur ? Gebelikte baş ağrısı nasıl geçer ?
Baş ağrısı, gebelik sırasında, özellikle birinci ve üçüncü trimesterde çok yaygındır. İlk üç aylık dönemde baş ağrısı hormonlarının yükselmesi ve vücudunuzdaki kan hacmindeki artıştan kaynaklandığı düşünülmektedir.Kadınlarda baş ağrıları genellikle hormonlardan kaynaklanır ve hamile olmayan birçok kadın dönemleriyle bağlantılı olduğunu fark eder. Menopoz ve gebelik de potansiyel tetikleyicilerdir. Baş ağrısı, gebeliğin ilk birkaç haftasında daha kötü olabilir, ancak genellikle son altı ay boyunca düzelir . Yaşam tarzınızdaki değişiklikler baş ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir. Baş ağrısı, gebelikte baş ağrısı, gebelikte baş ağrısı neden olur, gebelikte baş ağrısı nedenleri, gebelikte baş ağrısı nasıl geçer ? Merak edilen tüm soruların ayrıntılarını makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


gebelikte baş ağrısı.jpg



Baş ağrısı neden olur ? Baş ağrısının nedenleri ve tedavisi nasıldır ?





Baş ağrısı hamilelikte, özellikle hamileliğinizin erken döneminde, vücudunuz üzerinde olan değişikliklere adapte olduğu zaman yaygındır. Gebelik sırasında baş ağrısının tam olarak neye sebep olduğunun bilinmese de, hormonlardaki dalgalanmalara ve kan dolaşımındaki değişikliklere bağlı olduğu düşünülmektedir.Gebelikte en sık görülen baş ağrısı türü migren baş ağrısıdır ve eğer normalde bu tür baş ağrılarından etkileniyorsanız, gebelik bu durumu daha da kötüleştirebilir. Migren kaynaklı baş ağrısı, başın her iki tarafında veya boynun arkasında sıkışan bir ağrı veya kararlı donuk ağrılar gibi hissedilebilir. Gebelik süresince hormon değişiklikleri migren baş ağrısı tetikleyebilir.



Gebelikte baş ağrısına neden olan diğer faktörler


Çok fazla kafein alımı yada kafeini ani kesme

Yorucu ve stresli bir yaşam

Aç kalma

Belirli yiyeceklere karşı duyarlılık

soğuk algınlığı ve grip



Hamilelikte baş ağrısı neden olur?



Baş ağrısının tam nedeni her zaman açık değildir. Birinci trimesterde değişen hormon seviyeleri ve kan hacmi rol oynayabilir. Rahatsız edici bir baş ağrısı, stres, yorgunluk ve göz yorgunluğuyla birlikte gelebilir. Sinüs kaynaklı baş ağrısı, erken gebelikte yaygın olan burun tıkanıklığı ve burun akıntısı nedeniyle daha olası olabilir. Açlık ve düşük kan şekeri seviyeleri de baş ağrısını tetikleyebilir. Erken gebelikte mide bulantısı ve kusma olan kişiler su kaybı nedeni ile baş ağrısı yaşayabilir. Migren baş ağrısı, hamilelikte sık görülen bir baş ağrısı türüdür. Bu baş ağrısı genellikle başın bir tarafında hissedilir ve beyindeki kan damarlarının genişlemesinden kaynaklanır. Bu duruma kusma eşlik edebilir.



Baş ağrısı şiddetli olduğunda veya geçmezse ya da baş dönmesi, bulanık görme veya görüş alanınızdaki değişiklikler olduğunda, hekime danışmalısınız. Baş ağrısı bazen hamilelikteki kan basıncı problemleriyle ilişkili olabilir. Eğer kalıcı veya şiddetli ise ve gebeliğin 20. haftasından sonra gerçekleşirse, sağlık uzmanınıza bildirin. Gebelikte baş ağrısını gidermek için bol bol dinlenin. Karanlık bir odada uyumaya çalışın. Mideniz bulanıyorsa kusun. Ilık duş alın. Kan şekerinizin düşmediğinden emin olun. Uyku düzeninize dikkat edin ve bol su tüketin. Su eksikliği baş ağrısına neden olabilir. Hamilelikte kafein içeren içeceklerden kaçınmak en iyisidir. Çoğu uzmanın, gebelikte az miktarda kafeinin anneye veya bebeğe önemli zarar vermeyeceğini kabul ettiğini unutmayın.


Gebelikte sağlıklı beslenme hayati önem taşımaktadır. Dengeli bir diyet yemek, vücudunuzu, içinde büyüyen yaşamı beslemek için desteklemeye yardımcı olur ve bebeğinizin mümkün olan en iyi başlangıcını garanti eder. Bununla birlikte, besin alımının zamanlaması da önemlidir. Hamile bir kadının vücudundaki kan hacminin artması ve vücudun bu artışı ayarlaması nedeniyle, hamile kadın sürekli bir besin akışı gerektirir. Bu besin maddelerinin eksikliği düşük kan şekeriyle sonuçlanabilir, en başta gelen baş ağrısı semptomlarından biridir.


Çoğu kişi, bir noktada , doğrudan uyku eksikliğine atfedilen bir baş ağrısı yaşamıştır. Hamilelikte vücudunuz muazzam bir değişime uğrar ve uyku gereksiniminiz artar. Uyku yoksunluğundan kaynaklanan baş ağrısı riskini en aza indirgemek için gece en az 8-10 saat uykuya dalmayı hedefleyin. Stres gebelikte baş ağrısına neden olabilir.Stresin baş ağrısına neden olduğunu düşünüyorsanız, bunu azaltmanın yollarını arayın.Stresten kaçının.Çoğu baş ağrısı için yaşam biçimindeki basit değişiklikler sorunu hafifletebilir. Bazı gıdalar ve durumlardan kaçınma, birçok tekrarlayan baş ağrısı sorununu çözmek için gerekli olan her şey olabilir. Hamilelikte baş ağrılarını tetikleyebilecek çevresel sorunlar da vardır.

Gebelik, baş ağrısı için potansiyel bir tetikleyicidir. Gebelikte hazımsızlık mide bulantısı , midede yanma en sık görülen septomlardır. Gebelikte hazımsızlık nadiren komplikasyonlara neden olur. Bu durum baş ağrısına neden olabilir. Bu nedenle çok yağlı ve baharatlı yemeklerden kaçının. Taze meyve ve sebzelerle beslenin. Gebelikte görülen baş ağrısına sıklıkla maruz kalıyorsanız en kısa zaman da bir hekime görünün. Hekim baş ağrısının altta yatan nedneine bağlı olarak ilaç reçete edebilir, size bir takım tavsiyelerde bulunabilir.
 
Bir kadın hamile kaldığında, özellikle hamileliğin ilk üç ayında vücuttaki hormonlarda dramatik bir artış olur. Bu hormonal dalgalanma baş ağrısına neden olabilir.Baş ağrısı hamilelikte yaygındır. Vücudunuzun hamilelik değişikliklerine adapte olduğu gibi, bu baş ağrılarının nedenleri ikinci trimesterde daha az etkili olacaktır. Hormon düzeylerindeki değişiklikler, özellikle artmış progesteron,kalp ve diğer vücut sistemlerinde artan talepler,anemi ve düşük tiroid hormonu,uyku miktarı ve kalitesinde azalma baş ağrısına sebep olabilir.Hamilelik veya diğer kişisel, aile, iş veya mali kaygılara dair depresyon ve endişe, bu baş ağrılarının başlamasına katkıda bulunabilir.. Baş ağrısının kesin nedeni açık değildir . Migren baş ağrıları hamilelikte en sık görülen şiddetli baş ağrısıdır. Migren baş ağrıları semptomlara bağlı olarak teşhis edilirSürekli baş ağrısı çekiyorsanız mutlaka bir hekime görünüp muayene olun.
 
Sabah bulantısı, akut sırt, meme hassasiyeti ve baş ağrısı gebelikte sık görülen komplikasyonlardır.Baş ağrısı hamilelikte oldukça yaygındır. En yaygın olan tansiyon kaynalı baş ağrıları ve migren baş ağrılarıdır.Hamile kadınlar arasında sekonder baş ağrısının en önemli göstergesi yüksek tansiyondur. Bu nednele baş ağrısı dikkate alınmalıdır. İlk üç aylık döneminizde, hormon seviyelerinizdeki değişiklikler ve vücudunuzda dolaşan kan miktarındaki artış, gerilim tipi baş ağrılarına yol açabilir


Hamilelik sırasında diğer baş ağrısı nedenleri:


Açlık veya susuzluk
Uyku eksikliği
Alerjiler
Göz yorgunluğu
Depresyon
Sinüs tıkanıklığı
yorgunluk
Stres veya kaygı


Baş ağrıları, bebeğiniz için hiçbir risk oluşturmaz, ancak hamilelik sırasında altta yatan bir durumun belirtisi olabilir, bu nedenle endişeleriniz varsa kesinlikle tıbbi yardım almayı düşünmelisiniz.Hamilelik baş ağrıları her zaman hamilelikle bağlantılı değildir ve diğer yaşam tarzı ile ilgili nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Çok stresli olmak, kafeintüketimi yada kafeini kesme, açlık hissi susuz kalma, yorgunluk soğuk algınlığı yada girp gebelikte baş ağrısına neden olabilir. Bu durumda yapmanız gereken kafeini kesin, sağlıklı beslenin, karanlık bir odada dinlenmeye çekilin. Ilık duş alın ve uyuyun. Baş ağrılarınız dinmiyorsa mutlaka hekiminizle irtibata geçin.
 
Baş ağrısı hamilelik sırasında görülen en yaygın rahatsızlıklardan biridir. Hamilelik sırasında herhangi bir zamanda baş ağrısı oluşabilir, ancak bunlar birinci ve üçüncü trimesterde en sık görülür . İlk üç aylık dönemde vücudunuz bir hormon dalgalanması ve kan hacminde artış yaşar. Bu iki değişiklik daha sık baş ağrısına neden olabilir. Bu baş ağrıları, stres, kötü duruş veya görmenizdeki değişiklikler ile daha da şiddetlenebilir.Hamilelik sırasında baş ağrıları çok fazla tetikleyiciye sahiptir.Birincil suçlu, hormonal değişimlerdir.Baş ağrısının diğer nedenleri hamilelik yorgunluğu , tansiyon, hamilelik sırasında artan açlık , fiziksel veya duygusal stres, sinüs tıkanıklığı veya alerjilerdir. Baş ağrısı ile baş etmenin en iyi yolu, onları tamamen önlemek. Bolca dinlenin, yeterli sıvı aldığınızdan emin olun,egzersiz yapın. Yemek öğünlerinizi atlamayın.Gebelikte aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar önerilmemektedir. Gebelikte sürekli baş ağrısı yaşıyorsanız mutlaka durumunuzu doktorunuza bildirin..
Merhaba ben 28 martta adet oldum ve o gün doğum kontrol hapı içmeye başladım. Hapları hep aynı saatte aldım ve hiç unutmadım. Kullanma talimatinda ilk 9 gün ek yöntemle korunun diyordu. Ben nolur nolmaz diye 20 gün ek yöntem kullandım. 21. Ve 22. Günler ek yöntem olmadan ilişki yaşadım ama kesinlikle dışarı boşaldı. Bugün ilacın 27. Günü adet oldum birkaç damla kan geldi ama arkası gelmedi kahverengi şekilde. Acaba ilacın ilk ayı olduğu için düzensizlik mi yaptı? Hamile olma ihtimalim yoktur değil mi
 
Gebe kadınların çoğu baş ağrısından müzdariptir. Baş ağrısı hamilelik sırasında görülen en yaygın rahatsızlıklardan biridir. Hamilelik sırasında herhangi bir zamanda baş ağrısı oluşabilir, ancak bunlar birinci ve üçüncü trimesterde en sık görülür . İlk üç aylık dönemde vücudunuz bir hormon dalgalanması ve kan hacminde artış yaşar. Bu iki değişiklik daha sık baş ağrısına neden olabilir. Bu baş ağrıları, stres, kötü duruş veya görmenizdeki değişiklikler ile daha da şiddetlenebilir.Hamilelik sırasında baş ağrıları çok fazla tetikleyiciye sahiptir.Birincil suçlu, hormonal değişimlerdir.Baş ağrısının diğer nedenleri hamilelik yorgunluğu , tansiyon, hamilelik sırasında artan açlık , fiziksel veya duygusal stres, sinüs tıkanıklığı veya alerjilerdir. Baş ağrısı ile baş etmenin en iyi yolu, onları tamamen önlemek. Bolca dinlenin, yeterli sıvı aldığınızdan emin olun,egzersiz yapın. Yemek öğünlerinizi atlamayın.Gebelikte aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar önerilmemektedir. Gebelikte sürekli baş ağrısı yaşıyorsanız mutlaka durumunuzu doktorunuza bildirin..
 
5 haftalık gebeyim sürekli başım ağrıyor kendimi yorgun ve bitkin hissediyorum bu durum normalmidir?
 
Merhaba, gebelikte hormonların dalgalanması baş ağrısı , yorgunluk yapabiliyor. Yorgunluk ve halsizliğin bir diğer nedeni anemi olabilir. Şikayetleriniz için mutlaka hekime görünün.
 
Hamilelik sırasında baş ağrısının tam olarak neden olduğu bilinmemekle birlikte, hormonlardaki dalgalanmalara ve kan dolaşımındaki değişikliklere bağlı olduğu düşünülmektedir. Hamilelikte en sık görülen baş ağrısı türleri, gerilim baş ağrılarıdır ve eğer bu tür baş ağrılarına normalde karşı karşıysanız, hamilelik bunu daha da kötüleştirebilir. Gerginlik baş ağrıları, başın her iki tarafında veya boynun arkasında gerçekleşir. Migrenler hamilelik sırasında nispeten yaygındır (kadınların yaklaşık% 16'sı hamilelikleri sırasında ilk kez bir migrene sahiptir), ancak ağrı bir gerilim baş ağrısına göre farklıdır. Migrenler, tipik olarak başın bir tarafında bir zonklama ağrısına neden olur. Diğer migren semptomları arasında bulantı, kusma ve ışığa ve gürültüye duyarlılık bulunur.



Gebelik baş ağrımın başka sebepleri olabilir mi?


Hamilelik baş ağrıları her zaman hamilelikle bağlantılı değildir ve diğer yaşam tarzı ile ilgili nedenlerden dolayı meydana gelebilir, bunlardan bazıları gebelikte yaygındır:

Kafeini kesme
Yorgun veya stresli hissetmek
Dehidrasyon veya açlık hissi
Özel gıdalar veya alerjiler
Soğuk algınlığı veya grip

Preeklampsi hamileliğin ikinci veya üçüncü trimesterinde meydana gelir. Araştırmacılar, yüksek tansiyon, baş ağrısı, bulanık görme ya da karın ağrısı gibi belirtiler içerebileceğini belirtiyor bu nedenle gebelikte görülen baş ağrıları dikkate alınmalıdır.Migrenleri önlemenin en iyi yollarından biri, bir saldırıyı neyin tetiklediğini tanımlamak ve onları engellemeye çalışmaktır. Örneğin, stres, belirli yiyecekler yemek ya da uyku eksikliği bir saldırıya neden olabilir.

Kadınların hamilelik sırasında baş ağrısı yaşadıkları en yaygın zamanlar, birinci ve üçüncü trimesterde görülür . Gebe kadının bedeni gebelik süresince değişmektedir. Bu sebeple baş ağrısına neden olacak bir çok faktör vardır.En sık görülen nedenlerden ikisi hormon değişiklikleri ve artmış kan hacmidir. Bununla birlikte, hamilelik baş ağrıları sıklıkla dehidratasyon, kötü uyku ve strese neden olabilir. İyi dengelenmiş yemekler, bol bol dinlenme, hafif egzersiz ve iyi duruş, masaj gebelikte baş ağrılarını giderebilir.: Hamilelik döneminde , özellikle ilk trimesterde başağrıları çok yaygındır . Hormon seviyeleriniz hızla yükseliyor ve bu da günlük baş ağrılarına neden olabilir.Hamilelik sırasında baş ağrısının ciddi olması çok nadirdir. Ancak,şidetli baş ağrısı, kusma, bilinç kaybı, kafa taravması gibi durumlarda mutlaka hekime görünmek gerekir.Hamilelik sırasında çoğu baş ağrısının dinlenme, gevşeme, soğuk kompres ve düzenli olarak planlanan zamanlarda yemek yeme gibi basit adımlarla giderilebilir.
 
Geri
Üst