Gebelikte afp testi neden yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte afp testi neden yapılır ?
afp,afp testi nedir,afp testi ne için yapılır,afp testi kimlere yapılır,afp yüksekliği,gebelikte afp ,afp hakkın da bilgiler


Alfa feto protein (AFP), gebelik sırasında gelişen bir bebeğin karaciğeri tarafından üretilen bir proteindir. Alfa feto protein taraması, gebelik sırasında annelerin kanındaki alfa fetoproteinin seviyesini ölçen bir kan testidir.

AFP, fetal karaciğer tarafından normal olarak üretilen ve fetüsü çevreleyen sıvıda (amniyotik sıvı) bulunan bir proteindir ve plasentadan annenin kanına geçer. AFP kan testine MSAFP (maternal serum AFP) adı verilir. AFP, AFAFP olarak adlandırılan amniyon sıvısında da ölçülebilir.


afp testi.jpg





Bir AFP testi, gebeliğin 14. ve 22. haftaları arasında anne adaylarına verilen rutin tarama testidir. 16. ve 18. haftalar arasında en doğru sonucu verir , bu yüzden tam olarak ne zaman hamile kaldığınızı bilmek önemlidir.

Anormal AFP seviyeleri aşağıdaki problemleri işaret edebilir

Açık sinir tüp defekti

Down Sendromu

Diğer kromozom anormallikleri

Fetüsün karın duvarındaki kusurlar

İkizler - Birden fazla fetüsün proteini yapıyor olması

Hamilelik boyunca seviyelerin değişmesi nedeniyle yanlış hesaplanan gebelik tarihi

AFP taraması, çoğunlukla çoklu işaretleyici ekranı olarak adlandırılan iki, üç veya dört parçalı taramanın bir parçası olarak dahil edilebilir. Diğer kısımlar aşağıdakileri içerebilir:

HCG - hCG hormonu (plasenta tarafından üretilen bir hormondur)

Estriol - plasenta tarafından üretilen bir hormondur.

İnhibin-A - plasenta tarafından üretilen bir hormondur.

AFP nin ve diğer belirtilerinin anormal test sonuçları ek test gerekliliğini gösterebilir. Genellikle bir ultrason gebelik tarihlerini doğrulamak kusurlar için fetal omurga ve diğer vücut parçalarına bakmak için yapılır. Doğru teşhis için bir amniyosentez gerekebilir.

Bir alfa-feto protein testi nasıl yapılır?

Kan genellikle gebeliğin 15. ve 20. haftaları arasındaki damardan alınır.

Laboratuar analizi için kan örneği gönderilir.

Sonuçlar genellikle laboratuara bağlı olarak bir ila iki hafta içerisinde veya daha kısa sürede bulunur.
AFP testi özellikle kadınlar da dahil olmak üzere doğum kusurlu çocuk sahibi olma riski yüksek olan kadınlar için önemlidir:

35 yaş ve üstü
Bir ailede doğum kusurları öyküsü olan
Hamileliği sırasında zararlı ilaçlar veya ilaçlar kullananlar
Şeker hastalığı olanlar

Hamil değilseniz, AFP testi karaciğer kanseri, siroz ve hepatit gibi bazı karaciğer rahatsızlıklarını teşhis ve izlemenize yardımcı olabilir.
AFP nin normalden daha fazla olması aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

Kanser de testisler , yumurtalıklar, safra (karaciğer salgısı) yolu, mide, pankreas veya
Karaciğer sirozu
Karaciğer kanseri
Malign teratom
Hepatitten kurtarma
Gebelikte sorunlar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
AFP testi, kandaki AFP miktarını ölçen bir kan testidir. Genellikle gebeliğin ikinci trimesterinde üçlü ekran veya dörtlü ekran denilen şeyin bir parçasıdır.Alfa fetoprotein AFP fetal yolk kesesi ve karaciğerde başlangıçta üretilen bir fetal proteindir. Az miktarda gastrointestinal sistem de üretilmektedir. İlk üç aylık dönemin sonunda neredeyse tüm AFP fetüs karaciğeri tarafından üretilir. AFP konsantrasyonu, fetal serumda 10-13 hafta arasında doruğa ulaşır. Fetal AFP, plasenta bariyeri boyunca maternal dolaşıma yayılır. Amniyot boşluğundan küçük bir miktar da nakledilir. Bununla birlikte, hamile olmayan yetişkinler için de yararlı olabilir.Tarama testleri, bebeğinizin belirli bir doğum kusuru şansının ne olduğunu görmek için kullanılır. Tarama testi pozitif çıkarsa, bebeğinizin bu doğum kusuruna yakalanma olasılığı daha yüksektir ..
 
Geri
Üst