Gebelikte 40 . Hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte 40 . Hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri
Evet, hiç geçmeyecekmiş gibi gelen ama aynı zamanda da nasıl bittiğini anlamadığınız gebeliğinizin son haftası… Artık bebeğinize kavuşacaksınız. Normal olarak bu haftanın sonunda doğum yapmanız bekleniyor. Ancak kimi anne adayları bu haftadan biraz daha geç doğum yapabilir. Korkmayınız. Doktorunuz herhangi bir sorun görmüyorsa, panik yapmayınız. Doktorun, hastanenin ve semtinize yakın olan bir taksi durağının telefon numarasını ve gerekli irtibat numaralarını kolaycak ulaşabileceğiniz ve göreceğini bir yere koyun. Doğum çantanızı da aynı şekilde kapının yakınına koymayı unutmayın. Mümkünse hastaneye giden kestirme yolları da öğrenmeniz tedbiri elden bırakmama adına faydalı olacaktır.Sevgili anne adayları bebeğinizin gelişimini yakından takip etmek için Hafta hafta gebelik konumuzu incelemenizi öneriyoruz.








Toplum arasında yaygın olan inanış, normal doğum yapan kadınlarda sarkma olacağıdır. Ancak bir ya da iki defa sağlıklı bir şekilde normal doğumlarını tamamlayan kadınlarda sarkmaların oluşma riski oldukça azdır. Sarkma olursa da ufak cerrahi müdahalelerle düzeltilebilir. Endişelenmeyiniz.

Bir diğer inanış da normal doğum ardından vajinanın genişleyeceğidir. Ancak doktorunuz doğumu sağlıklı bir şekilde tamamlamış, epizyotomi yöntemine uygun olarak yapılmış ve düzeltilmiş ise sarkma ve genişleme riski oldukça düşüktür. Herhangi bir yırtık olmadan doğumunuz oldukça başarılı bir şekilde tamamlanmış ise bu konuda endişe etmemeniz gerekir. Ancak elbette ki çok olmasa dahi az miktarda vajinal genişleme olasıdır. Ancak bu durum sizi rahatsız edecek ise, estetik operasyonlarla düzeltilebilir bir durum olduğunu unutmayınız.

40. hafta hamilelikte bebeğim boyu ve kilosu ne kadardır?

Hafta sonun da artık bebeğiniz tatlı bir balkabağı boyunda. Kilosu da neredeyse üç buçuk kiloya yaklaştı. Bebeğinizin kafatası yumuşak bir yapıda. Doğumun gerçekleşmesi için bu gereklidir. Doğum ardından bebeğin kafası bu sebeple yassı olabilir. Zaman içerisinde düzelecek ve sertleşecektir.

40. hafta hamilelikte annede meydana gelen değişikler nelerdir?

Oldukça yorucu, mutluluk dolu bazen de kaygılı maratonunuz sona yaklaştı. şayet bu haftanın sonunda doğum yapmadıysan bilmeniz gereken, geç doğumun 42. haftalarda tanımlanması. Bebeğinizin hareketlerini izlemeye devam edin.

40. haftada anne adayına biyofizik profili olarak tanımlanan bir ölçümleme uygulanabilir. Bu ölçümlemede:

bebeğin hareketleri,
nefes alışverişi,
diyafram ve göğüs hareketleri,
kas yoğunluğu,
refleksleri,
amniyotik sıvının durumu araştırılır.
Bu ölçümler ışığında amniyotik sıvının oldukça azaldığı tespit edilirse, suni sancı ile doğum başlatılabilir. Şayet çok ciddi bir problem mevcut ise, derhal sezaryen ile doğum yapılabilir.Bu hafta anne adayının rahmi muayene edilecektir. Doğum için rahim genişlemiş mi, genişlememiş mi kontrol edilecektir. Bu muayeneler aksatılmamalı.



Doğumla ilgili en merak edilen 3 soru

suni sancılı doğum nedir?

Suni sancılı doğum, anne adayında suni sancılar yaratılması ve doğumun dışarıdan müdahaleler ile başlatılmasıdır. Çeşitli ilaçlar ve çeşitli yöntemler ile bu sancılar başlatılır. Şayet doğumun olması gerekliyse ya da doğum kendiliğinden gerçekleşmiyorsa suni sancı yaratılır. Bebeğiniz hala gelmemekte ısrarcıysa, suni sancı verilerek doğum gerçekleştirilir.

Suni sancılı doğum nasıl yapılır?

Gebeliğin gidişatı da göz önünde bulundurularak, rahmin durumuna ve yapısal özelliklerinize bakılır. Ardından ise suni sancılı doğum yapılır.Şayet anne adayının rahmi yeterince genişlemez ise, suni sancılı doğum tercih edilebilir. Hastanede, doktor anne adayının vajinasına prostaglandin içeren ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar doğumun başlamasına yardımcı olacaktır. Sancıların oluşmasını tetikleyecektir. Şayet bu ilaçlarla doğum gerçekleşmiyor ise, Pitocin adlı bir ilaç uygulanacaktır. Bu ilaçla doğumun başlaması oldukça muhtemeldir.

Doğum ve sonrası

Anne adayları doğum başladıktan ve hastaneye girdiklerinden sonra, doğum salonuna alınırlar. İlk olarak anne adayı muayene edilir be rahim açıklığı araştırılır. Ardından ise ultrason uygulanır. Bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak görülür. NST yani non stres test uygulanabilir. Bunun sebebi de bebeğinizin kalp atışlarını ve rahim kasılmalarınızın durumunu görmek içindir. Sezaryen doğuma neden olabilecek bir durum tespit edilmemiş ise, anne adayı bir odaya alınır ve düzenli olarak kontrolleri yapılır.

Rahim ağzı açıklığı

Doğum yapılana dek ortalama 20 dakikada bir bebek kalp atışları kontrol edilir. 1 saatte 1 de rahim ağzı açıklığı muayene edilir. Doğum, rahim ağzı açıklığı 10 cm olduğu zaman yapılacaktır. Özellikle de henüz ilk gebeliği olan anne adayları için rahim ağzı açıklığının 1 cm’e ulaşması 1,5-2 saati bulabilecektir. Buraya kadar sabreden anne adaylarının, bu noktada da sabırlarını devam ettirmesi gerekir. Bebeğin başı rahim kasılması aşamasında vajenden fark edilebilir. Bu sebeple anne adayı doğum masasına yatırılır.

Doğum ve bebek

Anne adayının güçlü kasılmaları ve ıkınmalar ile ilk olarak bebeğin başı vajenden çıkmaya başlar. Doktorunuz ilk olarak bebeğinizin ağzını bir bez yardımı ile silecektir. Daha sonra ise bebeği ideal pozisyonlarda nazik bir şekilde çeker ve dünyaya getirir. Bebeğiniz 40. haftada ortalama 50 cm ve 3750 gram’ dır. Bebek dünyaya geldikten sonra bebeğin eşini (plasentayı) doktor tarafından çıkartılır. Doğum yolu ve vajeni risk oluşturabilecek yırtıklar bakımından inceler. Özellikle ilk gebeliklerde bebeğin çıkışını daha kolay yapmak için açılan epizyotomi düzeltilir. Daha sonra ise anne adayı bebek yatağına alınır ve bebeği annenin kucağına verilir. Anne adayı ilk defa bebeği ile göz göze gelecektir.