Gebelikte 26 . Hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte 26 . Hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri
Bebeğinizin kulaklarındaki sinir sistemleri artık daha gelişmiş ve hassastır. Eşinizle muhabbet ederken bebeğiniz hem sizin hem de eşinizin sesini duyabilir. Akciğer gelişimi için gerekli olan amniyotik sıvıyı az miktarlarda solur ve dışarı verir.Nefes alma diye adlandırılan bu hareketler aynı zamanda bebeğin doğduğu, havayı içine çektiği ilk an ve kilo almaya devam etmesi için faydalı alıştırmalardır.Sevgili anne adayları bebeğinizin gelişimini yakından takip etmek isterseniz Hafta hafta gebelik kategorimizi de inceleyebilirsiniz.


Artık bebeğiniz 700-800 gram ağırlığında, boyu ise yaklaşık 33 cm’dir. Eğer oğlunuz olacaksa testisleri, skrotumlara (testis torbası) düşmeye başlar. Bu da yaklaşık 2–3 gün alır. Bebeğinizin bu hafta nasıl göründüğüne bir bakın. Not: Her bebek rahimde bile biraz farklı gelişir. Bizim amacımız size bebeğinizin gelişimine dair genel bilgi vermektir. Bu haftada tansiyonunuz yükselebilir Bütün günlük işlerinizin yanında bir de doğum öncesi eğitimlere katılıp bebeğinizin odasını hazırlamak için koşuşturuyor musunuz? Düzenli beslendiğinizden ve yeteri kadar dinlendiğinizden emin olmalısınız. Bu zaman zarfında tansiyonunuz yükselebilir (Genellikle, tansiyonunuz ilk üç aylık dönemden sonra düşmeye başlar ve 22–24. haftalar arası tansiyonunuz düşük olur).



26 hafta gebelik.jpg




Preeklamsi-yüksek tansiyonla ve idrardaki proteinle nitelendirilen ciddi bir düzensizliktir. Genellikle 37. haftadan sonra belirir fakat daha önce de olabilir. Bu sebepten, dikkatli olmak gerekir. Yüzünüzde, gözlerinizde ve ellerinizdeki şişlikten daha fazla bir şişlik varsa, ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde aşırı şişlik bulunuyor ya da hızlı kilo alımı gerçekleşiyorsa (haftada 2 kilodan fazla) doktorunuza başvurmalısınız. Daha ciddi bir preeklamsi rahatsızlığı durumunda başka semptomlar ortaya çıkabilir. Ciddi ve tekrarlayan bir baş ağrısı, görmede farklılık (Çift ya da bulanık görme, ışığa duyarlılık ya da geçici görme kaybı) durumunda acilen doktorunuza başvurunuz.


Beliniz bu dönemde ağrıyabilir Eğer beliniz son zamanlarda ağrıyorsa eklemlerin ve bağların çözülmesine yol açan hormonal değişiklikler ve büyüyen rahim bunun sebebi olabilir. Bunun dışında, fazla kilo demek kaslarınız için daha fazla yük ve eklemlerde daha fazla kuvvet demektir. Bu yüzden gün sonunda kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Eğilmek ve yük kaldırmanın yanı sıra yürümek, ayakta durmak ve uzun süreli oturmak sırtınıza yük bindirebilir. Sıcak bir banyo ya da sıcak bir kompres sizi biraz rahatlatabilir (Bazı bayanlar soğuk kompresi daha rahatlatıcı bulabiliyor). Gün boyunca dik durmaya özen göstermeli, eğilme ve dönme gibi hareketlerden kaçınmalı, otururken ya da ayaktayken sık nefes alıp vermeli, yatarken bacaklarınızın arasına ve karnınızın altına destek sağlamak amaçlı bir yastık almalısınız.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?


Hamileliğinizin bu zamanlarında tansiyonunuz biraz yüksek olabilir. Preeklampsi yüksek tansiyondan kaynaklanan bir durumdur ve çoğunlukla 37. haftada görülür. Fakat daha erken de belirebilir. Bu nedenle semptomlarını bilmenizde fayda var:

Eğer yüzünüzde ve gözlerinizde, eklem yerlerinizde ve ayaklarınızda aşırı şişlik görüyorsanız doktorunuzu aramanızı öneririz.Bunun yanı sıra daha şiddetli Preeklampsi ile birlikte farklı semptomlar da yaşıyor olabilirsiniz.

Eğer başınız yoğun ve sürekli bir şekilde ağrıyorsa, çift veya bulanık görmek gibi sorunlarınız varsa, karın bölgenizde gerginlik veya ağrı hissediyorsanız veya istifra ediyorsanız doktorunuza hemen bildiriniz.

Hamileliğinizin bu zamanlarında ne kadar aktif olursanız, değişen vücudunuza adapte olmanız, doğum esnasında ihtiyacınız olacak güce kavuşmanız, eski kilonuza dönmeniz daha kolay olur.

Bu anlamda vücudunuzun limitleri içerisinde sağlıklı ve güvenli egzersizler yapmanız önemlidir.

Günlük basit egzersizler, yürümek, yüzmek ya da suda yapılan sporlar sizi iyi hissettirebilir. Fakat eğer grup içerisinde spor yapıyorsanız, eğitmeninize hamile olduğunuzu söylemeyi ihmal etmeyin. Yaptığınız egzersizin güvenilir olduğundan emin değilseniz doktorunuza danışın.
 
Geri
Üst